Glitz & Glam

5 parasta merkkiä todellisesta ystävyydestä

Teksti: Minna / Glitz & Glam
Mitä on todellinen ystävyys? Perinteiset: luotettava, rehellinen, hauska ja kuunteleva? Pidän niitä niin itsestäänselvyyksiä, että menen vähän syvemmälle todellisesta ystävyydestä. Pohdin ja listaan havaintojani omista ystävyyssuhteistani vuosien ajalta.

 

Yleensä 5 parasta -postaukseni käsittelevät kauneudenhoitoa ja kosmetiikkaa, mutta aina välillä nostan näihin jotain ajankohtaista, kuten nyt ystävänpäivän kunniaksi ystävyyden.

Lue myös: Kaikki Glitz & Glamin 5 parasta -julkaisut

Ystävyyksiä on juuri niin monenlaisia kuin on ihmisiäkin. Ystävyyssuhteissakin tulee muistaa, että niissä on aina kaksi ihmistä. Mikään suhde ei toimi vain toisen intressejä huomioivasti, vaan myös ystävyyssuhteissa pitää pystyä katsomaan peiliinsä ja kysymään itseltänsä: ”Olenko ollut aidosti hyvä ystävä, vai ohjaako minua oma egoni?”

Minua on loukattu ja minä olen loukannut. Joistakin on selvitty, joistakin ei koskaan. Nuorena yksi ystävyyssuhteeni kariutui vakavan luottamuksen loukkauksen myötä eli minut petettiin. Koin myös nuorena aikuisena yhden ystävyyden kariutumisen, kun huomasin voivani huonosti siinä suhteessa. Mikään ei riittänyt ja aina olin huono kaikessa. Kun lopulta irtaannuin siitä, aloin voida pienen suruajan jälkeen paljon paremmin.

Joskus ystävyyssuhteet kariutuvat, sekin on elämää.

En voi sanoa, että olisin ollut viimeiset 10 vuotta mikään malliesimerkki ystävästä, mutta olen aina olemassa ystävilleni. Pienet lapset, uran luominen, parisuhde, kouluttautumista jne. Mutta niin on hektistä ystävillänikin, joiden kanssa aina sanotaan ne kuuluisat sanat: ”Pitäisi nähdä useammin. Yritetään nyt oikeasti.”

Minulla on oikeastaan hyvin vähän ystäviä. Ystäväni voi laskea yhden käden sormilla. Kaksi näistä ystävistäni ovat olleet tärkeimpiä ystäviäni jo yli 30 vuoden ajan. Heidän kanssaan on jo niin vahva side, ettei se enää katkea tai viilene, vaikka emme olisikaan tiiviisti yhteyksissä. Aina kun tapaamme, juttu tavallaan jatkuu siitä, mihin se edellisellä kerralla jäi.

Tässä omasta elämästäni havaitsemani merkit todellisesta ystävyydestä

Todellinen ystävyys kestää eritahtiset elämänvaiheenne

Aina ei mene niin, että ystävät pariutuu, menee naimisiin ja perustaa perheitä samassa tahdissa. Olen kuullut monia kertoja tarinoita todella läheisistä ystävyyssuhteista, jotka ovat hiipuneet pariutumisien ja perheen perustamisien myötä.

Itselläni ei ole ollut samanaikaisuutta ystävieni kanssa. Kun ensimmäinen perusti perhettä, meni minulla vielä muutama vuosi ja yksi ystävistäni on vasta nyt saanut ensimmäisensä, kun itselläni arki ei enää pyöri vaipparallissa ja ensimmäisten sanojen ihastelussa.

Tietenkin tällainen eritahtisuus jokaisen ystäväni kanssa on vaikuttanut siihen, ettemme enää elä samaan aikaan samanlaista arkea, joten meillä ei ole samaan aikaan mahdollisuuksia ja intressejä samoihin asioihin. En kuitenkaan ole nähnyt tätä koskaan ongelmana.

Ystäviä voidaan olla, vaikka lapsemme ja miehemme eivät ole keskenään yhtä suurta perhettä. Meillä kaikilla ei vaan elämät kulje samassa rytmissä. Todellinen ystävyys kestää tällaiset ja se jatkuu omanlaisena jokaisen omiin uusiin elämäntilanteisiin mahtuen.

