Hiukset

Avuksi kutiavalle ja hilseilevälle päänahalle

9.1.2019 Teksti: Minna / Glitz & Glam

Hiuspohja eli päänahka kutiaa välillä. Hiuspohjassa saattaa tuntua kiristävää tunnetta, kuumotusta ja se voi olla herkkä. Minua vaivaa aika usein talvisin juuri tuo kutina ja muuten ikävä tunne hiuspohjassa. Kuivuuden vuoksi hiuspohja ilmeisesti hilseillee joistakin paikoista, kuten ohimoiden seudulta ja korvien takaa.

Viime syksynä minua vaivasi erityisen kutiava hiuspohja. Hiukseni likaantuivat tavallista nopeammin ja likaisena hiuspohja vasta olikin kutiava! Epäilin, että tämä ei ole mitään tavallista hiuspohjan kuivuutta. Minulla oli jotain muuta ”häikkää”. Epäilin jo jotain sientäkin, mutta ei onneksi ollut!

Olen jo vuosia käyttänyt kotimaisen Simin System 4 Oil Cure Mask -öljyhoitoa. Se loppui, joten piti ostaa uutta tilalle. Eräs kerta Prismassa päädyin shampoohyllyille. Silmiini osui toisen kotimaisen, Biozell, merkin öljyhoito hiuspohjalle. En ollut kokeillut Biozell Therapeutic Öljyhoitoa, joten päätin kokeilla. Tilannehan oli se, että tällä kertaa kutina ja muut hiuspohjan ongelmat eivät lähteneet parin öljyhoidon käytön jälkeen. Nyt oli sitkeä ongelma!

Hiuspohjaa hellästi kuoriva öljyhoito soveltuu kaikille hiuslaaduille. Tällaisia tuotteita käytetään yleensä kuuriluontoisesti. Sen lisäksi, että öljyhoito kuorii salisyylihapon eli BHA-hapon avulla kuollutta ihosolukkoa, se kosteuttaa ja rauhoittaa hiuspohjaa.

Kuten aikaisemmin mainitsin, on tuote suomalainen ja Suomessa tehty. Ainesosaluettolo on melko lyhyt. Kuorivuutensa vuoksi, tämä on loistava tuote myös atoopikoiden ja psoriaatikoiden hiuspohjalle. Biozellin öljyhoito on muuten hajusteeton, joten hajusteyliherkillekin sopiva. Mentoli antaa todella virkistävän tunteen hiuspohjalle ja helpottaa kutinaa välittömästi.

Biozell Therapeutic Öljyhoito on valkoista, aivan kuin tavallinen hoitoaine. Se ei ole öljyistä ja rasvaista, joten nimeä ei tarvitse pelästyä. Tuote ei rasvoita hiuksia entisestään, päinvastoin, se saattaa jopa parantaa tilannetta.

Öljyhoito hierotaan pyyhekuiviin hiuksiin ja hiuspohjaan. Itselläni on tapana hieroa vain hiuspohjaan ja levittää hiusten pituuksiin joku muu hoitoaine. Öljyhoidon annetaan vaikuttaa 5-30 minuuttia. Tuotetta voi käyttää pikahoitona sekä haudehoitona. Suosittelen saunojille! Pese ensin hiukset miedolla shampoolla. Kuivaa pyyhkeellä hiuksia, hiero öljyhoito hiuspohjaan ja kiedo pyyhe pään ympärille ja mene saunaan. Tuotteesta sanotaankin, että lämpö tehostaa vaikutusta.

Vaikutusajan jälkeen hiukset huuhdellaan haalealla vedellä. Voi, sitä keveyden tunnetta hiuspohjassa, jos on pää ollut kutiava ja kuumottava ennen hoidon käyttöä! Biozellin öljyhoito on todella virkistävä. Hiuspohja rauhoittuu ja saa raikkaan tunteen. Kutina, hilse ja rasvoittuminen alkoivat helpottaa ajan kanssa. Inhottava tunne helpotti heti, mutta kutinan ja nopean rasvoittumisen kanssa meni aikaa ja käyttökertoja. Käytin öljyhoitoa jokaisessa pesussa, niin sitten vasta helpotti. Joka toisessa tai kerran viikossa ei riittänyt. Nyt huomaan, että hiukseni eivät enää ole aivan yhtä nopeasti rasvoittuvat kuin ne olivat vielä syksyllä.

