Glitz & Glam

5 parasta sarjaa katsottavaksi – Nämä kannattaa katsoa!

Teksti: Minna / Glitz & Glam

Syksy on aivan ovella. Viikon päästä onkin jo syyskuun ensimmäinen päivä. Monilla syksy on sellaista rauhallista ja ehkä vähän passiivista aikaa. Silloin on ihanaa vetää villasukat jalkaan, sytyttää kynttilöitä ja katsella elokuvia ja sarjoja viltin alta. Kesällä olin lomamoodissa, joten lasten mentyä nukkumaan, katselin yksin tai yhdessä mieheni kanssa sarjoja suoratoistopalveluista. Monia sarjoja ehdin aloittaa, mutta ne jäivät kesken. Sitten kun kolahti, kolahti niin kovaa, että katsoin sarjan kaikki kaudet hetkessä.

Nyt vinkkaan sarjoista, jotka ehdottomasti kannattaa laittaa katselulistalle. Olen vähän scifi- ja kauhunörtti, mutta kaikenlainen psykologinen myös kiinnostaa. Rakastan sarjoja, joissa henkilöhahmoihin syvennytään, annetaan heidän kehittyä ja muuttua tapahtumien myötä. Liian löyhäksi jääneet henkilöhahmot saavat minut tuskastumaan. En jaksa sarjaa, jossa ei pureuduta ollenkaan ihmismieliin, vaan tapahtumasarjat vain tapahtuvat, mutta hahmolle ei tapahdu minkäänlaista kehittymistä. Yhtenä esimerkkinä Stephen Kingin novelliin perustuva the Mist oli sellainen. Jestas, että siinä oli huonosti toteutettu sarja. King tunnettaan juuri syvällisyydestä henkilöhahmoihin ja kuvailee syitä ja merkityksiä kirjoissaan. Tuossa sarjassa en nähnyt mitään ”kingimäistä”. Ja vaikka olisin poistanut ennakko-odotukseni, jäi sarja hyvin laimeaksi ja mielenkiinnottomaksi toteutukseksi. Sarjassa oli kivasti näytetty primitiivisten vaistojen ja toiminnan heräämistä, psykologisia vaikutuksia, mutta silti se oli vain kaoottista toimintaa siellä täällä.

Nyt tiedätte, mistä en pidä. Seuraavaksi kerron, mistä pidän ja miksi? Ei huolta, en tee juonipaljastuksia. Kerron vain sarjan tyylistä ja miksi se on hyvä.

Kuva: Netflix

Black Mirror

Tämän sarjan esittelin aikaisemmin kesällä ihan omassa postauksessaan. Black Mirrorissa on mukavaa, kun jokainen jakso on oma erillinen tarina. Mutta siitä huolimatta, se koukuttaa katsomaan seuraavan, seuraavan, seuraavan… Black Mirror on tyylilajiltaan spekulatiivinen fiktio. Sarjan jaksot sijoittuvat lähitulevaisuuteen, jossa teknologia on kehittynyttä. Sarjan sanomaan on helppo samaistua ja siitä löytää paljon osumia ihan tähän päivään ja sen ilmiöihin. Paljon ajatuksia herättävä ja katsojaansa haastava. Monessa jaksossa joutuu miettimään omia moraalisia ja eettisiä käsityksiä sekä pohtimaan, mikä on oikein ja mikä väärin? Mikä on hyväksyttävää ja missä mennään sanattomien rajojen yli?

Tämä sarja kiinnostaa erityisesti sosiaalisilta taidoiltaan taitavia ihmisiä, mutta taatusti sen parissa viihtyvät kaikki, joita kiinnostavat yhteiskunnalliset ja moraaliset asiat. Ihan jokainen jakso ei ole niin huippu, mutta kyllä jokainen jollain tavalla viihdyttää.

Katsottavissa: Netflix
Kausia: 5 + 1 interaktiivinen elokuva

Kuva: Netflix

Stranger Things

Minä sitten katsoin Stanger Thingsin kaikki kaudet! En malta odottaa neljättä kautta! Liityn sarjan fanijoukkoon. Stranger Things on tyylilajiltaan scifikauhua, mutta jotenkin en osaa lokeroida sarjaa vain yhteen lokeroon. Jotain muutakin tässä on. Vaikka Stranger Things on vähän lasten ja nuorten maailmaan sijoittuva ja ehkä teinisarjaksikin haukuttu, on se käsittämättömän viihdyttävä ja aikuisellekin kiinnostava. Sarja sijoittuu 80-luvulle. Stranger Things sisältää runsaasti sen ajan populaarikulttuurin ilmiöitä. Vaikka olen ollut 80-luvulla hyvin pieni, tunnistan sieltä paljon niitä sen ajan asioita ja tapahtumia. Erityisen hauskaa on bongailla ajan muoti-ilmiöitä, suosittuja elokuvia ja tuotemerkkejä.

