5 parasta...

5 parasta vinkkiä meikkivoiteen sävyn valintaan verkkokauppaostoksilla

8.4.2018 Teksti: Minna / Glitz & Glam

Verkkokaupoista shoppailu on siitä kiva, että sitä voi tehdä missä vain ja milloin vain. Mutta uuden meikkivoiteen osto verkkokaupasta on kyllä hankala paikka. Siksi listasin muutaman vinkin, joilla saattaa saada apuja itselleen oikean sävyn valintaan, kun tilaa vähän sokkona meikkivoidetta itselleen.

Varmasti jokainen meistä on ostanut väärän sävyisen meikkivoiteen. Huomautan, että kuvassa ei ole meikkivoide, jonka olisin mokannut sävyvalinnassa. Ihan näin vikaan harvoin kukaan sokkonakaan sävyään valitsee. Eräs suuri kosmetiikkafirma lähetti vuosia sitten näin väärän sävyisen CC-voiteen.

Läpikuultava meikkivoide antaa paljon anteeksi. Sävyn ei tarvitse täydellisesti natsata, jotta sitä voisi käyttää. Mitä peittävämpi meikkivoide, sitä anteeksiantamattomampi se on. Sävyn tulee osua mahdollisimman hyvin.

Ideaalia olisi, jos pääsisi ensin testaamaan meikkivoiteen sävyä, mutta joskus se voi olla mahdotonta. Jotain tiettyä meikkivoidetta ei myydä kotikaupungissasi tai edes Suomessa kivijalkaliikkeessä. Jos jokin meikkivoide houkuttelee siitä huolimatta todella paljon, tässä ovat vinkit. Näillä voi selvittää, mikä saattaisi olla oikea valinta. Onhan se aina vähän kuin ”sikaa” ostaisi säkissä. Joskus onnistuu, joskus melkein ja joskus ei ollenkaan. Vaikka harvoin ostan meikkivoidetta verkkokaupasta, joudun vastaavia metodeja käyttämään valitessani meikkivoiteen, peitevärin tai valokynän sävyä, jonka PR-toimisto, verkkokauppa tai maahantuoja minulle tarjoaa kokeiluun. Joskus onnistun, joskus valitettavasti en onnistu tälläkään tietopohjallani.

MEIKKIVOITEEN SÄVYN NIMESTÄ JA NUMEROSTA PÄÄTTELYÄ

Voi kun olisikin helppoa, jos olisi jokin standardi meikkivoiteiden sävyille. Olisi niin helppoa valita sävy jokaiselta merkiltä, kun tiedät vain oman numero-kirjainkoodisi. Valitettavasti tällaista ei ole. Jokaisella merkillä on aivan omat koodauksensa meikkivoiteiden sävyille. Pahoittelen, että puhun lähinnä vain vaaleista sävyistä. Syynä se, että oikeasti tummia sävyjä en ole työssänikään pahemmin käyttänyt. Minulla ei ole vahvaa tietopohjaa oikeasti tummista sävyistä ja niiden vivahteista. Siksi katson paremmaksi olla sanomatta mitään siitä. Tunnen sävymaailmat parhaiten todella vaaleista tumman vaaleaan.

Aika usein Porcelain viittaa hyvin vaaleaan, ehkä aavistuksen vaaleanpunapohjaiseen, eli kylmään sävyyn. Ivory taas on hyvin usein vastaavasti keltapohjaisempi kuin Porcelain. Monista sävyjen nimistä pystyy hieman päättelemään meikkivoiteen sävyjen vivahteista. Light on usein neutraali, mutta sen tummuusaste riippuu todella paljon meikkivoiteen sävyvalikoiman laajuudesta. Beige viittaa aika neutraaliin, mutta en voi väittää, että jokaisella merkillä näin olisi. Kohdalleni on osunut beigejä, jotka ovatkin olleet oranssipohjaisempia sekä harmaapohjaisia. Honeysta osaa vähän aavistella lämpimämpää vivahdetta. Nude harvoin on kaikista vaaleimpia vaaleita. Se on yleensä aavistuksen keltapohjainen. Fair ja Pale ovat yleensä Lightia vaaleampi, mutta poikkeuksiakin valitettavasti on. Näistä mainitsemistani usein järjestys on Pale, Fair, Light, Nude, Beige, Honey, Medium… Porcelain ja Ivory usein vastaavat Pale ja Fair sävyjä, ja harvoin sävyvalikoimassa on kaikki nuo neljä. Tummemmissa vaaleissa sävyt ovat usein neutraaleja tai lämpimiä. Caramel ja Almond ovat usein lämpimiä, kun taas Sand osuu usein neutraaliin, mutta saattaa löytyä lisänimillä Golden Sand, joka viittaa lämpimään ja Cool Sand taas viileään.

Numerot sitten taas ovatkin jo hankalampia. Tietenkin jokainen vaalea osaa valita mahdollisimman pienen numeron ja tummemmat isompia numeroita. Kannattaa tutustua valmistajan sivuilla sävyvalikoimaan kokonaisuudessaan. Minkälainen skaala sävyjä oikein löytyy? Mihin voisi osua se oma sävy?

Kirjaimet usein kertovat, että onko kyseessä neutraali, kylmä vai lämmin sävy. N on neutraali, C on kylmä ja W on lämmin. Kirjaimet ovat oikeastaan aina olleet numeroiden kanssa yhdistettyinä. Numero kertoo tummuusasteen ja kirjain vivahteen. Tätä kirjaimista kertomaani sääntöä rikkoo MAC, jolla on kirjaimet käänteisesti. Tähän on keksitty hauska nyrkkisääntö, jolla asian muistaa. NW onkin not warm, eikä neutral warm. Lisäksi joillakin valmistajilla on käytössä kirjain B ja sen lisänä saattaa olla vaikkapa R tai D. B on neutraali ja sen lisänä oleva R, eli BR viittaa viileyteen ja BD lämpimään sävyyn.

Voi kun olisi ihanaa, että meikkivoiteisiin tulisi standardi, niin helpottuisi ja nopeutuisi sävyvalinta myymälöissäkin shoppaillessa. Koska nämä nimet, numerot, kirjaimet ja niiden yhdistelmillä olevat koodit eivät välttämättä yksinään auta meikkivoiteen sävyn valinnassa verkkokauppaostoksilla ollessa, kannattaa lukea seuraavat vinkit vielä lisäavuksi valinnan tekemiseen.

GOOGLETA KUVAHAULLA SWATCH-KUVIA

Google on mahtava apuväline, kun haluaa löytää vastauksia. Käytän paljon Googlen kuvahakua, kun haluan nähdä jonkun tuotteen sävyä useissa kuvissa. Swatch-kuvissa on se hankaluus, että valaistus sekä ihan jokaisen omat näyttöasetukset muuttavat värejä. Aivan absoluuttista totuutta kuvat eivät kerro jokaiselle, mutta toki antavat suuntaa. Mitä useampi swatch-kuva meikkivoiteesta löytyy, sitä paremmin pääsee tekemään vertailua ja saamaan käsitystä totuudesta. Parhaimpia ovat kuvat, joissa on useita sävyjä yhtä aikaa. Tällöin pääsee vertailemaan kuvista, että kuinka paljon jokin sävy taittaa kylmään ja toinen lämpimään. Kuinka neutraali joku sävy on. Kun rinnalla on eri vivahteita, näkee erot selkeämmin.

ETSI TIETOA BLOGEISTA JA YOUTUBESTA

Blogeista löytää swatch-kuvien lisäksi tietoa ja analysointia sävyistä. Bloggaajat ja tubettajat analysoivat meikkivoiteen käyttäytymistä. Vaikka meikkivoiteen hapettuminen tummemmaksi on aika yksilöllistä, jos hyvin moni sanoo samaa, voi olettaa, että ko. meikkivoide hapettuu sinullakin. Tällöin kannattaa miettiä, että ottaako vaaleamman sävyn kuin oli alun perin miettinyt.

