Glitz & Glam

5 vartalon aluetta, joista aurinkosuoja helposti unohtuu – Muista suojata myös nämä alueet!

Teksti: Minna / Glitz & Glam

Viime viikolla esittelin kolme aurinkosuojakertoimellista huulivoidetta. Usein huulien iho unohtuu suojata auringon haitallisilta UV-säteiltä. Tyypillisimmin muistetaan kasvot, vartalo, käsivarret ja sääret, mutta muutama yksityiskohta jää helposti suojaamatta.

Siitä tuli sitten mieleeni, että teenkin tänä sunnuntaina 5 parasta sijaan 5 vartalon aluetta, joista aurinkosuoja helposti unohtuu. Käy lista läpi, ja tarkasta, muistatko suojata myös nämä viisi aluetta.

Hiusraja/hiuspohja

Meillä, joilla on paksusti hiuksia, ei hiuspohja ole suuressa vaarassa. Hiukset suojaavat UV-säteiltä siinä missä vaatteetkin. Mutta jos hiukset ovat erityisen lyhyet tai harvat/harventuneet, on hiuspohja eli päänahka vaarassa altistua runsaalle UV-säteilylle ja palaa.

Lue myös: Tarvitsevatko hiukset UV-suojaa?

Pälvikaljuuntumista ja hiusten harvenemista tapahtuu niin naisille kuin miehille, mutta yleisempää se on miespuolisilla. Tätäkin tekstiäni lukee suurimmaksi osaksi naispuoliset, joten vinkatkaapa myös miespuolisille hiuspohjan suojaamisesta. Hattu tai huivi on yksi parhaimpia suojia. Jos hiukset on ajeltu kokonaan pois tai niitä ei ole ollenkaan, voi päähän levittää aurinkosuojavoidetta.

Hiusrajan huolellinen suojaaminen on myös tyypillisiä unohduksia. Kun eihän sinne hiuksiinsa halua mitään rasvaista, jottei hiukset muutu likaisiksi. Moni onkin polttanut hiusrajansa juuri siitä syystä, että sen huolellinen suojaus on unohtunut tai aurinkosuojaa ei ole muistettu lisätä myös hiusrajalle riittävän usein.

Ainakin minulla hiusraja on erittäin runsaasti hikeä erittävää aluetta, kuten hiuspohja muutenkin. Kun oikein hikoilee ja kädellään pyyhkii hikeä, aurinkosuojan suojaava kerros heikkenee tai kuluu pois kokonaan.

Jos haluat levittää tarkasti hiusrajoille hiuksia likaamatta, kokeile esimerkiksi meikkivoidesivellintä levitykseen.

Korvat

Entinen meikkaaja muistaa myös korvat, koska kuvausmeikissä on äärimmäisen tärkeää meikata myös korvat. Muuten kuvissa saattaa näkyä punaisena helottavat korvat ja kontrastina kasvoilla tasaisen värinen iho – kasvojen väri on tasainen meikkipohjan vuoksi. Kevyellä meikkivoiteen sipaisulla poistetaan sävyeroa kasvojen ja korvien välillä.

Moni varmasti sipaisee korvilleen aurinkosuojavoiteen, mutta suojaako se riittävästi? Äärimmäisen harvoin suojaan aurinkosuojatuotteilla korviani mitenkään huolellisesti. Aurinkolomilla joo, mutta täällä Suomessa eipä juurikaan tule oltua yhtä huolellinen kuin etelässä.

Kannattaa muistaa auringossa oleillessa, että ihosyöpä ei katso paikkaa. Myös korvat altistuvat UV-säteilylle. Korvat palavat herkästi, jos hiukset tai hattu ei suojaa niitä, joten aurinkosuoja on jo siinäkin mielessä hyvä levittää korville huolellisesti.

Huulet

Huulista olenkin jo puhunut, kun tajusin, miten harvoin tajuan niitä suojata UV-säteilyltä. Auringossa oleskelu ilman aurinkosuojaa vaikuttaa myös huulten kudoksiin. Aikaa myöten niiden pintaepiteeliin voi syntyä kypsymishäiriöitä, josta voi kehittyä huulisyöpä.

Aurinkosuojakertoimellisia huulivoiteita on runsaasti tarjolla. Niitä saa myös sävyllisinä sekä joissakin huulipunissa on aurinkosuoja. Kannattaa huolehtia myös huulten ihon suojaus, jos auringossa viettää aikaa.

Lue: 3x auringolta suojaava huulivoide

Kämmenselät

Tämä on minun ”synneistä” ehkä pahin! Levitän käsin aurinkosuojatuotteita, mutta levityksen jälkeen pesen käteni saippualla. Siis, oikeasti! Olen tätä miettinyt pitkään, että mikä järki? Suojaan ihoani levittämällä tuotteita, joilla blokataan UV-säteilyä, mutta käsistäni pesen sen pois levityksen jälkeen. Huoh!

Olette varmasti huomanneet, että ikääntyneillä käsien iholla on runsaasti pigmenttimuutoksia ja yleensä käsien iho on se, joka paljastaa iän. Siitä olen päätellyt, että kädet altistuvat auringolle kaikista eniten, eikä käsien ihoa varmaankaan suojata yhtä tehokkaasti kuin muita kehonosia.

Minä ja te muut, jotka pesette aurinkosuojan pois käsistä levityksen jälkeen, muutetaan nyt tapojamme. Miksiköhän ei ole käsivoidetta aurinkosuojakertoimella? Sehän olisi aivan turha, koska vartalotuotteet soveltuvat käsillekin. Usein vaan käsille haluaisi mahdollisimman kevyen koostumuksen, eikö vain? Pitäisiköhän ottaa jostain kasvovoiteesta ns. käsien aurinkosuojavoide? Nopeasti imeytyvä, kosteuttava ja silti suojaava. Se voisi toimia tämän huonon tavan muuttamiseen.

Jalkapöydät

Tästä minulla on melko puhdas omatunto, mutta en ole pyhimys. Jos minulla on mekko, ja suojaan säärien ihon aurinkosuojalla, suojaan myös jalkapöydät. Mutta jos minulla on pitkät housut/leggarit, mutta avonaiset kengät, niin arvatkaapa, olenko suojannut jalkapöytien ihoa? No en!

Usein sen näkee käyttämieni kenkien aiheuttamina rusketusraitoina jalkapöydillä. Jalkapöydät ottavat vastaan aika paljon UV-säteilyn kuormaa, jos kenkiä ei ole suojina. Joten aurinkosuojatuote olisi ihan paikallaan. Näkeehän sen jo niistä rusketusrajoista, että jalkapöytään kohdistuu runsas UV-säteily.

Muista suojata jalkapöydätkin, jos oleilet avonaisissa kengissä tai paljasjaloin.

Muista siis suojata ihoasi auringolta. Vaatteet, päähineet ja aurinkolasit antavat aika hyvän suojan, mutta jos oleilet pitkiä aikoja suorassa auringonpaisteessa, olisi hyvä käyttää aurinkosuojatuotteita ohuiden vaatemateriaalien alla. Paljaaksi jäävät alueet tietenkin kannattaa suojata aurinkovoiteella tmv.

Tiesitkö, että 90 % ihosyövistä olisi voitu välttää suojautumalla UV-säteiltä varjon tai suojan avulla? *

*Lähde: Syöpäjärjestöt.fi

Minkä kehonosan sinä unohdat suojata auringolta? Minun heikoin lenkkini ovat kämmenselät.

 

Lue myös muita aurinkosuojiin liittyviä blogikirjoituksia!

Lue myös

X