Glitz & Glam

Pesetkö hiuksesi oikein? Näin syntyy vähemmän takkuja hiustenpesussa!

Teksti: Minna / Glitz & Glam

Ihan alkuun sanon, että ei ole olemassakaan yhtä ja ainutta oikeaa tapaa hoitaa hiuksiaan. Sellaisia ei vain ole. Mutta yllättävää kyllä, hiustenpesutekniikallakin on väliä kuinka paljon hiukset takkuuntuvat pesussa. Mitä vähemmän hiuksissa on takkuja pesun jälkeen, sitä vähemmän niiden selvittäminen rasittaa hiuksia. Hiukset venyvät ja katkeilevat selvittämisessä. Curly Girl -metodissa hiuksia ei harjata, mutta en tässä postauksessa ota kantaa, mitä metodissa toteutetaan. Puhun yleisesti hiustenpesusta ja miten pesutekniikallaan voi vaikuttaa hiustensa takkuuntumiseen pesussa.

HIUSTENPESU VÄHEMMILLÄ TAKUILLA

Kuinka moni pesee hiuksensa niin, että lätkäisee shampoota keskelle päätä ja siitä sitten pyörittelee ja vaahdottelee koko päänsä sekä myttää ja sotkee pitkät tai puolipitkät hiukset siinä epämääräisessä pyörittelyssä? Tiedän, että lukuisat tekevät näin. Minäkin tein ennen hiusalan opiskelujani. Pyörittelin ja vaahdottelin – siinä jos missä hiukset menevät aivan solmuun! Varsinkin helposti takkuuntuvat ja pitkät hiukset. Tällainen pesutapa ei paljon eroa hiusten joutumisesta pahaan syysmyrskyyn. Jos hiuksesi takkuuntuvat jo pelkästään kovassa tuulessa, voi miettiä miksi hiuksia epämääräisesti sekoittava ja pyörittelevä pesutapakin sotkee ja takuttaa hiukset.

Olen kuullut viime vuosina monien kertovan, että pää alaspäin toteutettu hiustenpesu on vähentänyt hiusten takkuuntumista. Olen sitä itsekin kokeillut, viimeksi Curly Girl -metodin suosion alkuvaiheessa. En ole koskaan huomannut eroa. Kunnes ihan viikko sitten sen oivalsin, että 1+1=2! Heureka! Tajusin vasta nyt, miksi pää alaspäin pestessä koetaan hiusten takkuuntuvan vähemmän. Tajusin myös, miksi en huomaa eroa omaan tavalliseen tapaani ja tuohon tapaan verrattuna.

Olen jo vuodesta 2012 pessyt hiukseni kuten kampaajat – toki siis suihkussa, en altaalla. Siksi en huomaa saavani mitään apua pää alaspäin pesemisestä. Tiedättekö miksi?

Jos hiusten takkuuntumista ja solmuun menemistä haluaa vältellä, tulee hiukset pestä seuraavalla tekniikalla:

  • Kastele hiuksesi kunnolla, aivan litimäriksi.
  • Annostele hiuksillesi sopiva määrä shampoota ja hiero shampoon rakenne rikki käsissäsi.
  • Vie shampoiset kätesi hiuksiisi, tai oikeammin sanottuna, vie kätesi hiuspohjaasi! Hiusrajat, niska ja siitä eteneminen päälaelle.
  • Vaahdota shampoo sormenpäillä pienellä sahaavalla liikkeellä hiuspohjassa. Älä pyörittele hiuksiasi miten sattuu, vaan tee sahaavaa liikettä hiuspohjassasi.
  • VINKKI! Kun seuraavan kerran olet kampaajalla hiustenpesussa, seuraa, miten kampaajasi hiuksesi pesee. Hän ei taatusti pyörittele hiuksiasi päälaelle yhteen myttyyn ja ala pyörittelemään miten sattuu.

No miksi sitten se pää alaspäin peseminen ei tuo minulle yhtään parempaa tai huonompaa tulosta? Hiukset ovat just sen verran takkuiset tai vähemmän takkuiset.

Kun hiuksia pestään pää alaspäin, metodi on sama kuin minun tapani. Erona vain, ettei pääni ole alaspäin, vaan olen ihan pystyssä. Olennaisinta on pestä sormilla hiuspohjaa. Vaahdottaa shampoo hiuspohjaan ja antaa pituuksien olla rauhassa. Niitä ei saa hieroa ja mytätä hieromalla päätä vasten. Pään ollessa alaspäin, hiukset roikkuvat kohti lattiaa. Silloin ei hierota pituuksia solmuun ja takkuun. Siksi hiusten selvittäminen helpottuu! Kun hiusten selvittäminen helpottuu ja hiuksiaan hoitaa muutenkin hyvin, huomaa vähitellen, etteivät hiukset katkeile yhtä paljon. Lopputuloksena pidemmät ja paksummalta vaikuttavat hiukset.

Jos sinulla on tapana lätkäistä shampoo päälaelle ja siitä aloittaa mieletön pyörittely, niin kokeile seuraavalla kerralla neuvomaani tapaa tai pese hiuksesi pää alaspäin.

Shampoon ja hoitoaineen valinnat toki myös vaikuttavat lopputulokseen, mutta kannattaa kokeilla myös tekniikan vaihtoa.

Miten sinä peset hiuksesi? Minun tavallani? Pää alaspäin? Vai sotketko menemään?

Lue myös

X