Mainos: Visit Åland
Aktiiviloma
mainos | Visit Åland

Ahvenanmaa on aktiivilomailijan paratiisi – löydä salaiset helmet

Teksti: Visit Åland

Ahvenanmaan 6700 nimettyä saarta ja 20 000 pienempää saarta ja luotoa tarjoavat ainutlaatuiset puitteet sekä rauhoittumiseen että aktiivilomaan: saaristoluonto on vaihteleva, välimatkat lyhyet ja nähtävyydet sekä palvelut lähellä.

Ahvenanmaa on aktiivilomailijan unelmakohde. Nautitpa sitten luonnon rauhasta tai vauhdikkaammasta tekemisestä, täällä ehdit kokeilla useita aktiviteetteja vaikkapa samana päivänä ja nauttia luontoelämyksistä sekä maalla että merellä.

Saarimaakunta tarjoaa karuja luotoja, tuulenpieksemiä vaivaismäntyjä, vehreitä lehtoniittyjä, omenatarhoja, hedelmällisia viljelymaita ja kauniita, aavoja ulapoita.

Poimi talteen Ahvenanmaan parhaat luonto- ja retkeilyvinkit 2020:

Unohtumattomia veneretkiä

Lähde opastetulle veneretkelle saaristoon ja vieraile vaikkapa Kobba Klintarin vanhalla luotsisaarella Maarianhaminan edustalla tai Källskärissä, kreivin saarella Kökarissa.

Kesäisin järjestetään opastettuja retkiä myös Märketiin ja Itämeren kauneimmaksi kutsutulle majakalle Sälskäriin. Shiplandin taksivene tarjoaa räätälöityjä venekuljetuksia kaikkialle Ahvenanmaan saaristossa.

Pelaa frisbeegolfia – Ahvenanmaalla on pian maailman tihein rataverkosto

Huippusuosittua frisbeegolfia voi tänä kesänä pelata usealla saarella kuten Lappossa, Seglingessä, Maarianhaminassa ja Getassa. Pian Ahvenanmaan jokaisessa 16 kunnassa on oma frisbeegolfrata. Silloin Ahvenanmaalla on Suomen, ehkä jopa maailman, suurin ratatiheys.

© Visit Åland

Pyöräile punaisilla saaristoteillä

Ahvenanmaa on kuin tehty pyöräilyä varten. Mieli lepää, kun poljet saariston punaisilla teillä, vaikkapa Ahvenanmaan rengastietä pitkin. Tai tee lyhyt päiväretki Järsöhön Maarianhaminan eteläpuolelle ja fillaroi saarelta toiselle nauttien meri-ilmasta, lumoavista pengerteistä ja kauniista, lajirikkaasta luonnosta.

© Visit Åland

Patikoi saaristoluonnossa

Vaelluksesta kiinnostuneille Ahvenanmaalta löytyy kolme pidempää vaellusreittiä ja lukematon määrä luontopolkuja, mukaan lukien yli 30 uudistettua luontoreittiä, joista on laadittu digitaaliset kartat. Turusta alkava Pyhän Olavin merireitti kulkee Ahvenanmaan kautta ja on maailman ensimmäinen pyhiinvaellusreitti saaristomaisemassa.

Aktiiviloma

© Visit Åland

Testaa lyöntejäsi golfkentillä

Ahvenanmaa on suosittu golfkohde Itämeren sydämessä. Golfkausi on pitkä, ja täällä on kaikki haasteet, joita golfaaja voi toivoa. Ålands Golfklubb avaa heinäkuussa Kastelholman linnamljöössä täysin uusitun Slottsbanan-kentän, josta kaavaillaan yhtä Euroopan top kenttää. Klubin ravintolaa isännöi Ahvenanmaan oma mestarikokki Micke Björklund. Pääsaaren länsiosassa sijaitseva Eckerö Golf sopii myös aloittelijoille ja junioreille.

Golf

© Visit Åland

Degersandin hiekkaranta – Ahvenanmaan salainen helmi

Degersandin hiekkaranta on paikallinen Riviera. Matalapohjainen ranta sopii kaikille, ja lähistöltä saa kahvia, ruokaa ja jäätelöä. Monissa matkablogeissa Degersand on valittu Euroopan parhaimpien toistaiseksi tuntemattomien hiekkarantojen joukkoon.

Kiipeile ainutlaatuisissa maisemissa

Pohjois-Ahvenanmaalla sijaitseva Getabergen on boulder-kiipeilijöiden suosiossa. Kallioilla on eritasoisia boulder-reittejä, luontopolkuja, luolia ja huikeat näkymät Selkämerelle. Luonnossa reippailun jälkeen maistuu välipala tai lämmin ateria Getabergenillä sijaitsevassa Soltuna-ravintolassa. Vårdön saarella voit haastaa itsesi Sandösundin leirintäalueella sijaitsevassa Flowparkissa.

© Nicolas Altmaier

Melo tai suppaile merimaisemissa

Meloen saariston voi kokea aivan uudella tavalla. Tutustu saaristoon taitavan oppaan kanssa tai osallistu melontakurssille. Voit kokeilla myös suppailua tai merellistä SUP-joogaa. Paddelboden vuokraa kajakkeja ja järjestää melontaretkiä mm. Kobba Klintarin vanhalle luotsisaarelle, joka sijaitsee Maarianhaminan edustalla.

© Visit Åland

Visitaland.com
#visitåland #hikingåland


X