Kausia on tällä hetkellä kolme, mutta olen lukenut, että neljäs kausi olisi tulossa. Jokainen kausi on oma tarinansa. Jokaisen kauden päätös jättää ilmaan pienen mahdollisuuden jatkosta, mutta tarina ei jää kesken kauden päättyessä. Rakastan Stranger Thingissä esiintyvää huumoria, jolle naurahtelin ääneen lukuisat kerrat. Mieheni taas ei kokenut huumoria samalla tavalla, joten en voi sanoa, että jokainen löytäisi sarjasta myös kivoja huumoria ruokkivia kohtia. Minua kuitenkin nauratti. Meille ysärin teineille tuttu Winona Ryder on mukana jokaisessa kolmessa kaudessa, hyvin keskeisessä roolissakin. On ehkä vähän hämmentävää nähdä tuo ysärin nuori näyttelijätär aikuisena naisena, äidin roolissa, kun hänet muistaa parhaiten Saksikäsi Edwardin tai Bram Stokerin Draculan rakkauden kohteena. Winona on aina ollut vähän synkkien ja kapinallisten naisten roolissa. Mielestäni Stranger Thingisin myötä asia ei muuttunut, mutta nyt hän on vahva ja määrätietoinen äiti.

Ehkä jossain kohtaa Stranger Things ampuu kohtauksissa vähän yli ja näyttää liikaa, mutta sellaista verimässäilyä sarjassa ei onneksi kuitenkaan ole. Olin vähän jopa ahdistunut, kun Stranger Thingsin kolmas kausi oli katsottu. Pari päivää googletin kaikkea sarjasta, jolla helpotin vieroitusoireitani sarjasta. En malta odottaa neljättä kautta!

Katsottavissa: Netflix
Kausia: 3 (4. kausi ilmeisesti tulossa!)

Kuva: Netflix

Mindhunter

Tähän sarjaan törmäsin vahingossa, kun selailin itselleni katseltavaa ollessani flunssassa. Esittelyssä mainittiin sarjamurhaaja, joten kiinnostuin. Minua on aina kiehtonut elokuvat ja dokumentit sarjamurhaajista. Mindhunter on tositapahtumiin perustuva, joten se tekee sarjasta entistä mielenkiintoisemman. Sarja sijoittuu 70-luvun Yhdysvaltoihin, kun FBI-agentit perustivat aluksi vähän salaisemman yksikön, jossa pyrittiin porautumaan murhaajan mielensyövereihin. Tuohon aikaan ei ollut profilointia tai se oli vielä vasta aluillaan. Sarjassa tapahtumat esitetään kahden FBI-agentin näkökulmasta. Sarja on luotu kirjan pohjalta, jossa FBI:n entinen agentti John E. Douglas kertoo työstään, jota hän teki Yhdysvaltojen pahimpien sarjamurhaajien kanssa. FBI tutki sarjamurhaajia ja pyrki kerätyn tiedon avulla ratkomaan murhia nopeammin sekä jopa ehkäisemään niitä, kun ymmärsivät paremmin rikollisen mieltä.

Sarjassa esiintyy kuuluisia sarjamurhaajia. Näyttelijät saavat heidät tuntumaan todellisilta. Erityisesti Ed Kemper on hyvin todellinen katsojalle. En koe, että yksikään sarjamurhaaja kuuluisi saada empatiaa, mutta sarjan avulla pystyy tällainen tavallinen ihminen vähän pohtimaan syitä, miksi toisista tulee jotain niin kamalia asioita tekeviä. Vaikka aiheeseen ei pysty samaistumaan, vaan ne enemmänkin kauhistuttavat, jopa ahdistavat, tarjoaa sarja mahtavasti aivoille pureskeltavaa syy-seuraussuhteiden ymmärrykseen.

Katsoin ensimmäisen kauden parin yön aikana. Toinen kausi on nyt juuri ilmestynyt, mutta en ole vielä ennättänyt aloittamaan sitä. Siellä se odottelee hetkeä, kun katson sen. Viivästystä tässä on aiheuttanut se, että katsoin yksin ensimmäisen kauden. Mieheni ei voi hypätä mukaani kakkoskaudelta. Joko odotan hänen kesälomansa loppua ja katson joku viikonloppu, kun hän on yövuorossa. Tai sitten katson hänen kanssaan ensimmäisen kauden uudestaan, niin pääsemme yhdessä kakkoskaudelle.

Katsottavissa: Netflix
Kausia: 2

Kuva: Netflix

The OA

Jos kaipaat sarjaa, joka on kuin runollinen kirja, katso the OA! Tätä sarjaa on hyvin haastava lokeroida mihinkään, sillä se on scifiä ja fantasiaa, se on draamaa ja jännitystä, mutta silti siinä on monia erilaisia vivahteita psykologisista trillereistä, nuorisosarjoista jne. Todella hankala lokeroida, mutta juuri se tekee the OA:sta mielenkiintoisen. Välittömästi syntyy tunne, että katsot sarjamuodossa kirjaa. Erityisesti ensimmäinen kausi on runollinen ja vertauskuvallisen fiiliksen synnyttävä.

Tarina alkaa siitä, kun vuosia kateissa ollut nainen löytyy. Erikoista oli se, että ennen sokea nainen näki jälleen. Sarjassa ensin syvennytään menneisyyteen ja se tulee hyvin tarinallisessa muodossa. Oikeastaan koko ensimmäinen kausi on menneiden aikojen käsittelyä, jossa samalla henkilöhahmojen taustoihin ja heidän mieliinsä pureudutaan. Ymmärretään, miksi kukakin on sellainen kuin on. Toki, syventymistä voisi olla enemmänkin tiettyjen hahmojen kohdalla. Toisissa on riittävästi. Mitkä olosuhteet ja tapahtumat elämässä tekivät heistä sellaisia. Tässä on oikeastaan koko sarjan ydin. The OA:ssa on rinnakkaistodellisuuksia, joihin toisella kaudella kurkistetaan. Elämä on täynnä valintoja ja polkuja. Kun jossain haarassa kääntyy toiseen, syntyy aina rinnakkaistodellisuuskin, jos olisikin valinnut sen toisen. Ihanasti aivoja kutkuttavaa ajateltavaa. Tykkäsin!

Olen todella harmissani, että Netflix päätti, ettei kolmatta kautta tule. Olen niin pettynyt! Juuri kun sarja syttyi kunnolla kukkaan, sen annetaan lakastua. Tässä on hieno ja erilainen tarina ja toteutustapa sarjalle. Ei perinteistä tusinatavaraa. Tämä sarja kiinnostaa varmasti henkimaailman asioista kiinnostuneita, sillä sarjassa rajakokemukset ovat myös hyvin keskeisessä roolissa.

Katsottavissa: Netflix
Kausia: 2

Kuva: Ruutu+

Keisari Aarnio

Sitten kotimainen sarja, josta hullaannuin. Minua on kovasti kiinnostanut Jari Aarnion juttu. Se oli jotain niin käsittämätöntä. Sanoin jo asian ollessa tapetilla, että tuosta tehdään vielä elokuva, sillä koko juttu kuulosti epätodelliselta, kuin elokuvasta olisi ollut kyse! No ei tehty elokuvaa, mutta sarja siitä syntyi. Melko nopeastikin syntyi sarja Aarnion tapauksesta. Rikossarja parhaimmillaan, sillä juttu perustuu tositapahtumiin, aivan lähimenneisyyteen. Suomen mittakaavassa Aarnion tapaus on pöyristyttävä ja jopa epätodelliselta tuntuva. Uutisoinnit tuntuivat kuin yhdysvaltalaista rikoselokuvan tapahtumia seuraisi pahasta kytästä.

Sarjassa, Keisari Aarnio, käydään hyvin läpi tapahtumia. Ajassa hypitään aika paljon ja on vaikeaa hahmottaa, mikä on olevinaan reaaliaikaa, vai onko mikään sittenkään? Ajallisesti sarja sijoittuu menneisyyteen, pääasiassa 2000-luvulle, mutta myös 80-luvulla nopeasti käväistään. Sarja on hetkittäin piinaava. Keisari Aarniossa tapahtumia seurataan enimmikseen kahden toimittajan, Minna Passi ja Susanna Reinboth, näkökulmista. Jari Aarnio on kovasti kritisoinut sarjan olevan täysin fiktiivinen, mutta on vaikea uskoa Aarniota täysin syyttömäksi. Ei täällä Suomessa jatkuvasti noin vaikutusvaltaisia syytetä tuon luokan rikoksista. Sarjana Keisari Aarnio on hyvin viihdyttävä ja ainakin lähellä totuutta oleva rikossarja. Tämä saattaisi toimia, vaikka olisi täysin fiktiivinenkin, mutta kyllähän nämä oikeassa elämässä tapahtuneet asiat sarjassa antavat sille aivan omat vibansa katsojan näkökulmasta.

Katsottavissa: Ruutu+ (ensimmäinen jakso ilmaiseksi Ruudussa)
Kausia: 1

BONUS, JOTA EN VIELÄ OLE KATSONUT

Kuva: MGM

Tätä sarjaa en ole vielä katsonut, mutta nyt sen tultua Viaplaylle, meinaan katsoa! Huomasin, että sarja on myös Yle Areenassa. Koska meillä jo on yhtä sun toista suoratoistopalvelua, en yhden sarjan vuoksi ole HBO:ta hankkinut. Mutta kun The Handmaid’s Tale sinne tuli, oli vaikea paikka olla hankkimatta HBO:ta. Tämä sarja on kiinnostanut minua kovasti ja olen siitä ennakolta lukenut paljon sekä katsonut trailereita.

Dystopinen sarja on luotu Orjattaresi-kirjan pohjalta, jonka kirjoitti Margaret Atwood vuonna 1985. Tapahtumat sijoittuvat lähitulevaisuuteen tai vaihtoehtoiseen nykyhetkeen kuvitteellisessa yhdysvaltalaisessa osavaltiossa, Gilead. Naiset ovat miesten omaisuutta, hedelmälliset naiset synnytyskoneita. Vaimot ovat miestensä alistamia, jotka taas alistavat yhdessä miehensä kanssa orjuutettuja ”synnytyskoneita”. Orjuutetuille naisille ei suoda luku- ja kirjoitustaitoa ja heitä tapetaan hyvin pienistäkin syistä. Kyseessä on kuvitteellinen draamasarja, joka ei kuitenkaan ole niin kaukana todellisista tapahtumista ja tapahtumista, jotka voisi tulla todeksi tietyissä olosuhteissa ja tapahtumaketjuissa. The Handmaid’s Tale onkin siksi pelottava, sillä monesti kirjailijat ovat fiktiivisiä tarinoita luodessaan visioineet jotain mahdollisuuksia. Moni aikoinaan scifitarina, onkin nykyään meidän arkea. Siksi The Handmaid’s Tale on pelottava!

Katsottavissa: Viaplay, HBO, Yle Areena
Kausia: 3

Muutama tunti elämästäni noihin suositeltaviin on mennyt. Seuraavaksi sitten Mindhunterin kakkoskausi ja The Handmaid’s Tale. Jospa sieltä sitten tulisi Stranger Thingsin neljäs kausi? Edelleen harmittaa, että listalle nostamani The OA ei saanut jatkoa, sillä tarina jäi kesken. Ehkä joku toinen suoratoistopalvelu sen nappaa tuotantoonsa, sillä tekijäkaarti kyllä löytyy – tai ainakin näin ymmärsin luettuani, ettei Netflix tuota kolmatta kautta.

Huomasin aikaisemmin viikolla, että Keyword: Love -blogin Jonna oli kanssa listannut omia suosikkisarjojaan. Hauska yhteensattuma, että samalla viikolla olemme molemmat työstäneet parhaimpia sarjoja suoratoistopalveluista. Käykää lukemassa myös Jonnan suosikit! Meillä on yksi yhteinen suosikki ja yhden suosituksen nappasin talteen hänen vinkeistään. Arvaatteko minkä?

Mitä haluaisit suositella minulle?

Yhden suosituksen Black Mirroria käsittelevän postaukseni kommenteista aloitin, mutta hyvä alku sitten myöhemmin vähän lopahti. Jatkan sitä, jos en muista suosituksia saa listalleni.

Lue myös

X