Ihonhoito

Pihkavoide – lääketieteen tunnustamaa tehoa

1.10.2014 Teksti: Minna / Glitz & Glam

Tällä kertaa en postaa mistään uutuudesta tai kosmetiikkateollisuuden uusimmasta keksinnöstä. Itse asiassa kyseessä on tuote, jota on käytetty hoitomuotona iho-ongelmiin vuosisatoja sitten.

Kyseessä on luonnontuote, jonka positiiviset ja tehokkaat vaikutukset lääketiede tunnustaa. Se on iso asia!

Kuusenpihkavoide. Onko tuttu tuote? Minulle ei ollut, mutta olen huomioinut, että terveysalan ammattilaiset tämän tuotteen tuntevat. Kuusenpihkavoiteen purkissakin lukee käyttötarkoituksia: rohtumiin, pykimiin, hiertymiin ja kovettumiin, sekä hilseilevän ihon kunnossapitoon. Myös huulivoiteeksi soveltuva. Ok, onhan näitä tällaisia joka paikan hoitovoiteita lukuisilla valmistajilla. Mikä kuusenpihkavoiteessa on erityistä?

Vuosituhannen alussa kuusenpihkavoide ei vielä ollut tieteellisesti tutkittu ja lääketieteen tunnustama tuote. Silti (erityisesti pohjoisemmassa Suomessa) sitä lääkärit suosivat vaikeiden haavojen, painehaavojen ja tulehtuneiden leikkaushaavojen hoitoon. Kuusenpihkavoide on ensimmäinen suomalainen luonnontuote, joka on läpäissyt Lääkelaitoksen tiukat testit.

Kuusenpihka on antimikrobinen. Kun aluksi luin kuusenpihkavoiteen tehosta, olin todella hämmentynyt ja yllättynyt. Sitten mietin asiaa tarkemmin. Pihka on havupuun suoja-aine. Kun puu saa haavan, eli runko tai oksa vaurioituu tai katkeaa, pihka suojaa ja korjaa vaurioituneen alueen. Samalla se estää bakteerien ja sienien pääsyn puuhun. Kuusenpihkavoiteen on myös huomattu puhdistavan vaikeissa sairaalabakteeritapauksissa, kuten MRSA ja VRE. Haittoja kuusenpihkavoiteesta ei ole todettu.

INCI-luettelo on hyvin yksinkertainen: Brassica raba seed extract, Picea abies wood extract, Cera alba. Pohjana on rypsiöljy. Picea abies on kuusipuulajike, eli ko. puun uutetta (pihkaa) ja luettelon viimeisenä ainesosana mehiläisvahaa. Kyseessä on siis 100% luonnontuote. Vaikka mänty tuottaa kuusta enemmän pihkaa, niin kuusenpihkan on todettu olevan tehokkain.

Sitä en tiedä, että kenen valmistajan kuusenpihkavoidetta lääkärit käyttävät potilailleen? Toisissa kuusenpihkavoiteissa on käytetty steriiliä valkovaseliinia mehiläisvahan sijaan. On huisia lukea voiteen tehosta diabetespotilaiden jalkahaavojen hoidossa. Monet amputaatiot on vältetty kuusenpihkavoiteen ansiosta.

Koostumukseltaan kuusenpihkavoide on aluksi hieman jähmeää, mutta hetkessä ihonlämpö muuttaa voiteen vaseliinimaiseksi. Koostumus on kuin huulivoidetta. Tuoksu ei ole kovin miellyttävä. Tuoksussa tuntuu pihka, mutta hieman pistävällä ja eltaantuneella tavalla. Mutta jos tämä on lääke, niin eikös pahalta maistuva lääke ole tehokkaampi? Tämä toteutuu varmasti samalla tavalla myös voiteissa tuoksun muodossa. 😀 Tuoksun kyllä kestää, mutta en huulivoiteeksi mielelläni käytä juuri tuoksun vuoksi.

Listaan vähän mihin kaikkeen ihan kotioloissa kuusenpihkavoidetta voi kokeilla.

