Glitz & Glam

Syömässä Tallinnassa

Teksti:
Minna / Glitz & Glam

Jatketaan näitä ei kosmetiikkaan liittyviä postauksiani Tallinnasta. Postauksen aiheena kosmetiikan jälkeen toinen intohimoni… ruoka, joka siis oli myös ammattini teinistä asti. Esittelen aina silloin tällöin näitä ruokajuttuja täällä blogissani, sillä olinhan 15-vuotiaasta ravintola-alalla töissä. Haluan toisinaan esitellä ruokia, joissa on kutkuteltu minun näkö-, haju-, tunto- ja makuaisteja. Minusta hyvä ruoka voi olla myös elämys ja kokemus, se voi olla muutakin, kun polttoainetta kehollemme. Ravintolassa hyvin syöminen voi olla harrastus makumatkalle ja sitä se on ollut minulle ja miehelleni jo toista kymmentä vuotta. Postauksessa pari kivaa vinkkiä Tallinnaan matkaaville.

Kävimme Tallinnassa kahdessa ravintolassa. Monille onkin tuttua, että Tallinna on täynnä toinen toistaan laadukkaampia ravintoloita. Hintaso on jonkun verran huokeampi, kuin täällä Suomessa. Väittäisin kokemusteni perusteella, että Tallinnassa on laadukkaampi taso ravintoloilla, kuin esim. Helsingissä. Olen vain muutaman hassun kerran syönyt Tallinnassa vain keskitasoista ruokaa, kun taas Suomessa se keskitasoinen on enemmän sääntö, kuin poikkeus. Suomessa yllätyn positiivisesti, kun saan huippuruokaa, kun taas Tallinnassa se tuntuu lähes itsestäänselvyydeltä.

Ensimmäisenä iltana käväisimme ravintola Ö:ssä. Valitettavasti en ottanut kameraa mukaani sinä iltana, joten minulla ei ole kuvia Ö:n annoksista. Harmitti suuresti, sillä voi hyvä tavaton miten upea menu meillä olikaan! Otimme Tasting Menun, joka maksoi 65 €/hlö. Menu sisälsi 6 ruokalajia, mutta sen päälle heti alussa saimmekeittiöntervehdyksen, joka oli ankeriasliemi ja ruislastu kauniisti tarjoiltuna. Lisäksi keskellä menua saimme suunhuuhtelijan, eli sorbetin, joka neutraloi kielemme makuhermoja vahvojen makujen jälkeen, jotta maistamme seuraavan ruokalajin hienot ja herkät maut. Sorbetti oli siitä erikoinen, että se oli valmistettu kuusen neulasista, tarjoilija esitteli sen olevan tehty joulukuusesta (christmas tree). Erilainen ja jännä maku, mutta silti hyvää. Valitsimme henkilökunnan valmiiksi valitsemat viinit ruokien kanssa ja se kannatti! Ravintolan sommelier oli tehnyt erikoisia valintoja, mutta ne todella toimi!

Linkki ravintola Ö:n sivuille.
Suora linkki Tasting Menuun.

Ö sijaitsee Rottermannilla, eli Mere pst. kadun varrella. Tarkka osoite Mere pst. 6E. Virulta kävelymatka on noin 3-5 minuuttia, jos sitäkään, jos ei tarvitse seisoa liikennevaloissa.

Jos olet kumppanisi tai ystäviesi kanssa todella hyvän ruoan ja viinin ystävä, että olette valmiita maksamaan loistavasta ravintolaillasta, niin suosittelen Ö:tä!

Mutta sitten esittelen kuvin toisen illan ravintolamenumme, joka oli toooodella edullinen!

Teimme etukäteen varauksen ravintola Mixiin. Syynä pöytävaraukseen oli mieheni löytämä tarjous, jossa sai kaksi neljän ruokalajin yllätysmenua yhden hinnalla. Tarjouksen sai, jos teki varauksen etukäteen. Siitä sai valita etukäteen kasvis-, kala- tai liharuoan. Normaalihinta neljän ruokalajin yllätysmenulle on vain 39 euroa ja kolmen ruokalajin menu 33 euroa, mutta tällä tarjouksella saimme molempien menut tuohon 39 euroon, joka on aivan käsittämättömän halpa! Odotuksemme ei tuolla hinnalla olleet kovin korkealla. Odotin, että lautasella on varmaankin koristeena grillattu tomaatin puolikas, kurkkusiivuja ja persiljatupsu. Onneksi erehdyimme pahan kerran…

Tässä suora linkki TableOnline -sivuille. Tällä hetkellä on voimassa tarjous, jossa saa -30% alennuksen kaikista annoksista. Hyvä tarjous sekin! Tuolla hinnalla neljän ruokalajin menu olisi etukäteen varattuna 27,30 €.
Linkki ravintola MIXin sivuille.

Mix sijaitsee vanhassa kaupungissa Pikk 33. Hyvin lähellä Raatihuoneentoria. Kävelymatka Virulta on noin 10-15 minuuttia.

Meille oli varattu kahden hengen pöytä ikkunan ääreltä. Tallinnassa on kaikissa käymissämme ravintoloissa pöydät valmiiksi katettuja. Lautasliinat ovat aina kankaisia ja välineet pöydissä. Hienommista ravintoloista aina puuttuu pöydistä ne savikupit missä on ne ruokailuvälineet ja paperiset lautasliinat pystyssä. Paremmissa ravintoloissa ei ikinä ole ketsuppi- ja sinappipulloja tai -pusseja tarjolla. Joissakin paikoissa saattaa olla pienet suola- ja pippurimyllyt pöydissä, harvemmin sirottimia. Tyylikkäässä ravintolassa ei ole muovikankaisia pöytäliinoja, vaan ne ovat aina kankaisia koko pöydän peittäviä tai kaitaliinoja.