Todellisessa ystävyydessä voidaan olla välillä aktiivisia ja passiivisia vuorotellen

Tämä liittyy tavallaan edelliseen. Välillä ollaan synkassa eli elämäntilanteet kohtaavat paremmin, jolloin ollaan aktiivisemmin tekemisissä. Sitten taas tulee kausia, kun ollaan passiivisempia yhteydenotossa. Joskus toisella saattaa olla passiivisempi vaihe ja toisella aktiivisempi vaihe ylläpitää ystävyyttä.

Todellinen ystävyys kestää sen, ettei toinen olekaan yhtä aktiivinen pitämään yhteyttä kuin sinä itse saatat pitää.

Todellisessa ystävyydessä ollaan ystävän puolella vaikeissakin asioissa

Elämässä sattuu ja tapahtuu. Joskus ystävältä haetaan tukea ja neuvoja vaikeaan tilanteeseen. Ystävä on saattanut antaa hyviä neuvoja, mutta toimitkin siitä huolimatta päinvastoin, ja sait entistä enemmän siipeesi. Todellisessa ystävyydessä ystävä tukee sinua edelleen, eikä lähde voimakkaasti tuomitsemaan ja käännä selkäänsä.

Todellisessa ystävyydessä voidaan olla eri mieltä asioista

Ystävät voivat olla eri mieltä asioista. Niin kuin parisuhteessa, myös ystävyydessä on kyse kahdesta ihmisestä, jotka näkevät asiat omalla tavallaan. Vaikka välillä onkin haastavaa ymmärtää, miksi ystävä on sitä mieltä kuin on, ei ole ystävyyden kannalta hyvä alkaa käännyttämään toista omaan mielipiteeseensä. Todellisessa ystävyydessä on tilaa asioiden eri tavalla näkemiselle. Ystävä hyväksyy sinut kokonaisuutena ja sinä hänet, vaikka ette olisikaan aina samaa mieltä kaikesta.

Todellisessa ystävyydessä ollaan tasavertaisia – molemmat saa ja antaa

Valitettavasti toisinaan ystävyydet eivät ole täysin tasavertaisia. Todellisessa ystävyydessä ei olla aina vaan saamassa tukea, ymmärrystä, aikaa ja apua. Ystävyys on kaksisuuntaista, jossa molemmat antavat ja saavat.

Valitettavan usein kuulen ystävyyssuhteista, joissa toinen osapuoli kokee, että on ihan ok olla aina saavana osapuolena, mutta itsellänsä ei ole aikaa antaa takaisin vastapalveluksia tai aikaansa.

Luulen, että tämä on eritahtisuuden kanssa yksiä yleisimpiä ystävyyssuhteiden rikkojia. Näissä ei kuitenkaan syvästi loukata ystävyyden luottamuksen rajoja, mutta aiheuttaa tietenkin eripuraa ja harmia.

Kuva: Kaisuli 

Vaikka kaikkien ihmisten kanssa en olekaan päässyt ihan ystävyysasteelle, he saattavat silti olla hyvin merkityksellisiä minulle. Bloggaamisen kautta olen tutustunut mahtaviin ihmisiin. Osan kanssa olen hyviä tuttuja -asteella, joidenkin kanssa vähän syvällisemmällä tasolla.

Lisäksi vuosien aikana on ollut erilaisia työyhteisöjä. Työkuvioiden muuttuessa on valitettavasti yhteydenpitokin hiljakseen hiipunut. Mutta niin se vaan menee. Jotkut ystävät ovat elinikäisiä, ja heidän lisäksensä elämään tulee ja menee sen eri vaiheille erilaisia ihmisiä. Kaikki ovat merkityksellisiä, mutta ystävyys ei välttämättä kanna asioiden tai elämäntilanteen muuttuessa.

Todellinen ystävyys on mielestäni sellaista, että se kestää muutoksetkin. Sellaisessa ystävyydessä tuntuu kuin vasta eilen olisitte puhuneet, vaikka edellisestä kerrasta olisi vierähtänyt jo vuosi. Näitä ystäviä minulla on vähemmän, mutta sitäkin arvokkaampia!

Kiitos ystävät, kun olette ystäviäni. Vaikka minä olen ollut vähä liiankin passiivinen ystävä viime vuosina. 💖💖💖

Hyvää ystävänpäivää kaikille Glitz & Glamin lukijoille! Vaalikaamme ystävyyssuhteitamme, vaikka eläisimmekin niin hektistä aikaa.

 

Lue myös:

38-vuotiaan naisen ajatuksia keski-iästä

Näitä asioita toisissa kadehdin

Toistuvia unia menneisyydestä – En keksi niille syytä!

Lue myös

X