Matkailu 29.3.2007

Tsekki – Ajan hermolla historiallisen Euroopan sydämessä

Teksti: Anna.fi

TsekkiTsekin tasavalta on itäisen Euroopan maista ehkä kaikkein keskieurooppalaisin. Se sijaitsee aivan Euroopan ytimessä, joten sillä on ollut paljon yhteyksiä eri maihin ja kaupunkeihin. Nykyään Tsekki tunnetaan kulttuuristaan, urheilustaan ja Prahasta, joka on kohonnut Euroopan viiden suosituimman kaupunkilomakohteen joukkoon. Tsekissä on kuitenkin paljon muutakin: keskiaikaisia kaupunkeja, linnoja ja patikointiparatiiseja.

Kulkuyhteydet Suomesta

Finnair ja Czech Airlines lentävät suoraan Helsingistä Prahaan, ja lentoaika on noin kaksi tuntia. OK-matkat järjestää pakettimatkoja Prahaan. Tampereelta Ryanair lentää Latvian pääkaupunkiin Riikaan usein hyvin edullisesti, ja Riikasta on lentoyhteys Tsekkiin. Ryanair lentää Tampereelta myös Frankfurtiin, josta voi yöjunalla tai –bussilla matkata Tsekkiin. Ryanairin koneilla voi lentää myös Lontoon Standsteadin kentältä jatkolennolla Brnoon, Tsekin toiseksi suurimpaan kaupunkiin.

Bussit kulkevat kaikkialta Euroopasta Tsekkiin, mutta Suomesta matkustaminen muuten kuin lentäen on aikaa vievää ja kallista. Tallinnasta lähtevä Eurolines kulkee Riikan, Vilnan ja Varsovan kautta Tsekkiin, mutta matka-aika on miltei vuorokauden. Myös Tukholmasta Eurolines tulee Tsekkiin vuorokaudessa. Junalla matkustaminen on mahdollista joskin kalliimpaa kuin bussilla, ja junia tulee niin Tukholmasta, Moskovasta kuin Pietaristakin. Euroopan kaupungeista Berliini, Münschen ja Wien ovat kaikki viiden tunnin juna- tai bussimatkan päässä Prahasta.

Punainen leijonaAutolla matkustavien kannattaa ottaa huomioon itäisen Euroopan heikot tiet ja kaoottisen liikenteen. Jokainen matkaopas neuvoo automatkalaisia välttelemään Puolaa, joka on suorin reitti Suomesta Baltian kautta Tsekkiin. Jos päivän matka Puolan heikkokuntoisten teiden halki ei pelota, Tsekissä teiden kunto on viime vuosina kohentunut ja bensiini on Euroopan halvimpia. Suurissa kaupungeista ja erityisesti Prahassa liikenne on kuitenkin hermoja koettelevaa ja auto kannattaa aina jättää kaupungin ulkopuolelle ja käyttää julkista liikennettä hyväkseen.

Liikenne

Tsekissä liikkuminen kaupungista toiseen käy helposti junalla. Lippujen hinnat ovat yleensä reilut kaksi euroa per matkustettu tunti, ja reilun kolmen tunnin matka Prahasta Brnoon maksaa noin 7 euroa. Ryhmälippu, jonka saa kaksi tai useampi matkustaja, on tätäkin edullisempi. Junien varustelutaso on hyvä, ja ne ovat melko siistejä. Matkat Tsekin sisällä ovat sen verran lyhyitä, että yöjuniin ei tarvitse turvautua.

PorttikäytäväBussilla matkuminen on viime vuosina kohentunut palvelutasoltaan tuntuvasti. Eurolines vie Prahasta Brnoon 3,5 eurolla, ja Student Agencyn luksusluokan bussit matkaavat kaikkiin suurimpiin kaupunkeihin. Pienempiin kaupunkeihin, linnoihin ja muihin nähtävyyksiin kulkevat edulliset paikallisbussiyhtiöt, joiden aikataulut ja hinnat selviävät internetistä.

Julkinen liikenne Tsekin kaupungeissa on raitiovaunuvoittoista. Linjoja on runsaasti ja ne kulkevat aamuviidestä puoleenyöhön. Prahassa on 9 yöratikkalinjaa, jotka kulkevat 30 minuutin tai tunnin välein läpi yön.