Moni bloggaaja ja tubettaja, varsinkin jenkkiläiset, vertaavat sävyjä MACin meikkivoiteiden sävyihin. Jos vain mahdollista, kannattaa selvittää oman ihon sävy MACin meikkivoiteiden ”värikartasta”. Helpottaa jatkossa suuresti tällaisissa selvitystöissä.

KYSY KESKUSTELURYHMISTÄ

Facebookissa on erilaisia ryhmiä. Suosittelen kysymään jossain kauneudesta ja kosmetiikasta kiinnostuneiden ryhmässä muiden sävyvalintoja ja kuvaa meikkivoide kasvoilla. Hyvin usein yhteisöissä saa apua ja muiden kokemuksia. Kysyvä ei tieltä eksy. 😉

 

KONTAKTOI VERKKOKAUPPAAN

Tätä en ole tehnyt itse, mutta tiedän verkkokauppojen asiakaspalvelun auttavan mielellään. Mutta samaa periaatetta olen käyttänyt silloin kun jokin verkkokauppa, maahantuoja, PR-toimisto tai valmistaja on tarjonnut testiini meikkivoidetta. Kerron ihostani tarkennuksia, jotka eivät välttämättä näy kuvissa ja pyydän lähettäjää tekemään sävyvalinnan antamani tiedon perusteella. Monilla verkkokaupoilla on chat, jossa asiakaspalvelija auttaa parhaan kykynsä mukaan. Tällöin saa apua valintaan nopeasti, mutta sähköpostitsekin voi neuvoa kysyä asiakaspalvelusta, jos chattia ei ole ko. verkkokaupalla.

Kun meikkivoiteen sävy natsaa täydellisesti, sitä ei edes huomaa. Mutta näitä vinkkejä käyttääkseen tulee tietää oman ihonsa sävy. Olen vuosia sitten kirjoittanut postauksen, jossa annan vinkkejä oman ihon sävyn määrittelyyn. Postaukseni löydät täältä.

Onko sinulla jokin vinkki kerrottavaksi? Miten sinä valitset oikean sävyn, jos meikkivoidetta ei pääse testailemaan missään?

Minna / Glitz & Glam

Instagram

  • Mitä sinun lauantaihin kuuluu? Onko meno yhtä rentoa kuin meidän Erkalla? Minun päiväohjelmaan kuuluu huomisen #5parasta -postauksen viimeistely, mutta muuten sama meno kuin Erkalla. 
Kokeilin Glamlinin palvelua, jossa kauneuskonsultti valikoi tuotteet juuri minun mieltymysten ja tarpeiden mukaan. Koin palvelun helpoksi, jonka vuoksi haluan suositella sitä, jos kosmetiikkashoppailu tuottaa vaikeuksia ja pettymyksiä. ➡️ Lue blogista lisää ja/tai katso Storiesit Glamlinista. Tein elämäni ensimmäiset höpöttelyni Storiesiin. Molemmat löydät biostani. 
#kaupallinenyhteistyö @glamlinsuomi #kosmetiikkaanetistä #kauneuskonsultti #glamlin #erkka #sleepingcat #cat #tulips #glamlinbox #uusipostausblogissa #saturday

glitz8glam

Kommentit (5)

Wau! Heti piti kokeilla Findation’ia. Ensin syötin hakuun kaikkein parhaiten minulle sopivan ja lempparini Lancomen, jo lopetettu, meikkivoiteeni. Sensaita ei löytynyt, eikä vanhalla nimellä Kanebo löytynyt sävyn nimeä. Guerlainin hitusen liian vaalea meikkivoide toi täsmälleen saman hakutuloksen. Ja vielä kolmaskin, tyhjä Lancomen crushion, jälleen tismalleen sama. Nimeä ja sävynumeroa myöten. Nyt aion metsästää minulle suositeltua tuotetta ihan mielenkiinnosta. Sävyn nimen perusteella ”tan” kuullostaa tummalta…

