Glitz & Glam

Hyaluronihappo – mikä on tämä trendikäs ainesosa?

Teksti: Minna / Glitz & Glam

Hyaluronihappo on ollut jo jonkun aikaa todellinen trendiaine ihonhoitotuotteissa, jopa meikkituotteissa. Hyaluronihappoa on hyödynnetty pitkään, mutta vasta viimeisen 5-6 vuoden aikana se on noussut todelliseen suosioon, ja sitä käytetään tehokkaasti myyntiargumenttina markkinoinnissa. Hyaluronihappo on siitä mielenkiintoinen aine, että se ei kuitenkaan ole pelkkää markkinoinnin humpuukia. Hyaluronihapolla on tutkittuja tuloksia ja sen vaikutukset voi jokainen itsekin havaita. Lisäksi hyaluronihapon etu on siinä, että sen vaikutus on usein välitön.

Mitä hyaluronihappo sitten on?

Hyaluronihappoa on jokaisen kehossa. Se on luonnollinen aine, jolla on äärimmäisen hyvä kyky sitoa vettä. Hyaluronihappo nimittäin pystyy sitomaan vettä jopa 100 kertaa oman painonsa verran.

Nimi saattaa kuulostaa vähän pelottavalta, mutta kyseessä ei ole happo. Hyaluronihappo on hyvin pitkä glykosaminoglykaaneihin kuuluva polysakkaridi, eli se on eräänlainen sokeri. Solubiologiassa hyaluronihappoa kutsutaan myös nimellä hyaluronaani.

Mikä on hyaluronihapon tehtävä?

Noin puolet kehon hyaluronihaposta sijaitsee ihon syvemmissä kerroksissa. Ihonhoidon näkökulmasta sen tehtävä on säilyttää ihon kosteus tasapainossa, mutta hyaluronihapolla on muitakin merkittäviä tehtäviä kehossa. Hyaluronihappo on yksi soluja uudistavista ainesosista ja se tukee ihon rakennetta. Runsas hyaluronihapon määrä solujen välissä lisää tilaa, joka helpottaa solujen liikkumista ja jakautumista. Hyaluronihappo on tärkeä nopeasti kasvavissa, uusiutuvissa ja paranevissa kudoksissa.

Iän myötä hyaluronihapon – kuten monen muunkin aineen – osuus vähenee ihossa. Hyaluronihapon vähäisyys saa ihon veltostumaan ja menettämään kiinteyttään. Tällöin iholle syntyy näkyvämpiä juonteita, iho tuntuu ja näyttää kuivalta sekä sen elinvoimainen olemus heikkenee.

Miten hyaluronihappo toimii ihonhoidossa?

Hyaluronihapon teho perustuu ihonhoitotuotteissa kykyyn imeä itseensä nestettä solujen väleissä. Tämä omainaisuus täyttää juonteita, ja siten ihosta tulee sileämpi. Iho näyttää vähemmän ryppyiseltä, joten siitä syystä hyaluronihappo on erityisen suosittu ainesosa anti-aging -tuotteissa.

Ei kuitenkaan tule unohtaa hyaluronihapon hyötyjä myös ihon hyvinvoinnin kannalta, sillä sen funktio ei ole ainoastaan saada ihoa näyttämään nuoremmalta. Kun ihon pintakerros voi hyvin, se suojaa tehokkaammin ulkoisilta rasitteilta.

Hyaluronihapon toimintaa voisi verrata veteen. Olet varmasti joskus huomannut suihkun jälkeen, että ihosi on niin sileä ja ikäjuonteet poissa. Hetken päästä vesi haihtuu ihosta, ja samalla palaavat juonteet sekä ihon kuivuus. Hyaluronihappo antaa saman efektin kuin vesi, mutta efekti on pitkäkestoisempi. Hyaluronihappo ei haihdu yhtä nopeasti. Siksi ihonhoidossa onkin ihanteellisinta, että kasvojen pesun jälkeen välittömästi suojaa ihonsa kosteuden haihtumiselta. Hyaluronihappoa sisältävän hoitonesteen tai seerumin jälkeen kannattaa lukita kosteus iholle voiteen tai öljyn avulla. Siten kosteudesta pääsee nauttimaan pidempään.

Hyaluronihapon haittapuolet – onko niitä?

Jossain vaiheessa puhuttiin hyaluronihaposta ja muista humektanteista vähän negatiiviseen sävyyn. Koska humektantit ovat vesihakuisia, ne turvottavat ihoa. Tätä verrattiin jopa huulirasva-addiktiin, joka mielestäni on aivan eri asia. Kyllä, hyaluronihapon ja muiden humektanttien käyttö ihonhoidossa antaa vain väliaikaisen vaikutuksen, siksi seerumeja ja voiteita kosmetiikaksi kutsutaankin. Kosmetiikka ei voi tehdä kestävää muutosta tai vaikutusta kehon ominaisuuksiin, koska muuten kyseessä ei olisi kosmeettinen tuote.

Hyaluronihappokierteeseen jäämisen kauhukuvien maalausta voisi mielestäni verrata vaikka huulipunaan tai ripsiväriin. Et luultavasti odota niiltäkään lopun elämää kestävää sävyä huuliin ja tuuheutta ripsiin, joten miksi hyaluronihappoa sisältävältä seerumilta tai voiteelta odotettaisiin? Siksi ne artikkelit olivat mielestäni aivan pöhköjä. Kuitenkaan hyaluronihapon käyttö kosmetiikassa ei venytä ihoa ja palauta sitä käytön täydellisen lopettamisen jälkeen entistä ryppyisemmäksi.

