Glitz & Glam

Hiusväri ilman tyvikasvua – siksi rakastan hiusteni väriä!

Teksti: Minna / Glitz & Glam

Saanko vähän suitsutella hiusteni väriä? Sitä kun minulla on hiusväri ilman tyvikasvua, eli tyvikasvuton värjäys.

raidoitettu tyvi

Kuinka moni teistä tuskastelee joka toinen kuukausi tyvikasvuaan? Ensimmäinen kuukausi värjäyksen jälkeen on onnea, mutta sitten seuraavan kuukauden aikana alkaa ahdistus. Ai, hitsi! Ei ole ikävä niitä aikoja. Silloin sinimustassa, mustassatummanvioletissamahongissa, ruskeassa, vaaleanruskeassa ja kuparisessa sain tuskailla joka toinen kuukausi tyvikasvuani. (Jos muuten haluat tehdä aikamatkan bloggausvuosien hiusväreihini, niin klik-klik linkeihin.)

Yksi ratkaisuhan olisi olla värjäämättä hiuksiaan. Olla vain omassa luonnonvärissään. Aika moni on lähtenyt sille linjalle ja ottanut välillä piristykseksi jotain raitoja. Nehän voivat olla tummia, vaaleita tai värikkäitä. Mutta on tyvikasvuttomaan väriin toinenkin ratkaisu. Minulla on ollut sellainen jo toista vuotta, lähemmäs pari vuotta.

Kiinnostuitko värjäyksestä, joka kasvaa ilman tyvikasvua? Ei tarvitse värjäillä hiuksia parin kuukauden välein ja kituuttaa viimeisiä viikkoja ennen seuraavaa värjäystä.

Kävin viime kuussa kampaajallani pitkän tauon jälkeen. Vahingossa vierähti viisi kuukautta! Tuollainen aika oli ennen aikoinaan minulle täysin mahdoton, sillä viidessä kuukaudessa tyvikasvu on jo melkoinen. Miksi nykyään voin helposti olla melkein puoli vuotta värjäämättä hiuksiani/tyveä?

raidoitettu tyvi

MAALISKUU 2017

Vastaus piilee raidoitetussa tyvessä. Tyveni on minun oma väri, jota lisäksi raidoitetaan.

raidoitettu tyvi

Tyveen tehdään tiheästi ohuita raitoja.

Hiustani ei vaalenneta koko matkalta joka kerta, vaan ainoastaan tyvestä. Kun tyveen tehdään raidoittamalla vaalennusta, ei useamman kuukauden jälkeen näytä tyvikasvu karmaisevalta.

ilman tyvikasvua

ELOKUUN 2017 ALKU

Hius kasvaa keskimäärin yhden sentin kuukaudessa. Toisilla se on alle, toisilla enemmän. Keskimäärin kuitenkin se on noin yhden sentin verran, mitä hius kuukaudessa kasvaa.

ilman tyvikasvua

Kun tyvessä on oma väri ja raidoituksella vaalennusta, liukuu tyvikasvu luontevasti, eikä synny tarkkaa kasvurajaa. Tämä viiden kuukauden tyvikasvu ei oikeastaan edes näytä pahalta. Näyttää jopa tarkoituksella tehdyltä.

ilman tyvikasvua

ELOKUUN LOPPU 2017

Kun jälleen kävin kampaajallani Helillä, tyvi raidoitettiin ja sävyä freesattiin sävytteellä.

ilman tyvikasvua

Olen jälleen vaaleampi, kun tyvikin on vaaleampi. Minun oma luonnollinen sävyni on tummuudeltaan jotain seiskan luokkaa. Vaalealla raidoitettu tyvi saa tyven näyttämään kasilta, josta se liukuu ysin kautta kymppiin.

Jos tummuusasteet eivät sano mitään, niin 1 on täysin musta ja 10 on aivan vaalea. Joillakin valmistajilla hiusvärien sävyt alkavat numerosta 2 ja joillakin ne jatkuvat numeroihin 11 tai 12. Kuitenkin hiusten tummuusasteet ilmaistaan luvuilla 1-10.

Tietysti nyt esittelin esimerkkiä kuvin, joissa minulla on vaaleat hiukset. Samaa ideaa on toteutettu silloinkin, kun minulla on ollut värikkäämmät hiukset. Tyvessä on käytetty kevytväriä, joka haalistuu luonnollisesti käsittelemättömästä hiuksesta. Siksi tyvikasvua ei syntynyt minun ollessani granny tai malvan värisissä hiuksissa. Raidoissa sävy pysyy, mutta luonnonsävyisestä tyvestä haalistuu hiljakseen.

Tässä kuvassa näkyy hieman granny-hiukseni ja mauve-hiukseni. Grannyssa on pitkäaika edellisestä kampaajakäynnistä ja mauvessa on juuri värjätyt. Tekniikka on tosiaan ollut se, että tyveäni on raidoitettu ja päälle on vedetty sävy.

Ihan kaikissa tapauksissa tällainen tyvikasvun selkeää rajaa välttelevä värjäys ei toimi. Jos minä haluaisin olla kuparisissa tai punaisissa hiuksissa, ei homma oikein toimi. Oma tyveni on liian viileä ja liian vaalea, jotta kupari tai punainen näyttäisi hyvältä. Jos haluaisin palata mustaan tai mustanruskeaan, sekään ei toimisi. Oma tyveni on tosiaan seiska tummuudeltaan, joten viitosen tummuudessakin minun seiska tyveni näyttäisi vaalealta. Ei siis toimisi.

Jos haluat itsellesi tällaisen helpon ja värjäyskierteestä hieman vapauttavan hiusvärin, käy kampaajan puheilla. Ei ole mitään yhtä ja ainoaa tapaa, joka kaikille onnistuu ja kaikille sopii. Oma luonnollinen sävy määrittelee aika pitkälti sen, mikä toimii tällaisessa värjäyksessä. Jos luonnollinen sävy on hyvin viileä, perinteinen maantienharjaa, kuten minulla, ei sen kanssa oikein istu hyvin lämmin kupari tai kirkkaanpunainen. Jos on luonnostaan todella vaalea, ei sitä mustaa väriä oikein voi ylläpitää muuten kuin tyveä säännöllisesti värjäämällä. Eli ääripäitä ei oikein saa toimimaan tällaiseen värjäykseen.

Tykkään tästä vapaudesta! On mahtavaa, kun ei enää tarvitse jatkuvasti värjätä tyveä. Jos koskaan tai ikinä alan julkisesti pohtimaan mustaan paluuta, niin pliis, muistuttakaa minua tällä postauksella. Nämä omalla tyvellä olevat värit ovat vaan niin ihanan mutkattomia. Ilman tyvikasvua on paljon huolettomampaa!

Kuka muu teistä elää ilman tyvikasvua? Vai onko kenties ollut harkinnassa tällainen värjäysmenetelmä?

Lue myös

X