Voi ei! Mä ostan a-i-n-a liian tummia sävyjä! (Koska sävyä ”Painters white” on harvoin tarjolla). Nyt olen ahkerasti käyttänyt The Body Shopin meikkivoiteen vaalennustippoja. Toivottavasti tilanne paranee kesällä, ei käy halvaksi lantraaminenkaan. (Dermolta ja Essenceltä löytyis kyllä halvempia tippoja..)
Tammi-alesta ostin kalliin meikkivoiteen, vaikka olikin alessa, ja se on liian tumma.. Aivan keltainenkin! En tiedä voiko sitä käyttää kesälläkään.. byääääääää..

Sokosen myyjä antoi hyvän vinkin: Meikkivoiteen valmistusmaa! Esim. Sensai on japanilainen merkki ja japanissa ihon sävy on vaalea, joten meikivoiteidenkin sävytkin ovat vaaleita. Korealaisista meikkivoiteista löytyy myös vaaleita sävyjä samasta syystä. Kotimainen Lumene- sarja on mainostanut valmistavansa suomalaiseen ihonsävyyn sopivia meikkivoiteita.

Kaikkein parasta on, jos saisi kokeilla kotona omalle iholle ja tarkkailla muuttuuko sävy.
Pyysin testiin samasta meikivoiteesta peittävän ja läpikuultavan version samassa sävynumerossa. Peittävä versio oli huomattavasti tummempi! Vaikka sävykodi olikin sama!!! Lähdin shoppailemaan tuotteen, myyjä ei tahtonut uskoa, että sävyt ovat erivärisiä. Sitten vasta uskoi, kun laitoin tuotteet kädelleni rinnakkain. Siispä ei ihan kaikki myyjätkään ole perillä sävyistä!

Onneksi nykyään löytyy noita vaalennus/tummennustippoja monelta eri merkiltä niin oikean tummuusasteen löytyminen tälläiselle valkoisen lakanan värisellä ihmisille ei ole niin justiinsa. Itselle ainakin käy sitä, että vaikka olen ihan kaupassa ostamassa meikkivoiteita niin sävy ei siltikään onnistu. Monien kauppojen valaistus on jotain aivan ihmeellistä ja kun kävelen ulos ja katson leukaperään testattua meikkivoideläikkää niin se onkin oranssi ja liian tumma. Yleensä myös myymälöiden myyjät yrittävät myydä reilusti liian tummia voiteita sen perusteella että ”saa vähän päivettynyttä ilmettä”. Jep, naama oranssi ja kaula valkoinen. Onhan sekin kai päivetystä.

Tästä jutusta jäi nyt puuttumaan yksi todella hyvä vinkki meikkivoiteen oikean sävyn valintaan! Nimittäin esim. Findation tai Temptalia-nettisivuilla on palvelu, jossa voit syöttää sinne käyttämäsi meikkivoiteen ja sävyn, ja tämän perusteella palvelu ehdottaa sinulle vastaavaa sävyä muista merkeistä. Tämä on käyttökelpoinen, jos on siis jo löytänyt yhden tai mieluummin useamman itselle sopivan meikkivoidesävyn. Helpottaa verkko-ostoksia todella paljon, suosittelen 🙂

Wau! Heti piti kokeilla Findation’ia. Ensin syötin hakuun kaikkein parhaiten minulle sopivan ja lempparini Lancomen, jo lopetettu, meikkivoiteeni. Sensaita ei löytynyt, eikä vanhalla nimellä Kanebo löytynyt sävyn nimeä. Guerlainin hitusen liian vaalea meikkivoide toi täsmälleen saman hakutuloksen. Ja vielä kolmaskin, tyhjä Lancomen crushion, jälleen tismalleen sama. Nimeä ja sävynumeroa myöten. Nyt aion metsästää minulle suositeltua tuotetta ihan mielenkiinnosta. Sävyn nimen perusteella ”tan” kuullostaa tummalta…

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *