Glitz & Glam

Hiusten kasvatus – vinkkejä hiusten kasvatukseen

Teksti: Minna / Glitz & Glam

Hiusten kasvatus, tuo ikuisuuksilta tuntuva projekti. Onko keinoja joilla hiukset kasvaisivat nopeammin? Miten saisi mahdollisimman nopeasti pitkät hiukset? Tuliko leikkautettua liikaa hiuksista pituutta ja nyt kaipaat niitä pitkiä hiuksia takaisin? Tuntuuko siltä, että et enää saavutakaan sitä aikaisempaa pituutta, joka sinulla on joskus ollut? Tuntuuko siltä, että hiuksesi eivät kasva?

Ajattelin koota hiustenkasvattajille muutamia vinkkejä, joilla saada pitkät, terveet ja kauniit kutrit. Mitään taikaa minulla ei ole tarjota, eikä mitään ihmeaineita, mutta vinkkejä pitkäjänteiseen ja kärsivällisyyttä vaativaan odotteluun on.

Hius kasvaa noin 1-1,5 senttiä kuukaudessa. Sen kasvua ei voi nopeuttaa. Facebookissa ja Kuponkiuutisissa pyörivät mainokset ihmeaineista, jotka lupaavat 4 viikossa 10 senttiä pidemmät hiukset, ovat täyttä höpöhöpöä! Jos aivan oikeasti tällainen aine olisi totta, niin myytäisiinkö sitä kaikkialla? Suosittelisiko kampaajasi sitä valmistetta? Miksi siis tuotetta myy vain jokin epämääräinen yritys, jolla on vain PL-osoite? Juuri niin. Kyseessä on täyttä satua oleva tuote. Älä siis tuhlaa rahojasi turhaan humpuukiin.

Hiuksen ikä on lapsella 6-7 vuotta ja aikuisella 2-6 vuotta. Päässämme on 100 000-250 000 hiusta. Joka päivä niitä irtoaa 50-150 kappaletta. Hiuksella on kasvuvaihe ja lepovaihe, jonka jälkeen hius irtoaa antaen tilaa uudelle kasvavalle hiukselle.

Mistä sitten johtuu, että tuntuu ettei hiukset kasva? Syitä voi olla monia, mutta yleisin on, että hius on niin heikossa kunnossa, että tietyn mitan saavuttamisen jälkeen se katkeaa. Syy voi olla myös se, että hiuksen ikä on lyhentynyt, joka tapahtuu ikääntyessämme ja hormonaallisten muutoksien vuoksi. Hiusten kasvu on helppoa todeta värjätyissä hiuksissa. Jos tyveesi ilmestyy kuukauden aikana 1 sentti omaa luonnollista hiustesi väriä, eli tyvikasvu, niin hiuksesi kasvavat.

Hiukset eivät innostu kasvamaan paksumpina ja/tai nopeammin leikkauttamalla. Hius on kuollutta ainetta. Hiuksen latvasta leikkauttamalla ei hiustuppi saa tietoa siitä, että sitä olisi leikattu. Leikkaaminen kannattaa hiusten kunnon ja esteettisyyden vuoksi, mutta se ei saa niitä kasvamaan mitenkään eri tavalla.

Kaksihaaraisien leikkauttaminen kuitenkin kannattaa. Näin hius ei jatka haaroittumista ja latva pysyy ehjänä ja siistinä.

Oikeanlainen leikkaus auttaa kestämään omia hiuksia kasvatusvaiheessa. Kampaajat osaavat ehdottaa miten pienillä napsaisuilla saat hiuksistasi siedettävämmät kasvatusvaiheen ajaksi. Aivan lyhyestä pidemmäksi kasvatus on hermoja raastavinta.

Hiuspohjan kunnosta kannattaa huolehtia. Kun hiuspohja on kunnossa, niin tällöin hiukset kasvavat normaalia nopeutta. Hilseestä kannattaa hankkiutua eroon ja kuivaa hiuspohjaa kosteuttaa. Markkinoilla on paljon tuotteita, jotka edistävät hiustenkasvua ja/tai hoitavat hiuspohjaa. Tuotteet voivat tuoda apua, jos hiuspohjassa on jokin häiriö. Jos päänahka on täysin terve ja mitään ongelmia ei ole verenkierrossa tai muussakaan, niin tällöin tuotteista ei ole mitään apua.

Hiuspohjaa kannattaa kuitenkin hieroa silloin tällöin verenkierron vilkastamisen vuoksi. Se ei tee pahaa kenellekään, vaan päinvastoin. Avuksi voi ottaa hiuspohjaan jätettäviä nesteitä, jotka myös vilkastuttavat verenkiertoa.

Lisäravinteet ja hivenaineet voivat tuoda apua hiusten määrään ja kuntoon. Näistäkään ei valitettavasti ole apua, jos mitään puutostilaa ei ole. Jos hiukset ovat aina olleet ohuet ja se on perinnöllistä, niin ei lisäravinteet tilannetta muuta. Äitini käytti jokusia vuosia sitten Priorinia ja kyllä hänen hiukset siitä vahvistuivat. Tuloksia ei synny muutamassa viikossa, vaan se voi viedä jopa vuosiakin, mutta usein 6-12 kuukaudessa alkaa huomata tuloksia.

Lämpösuojista huolimatta hiusta rasittaa jatkuva lämpökäsittely raudoilla, kuten suoristusraudalla suoristaminen ja kihartaminen. Kuumuuden lisäksi hius kärsii mekaanisesta rasituksesta. Vältä siis jatkuvaa lämpökäsittelyä muotoiluraudoilla.

Kemialliset käsittelyt myös rasittavat hiusta. Rankinta hiuksille ovat vaalennus- ja permanenttikäsittelyt. Hapetevärjääminen myös rasittaa, mutta vähemmän. Kestovärikäsittely tyvestä latvaan on rankkaa hiuksille, jos se tehdään aina tyven vaatiessa väriä. Ammattilaisella saat hellävaraisemman värikäsittelyn hiuksillesi, kuin värjäämällä tyvestä latvaan kaupoissa myytävillä väreillä. Ongelma on se, että markettien väreissä on 3-6% hapete (useimmiten se 6%), kun taas kampaajasi voi värjätä vain tyven tuon vahvuisella ja tehdä pituuksiin hellävaraisemman kevytvärikäsittelyn, jolloin hapete on miedompi. Suoravärillä värjääminen on hellävaraisin vaihtoehto. On myös kaikenlaisia ekovärejä, joissa luonnonväreillä värjätään hiusta. Minulla ei kuitenkaan ole tuntemusta näistä, joten en pysty niistä kertomaan teille enempää.

Hiusten harjaamista märkinä ei suositella. Ajatuksena tämä on kuitenkin monille mahdoton. Siksi kannattaa hankkia hiusharja, joka ei vahingoita hiusta niin paljon, kuin perinteinen hiusharja. Tangle Teezer oli ensimmäinen, joka toi markkinoille nämä hiusta vähemmän rasittavat harjat, mutta niitä löytyy muiltakin. Myös luonnonharjasharjat ovat hellävaraisia hiuksille.

Ponnareiden käyttö kuluttaa ja katkoo hiuksia. Kannattaa suosia pehmeitä hiuslenkkejä tai vaihtaa kokonaan ”puhelinjohtoponnareihin”. Myös poninhännän paikkaa kannattaa vaihtaa, jotta hiukset eivät joudu samasta kohtaa rasitukselle.

Hyvät ja juuri omien hiuksien tarpeita vastaavat hoitotuotteet ovat tärkeitä. ”Takkutukkaisten” kannattaa suosia hyvin selvittäviä tuotteita. Näin hiusten harjaaminen ja selvittäminen helpottuu ja hius joutuu mahdollisimman vähän rasitukselle. Hiukset tarvitsevat kosteutta ja suojaa. Mitä kuivempi tai käsitellympi hius on, sitä tärkeämmäksi hyvät ja oikeat hoitotuotteet ovat. Hius ei kasva vahvempana oikeilla tuotteilla, mutta hius on vastustuskykyisempi ja kestävämpi rasituksia kohtaan. Se ei katkea ja haurastu yhtä helposti.

Valitettavasti minun on kerrottava, että vaikka kuinka tekisi kaiken oikein ja kaiken pitäisi olla kunnossa, niin aina ne hiukset eivät vaan kasva entiselleen. Valitettavasti aikuinen nainen ei välttämättä enää saa samanlaisia kutreja, kuin mitä hänellä oli silloin parikymppisenä. Kerroin alussa ikääntymisen vaikutuksista. Toisaaltaan taas joku ei välttämättä tarvitse mitään apuja tai vinkkejä. Hiukset kestävät vaikka mäntysuopaa ja tiheää kampaa päivästä toiseen ja silti hiuskuontalo on hetkessä paksu ja pitkä. Olemme niin yksilöllisiä ja erilaisia.

Kasvattaaksesi ja parantaaksesi hiustesi kuntoa jatkossa, tulee olla kärsivällinen ja omistautunut asialle. Mitään tuloksia ei synny yhdessä yössä, vaan koko prosessi vie jopa pari, kolme vuotta. Tässä oli tapoja, joilla itse hoidan hiuspohjaani ja hiuksia.

Olen tällä hetkellä kasvatusprojektissa. Minulla oli hiukset lapaluiden alapuolelle, mutta viime syksynä leikkautin niistä 20 senttiä pois. Valitettavasti en päässyt sinuiksi puolipitkien hiusten kanssa. Nyt hiukseni ovat kasvaneet sen 7-8 senttiä. Koen vieläkin itseni lyhythiuksiseksi, vaikka olen oikeasti pitkähiuksinen. Nyt projektini ei vie älyttömän kauan, kuten edellisellä kerralla. Vuonna 2007 pitkät hiukseni alkoivat lyhentyä vähitellen. Lopulta vuonna 2008 minulla oli aika kynitty kuontalo. Voimakkaasti kerrostettu, niskasta pidempi ja päältä todella lyhyt rokkitukka. Se oli kiva, mutta saman tien alkoi kasvatus. Jo vuoden päästä minulla oli ihan kivasti taas pituutta, mutta päällimmäisten hiusten kasvatus kesti. Siinä vuosien aikana leikkautin hiuksiani tietyin väliajoin ja niistä otettiin välillä reilummin. Lopulta vuonna 2012 koin olevani riittävän pitkähiuksinen.

Minkälaisia projekteja teillä on ollut tai on parhaillaan? Meinaako usko pettää vai oletko niitä onnellisia, joilla hiukset kasvaa paksuina ja nopeasti tekemättä mitään erityistä?

Lue myös

X