Glitz & Glam

5 parasta vinkkiä katkeileville hiuksille

Katkeilevat hiukset ovat hyvin tavallinen harmi pitkissä ja käsitellyissä hiuksissa. Myös luonnonkiharainen hius on alttiimpi katkeilulle. Tässä blogissa kerron parhaimmat vinkit vähentämään hiusten katkeilua.

Teksti:
Minna / Glitz & Glam
Katkeilevat hiukset ovat hyvin tavallinen harmi pitkissä ja käsitellyissä hiuksissa. Myös luonnonkiharainen hius on alttiimpi katkeilulle. Tässä blogissa kerron parhaimmat vinkit vähentämään hiusten katkeilua.
*Postaus sisältää mainoslinkkejä

Katkenneita hiuksia harjassa, vaatteissa ja paikoissa, joissa olet harjannut hiuksiasi. Tuttua luultavasti aika monelle, joilla on syystä tai toisesta katkeilevat hiukset.

Itse taistelen aika ajoin voimakasta hiusten katkeilua vastaan. Siihen on kaksi pohjimmaista syytä, jotka minulle herkästi aiheuttavat hiusten katkeilua.

 1. Hiuslaatuni on luonnonkiharainen ja hieman huokoinen.
 2. Hiuksiani on käsitelty kemiallisesti, vaalennus altistaa enemmän katkeilulle.

Kun nuo kaksi asiaa yhdistyvät, hius kestää vähemmän mekaanista rasitusta. Mekaanista rasitusta sitten taas aiheuttavat takkujen selvittäminen (hiusten harjaaminen), lämpöraudoilla muotoilu, hiuslenkit ja päähineet sekä myös nukkuminen pää tyynyä vasten. Tuota jälkimmäistä ei oikeastaan voi välttää eikä noita muitakaan haluaisi täysin vältellä.

Mistä tietää, että hiukset katkeilevat?

Ihmiseltä irtoaa päivittäin 50­­­–150 hiusta päivässä. Joskus voi irrota runsaamminkin erinäisistä syistä. Mistä sitten tietää, onko irtohiuksien syynä normaali hiusten irtoaminen vai hiusten katkeilu.

Irronneissa hiuksissa näkyy hiuksen toisessa päässä niin sanottu hiusjuuri. Sen voi havaita vaaleana, jyvältä näyttävänä osana irronneen hiuksen toisessa päässä.

Katkeilevissa hiuksissa ei tuota osaa näy. Joskus katkeilua voi tapahtua esimerkiksi vain latvoille, jolloin huomaat vaatteillasi lyhyitä pätkiä hiuksia, vaikka sinulla olisikin pitkät hiukset.

Päällimmäiset hiukset katkeilevat herkemmin

Tyypillisesti hiukset katkeilevat eniten edestä ja päältä. Etuhiukset ovat usein hentoisempia kuin takaraivon hiukset, mutta syynä on myös rasitus, joka kohdistuu nimenomaan päällimmäisiin ja etuhiuksiin.

Näitä mainitsemiani rasituksia ovat esimerkiksi UV-säteet, ilmansaasteet, päähineiden aiheuttama hankaus sekä jokaisen omat tavat käsitellä hiuksiaan. Hiuksia usein harjataan niin että harja on päällimmäisiä hiuksia vasten, shampoon levitys aloitetaan päälaelta jne.

Lue myös: Pesetkö hiuksesi oikein? Näin syntyy vähemmän takkuja hiustenpesussa!

1. Kosteuttavat ja selvittävät hoitotuotteet katkeileville hiuksille

Katkeilevat hiukset saattavat olla kuivat ja siitä syystä hauraat. Kosteuttavat hiustuotteet päivittäisessä käytössä on ehdottoman suositeltaa.

Katkeilevat hiukset tarvitsevat usein myös takkujen selvittämistä helpottavia tuotteita, jotta hiusten harjaaminen olisi mahdollisimman vähän hiuksia rasittavaa.

Toiset suosivat hellävaraisempaan hiustenpesuun sulfaatittomia shampoita. Myös sulfaatteja sisältävistä shampoista löytyy hellävaraisia ja kosteuttavia vaihtoehtoja.

Lue myös: 5 parasta sulfaatitonta shampoota – hellävaraisempaan hiusten pesuun

Katkeilevien hiusten hoitovinkit:

 • Valitse shampoo hiuspohjasi mukaan. Rasvoittuville hiuksille pesevämpi, kuivalle hiuspohjalle hellävaraisemmin pesevä.
 • Valitse poispestävä hoitoaine, joka kosteuttaa ja selvittää hiuksiasi.
 • Käytä pesun jälkeen pyyhekuiviin hiuksiin jätettävää, kosteuttavaa hoitosuihketta.
 • Lukitse kosteus hiuksiin hiusöljyn avulla. Hiusöljy antaa myös kiiltoa hiuksille ja helpottaa takkujen selvittämistä.

