Glitz & Glam

Miksi iho kuivuu talvella? Miten ihon kuivumisen voisi estää tai sitä hoitaa?

Teksti:
Minna / Glitz & Glam

Lunta ja pakkasta sekä viimaa riittää. Talvi on alkanut kunnolla myös täällä etelässä, jonka huomaa lumitöiden määrässä, pakkasen ja viiman purevana kylmyytenä sekä ihon kuivumisena.

Miksi iho oikeastaan kuivuu talvella?

Iho kuivuu, koska siitä haihtuu liikaa kosteutta eli vettä. Kylmänä talvena ihoa kuivattavat lämmitys (huoneilma on kuivempi), lämpötilanvaihtelut ja kylmyys. Ihon peseminen liian voimakkailla puhdistajilla aiheuttaa ihon kuivumista, joka korostuu erityisesti talviaikana.

Tiesitko, että myös auringonvalon vähäisyys aiheuttaa ihon kuivumista. Itse asiassa se on yksi olennainen tekijä ihon kuivumisessa talvella.

Tässä syynä on se, että keväällä ja kesällä, kun auringonvaloa on runsaasti, ihon pintakerros paksuuntuu. Paksumpi iho taas saa kosteustasapainon säilymään paremmin. Auringonvalo saa varjossakin oleilemalla ihon tuottamaan pitkäketjuisia, suojaavia keramideja.

Kylmä ilma supistaa ihon pintaverisuonia, joka myös kuivattaa ihoa lisää. Olet varmasti huomannut, että talvella ääreisverenkierto ei ole aivan yhtä hyvä kuin leudompina aikoina.

Mitä ihossa tapahtuu kuivuessaan?

Talvella tavallisesti hyvinvoiva ja normaalikin iho voi ärtyä ja punoittaa. Myös rasvainen iho voi olla kuiva.

Ihon päällimmäinen kerros eli epidermis kuivuu, kun kosteuden haihtumista estävien rasvojen, kuten keramidien määrä ihon marraskedessä (eli sarveiskerroksessa) on pienentynyt. Tällöin kosteus pääsee haihtumaan ihon syvemmistäkin kerroksista.

Kuivan ihon merkit yleensä havaitsee kiristävänä tunteena, mutta hetken päästä oireet alkavat pahentua kutinaan, herkkyyteen, punoitukseen. Iho saattaa myös hilseillä, mutta iho voi olla kuiva ilman hilseilyä, eikä hilseily aina tarkoita kuivaa ihoa.

Yksi selkeä merkki kuivasta ihosta on, kun pienikin raapaisu tai vaatteen sauman nirhaisu tuntuu kivuliaalta. Pitkittynyt kuivuus ihossa saattaa aiheuttaa tulehduksen, jonka havaitsee kutinana, punoituksena, turvotuksena ja näppylöinä.

Puhdista iho hellävaraisesti

Ihon pesemisen välttely ei tuo ratkaisua ihon kuivumiseen. Valitettavasti iho kuivuu joka tapauksessa, jos se on kuivuakseen. Kuivaihoiselle voi riittää pelkkä vesipesu, mutta jos käyttää öljyisiä ja rasvaisia ihonhoitotuotteita, olisi ne hyvä välillä puhdistaa kasvoilta ihan puhdistusaineella.

Pelkkä vesi ei valitettavasti puhdista talia, eikä rasvaisia ihonhoitotuotteita, jotka saattavat kuivaihoisellekin aiheuttaa epäpuhtauksia, jos ihoa ei puhdista välillä. Ihon oma tali ja rasvaiset ihonhoitotuotteet voivat härskiintyä ja aiheuttaa ihossa tulehduksia.

Jotta ihon saa puhdistettua, mutta ei puhdistaisi liikaa ihon luontaisia suojia, eikä aiheuttaisi iholle liiallista rasitusta ja epätasapainoa, kannattaa suosia mahdollisimman hellävaraisia puhdistajia.

Omia suosikkejani ovat puhdistusöljyt, jotka liukenevat veteen. Tällöin öljy puhdistaa epäpuhtaan ihon, mutta huuhtoutuu haalealla vedellä pois. Toisena suosikkina ovat sitten erittäin hellävaraiset puhdistusgeelit ja -voiteet.

Lue myös: 5 parasta puhdistusöljyä

Lue myös: Kulttimaineinen ja edullinen Cetaphill hellävaraiseen puhdistukseen

Lue myös: Lempeät kasvojen puhdistajat

Rauhoita punoittava, ärtynyt ja kuiva iho

Jos iho on kuivuudesta ärtynyt, jokainen tietää, miten se reagoi kosteusvoiteesta. Ihoa alkaa kirvellä, kuumottaa ja se tuntuu entistä ärtyneemmältä. Tällöin rasvaiset tuotteet ovat olleet mitä parhaimpia rauhoittajia. Usein geelimäiset kasvovoiteet ja -naamiot tuntuvat vain pahentavan ihon reagointia, mutta eivät kuitenkaan kaikki.

Jos iho on kuivuudesta ärtynyt ja punoittava, ihoa ei silloin kannata kuoria vähään aikaan. Kannattaa suosiolla jättää kuorinnat pidemmäksi aikaa, vaikka iho alkaisikin jo rauhoittua.

Rauhoittava voide tai naamio kasvoilla yön aikana usein tuo apua kuivuudesta ärtyneelle iholle. Myös useat hajusteettomat kasvoöljyt rauhoittavat ärtynyttä ihoa.

