Glitz & Glam

Elämäntapamuutoksen alku - ensimmäiset tunnelmat PT:n tapaamisen jälkeen

Teksti:
Minna / Glitz & Glam

Toivottavasti teitä ei haittaa… tai muotoillaanpas tämä uusiksi. Toivottavasti kiinnostuitte/kiinnostutte minun yrityksestäni… muotoilen uusiksi. Toivottavasti kiinnostuitte/kiinnostutte elämäntapamuutoksesta, johon olen ottanut ensimmäiset askeleet. Viime viikolla avauduin omasta kehopositiivisuudesta, jota ei siis ole. Tulen kertomaan tästä matkastani täällä blogissa. Varmasti luvassa on onnistumista ja erilaisia kriiseilyjä. Sitähän se elämä on. Tein tälle aiheelle oman alakategorian, jonka nimesin niinkin kekseliäästi kuin Elämäntapamuutos.

Nyt on katseltu peiliin ja pohdittu monia asioita. On peilattu omia tapoja ja käytösmalleja elettyyn elämään ja sen tapahtumiin. Olen nähnyt selkeän yhtälön. Kun olen kiireinen ja stressaantunut, lihoan ihan valtoimenaan. Lihominen on seuraus liikunnan vähäisyydestä, liian epäsäännöllisestä syömisestä, johon kuuluu myös perseily sitten illalla, kun kroppa huutaa polttoainettaan. Stressillä ja vähäisellä nukkumisella on omat osansa tässä yhtälössä.

Ensimmäinen tapaaminen personal trainerin, eli PT:n kanssa oli mielenkiintoinen. Minähän en tiennyt PT:stä oikeastaan mitään. Tiesin vain äitini käyvän hänellä hieronnassa. Äitini kautta hänen asiakkaaksi päädyin – tai siis me päädyimme. Äitini tarvitsee liikunnallista aktivoimista pitkän sairasloman jäljiltä (jos muistatte viime kesän moottoripyöräonnettomuuden?), minä koko paketin remonttia. Olemme parina PT:n ohjauksessa, vaikka vähän erilaiset nämä meidän tavoitteet ja lähtötilanteet ovatkin.

Minua jännitti jonkun verran. Minulla ei ollut tietoa edes miltä PT näyttää? Tiesin vain, että hän on mies. On varmasti luonnollista, että minulla oli vähän ennakkoluuloja. Minulla oli vähän pelko, että PT:n näkemys on, että rautaa nostamaan sekä pelkkää kanaa ja rahkaa syömään. Tiedänhän minä, että ei se ole personal trainereiden ratkaisu kaikkeen, mutta vähän sellaisia pieniä ennakkoluuloja oli. Varmaan ihan luonnollista, sillä kaikilla meillä on ennakkoluulomme ja olemme luoneet mieliimme jokaisesta ammattikunnasta oman stereotypiamme. Onneksi ne ovat hölynpölyä, mutta minkä ihminen luonnolleen voi, vaikka kuinka avoimin mielin asioihin suhtautuu.

Kun kuuntelin PT:n juttuja, tiesin olevani oikeissa käsissä. Minulla on valmiiksi paljon omaa tietoa ja olen lukenut hyvinvoinnista jonkun verran. Minulla on myös oma elämä ja arkeni. Kun minun käsitys ja oma totuuteni kohtasi PT:n kanssa, minulle syntyi luottamus häntä kohtaan. Jos PT selittäisi minulle ohjeita ja asioita sekä näkemyksiään, jotka eivät millään tavalla kohtaisi omani kanssa, olisi äärimmäisen vaikeaa lähteä muuttamaan omaa elämäntapaa. Nyt tarvitsen järkevää ja maltillista ihmistä avuksi ja sitä olen ilmeisesti saamassa.

Ensimmäiseksi tehtäväksi olen saanut määritellä tavoitteeni. Missä ajassa mitäkin. Jokainen osa-alue tulee pilkkoa pieniin osiin. En voi vaan sanoa, että haluan laihtua, vaan selkeät tavoitteet ja paljon välitavoitteita. PT ilmaisi asian jotenkin niin, että muutamme elämäntapojani ja laihtuminen on vain seuraus siitä. Itsellenikin yritän nyt sisäistää, että ei laihdutuskuuri, vaan elämäntapamuutos.

Toinen tehtäväni on ollut ruokapäiväkirja. Haluan kertoa teille pääni sisällä myllertäneistä pohdinnoista.