– tulehtuneisiin haavoihin ja ihottumiin
– atooppiseen ihottumaan
– paiseisiin
– finnien ja aknenäppyjen hoitoon
– hiertymät
– rohtuneeseen ihoon
– kovettumiin
– arpiin
– herpekseen
– palovammoihin
– hyönteisten puremiin
– kynsisieneen
– myös lemmikeille käytettäväksi

Itse keksin myös sheivausalueet. Erityisesti sen bikinialueen.

Huomasin voiteen tehoavan ikävään finniin, joka minulla oli nenällä. Se aika kuusta saa aina kasvoni kukkimaan. Menin sitten puristelemaan nenänvarressa olevaa finniä ja kappas, sain siitä kamalamman. Päätin kokeilla voidetta siihen. Huomasin kuinka voide nopeutti finnin parantumista, eikä minulle jäänyt kuin aivan huomaamaton arpi. Juuri nyt minulla on yksi leuassa ja sekin on parantumassa nopeammalla tahdilla, kuin finnivoiteita tai Basironia käyttämällä.

Ei kuusenpihkavoide mikään taika-aine ole, mutta sitä tunnollisesti hoidettavalle alueelle käyttämällä saa hyviä tuloksia.

Oman voiteeni ostin kesällä erään pienen bensa-aseman kahvilan tuottajatorilta. Hintaa voiteella oli 14,80 € / 25 ml.

Voiteen jälleenmyyjiä ovat mm. apteekit, luontaistuotekaupat ja näiden verkkokaupat. Mm. Luontaistuotteet.net, Hyväntekijä (löytyy eri valmistajan vahvemmilla pihkapitoisuuksilla) ja Sinunapteekki.fi.

Jos kokemusta kuusenpihkavoiteista löytyy, niin olisi todella kiva jos kertoisit kokemuksesi. Minua kovasti kiinnostaa lukea. Mihin kaikkeen voide on tehonnut ja tuonut helpotusta?

Kommentit (31)

[…] pikavoide on aivan uusi juttu, niin lukaise ihmeessä postaukseni parin vuoden takaa. Voidetta käytetään huikein tuloksin esimerkiksi diabetespotilaiden jalkojen […]

Kiinnostus heräsi heti, kun aloit puhumaan finneistä ja aknenäpyistä. Täytyy pitää silmät auki josko tätä löytyisi meidän lähiapteekista tai vaikka Sokkarilta, tälläinen tuote ansaitsee tulla testatuksi!

hanna
http://www.hannamariav.com

Apteekista varmaan löytyy. Voi olla, että myös Sokokselta, mutta varmempaa on apteekit. 🙂 Minusta tuntuu käsittämättömältä, että luonnontuote on tehokkaampi haitallisten bakteerien tappaja, kuin ne teollisesti valmistetut ”myrkyt”. Pihka kun tuhoaa ne haitalliset, mutta säästää ne meille tarpeelliset bakteerit. Ehkä se syy onkin just siinä?

Aknen hoitoonhan tuo pihkavoide ei ole, mutta näppyjen hoitoon kyllä. Ei poista ongelmaa, mutta hoitaa tulehtuneita finnejä.

Olipas kiva postaus! Itselle pihkavoide on ollut tuttu ihan lapsesta saakka. Äitini on ollut kiinnostunut luonnon omista lääkkeistä ja löysi jostakin kirjasta pihkan. Siitä lähtien äiti on kerännyt pihkaa ja keittänyt sitä voiteeksi. Meillä löytyy aina äidin tekemää pihkasalvaa kaapista, laitan sitä esimerkiksi laastarin kera rakkoihin, haavoihin ym. Tutuilla monta todella pahaa märkivää haavaa on saatu pihkasalvalla hoidettua, kun antibiootit on jo todettu turhiksi. Äidin tekemää voidetta on käytetty myös eläinten hoidossa (lähinnä lehmien), koska siellä se vasta likainen parantumisympäristö on, eikä lääkkeistä usein ole apua.
Kaveri oli muutaman kuukauden Thaimaassa vaeltamassa ja sanoi, ettei ilman pihkaa olisi pärjännyt. 🙂
Eli meillä tätä käytetään lähinnä haavojen hoitoon ja rakkoihin. Oli ne haavat sitten miten pahoja tahansa. 🙂

Joo, luinkin monien tekevän itse pihkavoidetta. 🙂 Vanhakansa käytti vaseliinien ja mehiläisvahojen sijaan ihan ihraa tai suolatonta voita.

