Glitz & Glam

Elämäntapamuutos: vähän terveellisemmin parempaa ruokaa

Teksti:
Minna / Glitz & Glam

Viikonloppu tulossa ja mieli tekisi jotain vähän parempaa, mutta kuitenkin kohtuullisen terveellistä ruokaa. Tykkään tehdä aina silloin tällöin koko perheelle vähän ”parempaa” ruokaa. Usein vaan ne paremmat illalliset ovat saattaneet olla liian raskasta ja epäterveellistäkin. Olin 10 vuotta ravintola-alalla ja kokkinakin työskennellyt. Sisälläni on intohimo ruoanlaittoon sekä syömään hyvää ruokaa.

Nyt kun minulla ja toki perheelläni on elämäntaparemppa, niin tämä on myös vaikuttanut näihin iltoihin, kun syömme vähän paremmin. Nämä illat ovat kuitenkin harvinaisempia, joten niissä voisi olla tarjolla huonompiakin valintoja. Ei sellainen kokonaisuutta kaada. Mutta entä jos haluaa kuitenkin vähän keveämpää ja terveellisempää sekä nopeaa? Itselläni kun ei enää aika riitä koko päivää valmistamaan illallista. Laitan pari meidän illallista, jotka ovat vähän parempia valintoja, mutta jälkiruoat eivät ole sellaisia terveysruokia. Niissä on sitten herkuteltu. Ja niin… toki seurana on aikuiset siemaisseet lasit viiniä ja lapset saaneet limsaa. Kuitenkin kokonaisuus ei ole pelkkää huttaa ja einestä, vaan illallisissa on oikeasti hyviä valintoja, mutta silti ne ovat olleet nopeita valmistaa sekä maistuivat mahtavalle.

Alkuruoka

Tiikerilohta salaattipedillä

Tiikerilohta tai kylmäsavulohta
Kurkkua
Baby-pinaattia
Versolajitelmaa
Avokadoa
Paahdettuja pinjansiemeniä
Sitruunalohko

Tiikerilohta suosittelen! Sitä löytyi Kouvolan Citymarketin kalatiskiltä. Voi löytyä muiltakin isoimmilta kalatiskeiltä. Tiikerilohi on pinnasta loimutettua kylmäsavulohta. Huikean hyvää!

Pääruoka

Limousine-härkää ja ratatouillea

Punaista lihaa välttävä voi käyttää ankkaa tai broileria ja vegaani esim. härkispihviä (joko tehdä itse ohjeella tai ostaa valmiina).

Ratatouille

oliiviöljyä
2 sipulia
2 punaista paprikaa
2 vihreää paprikaa
2 munankoisoa
2 pientä kesäkurpitsaa
4 dl kaltattuja tomaatteja
4 dl tomaattimurskaa
1 laakerinlehti
5 murskattua valkosipulinkynttä
1 puntti persiljaa
4 tuoretta timjaminoksaa
3 dl tuoreita basilikan lehtiä
0.5 dl tuoreita rosmariinin lehtiä
mustapippuria myllystä
suolaa myllystä

Valmistusohje

Paloittele kasvikset noin 2 cm kuutioiksi. Kuullota sipulit ja munankoisot oliiviöljyssä hetkisen Lisää kaikki kasvikset joukkoon ja anna kuumentua. Lisää myös tomaatit, mausteet ja anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 30 minuuttia. Muista sekoittaa välillä. Tarkista maku. Kasvispadan voit tarjoilla sellaisenaan, tai grillatun kalan ja lihan lisäkkeenä mainio.

Ohje: Viinilehti

Koska itse en pidä munakoisosta, jätin sen pois omasta ratatouillestani. Lisäksi käytin vihreän paprikan sijaan keltaista, koska sitä oli kaapissa. Pihvi on paistettu valurautaisella parilapannulla 2 minuuttia per puoli. Tykkään syödä pihvini medium plussana. Pihville mausteeksi myllystä rouhittua ruususuolaa ja mustapippuria.

Jälkiruoka

Mutakakkua ja vaniljajäätelöä marjojen sekä Magnum-konvehtien kera

Koska vähän pitää olla ei-niin-terveellistä herkkua, niin jälkiruoka saa olla sitä.

Alkuruoka

Lohileipä

Kylmäsavulohta
Pari pientä viipaletta ciabatta-täysjyväleipää (Voita, jos haluat voidella leipäsiivut)
Pari salaatinlehteä
Keitetty kananmuna (10 min)
Marinoituja punasipuleja
Pinjansiemeniä
Sitruunalohko
Rouhittua mustapippuria annoksen pinnalle

Marinoidut punasipulit

Punasipulia
Hunaja-omenaviinietikkaa Sitruunamehua
Hunajaa
Ruususuolaa (myllystä rouhittua)
Mustapippuria (myllystä rouhittua)
(Makeaa chilikastiketta, ei välttämätön)
Oliivi- tai rypsiöljyä

Sekoita hunaja-viinietikan joukkoon hunaja, sitruunamehu ja muut mausteet. Lisää lopuksi hieman öljyä ja sekoita kunnolla. Leikkaa punasipulit siivuiksi ja kaada marinadi niiden päälle. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia. Etikkainen marinadi raakakypsyttää punasipulit ja saa ne pehmenemään sekä neutraloi sipulin kitkeryyttä.

Kokoa annokset ja paista kylmäsavulohisiivut kevyesti pannulla ja aseta annosten päälle kuumana juuri ennen tarjoilua.

Pääruoka

Strutsipihvi ja saksanpähkinäsalaatti

Saksanpähkinäsalaatti

Baby-pinaattia
Lollorosso-salaattia
Kevätsipulia varsineen
Miniluumutomaatteja
Saksanpähkinöitä

Salaatin kastike

Hunaja-omenaviinietikkaa tai valkoviinietikkaa
Hunajaa
Mustapippuria (myllystä)
Ruusuuolaa (myllystä)
Oliiviöljyä

Paahda saksanpähkinöitä hetki pannulla. Sekoita kastike omaan astiaansa. Revi lollorosso-salaatti pienemmiksi palasiksi ja yhdistä baby-pinaatin kanssa. Puolita tomaatit ja leikkaa kevätsipuli renkaiksi ja lisää salaatin joukkoon. Kaada päälle kastike ja sekoita. Annostele heti lautaselle ja ripottele päälle paahdettuja saksanpähkinöitä.

Strutsi on siitä kiva, että se sopii ns. perinteistä punaista lihaa vältteleville. Sillä korvaa erinomaisesti härän sisäfileepihvin. Strutsin fileestä tehty pihvi paistetaan kuten härän sisäfileepihvit. Huoneenlämmössä hetken ollut pihvi paistetaan kuumalla pannulla 1-2 min / puoli. Mausteeksi riittää pelkkä myllystä rouhittu ruususuola ja mustapippuri. Jos strutsin paistaa täysin kypsäksi, siihen syntyy maksamainen maku. Strutsi on parhaimmillaan mediumina. Maku on hieman riistaeläimen lihan makua muistuttava.

Jälkiruoka

Mustikkapiirakkaa ja mutakakkua jäätelön kanssa

Nämä piirakat voisi tehdä itsekin, mutta olen käyttänyt kaupan valmiita.

Toivottavasti inspiroin kokeilemaan jotain uutta. Minulla on välillä sellainen ideajumitus ruokien suhteen. Tosinaan inspiroituu ja keksii vaikka mitä, toisinaan ei sitten millään. Jälkiruoissa voisin lähteä inspiroitumaan terveellisempiin juttuihin. Onhan joo smoothiet ja hedelmäsalaatit, mutta jotain sellaista uutta silläkin saralla olisi kiva keksiä ja löytää. Että vinkkejä otetaan vastaan. 🙂 Toisaalta, kuitenkin silloin tällöin on mahtavaa syödä joku suklaakakku ja jäätelöä. Eikö vaan?

Herkullista pian alkavaa viikonloppua!

X