5 parasta...

5 parasta aurinkoihottumalle – vinkit aurinkoihottuman hoitoon

3.6.2018 Teksti: Minna / Glitz & Glam

Eikö olekin ihanaa, kun aurinko paistaa? Siinä on kyllä haittapuolensa meille joillekin. Nimittäin ”aurinkoallergisille” tämä ei ole helpointa aikaa. Aurinkoihottuma on inha vaiva näin aurinkoisena aikana. Jos en suojaa ihoa, saan ihottuman. Minulla ihottumaa esiintyy dekolteella ja käsivarsissa. En ole aina kärsinyt aurinkoihottumasta. Vaiva alkoi minun ollessa 17-vuotias. Ensin ihottumaa oli vain käsivarsissa, mutta vuosien saatossa se on alkanut esiintymään myös dekolteella.

Minulla ei ole lääkärin diagnoosia, mutta epäilen minulla olevan monimuotoinen valoihottuma (MMVI). Se on kaikista tavallisin ja alkaa usein siinä aikuisuuden alkuvaiheessa ja helpottaa iän myötä. Vielä ei ole helpottanut, mutta sitä päivää odotellessa. Tässä herkkyydessä iho ei välttämättä ”karaistu” kesän aikana. Olen huomannut, että herkemmin saan ihottuman keväällä ja alkukesästä. Kärsin siitä kuitenkin koko kesän. UVB-säde on ihottuman aiheuttaja, mutta syytä ihon reagoinnille ei tunneta. Olisi kiva tietää, että miksi meille joillekin tulee kutiavia näppylöitä UVB-säteistä. Miksi siihen reagoi niin?

Aurinkosuojakertoimellinen voide ja vaatteet auttavat minua, eli ehkäisevät ihottuman syntyä. Myös varjossa oleilu auttaa hieman. Mutta joskus, yleensä keväällä tai alkukesästä, saatan unohtaa suojakertoimellisen voiteen käsivarsiltani tai dekolteelta. Usein tajuan unohdukseni siinä vaiheessa kun on jo myöhäistä. Ihoa alkaa kuumottamaan ja hiljakseen se etenee kutinaan ja sitten nousevat näppylät. Ihottuma parantuu itsestäänkin, kunhan muistaa jatkossa sen aurinkosuojan, mutta parantumista voi vähän nopeuttaa. Te kenellä on aurinkoallergiaa, olette saattaneet huomata, että iho on äärimmäisen kosteusköyhä pitkään ihottuman parannuttua.

Tänään vinkkaan hyväksi havaittuja tuotteita ja tuoteryhmiä, joista olen saanut apua. Ihottuman kutina ja kuumotus helpottavat nopeammin sekä iho parantuu hieman nopeammin.

Kosteussuihke

Kosteuttavat suihkeet ovat siitä käteviä, että niitä on helppo ja nopea annostella iholle. Erityisesti parantumisvaiheessa oleva aurinkoihottuma on todella kuiva. Iho näyttää vähän samalta kuin atooppisessa ihottumassa parantumisvaiheessa. Iho näyttää ja tuntuu ohuelta, siinä on syviä uurteita ja iho ei ole kimmoisa. Kosteussuihkeet ovat aika näppäriä kosteuttamaan muutakin kuin kasvojen ihoa.

Hoitovedet ja kosteuttavat essencet

Ah! Kosteusseerumit, hoitovedet, kosteuttavat essencet ovat ihan mahtavia myös. Kun minulla kävi pieni unohdus dekolteen ihon suojauksessa, niin sain ikävän ihottuman. Voi hyvänen aika miten ihana tämä Skin79 Aqua Essence olikaan ihottuman hoidossa. Todella kosteuttava ja parissa päivässä ihottumaan helpotusta antava tuote. Tuote sisältää kapseloitua tehokosteutusta, joka on mahtava kasvoille, mutta toimii näköjään myös aurinkoihottuman kuivuuteenkin.

Esittelin tämän korealaisen merkin todella kosteuttavan essencen täältä löytyvässä postauksessa.

Aloe vera -geelit

Aloe veraa sisältävät tuotteet rauhoittavat ihanasti kuumottavaa aurinkoihottumaa. Erityisesti geelimäiset tuotteet, korkealla aloe vera -pitoisuudella ovat osoittautuneet loistaviksi. Tämä kuvassa esiintyvä Bentonin aloe vera -geeli sisältää myös antibakteerista propolista, joka on muuten aika hyvä juttu. Minulle on joskus muinoin käynyt niin, että käsivarsien ihottuma tulehtui. Raapia ei saisi, mutta… noh, unissaan ei ainakaan pysty hillitsemään itseään.

Löydät täältä tarkemman esittelyni tästä Bentonin aloe vera -geelistä. Tämä geeli niin mukavasti rauhoittaa ärtynyttä ihoa.

Elizabeth Arden Eight Hour Cream

Sitten tämä monitoimivoide! Elizabeth Ardenin Eight Hour Cream on vaan niin hyvä tuote monen pikkuvaivan hoitoon. Sen suojaavuus on se, joka tekee voiteesta niin erityisen. Sopii rohtumille, auringonpolttamille, mutta myös aurinkoihottumalle. Tuoksu ei ole mitenkään ihana, eikä koostumuskaan ole niin miellyttävä, jos isolle alueelle joutuu levittämään. Mutta se helpotus iholla on niin hyvä.

Viime kesänä vinkkasin tästä voiteesta aurinkoihottuman hoitoon. Kosteuttava suihke (tai seerumi) ensin ja päälle suojaksi Eight Hour Cream. Lue täältä viime kesän vinkkaukseni.

Kuusenpihkavoide

Tässä luonnonmukaisempi monitoimivoide, jonka olen huomannut hyväksi aurinkoihottuman hoitoon. Kuusenpihkavoide on muuten ihan lääketieteen tunnustama tehokkuudeltaan. Sitä käytetään vaikeiden haavojen hoitoon, jopa diabetespotilaiden jalkahaavojen hoitoon. Koska kuusenpihkavoide on ihoa suojaava, antibakteerinen ja ihoa korjaava, se tuntuu toimivan myös aurinkoihottumalla. Kesällä hyönteisten puremillekin kannattaa kokeilla.

Lue täältä vanha postaukseni kuusenpihkavoiteesta.

Tosiaan tärkeintä on ennaltaehkäistä aurinkoihottumaa. Aurinkosuojalliset voiteet, vaatteet ja varjo ovat hyviä. Mutta siitä huolimatta joskus vaan unohtaa aurinkosuojan ennen aurinkoiseen päivään lähtöä. Tässä postauksessa oli vinkkejä, joilla helpottaa jo tapahtunutta vahinkoa. Paras hoitokeino on tietenkin ennaltaehkäisy. Olen lukenut, että oikein vaikeisiin herkkyyksiin saa lääketieteellistä apuakin, mutta itse en koe olevani niiden tarpeessa. Tämä pysyy hallinnassani, kunhan muistan suojata ihon aurinkovoiteilla. Aika tehokas keino muistuttamaan suojautumisesta, vai mitä?

Kuka muu saa auringosta näppylöitä? Mitä haluat suositella hoitotuotteiksi aurinkoihottumaan?

Minna / Glitz & Glam

Instagram

  • Mitä sinun lauantaihin kuuluu? Onko meno yhtä rentoa kuin meidän Erkalla? Minun päiväohjelmaan kuuluu huomisen #5parasta -postauksen viimeistely, mutta muuten sama meno kuin Erkalla. 
Kokeilin Glamlinin palvelua, jossa kauneuskonsultti valikoi tuotteet juuri minun mieltymysten ja tarpeiden mukaan. Koin palvelun helpoksi, jonka vuoksi haluan suositella sitä, jos kosmetiikkashoppailu tuottaa vaikeuksia ja pettymyksiä. ➡️ Lue blogista lisää ja/tai katso Storiesit Glamlinista. Tein elämäni ensimmäiset höpöttelyni Storiesiin. Molemmat löydät biostani. 
#kaupallinenyhteistyö @glamlinsuomi #kosmetiikkaanetistä #kauneuskonsultti #glamlin #erkka #sleepingcat #cat #tulips #glamlinbox #uusipostausblogissa #saturday

glitz8glam

Kommentit (10)

Tuo aurinkovoide oli minunkin suosikki! Jäin kaipaamaan sitä sekä Atocontrol -tuotelinjaa. Sopi niin erinomaisesti poikani atooppiseen ihottumaan. Harmi kun Eucerinin maahantuonti lopetettiin. Myös merkin misellivesi on yksi parhaimpia.

Ulkomailta saa tilattua Eucerinia. Feeluniquesta olen itsekin tilaillut aikaisemmin.
https://eu.feelunique.com/p/Eucerin-Sun-Allergy-Protection-Sun-Creme-Gel-SPF-50-150ml

Heippa. Mulla tuli kanssa enne käsivarsiin ja dekolteelle aurinkoihottumaa. Olen nyt syönyt pari kesää BIO-KAROTEN+E aurinkokapseleita, eikä aurinkoihottamaa ole enää tullu. En tiedä oliko kapselit ratkaisu, mutta en myöskään halua koittaa onneani 😉

No en menisi minäkään ehdoin tahdoin kokeilemaan, kerta ihottuma on pysynyt poissa. 🙂

Täällä toinen kevätauringosta näppylöitä saava! Muutaman viikon keväällä sitä kestää ja sitten sen on ohi. Yhtenä kesänä jatkui syksyyn saakka, mutta epäilen stressillä olleen osuutta asiaan tuolloin. Silloin ei mikään auttanut, näpyt katosivat vasta syksyllä. Tänä keväänä/kesänä olen ollut erityisen tarkka auringonsuojavavoiteiden ja -suihkeiden käyttäjä. Aamulla kävelen töihin 15 min ja laitan suojavoiteen myös käsivarsilleni työmatkaa varten. Ei ole näppyjä näkynyt!!!
Luin tuon artikkelin, jonka linkkasit ja siinäkin mainittiin, että voi mennä ohi iän myötä. Tuotapa en tiennytkään. On tietysti mahdollista, että olen jo niin vanha, ettei aurinkoihottumaa siksi ole näkynyt. Niin tai näin, auringolta on silti hyvä suojautua ja iloitsen siitä, ettei näppylöitä ole näkynyt.