Haluan kuitenkin huomauttaa, että rasvoittuminen oli minun kohdallani väliaikaisesti nopeutunut. Hiukseni eivät muuttuneet ei-rasvoittuviksi, vaan tilanne on palautunut lähes samalla tasolle kuin ennen nopean rasvoittumisen alkua. Jos jollain on luonnostaan nopeasti rasvoittuvat hiukset, ei tuote voi sellaista ongelmaa korjata. Mutta jos jokin häirö hiuspohjassa aiheuttaa tavallista nopeampaa rasvoittumista, saattaa tuote auttaa korjaamaan häiriön ja sitä kautta hiuksien rasvoittuminenkin rauhoittuu.

Biozell Therapeutic Öljyhoitoa myydään ihan marketeissa, tavarataloissa ja päivittäistavarakaupoissa. Hinnaltaan hoito on noin 5-6 € / 200 ml. Vaikka tuote on pakattu pumppupulloon, ei se näin pienessä pullossa ole niin kätevä. Kaipaisin myyntiin vähintään 500 ml:n pulloa. Minulla ainakin tätä kuluu sitten niin runsaasti, kun talvi on pitkä, että isompikin pullo saisi olla.

Minusta aika samanlainen kuin Simin vastaava öljyhoito, jota olen vuosia käyttänyt. Biozellissa on mentolisuus voimakkaampi, joten virkistävä tunne on vahvempi.

Kuka muu kärsii hiuspohjan ongelmista aika ajoin? Eikö olekin ärsyttävää?!

Kommentit (13)

Varmaan just rakeiden huuhtelun hankaluuden vuoksi ei käytetä ja tehdä mekaanista kuorintaa. Vanhassa kunnon haudehoidossa, jota ennen kampaamoissa tehtiin, harjataan hiuspohjaa. Opettelin sen tekniikan ja tein sen hoidon muutamalle asiakkaalle. Jotenkin vain olen ymmärtänyt, että sitä ei enää tehdä. Syytä en vaan muista. Mutta voin toki muistaa väärinkin, ja sitä haudehoitoa tehdään edelleen samalla vanhalla tekniikalla. 🙂

Minä! Shampoot, hoitsikat, muotoilutuotteet – kaikki ärsytti ihoa. Ihan sama onko hypoallergeeninen vai kunnon tuju tuote, päänahka oli tulipunainen, ärtynyt, rupinen. Välillä jouduin siirtämään kampaaja-aikaa, koska en kehdannut mennä rupisella päällä. Lisäks mulla on ohut, luonnostaan ihan vaalea tukka, joten ne kaikki röpöt näkyi helposti 🙁 Sitten löysin pelastuksen! Flow’n palashampoo. En muuta käytäkään ja päänahka voi hyvin. Olen jopa pystynyt käyttämään muotoilutuotteita ilman kutinoita.

Joku jännä homma noissa tukanpesuaineissa oli, koska aiemmin kärsin myös selän ihottumasta. Sekin katosi kun vaihdoin pesuainetta.

Oi, kuulostaa inhottavalta. 😥 Onneksi olet löytänyt avun ja varmasti sitä kautta elämänlaatu parantunut. Mietin tässä, että onkohan jokin säilöntäaine tmv. herkistänyt sinut. Sitten tuota ko. säilöntäainetta ei ole Flown palashampoossa. Mietin vain, en diagnosoi.

Talvisin omakin hiuspohja kyllä kiukuttelee ajoittain :/ Kiitos siis vinkistä, tämä menee ehdottomasti testiin!

Ärsyttävä vaiva kyllä! Sitten kun se kutina tulee uniin. 😲 Niin yököttäviä unia olen nähnyt pääkutinen vuoksi. 😭😁

XZ:n öljyhoiotoa pitää olla aina kaapissa. Mies käyttää sitä kuivuvaan päänahkaan. Hänellä tulee kuivia alueita päänahkaan, tämä on toiminut niihin erinomaisesti.