Mix oli sisustettu modernisti ja kiehtovasti. En voinut siellä kuvailla joka suuntaan, sillä ravintolassa oli muitakin asiakkaita, joten yritin kuvailla huomaamattomasti.

Pyysimme tarjoilijaa valitsemaan meille viinit yllätysmenumme kanssa, sillä emmehän voineet tietää mitä tulemme saamaan ruoaksi, koska kyseessä oli yllätysmenu. Tarjoilija tiedusteli hintahaitariamme, mikä minusta oli loistavaa toimintaa. Mieheni sanoi, että maksimissaan 10 €/lasi, johon tarjoilija, että sillä rahalla saa jo aivan erinomaista viiniä. Eli olisimme voineet kertoa, että ei yli 4 €/lasi tai ei yli 7 €/lasi jne.

idruoka

Aluksi saimme tässäkin ravintolassa keittiöntervehdyksen, joka oli sinihomejuustolla maustettua ranskankermaa, lisäksi oli jokin toinen juusto ja päällä lentokalan mätiä. Lentokalan mäti oli hyvin erikoista, moniin muihin mäteihin ja kaviaariin verrattuna. Yleensä mäti ”poksuu” suussa, mutta lentokalan mäti rouskui, vaikka se ei ollut kovaa. Hyvin hauskaa ja maistuvaa!

Sitten oli menun ensimmäisen alkuruoan aika. Hanhen maksasta valmistettua moussea paahdetun leivän, mango chutneyn ja tillin kera. Lautasella oli myös balsamicosiirappia ja punajuurimoussea.

Tämä oli älyttömän hyvää! Alkuruoassa yhdistyi ranskalainen ja aasialainen keittiö. Ravintola Mixin idea onkin sekoitella eri maiden keittiöitä luovasti, mutta sulavasti.

Seuraavaksi saimme erikoisemman pinaattikeiton. Tarjoilija kantoi eteemme syvät lautaset, joissa oli kaunis kasa pieneksi kuutioitua lihaa koristeineen. Tämän jälkeen tarjoilija kaatoi kannusta kuuman pinaattikeiton lautaselle. Hieman erilainen tarjoilutapa, mahtavaa!

Keitto ei näyttänyt tai maistunut pinaattikeitolta, johon itse olen tottunut. Tämä oli erittäin hyvää. Liha oli peuraa ja erittäin mureaa. Keitto oli ilmeisesti tehty tuoreesta lehtipinaatista, eikä pakastepinaatista. Maku oli erilainen.

Tätä voisi kokeilla kotonakin, mutta ehkä käytän edullisempaa ja helpommin saatavaa lihaa keittoon. On minulla joskus ollut peuraa, mutta sekin tuli tutun kautta metsästäjiltä.

Pääruoaksi härän sisäfilepihviä ihanilla lisukkeilla. Oli paistettuja pariisinperunoita, kanttarelleja, parsaa, luumutomaatteja ja punaherukan terttu koristeena.

Herrrkullista oli tämäkin ja niin kaunis annos.

Lopuksi jälkiruoka! Aaah…

Hauska yksityiskohta annoksessa oli kaakaolla ja sabluunalla tehty ravintolan nimi.

Amerikkalaista juustokakkua mustikkakastikkeen kera. Pienessä lasissa oli vaihtoehtokastike, joka oli mansikkakastiketta, mutta mustikka oli parempaa. Lisäksi oli limesorbettia.

Jälkiruokaviiniksi saimme paikallista omenaviiniä, joka on periaatteessa kuin calvadosta, mutta calvados valmistetaan vain Ranskan tietyllä alueella ja tietyllä menetelmällä. Maku oli, lähes kuin calvadosissa. Saimme tätä paikallista viiniä jo ravintola Ö:ssä, mutta silloin se tarjottiin erään alkuruoan seurana. Totesimme, että virolainen calvados tyyppinen omenaviini toimii tietynlaisien alkuruokien kanssa ja jälkiruokien seurana.

Palatteko halusta kuulla mitä tälläinen tavallaan viisi ruokalajia viineineen ja cappucinoineen kahdelta maksoi? Loppulasku oli noin 100 euroa! Vähänkin ravintolassa enemmän käyneet käsittävät miten edullinen iltamme oli. Palvelu tässäkin ravintolassa oli erinomainen ja ammattitaitoinen. Me suomalaiset saatamme herkästi vaivaantua, jos meiltä käydään tiedustelemassa maistuuko ruoka tai onko kaikki hyvin jne.? Mutta eurooppalaiseen ravintolakulttuuriin se kuuluu ja Tallinna on minusta ravintolakulttuuriltaan eurooppalaisempi, kuin suomalaiset ravintolat. Tallinnalaisissa ravintoloissa huolehditaan asiakkaistaan kaiken aikaa. Aivan ne pahimmat turistirysäpaikat ovat hieman ylihinnoiteltuja laatuun ja palveluun nähden, eli ne aivan Raatihuoneentorilla sijaitsevat, kuten Olde Hansa jne.

Suosittelen Mixiä hyvän ja kokeilevan ruoan ystäville, vaikka olisitkin pienemmällä budjetilla liikkeellä.

Herahtiko vesi kielelle? Onko siellä muita, jotka ottavat ravintolassa käynnin elämyksenä ja ravitsevat vatsansa lisäksi myös sieluaan? Eli ravintolaillat ovat ns. elämyksellinen harrastus.

X