Kun iho on kuivuudesta ärtynyt, se saattaa reagoida voimakkaasti tuotteista, joita normaalisti sietäisi. Siksi saatat joutua vaihtamaan ihonhoitotuotteitasi vähäksi aikaa. Kuitenkaan ei kannata heittää aikaisempia ihonhoitotuotteita pois, sillä on hyvin todennäköistä, että ne sopivat jälleen ihollesi, kun ilmasto muuttuu armollisemmaksi.

Lue myös: 5 parasta yönaamiota – Mukana Paula’s Choicen rauhoittava yönaamio!

Lue myös: 5 parasta luonnonkosmetiikan kasvoöljyä

Anna iholle vesikosteutta

Koska talvella ihosta haihtuu runsaasti kosteutta, on vesikosteuden lisääminen toisinaan tarpeen. Öljyt ja voiteet eivät sisällä vesikosteutta samalla tavalla kuin kosteuttavat kasvovedet, hoitonesteet ja vesimäiset seerumit.

Usein virheellisesti kehutaan jotain paksua voidetta tai öljyä kosteuttavaksi, joka on hieman virheellisesti ilmaistu tai oletettu. Öljyt ja rasvaiset voiteet estävät ihon kosteuden haihtumista, mutta ne eivät tuo iholle vesikosteutta.

Vesimäistä kosteutta antavat seerumit, kasvovedet ja hoitonesteet sisältävät humektantteja. Näillä vesihakuisilla ainesosilla on kyky sitoa itseensä vettä, jonka vuoksi ihon kosteustasapaino parantuu.

Tyypillisimmät humektantit ovat hyaluronihappo ja glyseriini. Itse pidän erityisesti hyaluronihaposta, sillä se kykenee sitomaan kosteutta itseensä jopa 1000 kertaa painoonsa nähden.

Lue myös: Mitä on hyaluronihappo?

Lue myös: 5 parasta hyaluronihapposeerumia – Kosteusköyhän ihon pelastukset

Lue myös: 5 parasta hoitonestettä

Suojaa iho kosteuden haihtumiselta

Ehkä kaikista tärkein, miten kuivaa ihoa voi hoitaa, on sen suojaaminen. Vartalolla vaatteet ovat hyvä suoja kosteuden haihtumiselle, kasvoilla voide on käytännöllisempi suoja. Toki monilla vartalonkin iho on koetuksella, joten sitäkin kannattaa voiteella hoitaa ja suojata.

Aikaisemmin on naureskellen tullut sanottua, että hankin kommandopipon koville pakkasille, vaikka oikeasti sellaista ei kehtaisi käyttää. Maailma muuttui, joten maskien takana olevien ihmisten joukkoon varmasti mahtuisi kommandopipoisiakin.

Erityisesti atooppinen iho tarvitsee jatkuvaa suojaa. Erityisesti voiteet ja öljyt, jotka sisältävät keramideja ja Omega-rasvahappoja ovat toimivia kuivan ihon hoidossa talviaikana.

Jos et halua käyttää erillistä vesikosteutta, vaan haluat selvitä pelkällä voiteella, niin tarkista, että voiteesi sisältää ainakin vettä sitovia ainesosia, rasvaa/öljyä sekä mahdollisesti myös keramideja.

Jos taas käytät vesikosteuden lisääjää eli jotain seerumia tai hoitonestettä, myös kasvoöljy on hyvä tuote lukitsemaan kosteuden ihoon ja antamaan sille suojaa.

Oikein kuivaihoiset voivat kokeilla myös balmeja ihonsa suojaksi.

Lue myös: 5 parasta kasvovoidetta

Lue myös: Apuja atooppiselle iholle

Lue myös: 5 parasta monitoimivoidetta – Ihoa suojaavia balmeja

Minua ei ole enää vuosiin vaivannut oikeasti kuiva iho, kun pesen sitä talvisin hellävaraisemmilla tuotteilla, kosteutan runsaasti ja suojaan kosteuden haihtumista voiteella tai öljyllä. Toki havaitsen talvella kosteuden haihtumista, sillä ihoni on muutenkin taipuvainen haihduttamaan kosteutta, erityisesti silmänympärysiholla ja suupielissä. Silmänympärysiho pysyy helposti kunnossa, kun vain on tunnollinen ihonhoidossa.

Suupielet aiheuttavat välillä vähän harmia. Ennaltaehkäisy ei onnistu yhtä hyvin, kun suun lähellä kosteuttavat ja suojaavat tuotteet myös kuluvat päivän aikana helpommin kuin silmänympärysiholta. Mutta nyt tilanne on taas ihan ok, vaikka pakkaset ovatkin kiristyneet.

Tiesitkö, että myös meikki antaa lisäsuojaa kasvoille? Eli jos pidät meikkaamisesta, siitä voi olla sinulle hyötyä taistelussa ihon kuivumista vastaan. Kunhan vain puhdistaa meikin hellävaraisilla tuotteilla, kuten puhdistusöljyllä.

Muistakaa siis suojautua kylmältä päästä varpaisiin! Saa nähdä, kuinka kylmä tästä talvesta vielä tuleekaan.

 

Lue myös:

5 parasta ihonhoitovinkkiä talvelle

5 parasta käsivoidetta talvella

5 parasta vinkkiä talvi-ihon meikkipohjaan

X