Glitz & Glam

Rasvoittuva iho, mikä avuksi? Vinkit kesäihon hoitoon

Teksti: Minna / Glitz & Glam
Postaus sisältää mainoslinkkejä

Kesä tuo monille riesan, ihon rasvoittumisen. Toisilla se taas on ympäri vuoden oleva riesa, mutta kesä usein pahentaa rasvoittumista. Minulla oli todella rasvoittuva iho parikymppisenä. Talvellakin käytin mineraalipohjan päällä talkkipuuteria. Ikä ja sen tuomat muutokset ihossa sekä ihonhoitorutiinien oppinen paremmalle tasolle ja ymmärrys ihostani, ovat muuttaneet tilannetta parempaan. Minulla on sekaiho, se on aina ollut, mutta joskus sekaihoni oli todella rasvoittuva. Nykyään se on hieman rasvoittuva, kesällä vähän enemmän kuin talvella. Tiesithän, että rasvoittuva iho voi olla myös kosteusköyhä? Ja rasvoittuvuus voi olla seuraus kosteusköyhyydestä, ei välttämättä ihotyyppi.

Koska varmaan montaa muutakin vaivaa rasvoittuva iho, varsinkin kesäisin, kokosin muutamat vinkit ja tuotesuositukset. Näistä olen saanut apuja ihonhoidossa rasvoittuvaisuuteen ja haluan suositella muillekin.

RASVOITTUVALLA IHOLLA EPÄPUHTAUKSIIN

Rasvoittuvalla iholla on epäpuhtauksia hyvin herkästi. Varsinkin mustapäiden määrä lisääntyy helposti kesällä. Happokuorinnat ovat loistavia kuorimaan kuollutta ihosolukko. BHA-happo eli salisyylihappo on ihanteellinen rasvoittuvalle iholle syväpuhdistamaan ihoa. Ainoastaan BHA-happo pystyy läpäisemään talin, jota rasvoittuvalla iholla on runsaasti. Talin läpäisykyvyn vuoksi se niin hyvin tehoaakin epäpuhtauksiin, kuten mustapäihin.

*Paula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant on paras BHA-happokuorinta, mitä tiedän. Jo vuodesta 2012 lähtien olen tämän nimeen vannonut. Varsinkin tämä nestemäinen happokuorinta. Rasvoittuvalla iholla se ei ole niin kuivattava. Normaalilla ja kuivuuteen taipuvaisella sekaiholla se saattaa olla turhan kuivattava. Heille suosittelisin voidemaista tai geelimäistä BHA-happokuorintaa. Huomasin, että pakkaus on taas vaihtunut. Minulla kuvassa edellinen pakkausdesign, mutta myynnissä on nyt tummanharmaa pullo.

Käytän Paula’s Choicen nestemäistä BHA-happokuorintaa kuten kasvovettä, eli pyyhin kasvoni vanulapulla. Vanulapusta oikein näkee, kun se on liottanut talia ja likaa ihosta. Hyvin nautinnollista, kun näkee, kuinka lika irtoaa ihosta. Se on sitä, jota ei saa kasvojen puhdistusaineilla pois. Se vaatii liottamista ja mekaanista pyyhkimistä.

Jos kaipaat vähän huokeamman hintatason BHA-happokuorintaa, niin *The Ordinary Salicylic Acid 2% Solutionia suosittelen! Ei yhtä tehokas, mutta edullisempi ja melkein yhtä tehokas.

Käytän tätä The Ordinaryn BHA-happoa seerumin tapaan. Yleensä vielä niin, että kuuriluontoisesti. Oikein jos haluaa tehostaa BHA-hapon tehoa, ei heti levitä voidetta päälle. Olen joskus nukkunut yön ilman voidetta, jotta BHA-happo saa kunnolla tehdä puhdistuksiaan.

The Ordinaryn BHA-hapon löydät *Bangerheadin, *Elevenin, *Nordicfeelin, *Lookfantasticin, *Cocopandan, *Beauty Bayn ja *Elloksen valikoimasta.

RASVOITTUMISTA HILLITSEVÄ TEHOAINE

BHA-happo on tehokas puhdistamaan ihohuokosia, kuorimaan ihoa ja ylläpitämään puhtautta, mutta millä hillitä rasvoittumista? Sen seuraksi voi käyttää täsmähoitoa, joka tehostaa vaikutusta.

*The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% on loistava tuote tehostamaan tuloksia yhdessä BHA-hapon kanssa. C-vitamiinin kanssa sitä vastoin ei suositella käytettävän, sillä niasiiniamidi heikentää C-vitamiinin toimintaa. Mutta BHA-hapon kanssa hyvä. Niasiiniamidi auttaa epäpuhtauksiin ja tukkeutumiin iholla sekä kirkastaa ihoa. Hoitotiivisteessä on myös sinkkiä, joka auttaa tehokkaasti rasvoittuvan ihon tasapainotukseen. Tämä tuote on muuten valittu Ruotsin Beauty Awards 2019 -voittajaksi.

Koostumus on vesipohjainen ja öljytön. Siksi se tuntuu rasvoittuvalla iholla miellyttävältä. Minulla oli talvella muutaman viikon todella rasvoittuva iho. Minulta poistettiin hormonikierukka, joten oletan sen olleen syynä tuohon voimakkaaseen rasvoittumiseen. Olin ostanut tämän The Ordinaryn niasiiniamidia sisältävän hoitotiivisteen varastoon kesää varten. Otinkin sen jo talvella kokeiluun, kun oli niin rasvoittuva iho muutaman viikon. Niasiiniamidi auttoi hyvin nopeasti. Rasvoittuvuus helpotti.

The Ordinaryn Niacinamide 10% + Zinc 1% -täsmähoidon löydät *Bangerheadin, *Elevenin, *Cocopandan, *Nordicfeelin, *Lookfantasticin, *Beauty Bayn ja *Elloksen valikoimasta.

KOSTEUSVOIDE RASVOITTUVALLE IHOLLE

Kosteusvoide rasvoittuvalle iholle voi olla joskus haastavaa löytää. Muistan ainakin silloin parikymppisenä, että melkein kaikki oli liian raskasta ja vain pahensi rasvaisuuden tunnetta iholla.

Jos minulta kysytään parasta kasvovoidetta rasvoittuvalle ja epäpuhtaalle iholle, ensimmäisenä mieleeni tulee *Lierac Sébologie Gel. Tämä on aikuisen epäpuhtaalle ja rasvoittuvalle iholle. Sen lisäksi, että se auttaa rasvoittuvaan ja epäpuhtaaseen ihoon, se selkeästi on saanut häivytettyä ihohuokosia silloin, kun tuntuu, että ne ovat tavallista laajentuneemmat. Voiteesta kerrotaan seuraavaa:

”Sisältää bakuchiolia, retinolia muistuttavaa aktiiviainetta, joka kiihdyttää sinkkiglukonaatin hillitsevää vaikutusta 5-alfa-redutaasi-entsyymiin toimintaan ja estää Propionibacterium acnes-bakteerin lisääntymistä.”

Eli voide sisältää retinolia muistuttavaa aktiiviainetta. Retinoli on tunnettu anti-aging -aine. Luulen, että pitoisuudet ovat sen verran pienet tässä voiteessa, että sen nuorentavasta vaikutuksesta voitaisiin puhua. Pitoisuus tulee olla korkea, jotta retinolilla olisi selkeästi ihoa nuorentava vaikutus.

Voiteen koostumus on ihastuttavan keveä. Silloin kun iho on rasvainen, ei todellakaan halua mitään raskasta kasvoille. Varsinkaan silloin, jos käyttää meikkiä. Olen nyt kahtena kesänä käyttänyt Lieracin voidetta aurinkosuojakertoimellisen voiteen alla. Kun Sébologie Gel ei sisällä aurinkosuojaa, olen joko päälle käyttänyt aurinkosuojakertoimellisen voiteen tai meikkivoiteen. Koska voide sisältää hydroksihappoa, on aurinkosuojan käyttö tärkeää. Silmänympärysiholle tätä ei kannata levittää, sillä voide on tosiaan rasvoittuvalle ja epäpuhtaalle, jopa akneiholle.

Jos Lierac Sébologie Gel herätti kiinnostuksesi, niin *täältä voit tilata sen.

AURINKOSUOJA RASVOITTUVALLE IHOLLE

Rasvoittuvalle iholle sopivia aurinkosuojavoiteita on ollut vähän heikosti. Onneksi nykyään entistä enemmän löytyy sopivia. Usein aurinkosuojat ovat liian raskaita ja saavat rasvoittuvan ihon entistä epäpuhtaammaksi. Tulee se tunne, että iho tukkiutuu. Sen lisäksi meikkivoide liejuuntuu epämääräiseksi saveksi kasvoille, jos rasvoittuvalle iholle käyttää aurinkosuojavoidetta ja päälle meikkivoidetta.

Yleensä rasvoittuva iho joutuu turvautumaan kemiallisiin filttereihin, koska niillä saadaan aikaiseksi kevyempi koostumus. Mutta nyt on kohdalleni osunut täysin fysikaalisella suojalla oleva päivävoide, jossa on aurinkosuojakerroin 30. Se on jo todella hyvä ja monille riittävä. Minulle ainakin. Paula’s Choicen Super-Light Daily Wrinkle Defense on täysin sinkkioksidilla (nano) UV-säteitä filtteröivä aurinkosuoja. Vinkiksi, tätä voi käyttää myös silmänympärysiholla. Voide on sävyllinen, joten se samalla vähän häivyttää ihovirheitä ja tasoittaa ihon sävyeroja. Voiteessa oleva sinkki, jota on runsaasti, tasapainottaa ihon rasvoittumista.

Lue täältä syvällisempi esittelyni voiteesta!

KASVOÖLJY RASVOITTUVALLE IHOLLE

Viimeisenä vinkkinä, varmaan monille vähän outona, annan kasvoöljyn. Nyt te muut, jotka olette kokeneet saman, että rasvoittuvalla iholla voi kasvoöljy toimia rasvoittumista hillitsevänä, käykää kommenteissa kertomassa omista kokemuksistanne. Erityisesti jos kasvoöljy onkin kaikesta epäilyksistäsi huolimatta tuonnut apuja rasvoittuvalle iholle.

Rasvoittuvalle iholle ei tietenkään kannata mitä tahansa kasvoöljyä käyttää. Toissa talvena tutustuin Lookfantasticin joulukalenterista saamaani *Dr Botanicals Moroccan Rose Superfood Facial Oil -kasvoöljyyn. Tämä karkilta tuoksuva kasvoöljy on vesimäisen ohut ja kevyt. Rakastuin tähän! Tämä sopii kaikille ihotyypeille, jopa rasvoittuvalle.

Miksi sitten suosittelen kasvoöljyä rasvoittuvalle iholle? Yllättävän moni erehtyy tulkitsemaan ihotyyppinsä rasvoittuvaksi, vaikka kyseessä olisikin jokin muu ihotyyppi. Jos esimerkiksi normaalia, kuivaa tai sekaihoa hoitaa ”väärin” eli rasvoittuvan ihon tuotteilla, suosii liian kuivattavia puhdistuksia ja kasvovesiä, saattaa iho siitä hermostua. Koska iholta poistetaan liikaa luontaista suojaa eli talia, saattaa iho alkaa tuottamaan sitä raivokkaammin, kun se yrittää epätoivoisesti saada suojaa iholle. Kasvoöljyistä saattaa siksi olla hyötyä ihon rasvoittuvuuden tasapainottamiseen.

Jos haluat lukea lisää tästä äärimmäisen kevyestä kasvoöljystä, niin klikkaa tästä linkistä itsesi vanhaan postaukseeni!

Älä unohda kosteuttaa ihoa! Hoitovesi tai kasvosuihke on mitä mahtavin kosteuttaja rasvoittuvalle iholle!

5 parasta kosteuttavaa kasvosuihketta – ihoa hoitavat kasvosuihkeet

5 parasta hoitovettä – kosteuttavat hoitovedet/kasvovedet

Tässä muutamia vinkkejä, joilla selvitä rasvoittuvan ihon kanssa tulevasta kesästä. Ei tarvitse sitä puuteria sitten niin paljon kerrostella kasvoille. Onneksi muuten meikkimuoti suosii nyt kuultoa ja kiiltoa, niin ei oikeasti tarvitse tunnin välein olla puuteroimassa tai blotting -paperilla imeyttää rasvaa pois iholta. Voi, kun tuo kuultotrendi olisi ollut jo silloin minun ollessa parikymppinen.

Jos sinulla on vinkkejä muille jaettavaksi, niin kerro niistä kommenteissa!

Lue myös

X