Glitz & Glam

Pieni hiusvinkki – suoravärien poisto ennen uutta värjäystä

Teksti: Minna / Glitz & Glam

Oikein mahtavaa perjantaita kaikki!

L’Oréal Paris lanseerasi uuden värisarjan kuluttajien käyttöön tammikuussa. Bloggaajille oli tilaisuuksia, mutta itse en päässyt osallistumaan lanseerauksen hulinoihin. L’Oréal lähetti tuotesetin Coloristan tuotteita. Mukana oli hapeteväreistä suoraväreihin sekä suoravärejä nopeammin puhdistava shampoo.

Muistatteko, kun esittelin muutama viikko sitten pinkkejä hiuksiani? Minulla oli tuosta jopa vähän intensiivisempikin pinkki, mutta siitä ei tullut otettua kuvamateriaalia.

Suoravärit peseytyvät yleensä melko nopeasti hiuksista. Varsinkin kun olen käyttänyt niitä shampoon ja hoitoaineen seassa. Tällä olen välttänyt pigmenttien liian tiukkaa tarttumista hiuksiini ja liian intensiivisen lopputuloksen saamista. Olen siis varovaisesti kokeillut erilaisia vivahteita.

Kysyin viime viikolla teiltä mielipiteitä ja apuja uuden tyylin valitsemiseen. Olen meinaan tänään kampaajalla muuttamassa hiusteni väriä. Jos hyvin käy ja aikani riittää, niin huomenna esittelen uuden värini. Minulla on päätös tehtynä, mutta en paljasta sitä vielä. Tämä postaus on kuitenkin kirjoitettu ennen kampaajani Helin penkkiin istumista ja naisena minulla on ”oikeus” muuttaa mieltäni tuuliviirin tapaan. Eikö vain? Saa nähdä mihin lopulta päädyin?

Kampaajaani helpottaakseni suoritin suoravärien poistamista hiuksistani. Suoravärit ovat kovasti muodissa. Niillä leikitellään ja kokeillaan villejäkin juttuja. Lisäksi suoraväripigmenttejä käytetään erilaisissa ”color maskeissa” pidentämään hiusvärin intensiivisyyttä. Hopeashampookin sisältää suoravärejä sekä kaikki muutkin sävyttävät shampoot, joita nyt markkinoilla on.

Suoraväri eroaa hapeteväristä aika paljonkin. Yksinkertaisesti ilmaistuna, suoraväri on väripigmenttiä hiuksen pinnassa ja mahdollisesti sen pintakerroksissa. Suoraväri ei vahingoita hiusta, koska sen kanssa ei käytetä hapetetta. Goldwellin Elumen (ammattilaisväri) on poikkeus, emmekä puhu siitä tällä kertaa, koska sen suoravärin toimintaperiaate on aivan omanlaisensa. Suoravärissä väripigmentit eivät kehity hapetteen avulla, vaan värimassa on sen väristä kuin lopputulos. Toki pohjavärillä (eli hiuksille jolle väriä käytetään) on suuri merkitys siinä miltä lopputulos näyttää. Esimerkkinä nyt vaikkapa sininen suoraväri. Hyvin vaalealla pohjalla se on puhdas sininen, keltaisella muuttuu vihreäksi, punaisella violetiksi.

Muistin L’Oréalin lähettämän, suoraväriä nopeammin puhdistavan shampoon. Nyt olikin hyvä tilaisuus laittaa tämä tuote testiin. Tadaa! Pinkki on jo aika hyvin lähtenyt hiuksista.

Miksi sitten puhdistan suoraväriä pois, kerta olen menossa kampaajalle? Eikö kampaaja voi tehdä värin poiston?