Bussit kulkevat yleensä kaupunkien ulkopuolella, eikä esimerkiksi Prahassa näihin tarvitse ollenkaan turvautua. Metro on Prahassa kätevä mikäli sattuu kulkemaan sen kolmen linjan varrella, mutta käytännössä raitiovaunu vie paikasta toiseen nopeammin. Lippujen hinnat ovat Prahassa 14 kruunua (50 senttiä) vaihto-oikeudettomasta lipusta, 20 kruunua vaihto-oikeuslipusta (75-90 minuuttia matkustusaikaa) ja 24 tunnin lippu maksaa 80 kruunua. Pidempään kaupungissa viihtyvälle saattaa 72 tunnin lippu olla parempi 220 kruunullaan. Viikon lippu maksaa 280 ja kahden viikon 320 kruunua. Liput käyvät niin busseihin, ratikoihin kuin metroonkin. Muissa Tsekin kaupungeissa lippujen hinnat ovat minimaalisesti alhaisempia, ja niitä ostetaan samalla lailla joko keltaisista laitteista tai kioskeista. . Liikuntarajoitteisia ei ole otettu huomioon juuri muualla kuin muutamilla Prahan metroasemilla.

Taksien käyttäminen on Tsekissä edullista. Prahassa paras yhtiö on AAA Radiotaxi, ja viidellä eurolla voi matkustaa parinkymmenen minuutin matkan. Muiden yhtiöiden kanssa kannattaa hinta sopia etukäteen, ja taksien pysäyttämistä lennosta kannattaa vältellä.

Franz KafkaPatikkaretkeilystä kiinnostuneet suuntaavat Tsekissä Karlovy Varyyn tai Brnoon pohjoispuolella sijaitseville Määrin mäkiseuduille. Sumavan luonnonpuisto Böömin eteläpuolella tarjoaa kenties parhaat patikointimahdollisuudet, ja itäisen Böömin Andspach-Teplicen jyrkänteet antavat spektaakkelimaiset näkymät retkeilijöille.

Koko Tsekki sopii hyvin pyöräretkeilylle. Vaikka kaduilla tuntuu ajoittain vallitsevan viidakon laki, keskiaikaisessa Cesky Krumlovin kaupungissa on erinomaiset pyöräilymahdollisuudet, erityisesti kahden tunnin matka Lipnon järvelle.

Majoitus

Hotellihuoneet ovat Tsekissä yhtä kalliita kuin länsi-Euroopassakin. Prahassa sijaitsevat kaikkein tunnetuimmat hotellit kuten Marriott, Hilton ja President, mutta alle sadan euron niissä ei ikinä yövytä. Mikäli Prahaan saapuu ilman pakettimatkan tarjoamaa hotellia, hyviä vaihtoehtoja ovat pensionaatit ja pienet hotellit, joista parhaat sijaitsevat vanhankaupungin kujilla. Sesonkiaikoihin hinnat ovat korkeammat, ja edullisimpiin aikoihin huoneita voi saada hivenen syrjemmältä 15 eurolla per henki. Tämä pätee myös Brnoon ja sellaisiin suosittuihin kohteisiin kuin Cesky Krumlov.

Prahassa hyvä vaihtoehto on Travellers Hostel, jossa on niin vuodepaikkoja alkaen 7 euroa kuin yhden- ja kahden hengen huoneitakin reilulla 20 eurolla per henki. Samalla ketjulla on myös muita hosteleja Prahassa ja muualla Tsekissä.

Asuntoa lyhyeksi aikaa etsivä löytää nopeasti erilaisia välitystoimistoja, joista saa tietoa internetistä. Pidemmäksi aikaa asuntoa haluavan kannattaa ottaa yhteyttä Home Sweet Home –välitystoimistoon, jossa on useita englantia taitavia välittäjiä, laadukkaat asunnot ja avulias palvelu.

Tsekin ruoka ja ravintolat

Tsekkiläinen keittiö on peruna-, liha- ja rasvavoittoista. Ateriat ovat raskaita, ja vihanneksia niissä on vähän. Porsaanliha on erityisen suosittua, samoin eri tavoin valmistetut perunat, joista suosituimpia ovat keitetyt,  muussi, perunasienet ja perunaletut. Myös krokety, pyöreät pariisin perunat ovat suosittuja. Kalaa on tarjolla runsaasti, ja karppi on kaikkein suosituinta. Merenantimet eivät aina ole kovin tuoreita, eivätkä gourmet-annoksiin tottuneet niitä ehkä sulata.

MenuKasvissyöjät ovat Tsekissä usein ongelmissa, mutta Prahassa on monia kasvisruokaan erikoistuneita ravintoloita. Niistä parhaita ovat Country Life, Radost FX, Clear Head ja Beas, jotka kaikki sijaitsevat keskustassa. Muualla kasvissyöjät voivat turvautua perinteisiin lihattomiin tsekkiläisiin ruokiin, kuten smazeny hermelin (paneroitu ja paistettu pala camembert-juustoa), ené zampiony (paneroidut ja paistetut herkkusienet) tai omeletteihin. Myös sopsky salad, kurkusta, tomaatista, paprikasta ja suolaisesta balkanilaisesta juustosta muodostuva salaattiannos soveltuu monissa paikoissa kokonsa puolesta pääateriaksi. Annosten vieressä yleensä mainitaan kuinka monta grammaa se valmistettuna painaa, mikä on perintöä sosialistiaikojen säännöstelystä.

Edullisin paikka syödä Tsekissä on tavallinen baari eli pivnice. Suosituin ja edullisin on lounasaika, joka yleensä kestää yhdestätoista kolmeen, joissain paikoissa viiteen. Prahan vanhassakaupungissa samoista aterioista joutuu yleensä pulittamaan enemmän kuin perinteisissä tsekkipaikoissa, mutta toisaalta niissä on englanninkieliset ruokalistat ja sujuva palvelu. Baareissa keittiö suljetaan yleensä yhdeksältä, ja joskus ruokailua ei viikonloppuiltaisin ole ollenkaan. Paikoissa joiden nimi on restaurace on keittiö auki pidempään ja ruokalistat monipuolisempia. Juomarahaa jätetään ruokailun yhteydessä noin 10% ja ylöspäin pyöristely on edullisten hintojen takia suositeltavaa.

Tsekkiläinen olut on maailmankuulua, ja maa onkin oluenystävän paratiisi. Tuoppien hinnat alkavat 40 sentistä ja Prahan vanhankaupungin hienommissa paikoissakaan se harvoin maksaa yli 3 euroa. Suosituin olut on Gambrinus, arvostetuin Pilsner Uruquell, ja nämä ovatkin edullisimmat ja kalleimmat oluet. Ns. 10 asteen olut on edullisempaa ja sisältää alkoholia 4 prosenttia. 12 asteen olut taas on vahvuudeltaan A-oluen tasoista.

Määriläiset viinit ovat hyviä ja edullisia. Viiniä saa tsekissä parhaiten paikoista, joiden nimi on vinoteka. Näissä viiniä ja kuohuviiniä myydään savuttomissa tiloissa niin paikan päällä nautittavaksi kuin kotiin vietäväksikin. Hinnat alkavat yleensä reilusta eurosta litra, ja palvelu on asiantuntevaa ja toimii usein myös englanniksi tai saksaksi.

Nähtävyydet

Vanhankaupungin aukioTsekki on säilynyt sotien tuhoilta, ja Praha on arkkitehtuuriltaan varsinainen ulkomuseo. Kaikkein suosituimmat nähtävyydet ovat Kaarlensilta, vanhankaupungin aukio ja Prahan linna. Näiden lisäksi kannattaa ehdottomasti tutustua Josefoviin, juutalaiseen kaupunginosaan jonka hautausmaa vetää jonokaupalla turisteja sekä erityisesti juutalaismuseoon, joka on alansa suurin Euroopassa.

