Glitz & Glam

Missä järjestyksessä ihonhoitotuotteet laitetaan?

Ihonhoito voi tuntua monimutkaiselta, kun tuoteviidakko on niin valtava. Asiaan vihkiytyneet taitavat järjestykset rutiininomaisesti, mutta vasta aiheeseen tutustuville se voi tuntua liian sekavalta. Kirjoitin pienen ohjenuoran ihonhoitotuotteiden käytön järjestykselle.

Teksti:
Minna / Glitz & Glam
Ihonhoito voi tuntua monimutkaiselta, kun tuoteviidakko on niin valtava. Asiaan vihkiytyneet taitavat järjestykset rutiininomaisesti, mutta vasta aiheeseen tutustuville se voi tuntua liian sekavalta. Kirjoitin pienen ohjenuoran ihonhoitotuotteiden käytön järjestykselle.

 

Minulta kysytään jonkun verran neuvoa ja näen todella paljon somessa kysymyksiä ihonhoitotuotteiden käyttöjärjestykseen liittyen. Minusta tuntuu, että sitä jonkin verran häpeillään, kun ei olla täysin varmoja tai ei tiedetä, missä järjestyksessä purkkimerestä pitäisi tuotteita käyttää. Sitä ei tarvitse ollenkaan hävetä, sillä asiaan vihkiytyneet keskustelevat vähän liiankin olettaen kaikkien tietämyksestä – itseni mukaan lukien.

On kaikenlaisia kuorivia ja ihoa kirkastavia kasvovesiä, on kosteuttavaa kasvovettä, hoitovettä ja hoitonestettä. Löytyy seerumia, tehotippaa ja buusteria. Sitten on vielä kasvovoidetta, kasvoöljyä ja öljyseerumia.

 

Missä ihmeen järjestyksessä kaikkia käytetään? 😵

No ensinnäkin kaikkia mahdollisia ihonhoitotuotteita ei ole tarkoitus käyttää jatkuvasti yhtä aikaa, eikä ole tarpeen hankkia kaikkia mahdollisia. Sellaisella saattaa tehdä vain hallaa ihonsa hyvinvoinnille. Perustuotteilla pääsee jo pitkälle, mutta jos on kiinnostunut ihonhoidosta ja haluaa viedä sen uudelle tasolle, kannattaa tutustua tuotteiden käyttöjärjestykseen.

Kirjoitin tällaisen yksinkertaistavan ohjeistuksen ihonhoitotuotteiden käyttöjärjestykselle.

Olennaisin ”nyrkkisääntö” tuotteiden järjestykselle on ohuimmasta koostumuksesta paksuimpaan/rasvaisimpaan koostumukseen.

Ihonpuhdistus

Meikki kannattaa aina puhdistaa kaksoispuhdistusmenetelmällä. Kaksoispuhdistusta kannattaa suosia myös silloin, jos iholla on esimerkiksi runsaasti ilmansaasteita.

Lue lisää kaksoispuhdistuksesta: Kaksivaiheinen ihonpuhdistus – lue ja katso kuvat ihonpuhdistusmenetelmästä

Meikittömät kasvot ja aamupuhdistus kannattaa toteuttaa vain yhdellä miedolla puhdistustuotteella. Kuivaihoinen voi pyyhkäistä kasvonsa misellivedellä tai kosteuttavalla kasvovedellä kostutetun vanulapun avulla, mutta rasvoittuva tai sekaiho kaipaa yleensä vedellä huuhdeltavaa puhdistajaa.

Lue myös: 5 parasta lempeää kasvojen puhdistajaa sekaiholle

Kuoriva kasvovesi tai neste

Jos käyttää ihoa kuorivia kasvovesiä, niiden aika on puhdistuksen jälkeen. Ihoa kirkastavat AHA-hapot tai syväpuhdistavat BHA-hapot ovat käteviä käyttää kasvoveden muodossa, jolloin kostutetun vanulapun avulla kasvot pyyhkäistään.