Luultavasti tässäkin on kyse siitä, että sitä tottuu sileämpään ihoonsa, joten ei enää halua olla ilman. Sama minullakin on silmänympärysihossani. En halua olla ilman hyaluronihappojen hyötyjä, koska meikki asettuu kauniimmin ja iho pysyy kunnossa, eikä atooppinen ihottuma ole päässyt vaivaamaan aikoihin. Eikä se sileämpi iho ole ollenkaan minua haitannut.

Hyaluronihappo on hyvin siedetty, joten sille herkistyneitä ja allergisoituneita ei juurikaan ole. Sitä ei myöskään voi oman käsitykseni mukaan käyttää liikaa, ja siten aiheuttaa itsellensä jotain haittapuolia. Hyaluronihappo kuuluu niihin ainesosiin, jolla ei ole rajoituksia kosmetiikan käytössä.

Hyaluronihaposta on joskus pohdittu, että voiko sen niin voimakas vesihakuisuus kuivattaa ihoa? Seerumin tai voiteen hyaluronihapot imisivät kosteuden syvemmistä ihon pintakerroksista. Näin ei voi olla. Ihon solujen väleissä on kehon omia hyaluronihappoja, joten tällä oletuksella kosmetiikan hyaluronihapot olisivat magneettisempia kuin kehon omat hyaluronihapot, kun voivat imeä ihon syvemmistä kerroksista kosteuden pintaan. Ei, vaikka hyaluronihappo toimii negatiivisella sähkövarauksella, ja sen ansiosta kyky sitoa erittäin runsaasti vettä Na-ionien välityksellä, se ei kuitenkaan kuivata kehoa tai ihoa.

Hyaluronihapon INCI-nimet

Miten sitten tiedät, sisältääkö seerumi tai voide hyaluronihappoa? INCI-luettelosta eli ainesosalistasta löydät vastauksen. Hyaluronihappoa on monenlaista. Siitä on tehty erilaisia johdannaisia, ja kaiken aikaa kehitellään lisää. Tässä kuitenkin muutama tyypillinen ainesosalistoista löytyvä hyaluronihappo:

  • Benzyl Hyaluronate
  • Dimethylsilanol Hyaluronate
  • Hyaluronic Acid
  • Potassium Hyaluronate
  • Sodium Hyaluronate
  • Sodium Hyaluronate Crosspolymer
  • Sodium Hyaluronate Dimethylsilanol
  • Sodium Stearoyl Hyaluronate

Hyaluronihappon molekyylikoko vaikuttaa toimintaan

Hyaluronihappoa on monessa muodossa.

Yleisin on suurimolekyylinen, joka ei suuren kokonsa vuoksi kykene imeytymään ihoon, vaan jää kosteuttamaan ihon pintaa. Tällöin aine vahvistaa ihon omaa puolustusta ja kosteuttaa pintaa. Erityisen hyvä molekyylikoko kosteusköyhälle iholle sekä herkälle ja vaurioituneelle iholle, joka tarvitsee apuja suojan parantamiseen.

Pienimolekyylisempi hyaluronihappo taas pystyy imeytymään pintaa syvemmälle, ihosolujen väleihin. Tällöin aine tehostaa ihon kosteutta syvemmältä, jonka seurauksena syntyy ”plumping” -efekti, eli iho täyteläistyy.

Nykyään useissa ihonhoitotuotteissa yhdistellään useita molekyylikokoja, jotta tuotteelle saadaan monipuolisia vaikutuksia.

Miksi suosin hyaluronihappoa?

En edes muista, milloin hurahdin hyaluronihappoon. Olisikohan se ollut joskus 2014 tai 2015, kun todella huomasin sen tuomat hyödyt. Hyaluronihappo auttaa minua atooppisuuteen taipuvaisen ihoni kanssa, joka on helposti kosteusköyhä. Vaikka ihoni joiltakin alueilta on myös rasvainen, se kuivuu todella helposti. Enkä ollenkaan ole pahoittanut mieltäni siitä, että hyaluronihappo oikaisee ryppyjä ja uurteita sekä tasoittaa ihoa. Lisäksi hyvin kosteutettu iho näyttää elinvoimaisemmalta ja meikki asettuu sille selvästi kauniimmin.

Missä tuotteissa suosin hyaluronihappoa?

Kasvojen puhdistustuotteissa koen hyaluronihapon aika turhaksi. En siksi etsi sitä niistä. Hoitovedet ja -nesteet sekä seerumit ovat sellaisia, joissa koen hyaluronihappojen tuovat parhaiten hyötyjä ihonhoidossa. Myös voiteissa se on kiva lisä, mutta vain harvoissa voiteissa olisin huomannut hyaluronihapon olevan yhtä hyödyllinen kuin vesimäisemmissä tuotteissa.

Lue suosikkituotteistani, jotka sisältävät hyaluronihappoa

Postauksen loppuun laitan muutaman linkin vanhoihin postauksiini, joissa esittelen suosikkituotteitani, joissa on hyaluronihappoa.

5 parasta hyaluronihapposeerumia

Panosta tai pihistä: hyaluronihapposeerumit vertailussa

Huxleyn hoitoneste ja yönaamio

Tehokosteuttava silmänympärysvoide

 

Oletko sinäkin hyaluronihapon suuri fani?

Lue myös

X