Voi, kampaajani voi sen tehdä. Mutta kun voin tehdä suoravärin poistoa etukäteen, niin se kannattaa. Se saattaa vaatia useamman pesun ja mitä vähemmän hiuksissani on suoraväripigmenttejä, sitä vähemmän voi syntyä ”kivoja” (-sarkasmia-) yllätyksiä kemiallisissa reaktioissa. Vaalennusaine ei oikein pure suoraväriin. Vaalennusaine hapettaa väripigmenttejä. Hapetuksessa väripigmentit hiuksen sisällä (luonnolliset ja kemialliset) vaalenevat. Suoraväriä toki poistuu osaksi vaalennusaineella, mutta ne väripigmentit saattavat heittää jotain todella kummallista väriä esiin. Minun lilanharmaa, todella vaalea granny heitti kerran mintunvihreäksi. Eräs lila muuttui lohenpunaiseksi. Nämä ovat aina kivoja ylläreitä.

Jos olet itsekseen kotona hiuksiasi värjäilevä, niin sitä suuremmalla syyllä kannattaa poistaa suoravärit hiuksista – ainakin mahdollisimman paljon. Minimoit katastrofien syntymiset. Voi olla kiva ylläri, jos päätät heittää päähäsi vaalennusaineen tai vaalennusvärin, jos alla oli joku kiva suoraväreillä tehty pinkki tai sininen. Eli kannattaa puhdistaa suoraväriä mahdollisimman paljon, niin voi välttää tällaisia ei toivottuja yllätyksiä.

L’Oréal Parisin Colorista Fader Shampoo on hiusten tehopesijä. Se on suunniteltu nimenomaan suoravärien nopeampaan puhdistamiseen. Shampoo on syväpuhdistavaa, joka tarkoittaa tehokkaampia pinta-aktiivisia ainesosia sisältävää shampoota. Selkokieleksi, shampoo on tehokkaampi pesijä, joka poistaa hiuksen pinnalta rasvat, muotoilutuotejäämät, suoraväriä, jopa metalleja ja mineraaleja, joita hiuksiin kertyy pesuvedestä.

Metallien vuoksi hiukset pestään syväpuhdistavalla ennen permanenttia. Permanenttiaine reagoi metallin kanssa, joten hiuksissa metalli ja permanenttiaine aiheuttaa vahvan kemiallisen reaktion. Puhutaan hiuksen ”räjähtämisestä”. Oikeasti mikään ei räjähdä, mutta hius näyttää sen jälkeen räjähtäneeltä. Myös vaalennusaine reagoi metallin kanssa, mutta ei yhtä vahvasti.

Se mitä huomioin perinteisiin syväpuhdistaviin shampoisiin verrattuna, niin Colorista Fader Shampoo ei jätä hiuksia natisevan puhtaiksi. Hiukset eivät mene kuitupalloksi takaraivolle. Shampoolle neuvotaan 5 minuutin vaikutusaika. Tämä tehoastaa suoravärien puhdistumista hiuksista. Suoraväriä voi myös hieroa irti hiuksista samalla, jos väri on todella tiukassa. Coloristan shampoo on tietenkin tarkoitettu sarjan omille suoraväreille, mutta ihan yhtä hyvin sitä voi kokeilla muiden merkkien suoraväreihin. Joskus suoravärit irtoavat helposti, joskus eivät sitten millään. Se mitä tiedän, niin siniset, turkoosit ja vihreät ovat ehkä pahimpia, violetit joissakin tapauksissa.

Tällainen pieni tietoisku suoraväreistä ja hiusvinkki halutun lopputuloksen saavuttamisen edistämiseen. Suoravärit ovat niin mahtavia ja niillä on hauska leikitellä, mutta kemiallisia käsittelyjä tehdessä ne ovat vähän hankalampia tapauksia.

Onko teille sattunut hiusyllätyksiä kotona tai kampaajalla? Onko hius heittänyt jotain ihan kummallista väriä kehiin? Minulla hassuin on se mintunvihreä. Hiuksissani oli paljon Fudgen hopeashampoon pigmenttejä, joka vaalennuspesussa teki hiuksista aika jännän väriset. 😀

Ihanaa viikonloppua! Huomenna mahdollisesti esittelen uusia hiuksiani.

Postauksessa näkyvä shampoo saatu lehdistönäyte.

Lue myös

X