Jos haluaa tehostaa esimerkiksi talia liuottavan BHA-hapon toimintaa, kannattaa odottaa 10-20 minuuttia ennen seuraavia ihonhoitotuotteita.

Lue myös: 5 parasta kuorivaa tai puhdistavaa kasvovettä epäpuhtaan ihon hoitoon

Kosteuttava kasvovesi tai hoitoneste

Kasvovedellä tai hoitonesteellä aloitetaan ihon kosteutus. Aikaisemmin kasvovettä suosittiin puhdistuksen viimeistelyssä tai sillä tasapainotettiin ihon pH-arvoa emäksisten puhdistusaineiden jälkeen. Iho pitää hieman happamasta, joten nykyään hyvinkin monissa ihonhoitotuotteissa on tasapainottava vaikutus. Siksi en näe tarpeelliseksi käyttää kasvovettä pH-arvon tasapainotukseen. Enemmänkin kasvoveden merkitys on sen tuomassa vesikosteudessa.

Vesikosteus on hyvin olennaista kosteusköyhyydestä kärsivällä iholla, mutta monet mieltyvät vesikosteuden tuomasta ihon kimmoisuudesta ja ryppyjen sekä uurteiden madaltumisesta. Kun ihon kosteustasapaino on kunnossa, se on vastaanottavaisempi muille ihonhoitotuotteille, joten vesikosteuden avulla myös tehostetaan muita ihonhoitotuotteita. Siksi se sopii lähes kaikille ihotyypeille, sillä kaikki ihotyypit hyötyvät vesikosteudesta.

Kosteuttavan kasvoveden tai hoitonesteen voi painella käsien kautta suoraan ihoon tai suihkuttaa suoraan kasvoille, jos tuote on pakattu suihkepulloon. Tällöinkin vesikosteus painellaan kasvoille käsien avulla. Toiset käyttävät vanulappuja, mutta se on turhaa haaskausta ihonhoitotuotteelle sekä vanulapuille.

Kasvovettä tai hoitonestettä kannattaa kerrostaa kasvoille. Korealaisesta ihonhoidosta tulee 7 skin -metodi, jossa hoitonestettä kerrostetaan yhteensä seitsemän kerrosta. Harva meistä suomalaisista jaksaa sellaista rituaalia toteuttaa – ainakaan päivittäin – mutta kaksi tai kolme kerrostakin on jo paljon parempi kuin yksi.

Ota siis pieni määrä kasvovettä tai hoitonestettä kämmeniisi, hiero kämmeniäsi yhteen ja painele vesikosteutus kasvoille. Hellävaraiset hoitonesteet soveltuvat hyvin myös silmänympärysiholle. Kannattaa kokeille, jos kärsit kuivasta ja kosteusköyhästä silmänympärysihosta tai sinulla on taipumusta luufinneihin eli miliumeihin.

Lue myös: Muutama tuotevinkki miliumien eli luufinnien poistoon

Pitääkö olla erikseen kasvovesi ja hoitoneste?

En näe sitä millään tavalla tarpeelliseksi, jos tuotteella on tarkoitus lisätä ihon vesikosteutta. Hoitovesissä ja -nesteissä on usein enemmän ihoa hoitavia ainesosia ja korkeammat pitoisuudet humektantteja eli kosteutta sitovia ainesosia kuin sitten taas kasvovedessä. Siksi itse suosin enemmän hoitovesiä/-nesteitä, mutta toisinaan valmistajat nimeävät tuotteitaan vailla yhtenäistä logiikkaa.

Lue myös: 5 parasta kasvovettä – parhaimmat kasvovedet/hoitovedet kuivan ihon kosteutukseen

Esimerkiksi Whamisan tonerit eli kasvovedet muistuttavat enemmänkin hoitonestettä kuin kasvovettä. Toisinaan taas joku valmistaja nimeää tuotteensa tiivisteeksi, vaikka kyseessä on enemminkin hoitoneste.

Lue myös: 5 parasta hoitonestettä – Uusittu listaus parhaista essenceistä!

