Glitz & Glam

5 parasta vinkkiä hiuspohjan hoitoon – apuja kutinaan ja hilseilyyn

Teksti: Minna / Glitz & Glam

Syksyllä ja talvella on tyypillistä kärsiä erilaisista hiuspohjan ongelmista. Toki niitä keväällä ja kesälläkin esiintyy ja toiset ovat vaivoille alttiimpia silloin. Mutta yleensä syksyllä hiuspohjan vaivat alkavat tai ainakin voimistuvat. Minulla ainakin hyvin usein syksyisin hiuspohja kutiaa ja hilseilee kuivuudesta. Rasvainen hilse minulla oli raskausaikana, kun odotin nuorimmaistani. Mutta muuten rasvainen hilse ei ole minun ongelmani.

Hiuspohjassa voi olla monenlaisia vaivoja. Yleisimpiä ovat kutina, kuiva hilse ja kiristävä tunne hiuspohjassa. Tässä minun parhaimmat vinkkini, joista lähteä hakemaan apua vaivoihin.

VÄLTÄ KUIVASHAMPOOTA

Yksi pahimpia hiuspohjan kuivattajia ja kutinan aiheuttajia minulle ovat kuivashampoot. Sen käyttöä kannattaa välttää, jos vain mahdollista. Ennen käytin kuivashampoota puhtaillekin hiuksille. Kuivashampoo kohottaa tyveä kivasti ja estää hiuksia rasvoittumasta. Samalla se myös kuivattaa hiuspohjaa. Siksi nykyään kuivashampoo vain likaisille hiuksille.

Kuivashampoon sijaan olen alkanut käyttää vaihtoehtoisia tuotteita tyven kohotukseen. Esimerkiksi puuteriksi muuttuva hiusvaha ei ole niin kuivattava, eikä tekstuurisuihke, kuin mitä kuivashampoot ovat. Ihan parastahan olisi, jos voi olla ilman mitään muotoilutuotteita ja olla föönaamatta hiuksiaan. Ainakin sen pahimman oireilun ajan.

KÄYTÄ HELLÄVARAISIA JA RAUHOITTAVIA HIUSTUOTTEITA

Shampooksi kannattaa valita mahdollisimman hellävarainen. Näitä löytyy monilta apteekeissa myytäviltä merkeiltä, kuten Phytolta. Marketeissa on LV:n tuotteet, jotka ovat edullisia ja perushyviä. Salonkimerkeiltä löytyy paljon vaihtoehtoja ja niitä valittaessa kannattaa hyödyntää asiantuntijan apua, kuten kampaajan. Tulee sitten valittua juuri omiin tarpeisiin sopivin shampoo. Kotimaisella Simillä on tuotelinja System4, josta löytyy hyvät tuotteet erityistarpeisiin.

Tiesithän, että et auta hiuspohjasi kuntoa jättämällä hiukset likaisiksi. Hiuspohja tulee pestä, jos se on likainen. Vesi ei kuivata hiuspohjaa. Ja kun tuotteiksi valitsee hiuspohjaa auttavat aineet, on päivittäisestä pesusta hyötyä. Jos hiuspohja kutiaa, eikä sitä pese riittävän usein, voi kutinan vuoksi raapia hiuspohjansa rikki. Silloin on suuri riski saada tulehdus tai jokin muu kutinaa pahempi ongelma hiuspohjaan.

KUORI HIUSPOHJA

Kautta aikain nopeinten minulle helpotusta tuonut tuote hiuspohjalle. Tutustuin tähän Simin System 4  Oil Cure Hair Mask -hoitoon jo vuonna 2012. Silloin kärsin raskausaikana todella kutiavasta hiuspohjasta ja minulla oli rasvaista hilsettä. Kutina oli niin paha, että se tuli uniini ja aamuisin kynsien alla oli kellertävää töhnää. Näin painajaisia, että pääni kuhisi ötököitä. Yök! Hirveitä unia.

Oil Cure Hair Mask viilentää ihanasti hiuspohjaa, kosteuttaa sitä sekä samalla kuorii. Juuri bruuttasin viimeiset pullostani, joten on aika ostaa uusi tilalle. Vuonna 2016 oli LivBoxissa (nyk. Bette Box) minun suosikkituotteena tämä loistava apu hiuspohjan ongelmiin. Kannattaa lukea vanhat postaukseni, jossa esittelen tätä ikisuosikkiani syvällisemmin. Käytän System 4 Oil Cure Hair Maskia aina kuuriluontoisesti. Jo ensimmäinen käyttökerta tuo helpotusta kutinaan, mutta joinakin vuosina olen tarvinnut parin viikon kuurin, jotta kutina helpottaa.

TÄSMÄHOITOTUOTTEET HIUSPOHJALLE

Hiuspohjalle löytyy monenlaisia hoitoöljyjä ja -vesiä. Jotkut levitetään hiuspohjaan ennen pesua ja annetaan vaikuttaa 20-30 minuuttia, jonka jälkeen hiuspohja pestään. Toiset, yleensä hoitonesteet, levitetään hiuspohjalle pesun jälkeen.

Näitä tällaisiakin kannattaa kokeilla tehostamaan hiuspohjan hoitoa, jos muotoilutuotteiden välttely, oikea shampoo ja Oil Cure Hair Mask eivät riitä tuomaan apua. Phyton Phytopolléine Scalp Treatment on loistava, jos kärsii todella kuivasta hiuspohjasta. Sim System 4 Climbazole Scalp Tonic on ihanan viilentävä neste. Sopii loistavasti rauhoittamaan hiuspohjaa.

RUOKAKAAPIN ENSIAVUT

Ruokakaapeista löytyy myös apuja hiuspohjan avuksi. Jotkut vinkit netissä voivat olla yhtä humpuukia kuin jossakin kosmetiikkamainoksissa lupaukset. Mutta itse uskallan suositella kookosöljyä ja omenaviinietikkaa. Kookosöljy hoitaa ja tasapainottaa hiuspohjaa ja samalla rasvahapot auttavat hiusten kuntoon. Omenaviinietikka tasapainottaa pH-tasapainoa ja helpottaa kutinaa. Happamuutensa vuoksi se myös antaa hiuksille kiiltoa ja sileyttä. Omenaviinietikka kannattaa laimentaa vedellä ennen hiuspohjalle käyttöä.

Kookosöljy ja omenaviinietikka ovat sellaisia joka paikan apuja. Hyvää ruoanlaitossa sekä toimivat kosmetiikkatuotteinakin moneen juttuun. Jos etikka ei tuoksunsa vuoksi ole sinun mieleesi, voit kokeilla XZ:n hiushuuhdetta, jossa on käytetty omenaviinietikkaa. Sekin kannattaa kokeilla!

Aina kannattaa selvittää syy hiuspohjan ongelmille, jos vaivat jatkuvat. Jotkut hiivat ja sienet eivät välttämättä parane näillä konsteilla. Tulehdukset vaativat lääkäriä. Kun hiuspohja on kunnossa, hiuksetkin näyttävät paremmilta sekä olo tuntuu paremmalta.

Kenen päätä kutittaa syksyisin? Mitä käytät avuksi?

Lue myös

X