Joo, voi mennä ohi iän myötä. Muistaakseni se on 30-50, kun se voi mennä ohi. Lasken tässä, että vielä 15 kesää jäljellä. 😀

Mutta tässä ihottumassa on kyllä tosiaan ne hyvätkin puolensa. Aina niitäkin kannattaa hakea ikävistäkin asioista. Tulee oltua tunnollisempi aurinkosuojan käyttäjä, eikä niin paljon tule oltua auringossa. Nauti sinä kesästä ilman ihottumaa! <3

Mulla on ollut monta vuotta aurinkoihottumaa dekolteella. Tänä keväänä sitä ei tullut ja olin ihmeissäni. No joo.. Se näköjään vaihtoi vaan paikkaa. Hitto! Käsivarsiin ja kainalon-alueelle. Oon nyt ulukomaan auringossa ja kutina on saatanasta. Tulipa hyvä postaus siis! Pitää varmaan kipittää ostoksille, kun reissussa on rajallinen määrä tuota kosmetiikkaa. (Miksi ihmeessä latasin meikkejä niin paljon:D.. Ei tule käytettyä juuri muuta kuin huulikiiltoa)

Oih! Kainalot ovatkin inha paikka. Varsinkin kun on ollut niin kuumaa. Tosin, tiistaista lähtien onkin ollut tällaista tavallisempaa Suomen kesää. 😀 Tuttua ja turvallista.

Minulla on aina ollut pientä aurinkoihottumaa havaittavissa kevään ensimmäisinä päivinä, etenkin dekolteella. Vaiva on kuitenkin ollut todella pieni. Tänä kesänä jotain kuitenkin tapahtui, ja tuon pienen dekolteella olevan ihottuman sijaan kaulalle nousi järkyttävästi kutiseva läiskä, joka rauhottui kuitenkin melko pian apteekin Pantyson-voiteella. Noh, sen jälkeen läiskät nousivat silmieni alle, silmänympärysiholle. Pantysonia en uskaltanut laittaa silmien alueelle sen sisältämän vähäisen kortisonin vuoksi, mutta Bepanthen taisi rauhoittaa. Ensin ihottuma oli ns. väritön ryhelmä, kutistessaan muuttui punakaksi ja nyt se on sellainen kuivakka läiskä, jota oikein polttelee jotkin kasvovoiteetkin. Bepanthen ei onneksi tätä tee. Mutta onpa ollut ikävä riesa. Saa nähdä toistuuko tästä lähtien joka kesä..

AUTS!!!! Minulla kun on tuota atooppisuuteen taipuvaisuutta, niin tiedän tuon tunteen silmänympärysiholla. Se on kamalaa. Kasvoille aurinkoihottuma ei ole päässyt kunnolla iskemään. Muistan, että joskus aikoinaan kun en huolehtinut kasvojen suojaamisesta ollenkaan, sain otsalle ja leukapieliin kutisevaa rykelmää. Nykyään ihottuma tulee vain käsivarsiin ja dekolteelle, jos en suojaa ihoa. Jos olen pitkään auringossa, on pakko lisätä suojaa, sillä muuten ihottuma iskee.

Inha vaiva tämä! 🙁 Kestämisiä sinullekin sen kanssa.

Mulle aurinko aiheuttaa ihottumaa koko vartalolle, siis jokaiseen kohtaan, johon aurinko osuu. Vuosien varrella olen kokeillut vaikka mitä tököttejä, mutta ainoaksi olen todennut Eucerin Sun Sencitive 50-aurinkosuojan. Ja sen maahantuonti lopetettiin vuosi sitten.
Nyt kärsitään kutiavasta ihottumasta vahvojen kortisonivoiteiden kanssa, muuta ei lääkärit ole osanneet antaa.

Tuo aurinkovoide oli minunkin suosikki! Jäin kaipaamaan sitä sekä Atocontrol -tuotelinjaa. Sopi niin erinomaisesti poikani atooppiseen ihottumaan. Harmi kun Eucerinin maahantuonti lopetettiin. Myös merkin misellivesi on yksi parhaimpia.

Ulkomailta saa tilattua Eucerinia. Feeluniquesta olen itsekin tilaillut aikaisemmin.
https://eu.feelunique.com/p/Eucerin-Sun-Allergy-Protection-Sun-Creme-Gel-SPF-50-150ml

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *