Glitz & Glam

5 parasta paikkaa Kouvolassa – vinkit kotimaanmatkailuun

Teksti: Minna / Glitz & Glam

Kuva: Jari Heikkilä

Tänä sunnuntaina 5 parasta -postaus onkin kotiseutuani käsittelevä. Kotimaanmatkailu on erityisesti suosiossa tänä kesänä. Kävin itsekin reissulla Savonlinnassa. Minulle heräsi idea, että haluan jakaa vinkkejä kotikaupungistani Kouvolasta.

Repovesi

Yksi Kouvolan upeimpia paikkoja on Repoveden kansallispuisto. Maisemat ovat huikeat, sillä jylhiä kallioita riittää, vesistöä on joka puolella ja metsä rauhoittaa mieltä.

Retkeilyreittejä on useita, mutta oma suosikkini on ollut ketunlenkki. Sopii hyvin leikki-ikäisten lasten kanssa kuljettavaksi. Alueella on levähdyspaikkoja, joihin voi leiriytyä tai syödä eväitä.

Toinen suosikkini on kulkea Repovedellä vesiteitse. Risteilyt ovat mukavia tapoja nähdä Repoveden aluetta toisesta näkökulmasta.

Repovesi on suosittu kohde, sillä viime vuosina erilaiset retkeilyreitit luonnonpuistoihin ovat suosittuja. Muistan, kun lapsuudessani, nuoruudessani ja nuorena aikuisena Repovedellä oli hyvin väljää, mutta nykyään siellä riittää väkeä. Siksi kannattaa ajoittaa tulonsa viikolle, jos suinkin mahdollista. Metsään ihmisiä mahtuu, mutta levähdyspaikat, lossi ja portaat saattavat olla ruuhkaisia suosittuna ajankohtana.

Lue postaukseni Repovedeltä.

Pakko vielä vinkata kivasta yöpymispaikasta Repoveden alueella. Olen kerran ollut yötä Orilammen majalla, josta voi vuokrata mökin tai huoneen. Paikalla on myös oma uimaranta sekä huikea savusauna ja sen yhteydessä pieni lampi, jonne voi myös pulahtaa uimaan.

Tykkimäen huvipuisto

Kouvolan varmaan tunnetuimpia kohteita on Suomen kolmanneksi suurin huvipuisto. Tykkimäki on kompakti huvipuisto, joka on ehdottomasti parhaimpia puistoja pienten lasten kanssa hurvitteluun. Isommille lapsille ehkä vähän valju, jos verrataan esimerkiksi suurempiin huvipuistoihin, Lintsiin ja Särkänniemeen.

Tykkimäen huvipuistosta löytyy kuitenkin muutama vähän hurjempikin laite isommille lapsille ja aikuisille – jos vaan niihin uskaltaa mennä! Lapsena ja nuorena kiepuin miten päin tahansa, niin ei pelottanut, eikä tullut huono olo. Nykyään saan paniikkikohtauksen Taifunissa, Loop Fighterissa tulee huono olo ja Star Flyeriin en uskalla mennä, koska korkeanpaikankammoni on niin paha. Mutta onneksi huvipuistossa on monta laitetta, joihin tällainen vanhaksi ja pelokkaaksi tullut pystyy menemään.

Huvipuiston lisäksi Tykkimäellä on Aquapark, jossa en ole vielä käynyt, mutta sisäleikkipuisto Actionpark (sijaitsee Kouvolan Prismalla) on erittäin tuttu. Siellä on vietetty molempien lasten kaverisynttäreitä. Aquapark sijaitsee Käyrälammen rannalla, huvipuiston läheisyydessä.

Vinkiksi yöpyville, Tykkimäen Camping -alueella on melko edullisia mökkejä sekä leirintäalue matkailuajoneuvoille.

Tässä linkki Tykkimäen huvipuiston sivuille.

Tykkimäen Sauna

Käyrälammen vastarannalla sijaitsee ihastuttava sauna. Kun kuulin, että Kouvolaan tulee sauna, en tajunnut sen ideaa, että miksi? Kun onhan meillä paikallisilla omat saunat tai aina jonkun toisen saunaan pääsee. Kun sitten itse kävin kokeilemassa, ymmärsin idean. Se on sosiaalista saunomista ja viihtymistä luonnon äärellä.

Tykkimäen Sauna on kaikille avoin yleinen sauna, joka lämpenee maakaasulla. Löylyhuone on kunnioitettavan kokoinen, 40-neliöinen! Pukuhuoneiden kautta pääsee kulkemaan terassialueelle ja laiturille vilvoittelemaan sekä uimaan Käyrälampeen.

Lämmin suositus lauttasaunasta, jos vain omalla porukalla haluaa saunoa. Lauttasaunalla on oma terassi, josta pääsee pulahtamaan Käyrälampeen. Lauttasauna lämpenee tiistaisin ja sunnuntaisin yleiseen käyttöön, joten sinne pääsee noina päivinä ilman omalle porukalle vuokraamistakin.

Vaikka et olisi menossa saunomaan, niin paikassa on erityisen viihtyisä terassi veden äärellä, jonne kannattaa poiketa. Saunomisen, uimisen ja viihtyisällä terassilla oleskelun lisäksi Tykkimäen Saunalla pääsee suppailemaan ja jopa saunayogaan.

Lue postaukseni Tykkimäen Saunasta!

Tässä vielä linkki Tykkimäen Saunan verkkosivuille!

Kuva: Juha Jetsu

Verla

Verlassa sijaitsee UNESCOn maailmanperintökohde. Verlan verkkosivuilla kerrotaan seuraavasti:

”UNESCOn maailmanperintösopimuksen tavoitteena on turvata yleismaailmallisesti arvokkaan kulttuuri- ja luonnonperinnön säilyminen. Verla nimettiin maailmanperintökohteeksi, sillä se on ainutlaatuinen ja kulttuurihistoriallisesti merkittävä vuosisadan vaihteen teollisuusmiljöö.”

Muita UNESCO-kohteita Suomessa ovat mm. Suomenlinna, Vanha Rauma, Petäjäveden vanha kirkko ja Sammallahdenmäen pronssikautinen hautaröykkiöalue.

Olen vieraillut Verlassa useamman kerran. Ensimmäisellä kerralla pääsin Patruunan pytinkiin, joka on arkkitehti Eduard Dippellin suunnittelema näyttävä kartanomainen rakennus Verlassa. Äitini ystävä oli töissä Patruunan pytingin ravintolassa, joten vieraillessamme siellä, pääsin pytingin ullakollakin käymään. Tarinathan kertoivat, että siellä kummittelee. Muistelisin kummituksen olevan nimeltään Oskar. Ihan hitsin jännää silloin 8−9 -vuotiaana, kun ystäväni ja pikkuveljeni kanssa yritimme löytää kummituksen ullakkotiloista.

Myöhemmin olen sitten käynyt myös tehdasmuseon kierroksilla ja vieraillut alueella muutenkin.

Tässä linkki Verlan verkkosivuille, josta voit lukea lisää!

Kuva: Kouvolan kaupungin kuvapankki medialle

Ankkapurhan kulttuuripuisto

Kulttuuripuisto levittäytyy Kouvolassa Anjalan kirkolta Anjalan kartanomiljööseen. Kymijoen vastarannalla sijaitsee Ankkapurhan teollisuusmuseo, Museotalo Warpunen sekä Alvar Aallon suunnittelema teollisuus- ja asuinalue.

En ole vielä käynyt Ankkapurhan kulttuuripuistossa, mutta tänä kesänä on tarkoitus käydä lasten kanssa tutustumassa puistoon ja miljööseen. Kesäisin puistossa järjestetään opastettuja kierroksia. Kierroksien teemoja ovat esimerkiksi historia, arkkitehtuuri ja jopa alueen kummitukset!

Anjalassahan sijaitsee Wreden hautausmaaksi kutsuttu Kirkkovuoren hautausmaa, jossa puhutaan kummittelevan. Olen aiheesta lukenutkin, että Mathilda Wrede on ilmestynyt hautausmaalla eri tavoin. Innostuin silloin lukemaan lisää Mathildasta. Hän oli aikansa edelläkävijä, sillä Mathilda ajoi vahvasti yhdenvertaisen ja tasa-arvoisen yhteiskunnan rakentumista. Haluan linkata Mathildasta kertovaan artikkeliin, jonka voit lukea täältä.

Ankkapurhan kulttuuripuistossa vieraillessa voi hyödyntää ilmaista sovellusta (Citynomadi), joka mobiililaitteilla esittelee aluetta monipuolisesti erilaisilla opastusreiteillä.

Tässä vielä linkki Ankkapurhan kulttuuripuiston verkkosivuille.

Kuva: Kouvolan kaupungin kuvapankki medialle

Tulossa Kouvolaan…

Heinäkuussa avautuu Kimolan kanava, joka mahdollistaa erilaiset risteilyt Päijänteeltä ja Pielavedeltä.

Valitettavasti koronan vuoksi KymiRingin MotoGP-kisat ajetaan vasta kesällä 2021, mutta tällaisena tiiserinä vinkkaan niistä nyt jo!

 

Lisään vielä loppuun pari vuotta sitten toteutetun, Kouvolaan opiskelemaan tuleville suunnatun kaupunkivideon. Siitä voi löytää vinkkejä matkailukin mielessä. Olin silloin pari vuotta sitten Xamkin opiskelija ja kesätöissä markkinoinnissa. Nostin videolle omia lempparipaikkojani Kouvolan keskustan alueelta ja sen läheisyydestä.

Vieraile myös VisitKouvolan sivuilla! Katso, mitä kaikkea muuta Kouvola voi tarjota kotimaanmatkailuun.

Koska viimeksi kävit Kouvolassa? Mitä paikkaa suosittelisit muillekin?

Lue myös

X