Prahan musoista paras on Veletrzni palac, nykytaiteen museo (ti-su 10-18), Holesovicin kaupunginosassa, jonne pääsee raitiovaunuilla 12 ja 17. Museo sijaitsee upeassa seitsemänkerroksisessa rakennuksessa, jossa voi tarkastella niin paikallista taidetta kuin vaikkapa Picasson ja van Goghin töitä 1800-luvulta nykypäivään.

Olutmaana Tsekissä on mahdollista tutustua panimoiden toimintaan. Prahan Smichovin kaupunginosassa Staropramenin panimossa voi tehdä kierroksen, ja Plzenin kaupungissa reilun tunnin matkan päässä Prahasta on olutmuseo.

Tsekin muita parhaita nähtävyyksiä ovat keskiaikaiset kaupungit kuten Telc, Litomerice ja Kutna Hora, sekä Karstejnin, Konopisten ja Cesky Krumlovin linnakaupungit. Näistä kaikki sijaitsevat päivämatkan päässä Prahasta. Mielenkiintoinen on myös tunnin matkan päässä Prahasta sijaitseva Terezinin juutalaisghetto.

Brnon linnaSuurista kaupungeista Brno on ehkä turistille parempi vierailupaikka kuin Plzen tai Ostrava. Brnon linna on ainutlaatuinen nähtävyys, kaupungin kätevän kokoinen keskusta on hinnoiltaan ja tarjonnaltaan shoppailijan mieleen ja kaupungissa riittää nähtävää niin arkkitehtuurin kuin museoidenkin suhteen. Vila Tugendhat on modernin arkkitehtuurin ystävien pyhiinvaelluspaikka, ja kaupungin suuri opiskelijamäärä pitää huolen siitä, että pubeja, baareja, ravintoloita ja yökerhoja on riittävästi.

Praha on teatterin ja muun kulttuurielämän osalta eräs maailman johtavia kaupunkeja. Musiikkiesityksiä on jatkuvasti aamusta iltaan, kirkkoissa, konserttisaleissa, ravintoloissa ja kaduilla, ja monet niistä ovat ilmaisia. Parhaita konserttipaikkoja ovat Rudolfinum ja Obecni dum, joissa kummassakin on kaikkein korkeatasoisimpia esityksiä paitsi paikallisilta säveltäjiltä kuten Smetana ja Drovak myös muilta.

Teatterielämä on Prahassa vireää, ja joissain teattereissa on näyttämön päällä englanninkieliset tekstit. Nukketeatteri on Tsekin vahvuuksia, ja myös näissä saattaa olla englanninkieliset tekstit. Divadlo Minor (Vodickova 6) on lapsille suuntautunut, ja siellä on pupettien lisäksi pantomiimia. Lippujen hinnat ovat yleensä 3-4 euroa.

Urheilusta kiinnostuneet voivat Prahassa nähdä huippuluokan jalkapalloa tai jääkiekkoa. Tsekin paras jalkapallojoukkue on Sparta Praha, ja sen stadionilla lähellä linnaa voi hyvällä tuurilla nähdä Euroopan liigan otteluitakin. Paras jääkiekkojoukkue on Slavia Praha, joskin Prahassa on myös muita joukkueita kuten Sparta Praha. Liput maksavat yleensä 100 kruunua eli noin 3,5 euroa.

Shoppailu

LucernaTsekin hintataso on alhainen, ja erilaiset käsityöt ovat hyviä tulisiaisia. Prahan ja Brnon keskustat ovat täynnä kansainvälisiä myymälöitä, ja Prahan Havelskan markkinoilta vanhassakaupungista saa mukaansa tuliaisia kuten marionetteja ja muita nukkeja, sekä myös elintarvikkeita. Bata-kengät puolestaan ovat edullinen, huippuluokan löytö, ja Batalla on liikkeitä kaikissa suurimmissa kaupungeista. Suurin liike on Prahan keskustassa Vaclavske namesti –aukion laidalla, ja sen ylimmästä kerroksesta on myös upeat näkymät. Mikäli haluaa tutustua paikallisten suosimaan ostoskulttuuriin, kannattaa vierailla saman aukion laidalla sijaitsevilla pasaze-kujilla, joista Lucerna on ylösalaisin roikkuvine hevospatsaineen kuuluisin. Näiden sisällä sijaitsevien käytävien varrella on paitsi kaikenlaisia kauppoja myös ravintoloita, kahviloita ja elokuvateattereita.

