Glitz & Glam

Vegaaninen ja gluteeniton omenadonitsi - vähän terveellisempi herkku

Teksti:
Minna / Glitz & Glam

Ja taas kerran vuoden vaihduttua ihmiset tsemppaavat elämäntavoissaan. Tehdään parempia valintoja liikunnan, ravinnon ja muutenkin oman henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin suhteen. Minulla alkoivat karkit ja suklaat tunkea korvista ulos. Ihan pakko irrottautua sokeriaddiktista – jälleen kerran! En usko ehdottomuuksiin, mutta nyt alkuun on parempi olla ilman. Löysin K-Ruoka -sovelluksesta kiinnostavan herkun välipalaksi tai jälkiruoaksi. Haluan jakaa tämän ohjeen teillekin!

Tämä omenadonitsi on gluteeniton ja täysin vegaani donitsi. Ei kovia rasvoja, ei valkoista sokeria, eikä höttöhiilareita. Jopa proteiinia löytyy tästä herkusta vitamiinien ja hyvien rasvojen lisäksi. Ihan kaloriton tämä ei ole, mutta paljon vähemmän kaloreita kuin perinteisessä donitsissa.

Omenadonitsiin tarvitaan:

Omenaa
Maapähkinä voita, makeuttamaton (Crunchy)
Kookoshiutaletta
Chia-siemeniä
Pakastekuivattuja vadelmia

Kuori omena ja koverra siemenkota pois. Viipaloi omena renkaiksi.

Levitä omenarenkaan päälle maapähkinävoita.

Tähän ei tarvitse makeutettua maapähkinävoita. Hieman rakeinen maapähkinävoi antaa kivaa tekstuuria ja suutuntumaa kuin täysin sileä maapähkinävoi. Siksi käytän ”crunchya”.

Ripottele pinnalle makusi mukaan kookoshiutaletta, chia-siemeniä sekä murskaa pakastekuivatut vadelmat.

Valmis! Täysin vegaani, gluteeniton ja terveellisempi herkku on valmis. Aikaa tämän tekemiseen menee alta 15 minuuttia.

VINKKI! Jos teet omenadonitseja isommalle porukalle, kannattaa omenarenkaita liottaa hetken vedellä laimennetussa sitruunamehussa. Siten omena ei tummu yhtä helposti.

Ai, että on hyvää! Omnom! Maapähkinävoi toimii mahtavasti omenan kanssa. Ensimmäisellä kerralla maapähkinävoi saattaa tuntua oudolle suussa, jos siihen ei ole tottunut aikaisemmin. Toisella haukulla jo rakastin makuyhdistelmää. Lapset ihastuivat myös näihin. Kuopus jo ensimmäisellä kerralla, esikoinen maistettuaan toisen kerran. Nyt lapset pyytävät näitä joka päivä. Olen yllättynyt! Näissä omenadonitseissa on tosiaan se hauskaa, että lapset saavat itse askarrella donitsinsa. Varsinkin koristelu on mieluisaa.

”Omena päivässä pitää lääkärin loitolla.” Omena on terveellinen ja hyvää. Luin, että suomalainen syö vuodessa 17 kiloa omenoita. Hurja määrä! En syö noin paljon, joten joku syö todella paljon!

Olen luullut maapähkinää epäterveelliseksi. Tämä harhani johtui varmaan siitä, että monissa ravinto-opeissa neuvotaan syömään pähkinöitä. Suluissa on lähes aina, paitsi maapähkinä. Koska maapähkinä ei kuulunut koskaan suosituksiin, eikä maapähkinä ole oikeasti pähkinä, vaan papu, luulin sitä epäterveelliseksi. Nyt olen lukenut, että harha epäterveellisyydestä johtuu meidän länsimaisen jatkojalostustavan vuoksi. Kyllähän minulle ainakin on selvää, että puhtaalla maapähkinällä ja suolapähkinällä on eronsa. Mutta kun sitä ei koskaan suositeltu missään, ja maapähkinä poissuljettiin terveellisistä pähkinöistä, syntyi minulle harha sen epäterveellisyydestä.

Maapähkinä sisältää hyviä rasvahappoja noin 29 g/100 g, rasvaa yhteensä noin 70 % ja proteiineja 14 % sekä B-vitamiinia ja runsaasti E-vitamiinia. Eli maapähkinä on oikein hyvä terveellisyysnäkökulmastakin. Jos maapähkinävoi ei maistu tai allergia sen estää, niin voihan sen korvata vaikka sitten sulatetulla tummalla suklaalla. 😉

Lähteenä: Hyvä Terveys

Kookoshiutale antaa ihanaa makua, mutta sen voi jättää pois tai korvata jollain muulla. Esimerkiksi vaikka jollain pähkinä- tai mantelirouheella. Minä rakastan kookosta, joten mielelläni sitä hieman pintaan ripottelen.

Chia-siemenet eivät oikeastaan maistu miltään, mutta ne ovat käteviä omega-3 -rasvahapon lähteitä. Suositeltu päivittäinen annos chia-siemenille on 15 g. Aika pieni määrä! Jos tuota suositusta haluaa noudattaa, donitsin päällä muutama siemen ei vielä ylitä suositusta.

Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin myös muromysliä, mutta minusta se ei ole tarpeellinen. Donitsinsa voi kuorruttaa haluamillaan jutuilla. Kannattaa kokeilla marjajauheita, kuten mustikkajauhetta. Niin ja tietysti tuoreita tai pakkasmarjoja. Kuivatut vain pysyvät vähän paremmin maapähkinävoin päällä. Pakastekuivatut marjat ovat uskomattoman hyviä! Kokeilin ensimmäistä kertaa vadelmaa. Kallista on, mutta donitsin päälle käytettynä pari vadelmaa murskattuna, antaa todella paljon makua!

Meinaatko kokeilla omenadonitsia?

Alkuperäinen resepti: K-Ruoka

 

X