glitz & glam

5 parasta vinkkiä minimoida hiusten vaurioituminen kesällä

Teksti: Minna / Glitz & Glam
Kesäaikana hiukset usein vaurioituvat enemmän ja nopeammin kuin muina vuodenaikoina. Listasin vinkkejä, joilla voit minimoida eri syistä johtuvia vaurioitumisia.
Postaus sisältää mainoslinkkejä

Kesä on ihanaa aikaa. Täällä pohjoisella pallonpuoliskolla on jälleen valoisaa. Saamme auringosta D-vitamiinia, ihomme paksuuntuu ja usein kynnet sekä hiukset kasvavat nopeammin. Mieli virkistyy valosta ja kauniista kesäpäivistä. Niin keho kuin mieli latautuu kesällä.

Kesässä ja auringossa on hyvien ja erittäin tarpeellisten puolien lisäksi myös vähemmän hyödyllisiä ominaisuuksia. Esimerkiksi UV-säteet polttavat ja vanhentavat ihoa sekä liiallinen UV-säteilylle altistuminen voi aiheuttaa ihosyöpiä. Hiuksetkaan eivät hyödy liiallisesta UV-säteilystä, sillä se kiihdyttää hapettumisprosessia hiuksissa.

Usein loppukesästä tai syksyllä ainakin pitkähiuksiset huomaavat kesän jäljet hiuksissaan. Jotta voisit minimoida vaurioitumista ja hiusten katkeilua sekä kuivumista, lue nämä viisi vinkkiä!

Suojaa hiuksesi hatulla tai huivilla

Ehkä se kaikista tehokkain keino suojata hiuksiaan kesällä. Hius vaurioituu kaiken aikaa, mutta kesällä hiuksissa hapettuminen on voimakkaampaa UV-säteiden vuoksi.

Suojaamalla hiuksensa päähineellä voi merkittävästi vähentää hapettumista eli happivaurioiden syntyä, mutta kokonaan sitä ei voi estää.

Pitkähiuksisten kannattaa muistaa suojata huivilla tai hatulla myös hiusten pituudet. Ponnari, letti tai nuttura on helppo tapa saada hiukset hatun tai huivin suojaan.

Voit käyttää hiuksille UV-suojaa

Noh, UV-suojat ovat vähän niin ja näin. Kyllä ne kai jotain auttavat, mutta harvoin jokaiseen hiukseen saa tasaista kerrosta UV-suojaa.

Hius ei kuitenkaan tarvitse UV-suojaa samoista syistä kuin ihomme. Hius on kuollutta ainesta, joten siihen ei voi syntyä syöpää. Hiuksissa UV-suojan merkitys on lähinnä estää/hidastaa happivaurioiden syntymistä, joka vastaa samanlaista kemiallista reaktiota kuin vaalennusaineilla vaalennus — joskin paljon hitaampana ja sitä kautta vähemmällä vaurioitumisella.

Ongelma hiusten UV-suojissa on lähinnä siinä, että niitä ei voi saada yhtä tasaiseksi suojaksi jokaiselle hiukselle kuin iholle saa voiteen. Toiseksi taas se, että harva muistaa lisätä suojaa hiuksillensa, kuten ihollensa muistaa lisätä suojan kuluessa.

Hiusten UV-suoja yleensä laitetaan hiusten pesun yhteydessä, joten siitä ei välttämättä ole mitään suojaa jäljellä enää siinä vaiheessa, kun menee auringonpaisteeseen.

Eli ei välttämättä täysin turha, mutta hyötyjä saadakseen tulee ottaa moni asia huomioon. Mutta huomaa kuitenkin, että esimerkiksi suihkutettava UV-suoja hiuksille antaa myös kosteutta niille.

Vaikka en pidä hiusten UV-suojaa merkittävänä apuna, olen kuitenkin valinnut kosteuttavan, hiuksiin jätettävän hoitoaineen, jossa on UV-suoja. Olen useana kesänä käyttänyt *Goldwell Sun Reflects UV Protect Spray -hoitosuihketta. Olen ajatellut sen kuitenkin edes teoreettisella tasolla paremmaksi kuin ilman UV-suojaa olevan suihkeen. En kuitenkaan julista hiusten UV-suojan tärkeyttä, koska sen hyödyt eivät ole ihan niin merkittävät kuin olen itsekin aikoinaan luullut.

Olennaisinta hiusten UV-suojissa on, että ne ovat hiuksiin jätettäviä tuotteita. Poishuuhdeltavat eivät pysty antamaan samanlaista suojaa kuin hiuksiin jätettävä, jota tosiaan tulee myös lisäillä välillä auringossa oleilun aikana.

Vältä jatkuvaa hiusten taakse vetämistä ponnarille tai nutturalle

Hiuksia ei kannata aina päivästä toiseen vetää taakse ponnarille tai nutturalle. Kerron syyn tähän, koska tiedän vinkkini aiheuttavan vielä tässä kohtaa hämmennystä. Perustelen siis vinkkini.