Kaupat ovat Tsekissä auki aamusta iltaviiteen tai -kuuteen, lauantaisin ne suljetaan joskus jo puolenpäivän jälkeen. Erilaisten kauppojen aukioloajat vaihtelevat kuitenkin rajusti alan ja sijainnin mukaan; elintarvikemyymälät ovat usein auki iltakymmeneen seitsemänä päivänä viikossa, ja Prahan keskustassa liikkeet ovat auki sunnuntaisinkin. Vapautetut aukioloajat antavatkin turistille vapauden harrastaa shoppailua miltei minä tahansa ajankohtana, jopa pienemmissäkin kaupungeissa, ja vain siellä missä turisteja on vähän, suljetaan kaupat aikaisin.

Yöelämä

Tsekin yöelämä on baari- ja yökerhopainotteista. Tavallinen kansa viihtyy mielellään pivnice-oluttuvissa, joissa on edullista ja jotka sulkevat ovensa viimeistään puoliltaöin. Pöytiintarjoilu kuuluu asiaan, tuoppi olutta maksaa harvoin yli 80 senttiä ja suuret tv-ruudut näyttävät urheilua aina kuin mahdollista. Musiikki on yleensä vaimeaa tai sitä ei ole ollenkaan, ja asiakaskunta on keski-ikäistä tai sitä vanhempaa. WC ja muut tilat ovat yleensä moitteettomia, ja palvelu on asiallista, joskaan ei ylitsevuotavan ystävällistä.

PrahaTsekissä on myös baareja, jotka ovat yleensä auki pidempään, normaalisti kahteen. Ne yleensä avaavat ovensa myöhempään kuin aamutuimaan aukeavat oluttuvat, asiakaskunta on nuorekkaampaa, musiikki kuuluu asiaan ja joskus tuopit noudetaan itse. Näissä hintataso saattaa olla hivenen korkeampi, mutta yli euron hintaiset tuopit ovat harvinaisia. Baareista ei yleensä saa ruokaa, ja juomarahaa jätetään pöytiintarjoilupaikoissa samoin kuin oluttuvissakin: pyöristetään lähimpään kymmeneen kruunuun.

Praha on täynnä yökerhoja ja erilaisia klubeja. Musiikkitarjonta on erityisesti jazzin kohdalla runsasta, ja yökerhoja tulee ja menee niin että niistä on vaikea pitää lukua. Ohjelmaa on elokuvista erilaisiin esityksiin, ja tiskijukat ovat aina äärimmäisen taitavia. Pääsymaksuja on usein viikonloppuisin, mutta joissain klubeissa on aina pääsymaksuttomia tiloja. Liput yökerhoihin, klubeihin ja muihin erityispaikkoihin maksavat 100-300 kruunua, ja kalleimmat liput yleensä sisältävät musiikkiesityksen ja drinkin. Hyviä paikkoja tutustua paikalliseen luovaan klubihenkeen on käydä joissain seuraavista paikoista: Cross Club, Roxy, Mishmash, Lucerna tai Radost FX. Konserttipaikka Palac Acropolis Zizkovin kaupunginosassa on tutustumisen arvoinen, ja siellä suomalaisetkin esiintyjät Waltari etunenässä ovat vuosien saatossa tulleet tutuiksi.

Tapahtumia

Vanhankaupungin  aukioPrahan kevät
Vuodesta 1946  pidetty festivaali, jonka kohokohtiin kuuluu Smetanan Kotimaani-esitys. Vuonna 2007 alkaa 12.5.

Prahan syksy
Huippuluokan konsertteja ja sooloesityksiä, vuonna 2007 12.9-1.10

Karlovy Varyn elokuvafestivaalit
29.6-7.7. 2007 Jokavuotiset korkeatasoiset elokuvafestivaalit

Keskiaikaiset juhlat
Krivoklatin linnassa pidettävät festivaalit joihin kuuluu miekkataisteluja, ruokia, musiikkia ja käsityömarkkinoita, järjestetään syksyllä, yleensä lokakuun loppupuolella.