Tuotesuosikkeja:

Shampoo: KMS Moistrepair Shampoo

Hoitoaine: KMS Moistrepair Conditioner

Saatavuus: *Lyko, *Bangerhead, *Stockmann, *Cocopanda sekä jälleenmyyvät kampaamot

Selvittävä hiusnaamio: Goldwell Dualsenses Blondes & Highlights 60sec Treatment

Hiuksiin jätettävä suihke: BonaCure Moisture Kick Spray Conditioner

Hiusöljy: Goldwell Dualsenses Just Smooth Taming Oil

Lue myös: Pari pientä vinkkiä kokeiltavaksi hiustenpesuun

2. Katkeilevat hiukset tarvitsevat rakennepaikkaavia tuotteita

Rakennepaikkaavan merkitystä ei pidä väheksyä katkeilevien hiusten hoidossa. Kuitenkin tulee ehdottomasti muistaa, että liiallinen rakennepaikkaavan käyttö kanssa aiheuttaa hiusten katkeilua.

Moni on tehnyt sen virheen, että hankkii hiuksilleen saman tuotelinjan shampoon ja hoitoaineen, joita käytetään ainoina hoitotuotteina. Silloin jos kyseessä on rakennepaikkaavien tuotesarja, hius saa liikaa vahvistavaa keratiinia, mutta ei riittävästi kosteutta. Hius menettää joustavuutensa ja napsahtaa poikki herkemmin.

Jos hiuksesi katkeilevat, hanki rakennepaikkaava hiustuote!

Katkeilevien hiusten hoitovinkit:

 • Käytä rakennepaikkaavia tuotteita joko kuuriluontoisesti tai säännöllisesti, mutta harvemmin kuin kosteuttavia hiustuotteita.
 • Rakennepaikkaava hiusnaamio on helppo ja vaivaton lisä hiustenhoitoon. Käytä naamiota esimerkiksi kerran viikossa tai joka toinen viikko, jos hiustesi pesuväli on useampi päivä.
 • Käytä rakennepaikkaavan tuotteen päälle kosteuttavaa ja silottavaa hoitotuotetta, jotta takkujen selvittäminen helpottuu. Jotkut rakennepaikkaavat karhentavat hiuksen pintaa ja tekevät hiuksista kovemmat.

Tuotesuosikkeja:

Rakennepaikkaava shampoo: Kérastase Resistance Bain Force Architecte Shampoo

Sävyttävä rakennepaikkaava shampoo: Four Reasons Color Mask Toning Shampoo

Rakennepaikkaava hiusnaamio: Kérastase Resistance Masque Thérapiste

Sävyttävä rakennepaikkaava hiusnaamio: Four Reasons Color Mask Toning Treatment

Hiuksiin jätettävä rakennepaikkaava: K18 Leave In Molecular Repair Mask

 • Saatavuus: *Lyko ja jälleenmyyvät kampaamot

Lue lisää rakennepaikkaavien toiminnasta: Paluu rakennepaikkaavien käyttöön suuren oivalluksen jälkeen

harja7

3. Hiuksille hellävarainen harja

Jos harjaat hiuksiasi, eli et toteuta Curly Girls -metodia, valitse hiuksille hellävarainen harja. Valikoimaa nykyään riittää! Muistatte varmaan Tangle Teezerin, joka mullisti hiusten harjauksen 10 vuotta sitten.

Hellävaraisessa hiusharjassa on joustavat harjakset/piikit. Ne taipuvat, joten ne eivät venytä ja raasta hiuksia. Harjakset voivat olla taipuisia piikkejä tai luonnonharjaksia.

Minulla on ollut lukuisia Tangle Teezereitä, niiden halvempia kopioita, Remingtonin harjoja ja muita ammattilaismerkkien hiusharjoja. Kaikista parhaimmaksi olen lopulta todennut Wetbrush-harjat, jotka on suunniteltu nimenomaan niin märkien kuin katkeilevien hiusten harjaukseen.

Ensimmäinen Wetbrush-harjani oli tyynyllinen, mutta se ei säväyttänyt ihan niin voimakkaasti kuin vieläkin joustavampi Flex Dry ja Shower -harjat.

Tuotesuosikkeja:

Wetbrush Original Detangler (ylemmässä kuvassa) – Wetbrushin ensimmäinen harjamalli. Perinteinen tyynyharja joustavilla piikeillä.

Wetbrush Flex Dry (alemmassa kuvassa) – Tämä on monitoimiharja! Se soveltuu niin kuivien kuin märkien hiusten harjaukseen. Se on loistava myös suihkussa käytettäväksi, mutta se on suunniteltu erityisesti föönin kanssa käytettäväksi.

Lue myös: Onko the Wetbrush -hiusharja legendaarisen Tangle Teezerin haastaja?

4. Harjaa hiukset oikein

Takkujen selvittäminen tulee aina aloittaa latvoista, ja siitä edetä aina ylemmäs ja ylemmäs. Vasta lopuksi hiukset harjataan tyvestä latvaan. Tällä harjaustavalla hiukset on helpompi selvittää eivätkä ne katkeile samalla tavalla kuin aloittaessa takkujen selvittämisen päälaelta.

Tämä harjaustapa on äärimmäisen tärkeää peruukkien ja hiuslisäkkeiden takkujen selvittämisessä. Niissä kun hius ei kasva uudestaan, niin katkeilua tulee välttää viimeiseen asti, jotta peruukin tai pidennyshiusten käyttöikä on mahdollisimman pitkä.

Monesti myös suositellaan, että hiuksia ei saa harjata märkinä, koska ne venyvät silloin herkemmin. Tämä ei ole ihan täysin absoluuttinen totuus, josta kerron seuraavassa kohdassa.

Lue myös: 5 parasta vinkkiä takkuisille hiuksille

5. Selvitä takut hiuksista jo suihkussa

Hiusten harjaaminen suihkussa mullisti maailmani. Vaikka hiuksia ei suositella harjattavan märkinä, suihkussa hiusten harjaaminen on eri asia. Tällöin takut katoavat niin vaivattomasti, että harjaus ei hiuksia venytä. Kun hiuksiin ei kohdistu voimakasta vetoa, ne eivät veny eikä hiukset katkeile.

Wetbrush-harja on paras tähän käyttötarkoitukseen. Se kuivuu nopeasti ja on hygieeninen. Joustavat piikit eivät katko ja venytä hiuksia, mutta selvittää takut tehokkaasti.

Tee näin:

 • Levitä poishuuhdeltava hoitoaine tai hiusnaamio hiuksiisi shampoopesun jälkeen.
 • Anna tuotteen vaikuttaa hetken aikaa.
 • Vaikutusajan jälkeen huuhtele hoitoaine pois ja harjaa hiuksiasi samalla.
 • Huuhtelemalla viileällä vedellä saat kuivinakin erittäin helposti selvitettävät hiukset.

Tuotesuosikki:

Wetbrush Shower -harja on paras suihkussa käytettäväksi (ei kuvassa), mutta se on minun mieleeni myös kuivien hiusten harjaamisessa. Suihkussa käytettäväksi tarkoitettua harjaa ei saa käyttää föönatessa, sillä se ei kestä kuumuutta.

Harjassa olevan koukun ansiosta se on helppo ripustaa kuivumaan/säilytykseen kylpyhuoneessa. Pitkät harjakset kulkevat hyvin hiusten läpi ja selvittävät takut mennessään.

Lue myös: Wetbrush-hiusharja muutti elämäni takkujen selvittelyssä

+ Lisäksi vältä näitä katkeileville hiuksille

 • Runsasta kuivashampoon käyttöä. Kuivashampoot kuivattavat hiuksia. Pitkällä aikavälillä päivittäinen käyttö saattaa näkyä voimakkaana hiusten katkeiluna, jos hiukset ovat muutenkin herkästi katkeilevat.
 • Föönausta kuumimmalla lämmöllä. Napsauta föönin lämpöä matalammaksi ja viimeistele muotoilu tai kuivatus kylmällä puhalluksella.
 • Tiheällä kammalla hiusten selvittämistä. Mekaaninen rasitus on kovempi ja hius herkästi venyy tiheällä kammalla kammatessa.
 • Päivittäistä suoristusraudan käyttöä. Jos kiharrat hiuksia suoristusraudalla päivittäin, niihin kohdistuu mekaanista rasitusta ja kosteutta haihduttavaa kuumuutta. Pohdi, voisitko välillä kihartaa hiukset esimerkiksi lämpörullilla tai paksulla muotoilupuikolla. Huolehdi suoristusraudan lämpölevyjen puhtaudesta ja selvitä hiuksesi huolellisesti aina ennen kihartamista. Siten voit vähentää hiuksiin kohdistuvaa rasitusta, kun hiusosiot liukuvat kitkattomasti lämpölevyjen välissä.

Lue myös: 5 parasta keinoa pelastaa hiusvärimoka kotikonstein

Haluan loppuun vielä kuitenkin sanoa, että joskus mikään ei auta hiusten katkeiluun. Jos hius on liian kulunut ja käsitelty, se valitettavasti ei kestä. Silloin kannattaa luovuttaa ja leikkauttaa suosiolla pituudesta sen verran, kun tilanne vaatii.

Voimakkaat vaalennusprosessit usein alkavat näkyä hiuksissa muutaman vuoden sisälllä, jolloin hiuksia katkeilee tavallista enemmän. Ensin vaikuttaa siltä, että hius ei ollut moksiskaan prosessista, mutta parin vuoden kuluttua alkaakin hius napsahdella poikki puolivälistä tai latvoista.

Sanotaan myös, että jotkut lääkitykset ja sairaudet voivat vaikuttaa hiusten katkeiluun. Yleensä silloin katkeilua esiintyy vasta vuosien päästä. Hiustenlähtöä sitä vastoin voi esiintyä heti lääkityksen aloituksen jälkeen tai sairastumisen, stressin tai voimakkaan laihtumisen myötä.

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä hiusaiheiset blogit:

5 parasta hiuspohjaa kuorivaa tuotetta – apuja hiuspohjan ongelmiin

5 parasta vinkkiä minimoida hiusten vaurioituminen kesällä

5 parasta hiustuotetta minimalistille – Yhdellä tuotteella monta ominaisuutta

X