Glitz & Glam

5 parasta eläinkokeetonta kosmetiikkamerkkiä – eläinten viikon kunniaksi

Teksti: Minna / Glitz & Glam

Viikko sitten alkoi Eläinten viikko. Tänä vuonna viikon teemana oli Arvokas kissa. Teemalla tavoiteltiin kiinnittämään huomiota kissojen hyvinvointiin ja arvoon.

Suomen eläinsuojeluyhdistys arvioi, että maassamme hylätään vuosittain vähintään 20 000 kissaa. Siis 20 ooo kissaa! Määrä on järkyttävän paljon sivistys- ja hyvinvointivaltiossa, jossa väkiluku on reipas 5 miljoonaa.

Eläimet, kissat erityisesti ovat lähellä sydäntäni. Meidän kotisohvalla kehrää yksi entinen koditon kaveri, Erkka. Hän on meidän toinen Kouvolan eläinsuojeluyhdistykseltä adoptoitu kissa. Lähes 10 vuotta sitten poisnukkunut Assi oli myös koditon kissa, joka tuli meille eläinsuojeluyhdistyksen kautta.

Ennen Erkan meille tuloa, asui pennusta asti meillä ollut Vilma. Kun tuo meidän ”vauva” vuosien saatossa ikääntyi mummeliksi, ja lopulta lähti vehreämmille laitumille köllöttelemään, olimme hetken ilman kissaa. Se oli outoa, ja totesimmekin miehen kanssa, että kyllä se kissa kodin tekee. Kolmen kuukauden suruajan jälkeen olimme täysin valmiita antamaan kodin kodittomalle kissalle.

Lue: Erkka tuli taloon

Erkka, kuten hänen edeltäjänsäkin, on meille erittäin arvokas. Hän on perheenjäsen. Siksi minulle on aivan käsittämätöntä ymmärtää, miten joka vuosi Suomessa hylätään vähintään 20 000 kissaa. Minun on hyvin vaikea uskoa, että kyseessä olisi vain mielenterveysongelmaiset tapaukset, jotka kissojansa hylkäävät. Noin suuret määrät kertovat, että kissoja luultavimmin hylkäävät niin huono- kuin hyväosaiset.

Postauksen lopussa palaan kissojen hyvinvointiin liittyvään asiaan.

Esittelen teeman mukaisesti 5 parasta Leaping Bunny -merkin saanutta, Suomessa myytävää kosmetiikkamerkkiä.

 Kosmetiikkavalmistajat saavat käyttää Leaping Bunny -merkkiä jos:

 • Yritys ei tee eikä teetä eläinkokeita, eikä ole osallisena eläimillä testaamisessa nyt eikä tulevaisuudessa.
 • Yritys ei osta ainesosia, valmistusreseptejä eikä tuotteita sellaisilta toimittajilta, jotka ovat tehneet tai teettäneet eläintestejä tai olleet osallisena eläintesteissä yrityksen sitouduttua standardiin.
 • Yrityksen on vaadittava kaikilta raaka-aineidensa toimittajilta säännöllisesti kirjalliset vakuutukset, joissa ne osoittavat täyttävänsä eläinkokeettomuudelle asetetut ehdot.
 • Yrityksen on läpikäytävä vähintään kolmen vuoden välein riippumaton tarkastus, jossa sen eläinkokeettomuus varmistetaan.

Lähde: Animalia

Valmiiden kosmetiikkatuotteiden eläintestaus on ollut jo pitkään kiellettyä EU-maissa. Vuosiin ei ole saanut edes markkinoida eläinkokeilla testattuja kosmetiikkatuotteita. Vaikka EU:ssa onkin kiellettyä, Euroopan parlamentti -sivuston mukaan 80 % maailman maista sallii yhä eläinkokein testatun kosmetiikan myymisen ja markkinoinnin.

Tämä koko aihe on niin monimutkainen ja koukeroinen, että se veisi yhden pitkän blogiartikkelin verran (jos edes riittää!) avata aihetta kokonaisuudessaan, joten kiteytän taustaksi, että Leaping Bunny -merkityt kosmetiikkatuotteet eivät ole edes myynnissä sellaisissa maissa, joissa vaaditaan eläintestausta ennen kuin pääsevät markkinoille.

Kotimainen BTB13

Meidän oma suomalainen BTB13 on mielenkiintoinen brändi, mutta se on myös eläinkokeeton kaikilta osin.

BTB13 on suomalaista innovaatiota ja sen taustalla on tieteellistä tutkimustulosta. Brändin nimi BTB13 tulee yhdisteestä, joka muodostuu l-karnitiini (BT) aminohaposta ja vitamiininkaltaisesta oroottihaposta (B13). Yhdiste aktivoi ihosolujen uusiutumista parantaen ihon koostumusta ja tehden siitä vahvemman.

BTB13 kertoo itsestään seuraavasti:

 • Suomalainen tieteellinen innovaatio.
 • Laajasti patentoitu ja sillä on hyödyllisyysmallisuoja.
 • Tutkitusti vaikuttavat tehoaineet.
 • Puhdas sisältö, ei turhia kemikaaleja.
 • Sisältää luonnon parhaita öljyjä ja uutteita.
 • Kosmetologien, klinikoiden ja kampaajien kautta myytävä ammattikosmetiikkasarja.
 • Valmistetaan alusta loppuun Suomessa.

BTB13 on erityisesti aikuiselle iholle suunnattu, ja sen kaikissa ihonhoitolinjoissa on vaikuttavana aineena patentoitu yhdiste. Lisäksi BTB13 on melkein luonnonkosmetiikkaa. Melkein siksi, kun BTB13-yhdiste on synteettisesti tuotettu, joten se ei täytä 100 % luonnonkosmetiikan kriteerejä. Kuitenkaan tuotteissa ei käytetä niitä ainesosia, joita luonnonkosmetiikassa ei muuten ns. hyväksyttäisi.

Omia suosikkejani BTB13:sta ovat esimerkiksi:

Ripsiseerumi

Yönaamio

Kaksivaikutteinen kasvojen kuorinta

Huippuluokan Paula’s Choice

Paula’s Choice on Paula Begoun perustama ihonhoitomerkki. Paula Begoun on kosmetiikan asiantuntija ja kriittinen tutkija. Paula on niittänyt mainetta ja onkin hyvin arvostettu asiantuntija, joka on myös kirjoittanut kirjoja, joissa hän opastaa kuluttajia kosmetiikan valtameressä.

Itsekin olen oppinut monta ihonhoidon juttua ja saanut tietoa kosmetiikan raaka-aineista juuri häneltä. Paula Begounilla on joissakin asioissa aika mustavalkoinen filosofia ja näkemys. Ihan kaikkea ei kannata uskoa kuin ”Raamattuun” (hänenkään mielipiteensä eivät ole kiistattomia), mutta suosittelen tutustumaan Paula’s Choicen tuotteisiin, joilla on myös Leaping Bunny -merkki.

Omia suosikkejani Paula’s Choicen tuotteista ovat esimerkiksi:

BHA-happoa sisältävä kasvovesi

Kosteuttava yönaamio

Suojakertoimellinen pohjustaja

Vanha tuttu The Body Shop

The Body Shop on klassikko. Muistan, kuinka lapsena Lahdessa asuva tätini osti minulle aina lahjaksi The Body Shopin hedelmäsaippuoita. Muistatteko ne ihanat hedelmien ja marjojen muotoiset saippuat? Vaalin niitä aina kuin kalleimpiani aarteita, ja pelkäsin, että isäni käyttää epähuomiossa MINUN saippuoita. Siksi pidin omat aarteeni aina omassa huoneessani, enkä jättänyt niitä pesuhuoneeseen.

The Body Shopilla oli juuri mukana kampanjassa, jossa kerättiin 8,3 miljoonaa allekirjoitusta kosmetiikan eläinkokeita vastaan. Yhdessä Cruelty Free Internationalin kanssa toteutetussa Vastustamme eläinkokeita ikuisesti -kampanjassa tavoitellaan maailmanlaajuista kosmetiikan eläinkokeiden kieltämistä. Kaikki yli 8 miljoonaa allekirjoitukset luovutettiin YK:lle.

The Body Shop taitaa olla tunnetuin vartalotuotteistaan, kuten suihkugeeleistä ja vartalo- ja käsivoiteista. Jotain ihan kivoja meikkejäkin The Body Shopilla on, mutta itselleni tämä on erityisen rakas brändi suihkutuotteillaan.

The Body Shopin suosikkejani ovat muun muassa:

Suihkugeelit

Käsivoiteet

Vartalovoiteet

Sertifioitu luonnonkosmetiikka Bybi Beauty

Bybi Beauty on englantilainen kosmetiikkatuotesarja, jonka tuotteet valmistetaan käyttäen 100 % luonnollisia ja vegaanisia ainesosia. Bybi on sangen mielenkiintoinen luonnonkosmetiikkamerkki, jonka pakkaukset näyttävät hauskoilta. Bybi kiteyttää oman ideologiansa erityisen aktiivisiin ja vaikuttaviin raaka-aineisiin.

Erityismaininta Bybin Boosterista, jossa on käytetty luonnon omaa ”retinolia”. Siksi se sopii retinolituotteeksi myös herkkäihoisille.

Suosikkini Bybiltä ovat:

Pipeteissä olevat Booster-öljyt

Puhdistusgeeli

Savinaamiokin kannattaa kokeilla

Luksusmerkki Molton Brown

Sitten Molton Brown, josta olen aika vähän kirjoittanut siihen nähden, kuinka usein näitäkin tulee ostettua. Luultavasti varmaan siksi, kun Molton Brown vilahtaa usein blogissani Lookfantasticin Beauty Boxin sekä joulukalenterin sisällöissä.

Ensimmäinen kosketukseni Molton Brownin luksusmaisiin tuotteisiin oli vuonna 2015, kun sain silloiselta LivBoxilta kiitoslahjana yhteistyöstämme Molton Brownin käsisaippuan ja -voiteen.

Nykyään Molton Brown on koko perheemme suosikki, sillä lasteni joulukalentereihin olen aina sujauttanut merkin pieniä suihkusaippuoita ja miehelleni ostan isänpäivä- tai joululahjaksi hänen suosikkituoksuisia suihkugeelejä. Olen myös äitiäni ja hänen miesystäväänsä lahjonut ihanilla Molton Brownin jouluteemaisilla suihkugeeleillä.

Molton Brownin tuoksut ja laadukas koostumus on se, joka vetoaa. Kalliita ylellisyyksiähän nämä ovat, mutta kivoja lahjoja antaa sekä saada.

Molton Brownin suosikkejani:

Käsisaippua ja -voide

Suihkugeelit

Allekirjoita vetoomus kissakriisin ratkaisemiseksi!

Leikkaamattomat kissat lisääntyvät valtoimenaan, jos ne saavat ulkoilla vapaasti tai kotioloissa naaras- ja uroskissoja ei eristetä toisistaan. Ihmisillä on tämä kaikki tieto asiasta, mutta silti ongelma vain kasvaa.

Lue vetoomus ja allekirjoita se, jos sinäkin näet, että meidän ihmisten kykeneväisyys ilman lainsäädäntöä ei tuota tulosta kasvavaan ongelmaan.

Haluan kertoa yhden esimerkin omasta lapsuudestani. Sain 10-vuotiaana oman kissan, Vernerin. Saadakseni tuon kissan, minulla oli muutama ehto. Ehtoihin kuului myös oman kissani leikkauksen kustantaminen. Sillä vanhempani luultavasti varmistivat sitoutumiseni eläimen hankintaan. En muista maksoinko sitten lopulta koko summaa, mutta säästin sen 200-300 markkaa, jonka poikakissan sterilointi siihen maailman aikaan kustansi.

Tarkoitukseni ei ole kiillottaa omaa sädekehääni, vaan haluan nostaa esiin:

 • Ole vastuullinen lemmikin omistaja
 • Jos lapsesi kinuavat lemmikkiä, muista olla vastuullinen lemmikin omistaja
 • Jos kissasi saa ulkoilla vapaasti, ole vastuullinen omistaja ja leikkauta kissasi – vaikka kyseessä olisi uroskissa!!!

Kuinka monta kissanomistajaa löytyy sieltä näyttöjen toiselta puolelta? Jos sinulla on tai on ollut kissa, kerro hänen nimensä kommenteissa. 😻

Lue myös

X