Kosteuttava vai ravitseva seerumi?

Seerumi tulee kasvoveden/hoitonesteen jälkeen. Seerumejakin on monenlaisia: vesikosteutta antavia, ihoa kirkastavia, ravitsevia tai muita aktiiviaineita sisältäviä.

Jos sinulla on esimerkiksi kahta erilaista seerumia, joista toinen on vesimäinen hyaluronihapposeerumi ja toinen emulsiomainen ravitseva seerumi, ensin levität kasvoille ohuemman eli vesimäisen seerumin. Voit myös suosia sellaista tapaa, että käytät ohuempaa seerumia päiväsaikaan ja täyteläisempää ja ravitsevampaa seerumia yöllä.

Jos käytät laadukasta, runsaasti kosteuttavia ja aktiiviaineita sisältävää hoitonestettä kerrostaen, et välttämättä tarvitse hyaluronihapposeerumia ollenkaan. Jos taas et käytä lähes seerumimaista hoitonestettä, kannattaa tällöin käyttää jotain hyaluronihapposeerumia ihon tehokkaampaan kosteutukseen.

Lue myös: 5 parasta hyaluronihapposeerumia – Kosteusköyhän ihon pelastukset

Jos käyttämäsi hyaluronihapposeerumi soveltuu silmänympärysiholle, kannattaa kuivuudesta kärsivää silmänympärysihoa kosteuttaa myös seerumilla.

Missä välissä laitetaan silmänympärysvoide?

Silmänympärysvoiteen levityksen paikalla ei ole niinkään väliä, mutta jos kosteutat myös silmänympärysihoa hoitonesteellä, seerumilla tai silmänympärysiholle tarkoitetulla seerumilla, tulee silmänympärysvoide levittää hoitonesteen tai seerumin jälkeen. Tällöin kosteus lukittuu ihoon.

Ota silmänympärysvoidetta pieni nökäre nimettömällesi ja hiero nimettömiäsi yhteen. Taputtele nimettömiesi avulla silmänympärysvoide iholle sisänurkasta ulkonurkkaa kohti. Nimettömillä et voi taputella liian kovaa ja sisänurkasta ulkonurkkaa kohden liikuttaessa taputteleva liike saa aamuturvotuksen aiheuttamat nesteet liikkeelle.

Suosittelen silmänympärysvoiteen levitystä niin ylä- kuin alaluomelle, ellei iho ole erittäin rasvoittuva. Toisinaan voiteen käyttö silmäluomilla voi vähentää niiden voimakasta rasvoittumista, kun ihon ei tarvitse epätoivoisesti tuottaa suojaavaa talia pinnalleen.

Lue myös: 5 parasta kosteuttavaa silmänympärysvoidetta – Näillä vältät ihon kuivumisen ja ärtymisen

Erikoisseerumit ja tehotuotteet

No entäs sitten, jos käyttää erikoisseerumeja tai tehotuotteita? Näissähän variaatioita on lukuisia! Siksi ei voida niputtaa yhteen ja samaan kohtaan käytettäväksi.

Suosittelen lukemaan valmistajan ohjeistusta tuotteen käytöstä. Joskus ohjeet ovat hyvin selkeät, joten sujautat erikoisseerumin tai tehotuotteen mutkattomasti mukaan ihonhoitorutiineihisi. Toisinaan taas ohjeet ovat puutteelliset tai vaikeasti tulkittavat.

Kuitenkin yksi nyrkkisääntö pätee: jos erikoisseerumi tai tehotuote on öljypohjainen, eivät vesipohjaiset kosteuttajat pääse sen lävitse ihollesi. Tällöin tuotetta käytetään vesipohjaisten kosteuttajien päälle.

Joskus taas valmistajan ohje on hyvin yksinkertainen: tuotetta käytetään aina suoraan puhtaille kasvoille. Tällöin on suositeltavaa toimia ohjeen mukaan ja jättää muut ihonhoitotuotteet käyttämättä ennen tuon erikoisseerumia tai tehotuotetta.

Lue myös: Onko Bioeffect hyvä? Onko se hintansa väärti?

Kumpi ensin, kasvovoide vai kasvoöljy?

Kun ihoa on kosteutettu vesikosteudella ja ravittu aktiiviaineita sisältävällä seerumilla, tulee kokonaisuus suojata ja lukita ihoon voiteen ja/tai kasvoöljyn avulla.

Oikein kuivaihoiset hyötyvät levittäessään kasvovoiteen, ja sen päälle vielä kasvoöljyn. Normaali- tai sekaihoinen pärjää vain toisella, kuten myös rasvoittuva iho.

Yleensä koostumukset menevät niin, että ensin voide ja vasta sen jälkeen mahdollisesti kasvoöljy. Voiteet ovat usein vesipohjaisia, joten ne eivät pääse imeytymään ihoon, jos alla on öljy. Vesi ei läpäise öljyä.

Lue myös: 5 parasta kasvovoidetta aikuisen normaalille, kuivalle ja sekaiholle

Mutta oikeastaan koskaan mikään ei ole absoluuttista, joten tässäkin asiassa on poikkeuksia. Joskus kasvoöljy tai öljyseerumi voi olla niin kevyitä öljyjä sisältävää, että se kannattaa levittää iholle ennen huomattavan täyteläistä ja rasvaista kasvovoidetta.

Eli aina koostumus määrittelee tuotteiden järjestyksen, ei niinkään tuoteryhmät. Mutta jos koostumuksen arvioiminen tuntuu haastavalta, niin et voi mennä pahasti metsään levittämällä ensin voiteen ja vasta sen jälkeen öljyn. Tai vaihtoehtoisesti voit vuorotella kasvovoiteen ja -öljyn käyttöä. Toiset suosivat päivisin kevyempää koostumusta ja käyttävät yöllä rasvaisempaa.

Lue myös: 5 parasta kasvoöljyä – Parhaimmat öljyt kasvojen ihonhoitoon

Aurinkosuoja viimeiseksi

Aivan viimeiseksi iholle tulee levittää aurinkosuoja. Toisille kasvoöljy aurinkovoiteen alla on liikaa, joten kannattaa jättää tällöin kasvoöljy käyttämättä. Aurinkovoiteita saa nykyään hyvin ohuilla ja keveillä koostumuksilla, joten se eivät välttämättä tartu liian öljyisen ihon pinnalle.

Jotkut päivävoiteet sisältävät aurinkosuojan, jolloin erillinen aurinkovoide ei ole välttämätön – varsinkaan jos käyttää meikkituotetta korkealla suojakertoimella.

Lue myös: 5 parasta aurinkosuojavoidetta kasvoille

Toivottavasti sain selkeytettyä aihetta pohtineille, missä järjestyksessä ihonhoitotuotteita käytetään. Niissä on tietynlainen logiikkansa, mutta aina mahtuu joukkoon poikkeuksiakin.

Todellakaan kaikkia näitä ei tarvita. Itse olen vesikosteuden kanssa hifistelijä, joten satsaan niihin, mutta jätän rasvaisemmat koostumukset vähemmälle valitsemalla vain yhden tuotteen kerrallaan tai sitten vuorotellen – ihon tarpeiden ja vuodenajan mukaan. Ihoni on kosteusköyhyyteen taipuvainen, mutta silti helposti rasvoittuva sekä epäpuhdas. Siksi oma ihonhoitorutiinini panostaa vesikosteutukseen ja pihistelee sitten täyteläisempien koostumuksien kanssa.

 Minkälainen on sinun ihonhoitotuotteiden järjestys? Poikkeaako se tuotteiltaan tai järjestykseltään yleisistä ohjeistuksista?

 

Lue myös:

Keramidit ovat tärkeitä ikääntyvän ja kuivan ihon hoidossa

Pitääkö kosmetiikkatuotteiden olla samaa merkkiä toimiakseen?

Hyaluronihappo – mikä on tämä trendikäs ainesosa?

X