Minullahan on iso ongelma siinä, että en syö aamupalaa, enkä lounastakaan kovin usein. Illallinen on kuitenkin joka päivä. Yleensä ihan perusruokaa ja jotain kasvista tai salaattia. Mutta myönnettäköön julkisesti, että arjen hektisyydessä on sorruttu vähän liian usein noutoruokaan ja nopeisiin puolivalmisteisiin. Sitä aina silloin ynnäillään, että lapset onneksi söi koulussa ja päiväkodissa. Ok, voidaan luistaa ruoanlaitosta ja syödä p*skaa. Noutoruoan syömistä on nyt vähennetty ja sitä ei ole ollut hetkeen, eikä puolivalmisteitakaan.

Minun tehtäväni on tosiaan ruokapäiväkirja, jotta PT näkee ravinnon ja sen määrän, milloin syön, miten syön ja missä fiiliksissä. Myös nälän astetta tulee arvioida. Ok, helppo homma. Mutta sitten aloin pohtia, että syönkö aamulla nälkääni vai siksi, että päiväkirja näyttäisi paremmalta? Otanko välipalan nälkääni vai koska tsemppaan? Ideaalista olisi, että päiväkirja olisi just sitä mitä olet syönyt pitkään. No entäs jos pitkään on ollut on-offailua? Tulee 2-4 viikkoa, jotka ovat lähes ihanteellisia ja sitten tulee toinen 2-4 viikkoa pelkkää perseilyä?

Siis tietenkin näistä voi keskustella sen oman PT:n kanssa, mutta olen nyt vain pohtinut näitä asioita mielessäni ja vähän kavereidenkin kanssa. Olen nyt kuitenkin päätynyt syömään sitä mitä juuri nyt haluan syödä, mitä on tehnyt mieli. Se nyt vaan on tämän innostumisen myötä ollut parempaa, kuin huonoina aikoina. En tiedä miltä päiväkirja näyttää loppuviikosta, kun esittelen sitä PT:lleni. Jos se näyttää liian hyvältä, niin täytyy kyllä kertoa PT:lle kaikki ne jotka olisivat olleet mukana ilman skarppausta ja mitä aterioita minulta olisi jäänyt välistä.

Kaivoin aktiivisuusrannekkeeni laatikosta. Mieheni on käyttänyt omaansa todella paljon, mutta minulla on rannekkeen käyttö jäänyt. Tajusin, että niin se ranneke näyttäisi myös unen määrän. Näkisin miten nukun ja jäisi ihan mustaa valkoisella nukkumisen määrästä.

Ranneke on nyt ranteessa. Viimeisimpiä tietoja löytyi sovelluksesta, jotka olivat 24.10.2015. Että silleen. Paino piti päivittää uudelleen, sillä se oli tuossa ajassa muuttunut +10 kg. Aika karua! Melkein itketti, ja olisikin itkettänyt, jos en olisi ollut varsin tietoinen asiasta. Ei tullut yllätyksenä. Minä muuten yritin hankkia itselleni personal traineria noihin aikoihin. Se johon kontaktoin, oli silloin liian kiireinen ottamaan minua asiakkaakseen. Olisin päässyt asiakkaaksi aikaisintaan 2-3 kk:n päästä. Jäin etsimään toista personal traineria, mutta jotenkin sitten se homma jäi. Ei tuntunut aika riittävän etsintään ja tavallaan luovutin.

Vaikka olen nyt motivoitunut ja innoissani, mieleeni silti hiipivät ikävät ajatukset. Miksi niiden pitääkin tulla droppaa mun tunnelmaa? Tiedättekö ne pelot epäonnistumisesta? En voi sille minkään, mutta jostain kumpuaa ajatukset, että entäs jos nyt sitten vuoden tai kaksi elämäntapa muuttuu ja sitten taas jokin ylibuukkaus kalenterissa, stressi ja muu hektisyys palauttavat minut vanhoihin rutiineihin? En varmaan opi ylläpitämään parempaa elämää. Miksi ihmeessä se sisäinen ääni alkaa lannistamaan? Mene pois ja anna mun yrittää! Parempi tehdä edes jotain, kuin olla tekemättä!

Loppuviikosta on tosiaan alkutestit PT:n kanssa. Kroppani kuntoa mitataan… pelottaa ja hävettää! Ennen lapsia olen ollut kuitenkin melko ahkera liikkuja. Esikoisen saatua työ muuttui kevyemmäksi ja liikuntaharrastukset jäivät. Noh, ei tässä muu auta kun selvittää kunto ja kehitellä korjaustoimenpiteet ammattilaisen kanssa.

Mukavaa alkanutta viikkoa kaikille! Minä painin tämän viikon uuden elämäni aloituksen kanssa ja hitsin tenttiviikon parissa. Voi miten minua aina stressaakin nuo tentit.

X