Monesti meidän pohjoismaalaisten hiusrajat kasvojen seudulla ovat hyvin paljon hauraammat kuin esimerkiksi muilla hiuslaaduilla. Vaikka ne taakse vedetyt hiukset ovatkin käytännöllisemmät kuumana päivänä, altistuu juuri tuo heikompi hiusalueemme suoralle auringonpaisteelle. Sitä kautta taas UV-säteet aktivoivat happiatomit, jolloin hiuksissa tapahtuu sama kemiallinen reaktio kuin hiusten vaalennuksessa. Eli hiuksiin syntyy happivaurioita, jotka näkyvät hiusten vaalentumisena ja niiden kestävyyden heikentymisenä.

Tiukasti taakse vedetyt hiukset ovat kaiken aikaa jännityksessä ja harjatessa niitä taakse herkempiin etuosan hiuksiin kohdistuu päivästä toiseen mekaanista rasitusta.

Kun nämä kaikki rasitteet yhdistää, saattaa moni havaita loppukesästä, kuinka etuosan/hiusrajan hiukset ovat ohentuneet ja katkeilevat.

Esimerkkinä kerron tyttäreni hiuksista. Yleensähän auki hiuksiaan pitävät näyttävät vaaleammilta pitäessään hiuksiaan vapaina. Jos hiukset vetää taakse, näkyviin tulevat päällishiusten suojissa olleet hiukset, jotka ovat säilyneet tummempina.

Tyttäreni piti pitkään aina hiuksiaan ponnarilla tai nutturalla vetäen hiuksensa taakse. Kerran sitten huomasin, että hän näytti vaaleammalta hiusten ollessa kiinni kuin hiusten ollessa auki. Jossain vaiheessa nuo hiusrajojen hiukset katkeilivat enemmän.

Tyttäreni tuuheasta hiusrajasta ei toki mitään ohentumista voinut havaita, mutta ohentuvia hiusrajoja suojellessa kannattaa välttää jatkuvasti hiusten taakse vetämistä muutenkin, mutta erityisesti kesällä, jos niitä ei suojaa jollakin tavalla.

Kaikista paras olisi, jos jakauksensa paikkaa vaihtelisi, ja välillä sitten vetäisi hiukset taakse. Hiuksiaan kannattaa pitää auki, leteillä, nutturalla ja ponnarilla vuorotellen. Näin ei tulisi suurin rasitus aina samalla alueelle hiuksia.

Huuhtele suola- ja kloorivesi hiuksistasi uinnin jälkeen

Itse uin niin harvoin merivedessä tai uima-altaissa, joten harvoin hiukseni kuivuvat suolaveden tai kloorin seurauksena. Mutta kyllä vaan tuolla ihanilla etelänreissuilla on voinut kerrastakin huomata, miten suolainen merivesi ja uima-altaan vesi kuivattavat hiuksia.

Siksi kannattaa pestä hiukset tai vähintään huuhdella ne heti uinnin jälkeen.

VINKKI!
Jos vaaleat hiuksesi alkavat vihertää kloorivedestä, niin sekoita käyttämäsi shampoon sekaan esimerkiksi *Four Reasons Color Mask Toning Shampo Rose -sävyshampoota.

Vaaleanpunainen taittaa vihreyttä hiuksistasi. Aloita maltillisesti, jotta et saa vaaleanpunaiseksi värjääntyneitä hiuksia — jos siis et toivo vaaleanpunaisia hiuksia. Lisää vaaleanpunaista shampoota tippa tai kaksi tavallisen shampoon sekaan. Jos vihreys ei meinaa taittua pois hiuksistasi, lisää vaaleanpunaisen shampoon määrää.

Kosteuta hiuksia kesälläkin

No niin, eli tiedämme nyt, että kesällä hiuksissa tapahtuva hapettuminen on kiivaampaa kuin talvella. Tämä tarkoittaa myös sitä, että hiukset kuivuvat helpommin. Kosteutusta tulisi olla vuoden jokaisena ajankohtana, sillä eihän ne kesällä syntyneet happivauriot sieltä mihinkään talven aikana katoa. Uusi kesä vain jälleen vauhdittaa ja voimistaa hiuksissa tapahtuvaa reaktiota.

Eli kosteuta hiuksiasi vuoden ympäri. Kesällä niitä rasittavat toisenlaiset asiat kuin talvella.

Hyviä kosteuttavia hiustuotteita on monia, mutta tähän postaukseen vinkkaan suosikistani 20 vuoden ajalta, *Schwarzkopf BonaCure Hyaluronic Moisture Kick Spray Conditioner -hoitosuihke.

Näillä vinkeillä pystyt ainakin jonkin verran vähentämään hiusten rasitusta kesäaikana. Syksyllä kannattaa käydä leikkauttamassa kuivat latvat pois, niin se ainakin vähentää hiusten haaroittumista sitten talvella.

Toivotaan oikein ihania kesäpäiviä tulevalle kesälle, vai mitä? 😎

 

Lue myös:

5 parasta hiustuotetta — Parhaista parhaimmat hiuksille

5 parasta kulttimaineista hiustuotetta

Kosteutta kesän kuivattamille hiuksille — neljä hoitoainetta esittelyssä

X