Glitz & Glam

Suojaako ikkunalasi UV-säteilyltä? Jos työskentelet ikkunan edessä, kannattaa lukea!

Teksti: Minna / Glitz & Glam
Ihana valo tulvii ikkunoista ja kevättä on jo ilmassa. Vaikka likaiset ikkunat hieman ahdistavat, kannattaa enemmin huolehtia UV-suojastaan, jos työskentelee ikkunan läheisyydessä.

 

Normaalin ikkunalasin läpi saatu auringonvalo voi ruskettaa kevyesti. Tietenkin UV-säteilyn määrä on huomattavasti pienempi ikkunalasin läpi suodatettuna kuin esteettömässä paisteessa oleskelemalla.

Tavalliset ikkunalasit suodattavat tehokkaasti ihoa polttavan ja pidempikestoisen rusketuksen antavan UVB-säteilyn. Siksi normaali iho ei pala ikkunalasin takana oleilemalla.

Sitä vastoin taas tavalliset ikkunalasit päästävät lävitseen jonkin verran UVA-säteilyä, joka on lyhytaikaisesti ihoa ruskettava säteily.

Mitä haittaa siitä sitten on, jos työskentelee ikkunan edessä tai ajaa paljon autoa?

Tosiaan, iho ei pala ikkunoiden takana oleskelemalla, sillä ikkunalasit suodattavat UVB-säteet, mutta päästävät lävitseen jonkin verran UVA-säteitä. Pieni ruskettuminen tuskin ketään haittaisikaan, mutta monet kokevat maksaläiskät ja muut pigmenttimuutokset esteettisesti kiusallisiksi.

UVA-säteet ovat nimittäin juuri niitä säteitä, jotka vanhentavat ihoa sekä häiritsevät melaniinituotantoa. Sen seurauksena iholle syntyy erilaisia pigmenttiläiskiä. Lisäksi useita vaivaava aurinkoihottuma johtuu UVA-säteistä.

Ikkunalasin läpäisevät UVA-säteet voi helposti havaita kolmella tavalla:

  1. Iho päivettyy kevyesti.
  2. Maksaläiskät ja muut pigmenttimuutokset tulevat voimakkaampina esiin.
  3. Niin sanotusta aurinkoallergiasta kärsivät saavat oireita, kuten ihottumaa.

Itsehän havaitsen UVA-säteet parista maksaläiskästä kasvoillani sekä aurinkoihottumasta käsivarsilla ja dekolteellani. Maksaläiskät voimistuvat ja kutiava ihottuma alkaa, vaikka olisin sisällä tai autossa, kun aurinko paistaa.

Lue myös: Näin häivytät maksaläiskiä ja muita tummentumia vaalealla iholla

Iho vanhenee ikkunan edessä työskentelemällä – totta vai tarua?

Jossain määrin totta. Koska tavallinen ikkunalasi ei pysty täydellisesti suodattamaan UVA-säteitä, voi pitkäkestoinen ja toistuva ikkunan edessä oleilu aurinkoisena aikana olla iholle haitallista.

Jos esimerkiksi työskentelet ikkunan edessä tai ajat toistuvasti pitkiä matkoja autolla, kannattaa huomioida UVA-säteet, vaikka se auringonpaiste niin ihanalta tuntuukin.

Aika harvoissa kodeissa tai autoissa on ikkunalaseja, jotka suojaavat UVA-säteiltä, mutta tietenkin enenevissä määrin niitä on alettu hyödyntämään niin uusissa autoissa kuin erilaisissa rakennuksissa ja kodeissa.

Lue myös: 3x auringolta suojaava huulivoide – Huuletkin kannattaa suojata!

Aloita jo UV-suojan käyttäminen

Jos et halua olla verhot kiinni pimeässä tai lisätä ikkunoihin UV-suojakalvoja, suojaa ihoasi voiteella tai meikillä, joka sisältää myös UVA-suojan. Siten vältät ihosi ennenaikaisen vanhenemisen, pigmenttimuutokset ja aurinkoihottuman. Kasvot ovat yleensä ne otollisimmat, mutta myös kädet ja dekoltee sekä kaula kannattaa suojata, jos niitä ei voi verhota vaatteilla.

Itse en näe tarpeelliseksi, että täällä Suomessa käyttää vuoden ympäri suojakertoimellisia tuotteita. Meillä on kyllä niin pimeä ajanjakso marraskuusta tammikuuhun, jolloin UV-suoja on käytännössä turha.

Mutta nyt maaliskuussa olisi viimeistään hyvä aika aloittaa suojakertoimellisen päivävoiteen tai meikin käyttämisen uudelleen. Juuri nyt Suomessa UV-indeksin arvo on 1, mutta pian se kohoaa arvoon 3, josta suojautumisen tarve alkaa.

UV-indeksiä ja ennusteita kannattaa seurata Ilmatieteenlaitoksen sivuilta.

Olisi kyllä mielenkiintoista tietää, kumpi on haitallisempaa iholle:

  • lyhyt oleskelu suorassa auringonpaisteessa ilman suojakertoimia
  • vai pitkäkestoinen oleskelu ikkunan edessä ilman suojakertoimia?

Lue myös: 5 parasta aurinkosuojaa silmänympärysiholle

Muista katsoa, että tuotteesi suojaa myös UVA-säteiltä

Hyvinkin monet aurinkosuojan sisältävät tuotteet suojaavat niin UVB- kuin UVA-säteiltä. Mutta varmistuaksesi, tarkista aina, että tuotteessa mainitaan myös UVA. Tällöin suojaudut myös ennenaikaiselta vanhenemiselta, pigmenttimuutoksilta ja aurinkoihottumalta.

Linkkaan alle muutaman postaukseni, joissa esittelen omia suosikkejani UVA-suojan sisältävistä päivä- ja meikkivoiteista:

Jos työskentelet ikkunan edessä, niin suojaatko ihoasi UVA-säteiltä?

 

Lue myös:

Pieni perustietopaketti aurinkosuojista

5 parasta pihistelijän aurinkosuojaa päästä varpaisiin

5 vartalon aluetta, joista aurinkosuoja helposti unohtuu – Muista suojata myös nämä alueet!

Panosta tai pihistä: meikin päälle käytettävät aurinkosuojasuihkeet

Lue myös

X