Lue lisää:
Tsekin viralliset sivut
Tsekin viralliset matkailusivut

Prague.tv
Prague.cz

PrahaCzech Airlines
OK-matkat

Prahan liikennevälineet

Hostelleja Tsekissä
Pidempiaikaisia asuntoja

Expats.cz (Tietoa klubeista, hotelleista, ravintoloista jne.)
Palác Akropolis (Rock- ja pop-konsertteja)
Cross Club (Yksi Prahan monipuolisimmista klubeista)
Roxy-klubi

Teksti ja kuvat: Peter Erik Forsberg

Tsekki
Pinta-ala 78 866 km²
Maantiede Tsekki muodostuu Böömistä, Määristä ja Sleesiasta. Böömi on länsiosaltaan alankoa jota ympäröi matala vuoristo. Siellä sijaitsee myös korkein vuori Snezka (1608 metriä). Määri on mäkistä seutua, jolla ilmasto on talvisin kylmempää kuin lännessä sijaitsevassa Böömissä.
Ilmasto Keski-Euroopalle tyypillinen sekoitus meri- ja mannerilmastoa. Kesät ovat lämpimiä, talvet kylmiä ja kosteita. Suureksi osaksi maa on lehtimetsävyöhykettä, lukuun ottamatta ylänköjen ja vuoristojen havumetsiä.
Valtiomuoto Tasavalta
Pääkaupunki Praha (1.2 miljoonaa asukasta)
Väestö 10 230 000 ihmistä. 95% väestöstä tsekkejä. Vähemmistöjä romanit, saksalaiset, unkarilaiset ja puolalaiset. Slovakialaisia väestöstä on 2%.
Kieli Tsekki (cesky jazyk), jota puhuu 95% väestöstä
Aikaero Suomeen – 1h
Raha Tsekin koruna (CZK)
Viisumit Euroopan unionin kansalaiset saavat matkustaa, oleskella ja työskennellä Tsekissä ilman erillisiä lupia tai muita dokumentteja. Maahan matkustamiseen tarvitaan vuoden 2007 loppuun asti passi tai Eu:n henkilökortti.
Rokotukset Suomessa ja muualla Euroopan unionissa tarvittavat rokotukset pätevät myös Tsekissä.
Tsekin lippu Tsekin kartta: Google Maps
Tsekki-kuvia: Flickr
Tsekki Wikitravelissa

 

Lue Myös

Kommentit (11)

Älyttömön hyvä!Ne jotka tekee esim. jotain Tsekki-esitelmää niin niillä on hyvä paikka etsiä täältä kaikki tieto 😀 Nyt minä ainakin tiedän minkälaista on Tsekissä meinaan nyt tekee mieli mennä sinne 😀 ;D
00

Upea kirjoitus Prahasta. Kuvat todella hyviä. Tämän kirjoituksen kun ottaa mukaan matkalle ei opasta tarvitse ollenkaan.
Tällaisia kirjoituksia lukee mielelään.
R V
00

Miksi aina pitäisi lähteä ulkomaille lomalla eikö koti Suomessa ole riittävästi paikkoja joissa käydä. Laittaisitte mielummin vaikka kylpylälomia Suomessa kuin joitain Prahan reissuja .Kaikilla ihmisillä ei ole varaa lähteä joka tilnteessa ulkomaille lomaa viettämään.Meidän perheelle esim. riittää se että lähdemme pääsiäisenä Kuusamon tropikkiin ja asumme Rovaniemellä ei sitä aina tarvi lähteä tuhansien kilometrien päähän lomaa viettämään.
00

Minusta on aivan upeaa, että on tarjolla kaikkea, ulkomaanmatkoja suomenmatkoja, laidasta laitaan. On mistä sitten valita. Jos ei halua matkustaa Prahaan on aivan ihana lukea korkeatasoinen matkakertomus ja tuntuu kuin olisin ollut siellä. Näin hyvää kirjoitusta on harvoin saanut lukea.
00

Suomessa ei todellakaan riitä nähtävyyksiä ja ”Lomaa odottava” olet vain kateellinen kun et ole päässyt suomen rajojen ulkopuolelle! upea matkakertomus!
00

Olen samaa mieltä ihana!:n kanssa. 🙂 Meidän perhe on lähdössä tänä keväänä Prahaan, ja odotan nyt jo reissua innolla. Onko kukaan käynyt täältä Prahassa aiemmin, ja jos on, niin voisitteko kertoa esim. jtn matkavinkkejä tai laittaa kuvia tai muuten vaan kertoa lisää kokemuksia? Olisi mahtavaa kuulla muittenkin mielipiteitä tästä upeasta lomakohteesta.
00

Oikeasti, ihmiset, tarvitsen jotain yleistietoa tuosta lomakohteesta..!? Nyt hereille ja kertokaa kokemuksianne mulle, jos olette käyneet Prahassa joskus aiemmin… kiitos jo etukäteen.
00

Ollaan nuori pariskunta ja käytiin syksyllä viikinloppu Prahassa. Oli upea ja rento reissu. Oltiin todella tyytyväisiä. Meillä oli Lonely Planetin Prague Encounter opas mukana ja se kyllä helpotti paikkojen löytämistä ihan oleellisesti. Ilman opasta emme olisi saaneet niin paljon irti lyhyestä vierailusta. Kirja on tosin toistaiseksi saatavilla vain englanniksi, mutta on kyllä laadukas. Joku on sanonut, että LP:n oppaissa on kaikki liian valmiiksi pureskeltu, mutta tuollaisella viikonlopun mittaisella reissulla se oli ihan ehdoton. Kirjassa on hyvät kartat ja lyhyet kuvaukset paikoista, joiden perusteilla onnistuimme valitsemaan juuri meitä kiinnostavia juttuja.

Asuimme Nove Meston puolella ja siitä oli ihan hyvä kävellä joka paikkaan. Praha on kaunis kaupunki arkkitehtuurin puolesta ja ei haitannut kävely. Välillä katsoi oppaasta lähimmän hyvän kapakan ja kävi tankkaamassa maailman parasta olutta. Myös kaikki oppaasta poimimamme ruokapaikat olivat hyviä. Erityisesti Kampan kulmilla sijainnut Bar Bar oli oikein hyvä. Myös Pilsner Urquellia kannatta maistaa vaikka kubistisen katulampun vieressä sijaitsevassa U Pinkasussa…niin hyvää 🙂

Jos on lapsiperhe niin varmaan riittää kun vanhalta puolelta (mala strana) ja stare meston puolelta katsoo sopivia kohteita. Siellä on tietyillä paikoilla enemmän turisteja (kaarlensilta, prahan linna, vanhankaupunginaukio), mutta myös paljon muuta ja kävelyä ei tule niin paljon. Vysherad etelään päin on kuulemma myös tutustumisen arvoinen alue. Vanhan linnoituksen rauniot ja hyviä maisemia siis. Emme sinne ehtineet, mutta ensi kerralla käydään varmasti.

Rennosti kannattaa ottaa. Näkemistä on niin paljon, että on hyvä välillä istahtaa oluelle tai kahville ja nauttia ilmapiiristä. Leppoisimmat paikat löytyvät yllättävän helposti kun poikkeaa turistimassojen valtaväyliltä (vanhankaupunginaukio, Wenceslas-aukio, kauppakatu na prikope).
00

Ei pahalla mutta tämä kirjoitus on vähän vanhentunut, sillä esim. Tsekissä on 10,5 miljoonaa asukasta ja Snezka on 1602 m korkea
00

Tsekki on kyllä todella hieno paikka, joka tarjoaa nähtävää ja kokemuksia moneen makuun. Halpa asuminen ja bensiini tekevät maasta huokuttelevan verrattuna moneen muuhun euroopan maahan.

Miinusta Tsekistä on vaikea keksiä, plussaa on sitäkin enemmän.
00

Älyttömön hyvä!Ne jotka tekee esim. jotain Tsekki-esitelmää niin niillä on hyvä paikka etsiä täältä kaikki tieto 😀 Nyt minä ainakin tiedän minkälaista on Tsekissä meinaan nyt tekee mieli mennä sinne 😀 ;D
00

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi