Glitz & Glam

Törkeää, huijarit yrittivät huijata IG-seuraajiani nimelläni ja kasvoillani!!!

Kaikenlaiset huijarit netissä ja erilaisilla somealustoilla ovat arkipäivää. Nyt sain minäkin omakohtaisen kokemukseni siitä, kun minun nimelläni ja kasvoillani yritettiin vedättää Instagramin seuraajiani.

Teksti:
Minna / Glitz & Glam
Kaikenlaiset huijarit netissä ja erilaisilla somealustoilla ovat arkipäivää. Nyt sain minäkin omakohtaisen kokemukseni siitä, kun minun nimelläni ja kasvoillani yritettiin vedättää Instagramin seuraajiani.

 

Oikein ihanaa pääsiäistä kaikille! Miten teidän pääsiäispyhänne ovat menneet? Minullahan pääsiäisloma alkoi vähän ahdistavissa merkeissä, sillä hetki sen jälkeen, kun olin aloittanut pääsiäisloman, alkoi Instagramistani pukata yksityisviestejä seuraajiltani. Direct-viesteissä oli screenshotteja eli kuvakaappauksia IG-tilistä, joka näytti minun tililtäni, mutta se ei kuitenkaan ollut minun tilini.

Lainasin tätä postausta varten seuraajilta saamiani screenshotteja feikkitilistä ja sen lähettämistä viesteistä.

Glitz & Glamin profiilista oli tehty feikkitili nimellä glitz8glam_fi. Tuo jonkinlaiseen huijaamistarkoitukseen luotu profiili esti minut, joten en tietenkään päässyt itse katsomaan sitä tai tekemään ilmiantoa Instagramille.

Feikkitili liittyi seuraajieni seuraajaksi ja lähetti directillä viestiä, jossa pyydettiin rekisteröitymään lyhytlinkin kautta jollakin sivustolla. Noiden lyhytlinkkien luontihan on helppoa. Niitä käytetään moniin tarkoituksiin, ihan rehellisiinkin, mutta huijarit hyödyntävät niitä piilottaakseen sivustonsa oikean domainin, jotta linkkiä klikattaisiin helpommin.

Kuten arvata saattaa, suomen kieli ei ihan ollut hallussa niissä direct-viesteissä. Tässä yksi selkeä varoitusmerkki kaikille jatkossa. Jos joku julkkisuuden henkilö, yritys, brändi tai vaikuttaja lähettää sinulle directillä viestiä huonolla suomella ja teksti hoputtaa kiirehtimään tai muuten menetät edun tai huikean palkinnon, voin mennä vannomaan, että AINA kyseessä on huijausyritys.

Se on psykologista peliä, jota siinä pelataan. Mainonnassakin hyödynnetään samoja menetelmiä, eli käsketään kiiruhtamaan, jotta ehtii hyödyntämään edun. Niihin olemme tottuneet ja tiedämme kyseessä olevan mainoskikka. Huijauksissa hyödynnetään tätä ihmisluontoon kuuluvaa ominaisuutta, jossa kiire aiheuttaa helpommin arviointivirheitä. Oikeissa arvonnoissa ei ikinä ole mitään minuuteissa mitattavaa aikarajaa, jotta ehtii saada palkintonsa.

Kävin katsomassa, mihin tuo lyhytlinkki vie.

Eikä sivuston sisältö yllättänyt. Näitä niin sanottuja tilausansoja olen nähnyt ennekin. Luvataan jotain epämääräistä erittäin tökeröllä suomen kielellä ja yritetään vakuutta tunnettujen yritysten tai brändien logoilla, suomalaisella kuvalla, joka on tietenkin luvattomasti otettu käyttöön. Lisäksi vielä uskottavuutta pyritään lisäämään tuttujen luottoyhtiöiden logoilla ja erilaisilla 100 % -lupauksilla.

Nämä sivut olivat todella tökeröt, mutta olen nähnyt todella uskottavankin näköisiä huijaussivustoja.

 

Muista aina, jos jokin asia kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se tuskin silloin on totta.

 

En ihan tarkkaan tiedä, mikä tämän kalastelun perimmäinen tarkoitus on. Keräävätkö vain yhteystietoja ja sähköpostiosoitteita vai liittyykö rekisteröintiin ansa, jossa pyritään saamaan luottokortin numeroa tai rekisteröityjä sitoutuu tietämättään johonkin kestotilaukseen. Voi myös olla, että rekisteröityessään huijarit pääsevät käsiksi selaimeen tallennettuihin salasanoihin tai salaa seuraamaan rekisteröityjän tekemisiä.

Linkkaan Elisan verkkosivuille, joilta löytyy erilaista tietoa huijausyrityksistä ja tietojenkalastelusta.

Nämähän ovat olleet ihan tavallisia jo pidempään julkisuuden henkilöiden nimissä tai yritysten/brändien. Ovat olleet jo pitkään suorastaan riesa. Nyt näyttävät olevan myös vaikuttajien harmina. Olen osannut odottaa, että tällaiset leviävät myös vaikuttajien riesaksi, mutta enpä jotenkaan osannut odottaa, että se osuisi jo nyt omalle kohdalleni.

Osalle tällaiset huijausyritykset ovat jo niin tuttuja, että tietävät välittömästi, mitä on tapahtunut. Osalle taas eivät, joten minua suorastaan ahdistaa ajatus siitä, että joku seuraajistani on saattanut käydä ”rekisteröitymässä” linkin takaa luullessaan, että Glitz & Glamin Minna on ottanut yhteyttä ja onnitellut arvonnan voitosta.

Toiseksi ahdistaa, jos jotkut tunnistavat kyllä huijauksen, mutta eivät tunnistakaan sitä, että viestien lähettäjä ei olekaan se henkilö, joksi on tekeytynyt.

Toivotaan, ettei kukaan ole mennyt vedätykseen tai luullut minun yrittäneen vedättää ketään. Tiedänhän minä, miten jouduin tällaisen kohteeksi. Minulla oli arvonta Instagramissani. Olen ollut kaukaa viisas jo pidempään, enkä käytä enää #giveaway -hashtagia, mutta näköjään näitä metsästetään jo suomalaisellakin versiolla, #arvonta.

Kuva: Pexels

Onneksi kuitenkin lukuisat seuraajani olivat olleet valppaina. Yhteistyön avulla saimme Instagramin poistamaan tuon feikkitilin, mutta helkkarin ahkera viestittelijä se kyllä oli. Oletan, että kaikki direct-viestin saaneet eivät edes ilmoittaneet minulle, koska tein tietenkin Storeihini sekä feedilleni asiasta ilmoituksen ja pyysin apua ilmiantoihin.

Kuten Instagramissanikin sanoin: en koskaan käske kiirehtimään klikkaamaan lyhytlinkkejä ja rekisteröitymään minnekään. En koskaan kirjoita huonoa suomen kieltä. En edes silloin, kun nukahdin väsymyksen takia I Love Me -messupostausta kirjoittaessani.

Lokakuussa 2015 olin tosiaan niin loppu ja niin väsynyt, että nukahdin monta kertaa kirjoittaessani messupostausta, mutta sormet naputtelivat siitä huolimatta. Aamulla kiiruhdin teatterille töihin tuplanäytöspäivään, joten näytösten välissä kävin korjaamassa muutamia lyöntivirheitäni ja otin torkut sosiaalitilan sohvalla ennen iltanäytöstä. Ja tämä tarina on totta!

Valtavan suuret kiitokset kaikille minua auttaneille ilmiantajille!

Kiittelin jo Instagramissani, mutta halusin vielä täältäkin kautta kiitellä, jos kiitokseni eivät siellä kanavassa tavoittaneet. Kiitos kaikille, jotka auttoivat minua poistamaan tuon huijarin/kalastelijan.

Valitettava fakta on vain se, että juuri nyt ei minun nimissäni yritetä huijata ketään, mutta jonkun toisen nimissä kyllä. Feikkitilejä kyhäillään joka päivä ihan uskomaton määrä. Vaikka somealustojen tekoäly havaitsee ison osan feikeistä, valitettavasti osa niistä pääsee seulan läpi. Esimerkiksi Facebook on arvioinut, että noin 5 % alustalle perustetuista tileistä on feikkejä.*

*Lähde: Facebookin blogi, 2019

Jos näet somessa vastaavia jonkun vaikuttajan, julkisuuden henkilön, yrityksen tai brändin nimissä, tee aina ilmianto somealustan ylläpidolle. On myös hyvä informoida henkilöä tai tahoa joina huijarit esiintyvät.

Vielä loppuun haluan pyytää, että valistakaa jokainen läheisiänne näistä riesoista. Niihin haksahtavat lukuisat suomalaiset vieläkin, joten ihmisten tietoisuus ei ole edelleenkään riittävällä tasolla.

 

Lue myös: 

Tunnistatko feikkitilit somessa ja valemediat verkossa? Havaitsetko niiden tarkoitusperät?

Solidaarinen tukeni tietovarkauden ja kiristyksen uhreille

Minna testaa -sarja alkaa Instagramissani @glitz8glam, tule mukaan seuraamaan!

X