Oma hiuspohajni rauhoittui, kun jätin pois shamppoot ja hoitoaineet.
Näin sanottuna se tietysti kuulostaa tärajulta ratkaisukta, mutta siihen on ajauduttu pikku hiljaa. Ehdoton en ole, mutta en kyllä kaipaa shamppoopulloa mihinkään.

Hiukseni (kuten myös esimerkiksi kasvoni) pesen Main basella.

Kärsin kyllä. Perinnöllinen ongelma. Apteekin hilseshampoota joutuu kuuriluontoisesti käyttämään aika ajoin. Markettien hajustetut shampoot ei käy. Paul mitchellkin oli huono, eli hintakaan ei aina kerro. Hopeashampoot ihan hirveitä päänahalle.
Olenkin oppinut pyytämään näytteet kampaamosta, ennen kuin sijoitan shampooseen. Cutrinin sensitive sarja on tosi hyvä. Niiden päänahkaan tarkoitettu voide on mun talven pelastus!

No ei todellakaan hinta määrittele, erityisesti herkistymisistä. Cutrinkin on kotimainen. Hmmm… Onko niin, että näitä hiuspohjaongelmia on paljon tyyliin pohjoismaissa? Vai miksiköhän tässäkin postauksessa ja kommenteissa on monta suomalaista brändiä mainittu? Biozell, Sim, XZ ja Cutrin.

Heei kiitos vinkistä, tää vois olla just mitä mun karstoittuva päänahka kaipaa. Ja Biozellin tuotteet on yleensä kyllä aina olleet tosi hyviä, niin kiva saada suosia Suomalaista 🙂

Mulla tuohon auttoi kampaajan vinkistä föönaaminen aina pesun jälkeen, päänahka ärtyi jos hiukset olivat pitkään märät.

Mietin muuten tuota hiuspohjan kuorintaa, kun rakeethan on aika hankala saada sinne päänahkaan kun hiukset ovat tiellä ja mietin kemiallista kuorintaa, mutten ole uskaltanu kokeilla. Vaurioittaakohan se hiuksia? Näitä kahta olen miettinyt:
The Ordinaryn Alpha Lipoic Acid 5%
ja https://www.kicks.fi/skin-treat/ihonhoito/vartalonhoito/vartalokuorinnat/skin-treat-clear-pure-enzym-skin-treat-clear-pure-enzym-peeling100-ml

Minulla föönaus auttaa myös hidastamaan rasvoittumista. Sinulla on niin paksut hiukset, että ei mikään ihme, että hiuspohja on liian pitkään märkänä.

Niin siis haluaisit käyttää hiuspohjalle kasvoille tarkoitettua kuorintaa? Näin tarkemmin pohdittuna, jos rakeet vaurioittavat hiusta, mieti miten ne vaurioittaisivat kasvojen ihoa. Eli jos kasvot kestävät, kestää hiuskin normaalin hieronnan rakeilla. Liian kovakourainen varmaan voi aiheuttaa vaurioita.

Kemialliset kuorinnat eivät vaurioita ihokarvoja, eikä kynsiä, joten en usko niiden vaurioittavan hiuksiakaan. Hius on oikeasti yllättävän kestävää. Mutta sitten kun se tulee kestonsa päähän, se kyllä antaa periksi ja katkeaa.

Ei ne paksut ole, mutta niitä on paljon.

Oon joskus kokeillut kahvinporoilla kuorintaa samalla kun olen kuorinut niillä kropan. Ei oikein toiminut ja niitäpä oli vaikea saada huuhdeltua pois ;D

Mä taidan rohkaistua kokeilemaan tuota The Ordinarya sitten myös päänahkaan. Onhan hiukset uusiutuva luonnonvara 😀

Varmaan just rakeiden huuhtelun hankaluuden vuoksi ei käytetä ja tehdä mekaanista kuorintaa. Vanhassa kunnon haudehoidossa, jota ennen kampaamoissa tehtiin, harjataan hiuspohjaa. Opettelin sen tekniikan ja tein sen hoidon muutamalle asiakkaalle. Jotenkin vain olen ymmärtänyt, että sitä ei enää tehdä. Syytä en vaan muista. Mutta voin toki muistaa väärinkin, ja sitä haudehoitoa tehdään edelleen samalla vanhalla tekniikalla. 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *