Glitz & Glam

Vinkit hiustenhoitoon syksyllä ja talvella

Teksti:
Minna / Glitz & Glam

Jaan tämän päivän postauksessa muutamia vinkkejä, joiden avulla hiukset pysyvät paremmassa kunnossa ja vähemmän sähköisinä syksyn ja talven tultua. Ilma alkaa tuntua kuivemmalta niin sisällä kuin ulkonakin. Pipon vuoksi hiuskuontalo saattaa olla aika ”lässähtänyt”. Mitä kannattaa ottaa huomioon hiustenhoidossa tähän aikaan vuodessa?

Pese hiukset hellävaraisemmin

Hiusten (tai oikeastaan hiuspohjan) pesuun kannattaa valita mahdollisimman hellävarainen shampoo. Sulfaatittomat ovat oikein hyvä vaihtoehto, varsinkin syys- ja talviaikana. Sulfaatit ovat pinta-aktiiviaineita, jotka usein vaahtoavat voimakkaasti ja poistavat rasvaa eli talia hiuksista ja hiuspohjasta. Mitä voimakkaampi sulfaatti tai mitä korkeampi pitoisuus, sen puhdistavampi se rasvaa vastaan on.

Liian voimakkaalla puhdistuksella, hiuspohjan oma suojakerros voi kärsiä, jonka seurauksena hiuspohja saattaa yksinkertaisesti kuivua. Hiukset saattavat tuntua kuivilta, sähköisiltä ja lisäksi pitkähiuksiset saattavat huomata hiustensa takkuuntumista.

Ensimmäinen luonnonkosmetiikan hiusbrändi, jonka kehun

Kosteuta hiuksiasi!

Miten hiuksia saa kosteutettua? Ostamalla shampoon ja hoitoaineen, jossa lukee kosteuttava? Joo, tavallaan. Vesi jo itsessäänkin kosteuttaa hiusta, mutta vesi haihtuu hiuksista. Monissa hoitoaineissa on kosteutta lisääviä ominaisuuksia, mutta suurin haaste on säilyttää kosteus hiuksissa. Kukaan tuskin jaksaa tai edes haluaa jatkuvasti vettä suihkutella hiuksiinsa. Jokainen meistä haluaa kuivatut hiukset, mutta hiuksessa olisi hyvä olla kosteutta. Yksi keino lisätä hiusten kosteutta, on suihkauttaa kosteuttavaa hiussuihketta pesujen välillä – varsin hyödyllistä heille, jotka eivät pese hiuksiaan kovin usein.

Vesi ei kuivata hiusta, päinvastoin! Pesua ei siksi kannata vältellä, sillä oikein kuivat hiukset voi pestä pelkästään hoitoaineella. Curly Girl -metodissa sitä kutsutaan Co-wash -pesuksi. Jos hiuksiaan ei pese kuin kerran viikossa, ja silloinkin pesee voimakkaasti pesevällä shampoolla ja käyttää vain poishuuhdeltavaa hoitoainetta, ei hius saa kosteutta muulloin kuin pesupäivänä, joka sekin haihtuu ilmaan melko nopeasti.

Curly Girl -metodissa on todella paljon vinkkejä, joita kannattaa napsia omaan käyttöönsä, vaikka ei metodia orjallisesti halua noudattaa. Siinä tehdään hellävaraista pesua, kosteutetaan sekä lukitaan kosteus hiuksiin. Siksi kihartuva hius on kauniimpi ja vähemmän pörröinen sekä helpompi käsitellä. Metodissa on paljon kiellettyjä ainesosia, mutta jos tavoitteena ei ole kihartuvampi luonnonkihara, ei tarvite olla ehdoton.

Kosteutettu hius on myös vähemmän sähköinen. Kun huoneilma muuttuu kuivemmaksi, muuttuvat myös hiuksemme ja ihomme kuivemmaksi. Mitä vähemmän hiuksessa on kosteutta, sitä helpommin se sähköistyy. Myös vaatteidemme materiaalit vaikuttavat hiusten sähköistymiseen. Kerroin joskus vuosia sitten hiusten sähköistymisestä näin:

”Mistä hiusten sähköisyys johtuu? Hiuksiin syntyy negatiivista sähkövarausta, jonka seurauksena kappaleet, tässä tapauksessa hiukset, hylkivät toisiaan. Syksyllä ja talvella tätä negatiivista sähkövarausta syntyy hiuksiin herkemmin, koska hiukset ja ilma on kuivempaa. Staattista sähköä, eli hankaussähköä syntyy helpommin kappaleiden hieroutuessa yhteen. Villapipot, keinokuidut jne., ovat todellisia sähkövarauksen lataajia. Toiset materiaalit varaavat hankaussähköä herkemmin, kuin toiset. Tämän huomaa yleensä pienistä sähköiskuista ja sähköisistä hiuksista. Kankaita löytyy antistaattisina, kuten luonnonkuidut, jotka eivät sähköisty yhtä herkästi.”

5 parasta keinoa sähköisille hiuksille

Miten kosteus sitten lukitaan hiukseen?

Kun hiuksessa on vettä, sen keratiiniproteiinit ovat joustavia, jos taas hiukset ovat täysin vedettömiä, eivät keratiiniproteiinit jousta, joten hius katkeaa herkemmin ja tuntuu kovalta. Hius näyttää silloin jouhimaiselta eli tikkuiselta. Kun hiuksissa ei ole vettä, hius ei laskeudu kauniisti ja on haastava muotoilla.

Millä sitten estää kosteutta haihtumasta? Ihonhoidossa olen jo vuosia puhunut kosteuden lukitsemisesta. Ensin ihoa kosteutetaan vesimäisillä, vesipitoisilla tuotteilla ja sen jälkeen kosteus lukitaan ihoon täyteläisen voiteen tai kasvoöljyn avulla. Näissä kosteuden lukitsijoina toimivat esimerkiksi kasviöljyt, setyylialkoholi, vaseliini, mineraaliöljy, lanoliini ja jotkut silikonit. Näitä kutsutaan myös okklusiivisiksi aineiksi, joka siis on tieteellisempi termi ”suojaavalle kalvolle”.

Hiuksissa sama idea. Jotta kosteus voidaan lukita hiukseen, tarvitaan jotain okklusiivista tuotetta. Esimerkiksi hiusöljyt ja -vahat ovat tällaisia. Ne lukitsevat kosteuden hiukseen. Siksi ne kannattaa levittää kosteille hiuksille, jotta edes vähän kosteutta jäisi hiuksiin. Mitä rasvaisempi/öljyisempi/silikonisempi tuote on, sitä paremmin se lukitsee kosteuden hiukseen. Mitä enemmän tuotetta annostelee, sitä tehokkaammin kosteus sidotaan hiukseen. Ongelma on vain siinä, että kukaan ei halua niin rasvaiselta näyttävää hiuskuontaloa. Siksi annostelu kannattaa tehdä oman hiustyypin mukaan, ja sillä tavoin saada edes jossain määrin kosteutta säilymään hiuksessa.

5 parasta hiusöljyä ja hiusseerumia – uusittu listaus!

Hiuspohjan hoito

Kutiava ja kuiva hiuspohja on monen riesa syksystä kevääseen – myös minun! Jos jätän hiuspohjaa kosteuttavien ja kuorivien tuotteiden käytön pidemmäksi aikaa, alkaa inhottava kutina ja hiuspohjasta irtoaa runsaasti kuollutta ihosolukkoa. Moni saattaa tätä luulla ihotaudiksi tai tulehdukseksi, vaikka kyseessä on enemmänkin hiuspohjan kuivuuden seurauksena tapahtuva ihon hilseily.

Shampoo kannattaa ensisijaisesti vaihtaa mahdollisimman hellävaraiseksi, mutta sen lisäksi hiuspohjaa hoitavat tuotteet tuovat apuja. Kuollutta ihosolukkoa kuorivat ja kosteuttavat tuotteet ovat parhaimpia. Hiuspohjalle on omia naamioita, joilla hoitaa kutiavaa hiuspohjaa. Kuivuudesta johtuvan hilseen tunnistaa siitä, että hilseily katoaa hetkeksi pesun jälkeen ja palaa parin päivän päästä, jos hiuksia ei pese. Hilse on erittäin hienojakoista, eikä se ole niin näkyvää kuin rasvainen hilse tai atooppisuudesta johtuva hilse, saati psoriasiksesta johtuva.

5 parasta hiuspohjaa kuorivaa tuotetta – apuja hiuspohjan ongelmiin

Pipon alla latistuvat hiukset, mikä avuksi?

Kun pipon kerran laittaa päähänsä, ei sitä yleensä halua ottaa pois päivän aikana. Varmaan siksi me monet suosimme ponnarikampauksia ja nutturoita näin pipokautena. Silloin ei kampauksen pipon alla latistuminen juurikaan näy. Kuivashampoo ei ole kiva tyven kohottaja näin talviaikana. Hiuksista tulee herkemmin sähköiset, ja jos hiuspohja muutenkin meinaa kuivahtaa ja sen seurauksena kutiaa ja hilseilee, kannattaa vältellä kuivashampoita.

Volyymiraudalla hetkessä kohotettu tyvi ja paksumman näköiset hiukset

Volyymiraudalla saa kestävää kohotusta ja tuuheutta hiusten tyveen, eikä siihen tarvitse muotoilutuotteitakaan. Kesällä esittelin volyymiraudan ja näytin sen toimintaa. Pienen pieneltä kreppiraudalta näyttävä rauta tekee tyveen oikein pientä kreppausta, joka tuuheuttaa ja kohottaa hiuksia. Olen huomannut, että volyymiraudalla saa hikoilunkin kestävää volyymia tyveen. Sen kun vaan sormin möyhii tyveä, niin sen saa uudestaan kohotetuksi – myös pipon alla muhimisen jälkeen. Toimii ehdottomasti paremmin kuin muotoilutuotteet ja volyymia tuovat kuivashampoot.

Tässä oli muutamia vinkkejä hiusten hoitoon tulevaksi talveksi. Toivottavasti löysit vinkkejä ja mahdollisia ratkaisuja ongelmiin, jotka ovat vaivanneet talviaikana hiustenhoidossa.

X