Navettaan elämien haavojen hoitoon varmasti todella hyvä aine. 🙂 Tuntuu uskomattomalta, että tosiaan voidetta voidaan käyttää suoraan haavoihin. Väkisin miettii, että eikö tuollaiset vain pahentaisi tilannetta? Huisia! 🙂

Listaan voi lisätä vielä Psoriasiksen! Me ollaan äidin kanssa testattu ja toimii siihenkin. Alkuun vähän epäilytti, kun psori tuntui lisääntyvän, mutta sitten se pieneni. Meillä on semmoinen merkitön, markkinoilta ostettu lääkepurkki tuota pihkaa ja kyllä vaan on hyvää tavaraa 🙂

Okei! Enpäs tuota tiennyt. Miehelläni on psoriasis. Pitäisiköhän yrittää miestä saada käyttämään säännöllisesti? Haluaisin niin nähdä voiteen kyvyt. 😀

Mielenkiintoinen postaus! Kuusenpihkavoide ei ole minulle tuttu, mutta tuosta listasta löysin heti useamman mahdollisen käyttökohteen. Täytynee siis metsästää tämä voide käsiin 🙂

Ja kuin tilauksesta pari viikkoa sitten poltin käsivarteeni pari kunnon palohaavaa leivonnan yhteydessä. Ostin viikko sitten pihkavoiteen ja toivon, että tuota käyttämällä saisin haalennettua nuo arvet… Nyt pihkavoide saisi näyttää tehonsa 🙂

Voidettahan voi kokeilla moneen muuhunkin juttuun. 😉 Koska sitä voidaan käyttää haavojen sisällekin, niin voide käy oikeastaan kaikkialle muuallekin kehoa. No silmään en kyllä käyttäisi, mutta ympärysalueelle kyllä. Jos minulle pääsee vielä joskus atooppinen ihottuma iskemään sy-alueelle, niin meinaan testata tämän voiteen hoitokeinona.

Olen kyllä joskus kuullut,mutten käyttänyt.Täytyski ehkä harkita hankkimista

Nappa purkki, jos törmäät joskus jossain. Sitten vaan täytyy yrittää muistaa käyttää sitä, kun tarve tulee. Minullekin on vielä vaikeaa muistaa sitä joka vaivan tullessa, kun tulee toimittua perinteisempien aineiden kanssa.

Hei kiinnostavaa! Tätä pitää ehkä kokeilla 🙂

Minut kyllä vakuutti lukemani. 🙂 Harvoin sitä tuote-esittelyyn pääsee kirjoittamaan, että lääketiede on todennut aineen tehokkaaksi ja hyväksi hoitomuodoksi.

Taikasana atopia mainittu – aion siis hankkia! 😀

-Tiltu

Jos tulevana talvena pääsee ihottuma iskemään jollekin meidän perheestä, niin testiin menee voide meillä siihen vaivaan. Nyt on lapsilla käytössä/testissä ennataehkäiseviä tuotteita.

Mulla on nilkassa ikuisuusihottuma, joka ei lähde millään lääkkeellä. Tätini on lääkäri, ja aina sillointällöin kun asiasta nuorempana tarpeeksi valitin, otti hän asian omakseen ja kinttuni oli testialustana kaikelle mahdolliselle psorilääkkeistä kultajäkälän hoitovoiteelle. Juu, senniminen ihosairaus on olemassa… Pihkavoide on ainoa, joka on taltuttanut hilsehtivän ihottumaläikän niin siistiksi, ettei se paista sukkahousujen läpi. Täysin pois sekään ei onistunut läikkää tuhoamaan, ja voiteen loputtua ihottumakin on palannut. Pitänee ostaa lisää.

Onpa sitkeä ihottuma. 🙁 Tosin joskus tulee noita paikallisia ihottumia, jotka eivät millään ilveella meinaa poistua. 🙁 Kiintoisaa tuo kuitenkin, että pihkavoide on vähän antanut apua, kun mikään muu ei ole tehonnut.

No nyt kuullostaa kiinnostavalta. 🙂 Tätä täytyy kyllä testata!

Kannattaa kokeilla. 🙂

En muista tutustuneeni pihkavoiteeseen aikaisemmin mutta täytynee tutustua, kuulostaa ihan huipputuotteelta! Kiitos vinkistä!

Ei ollut minullekaan tuttu. Kaiken lisäksi minä ostin ensin voiteen ja vasta sen jälkeen tutkin sen mainetta. Oli melkoinen yllätys. 😀 Mutta eihän nuo vanhan kansan niksit ole tuulesta temmattuja.

Ollaan hevosien haavoihin ja hiertymiin käytetty apteekin Abilar-pihkasalvaa ja paranee huomattavan hyvin! Ei ole vielä itselle tullut kokeiltua 😀
http://www.yliopistonverkkoapteekki.fi/ABILAR-PIHKASALVA-10-20-G

Harmi kun en tästä ole aikaisemmin tiennyt. Meidän kissa nuorempana kävi ahkerasti tappelemassa naapurin kissojen kanssa, että milloin mikäkin paikka oli auki. Noh, tiedänpä mitä käytän jatkossa kisumme haavoihin. 🙂

Miunki äitee-muori tekee tuota pihkavoidetta ite ja isä on lääkäri, joka suosittelee lämpimästi voidetta jopa tosiaan kynsisienen hoitoon. Tuttavamme hevosella oli jalassa paha haava, joka ei lähtenyt paranemaan ja eläinlääkäri oli antanut lopetus-tuomion, isäni suositteli vielä kokeilemaan pihkavoidetta haavaan ja kas kummaa, se lähti paranemaan ja heponen on vieläkin täysissä voimissaan 😀

Ihan huikeaa! :O Wau! Kiva, kun kommentoit ja kerroit. 🙂

Kuusenpihkavoidetta olen käyttänyt vähän kaikkeen sen jälkeen kun kuulin koirani sairastuttua peranaalifistelihaavoihin. Oli ainoa mikä sai haavat umpeutumaan. Käytän itse aitoa Lapissa tehtyä voijetta;). Myös ien vaivoihin vaikkei kai suuhun sais laittaa..apteekin mukaan. No auttaa sielläkin. Ei ole vaivaa tullut eteen mihin ei auttaisi 🙂

Olikos nuo haavaumat koirasi tassuissa? Mummoni koira aikoinaan kärsi haavaumista tassuissa ja sillä oli jokin tuon tyylinen nimi.

Hmm… ei kait tuossa voiteessa ole mitään ns. myrkkyä? Kuulostaa kyllä oudolta kommentilta apteekissa, kun voidetta laitetaan avohaavoihin, jopa haavaumien sisälle työnnetään, eikä pelkästään pintaan.

Haavat oli peräaukon tuntumassa ja sisällä. Umpeen meni todella nopeesti. Mutta käy haavaan ku haavaan. Hartsi allergisille saattaa aiheuttaa oireita. Itsellä pihka- voi sekotus.
On muuten nopea kynsivallin tulehduksessa ja finneissä.

Aah, olihan tuossa termissä tuo ihan selkeä viite peräpäähän. 😀 Hyvin vain piiloutui sinne.

Finneille olen kokeillut ja toimii. 🙂

Työssäni Abilar pihkasalvaa käytetty ja parantanut hiertymät, haavat ym. iäkkäiltä asiakkailta nopeasti.

Kiva kuulla! 🙂 Minä käytin tässä viimeksi poikani vesirokon hoidossa. Hänelle ei nuoren iän vuoksi saanut käyttää samaa voidetta, kuin siskolleen, joten pikkumies sai pihkavoidetta näpyilleen. Auttoi ja vaippa-alueen rokot eivät tulehtuneet tai ärtyneet sen enempää, kuin muidenkaan alueiden. 🙂

Kyllä tämä on huikea luonnontuote.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *