Glitz & Glam

Koronavilkku, uhka vai mahdollisuus?

Teksti: Minna / Glitz & Glam

Korona sitä, korona tätä. Korona on puheenaiheena kaikkialla. Olen tietoisesti tehnyt päätöksen, ettei blogistani tule koronauutisten jatketta, eikä minkään tahon tai kohteen paheksuja, enkä myöskään ole halukas asettumaan korona-asiantuntijaksi millään tavalla. Minulla kun ei todellakaan voi olla parempaa tietoa kuin alansa asiantuntijoilla.

Joitakin tähän hetkeen ja aiheeseen liittyviä postauksia olen toki toteuttanut, joissa korona on vahvasti läsnä. Esimerkkinä huolestuttava tieto lomautettujen ja työttömäksi jääneiden taloudellisesta tuesta, vinkit, miten auttaa pienyrittäjää tai Tue paikallista yrittäjää -kampanja. Ja olenhan minä tehnyt kepeämpääkin sisältöä, kuten 5 parasta vinkkiä hiuksille kotioloissa korona-aikana.

Mutta lähtökohtaisesti olen tehnyt tietoisen valinnan, ettei Glitz & Glam ole se paikka, josta luettaisiin viikoittain koronasisältöjä. Tänään kuitenkin otan aiheeksi monien keskusteluissa ja somepäivityksissä olevan sovelluksen, Koronavilkun. Joko sinäkin latasit sen puhelimeesi?

Minä latasin Koronavilkun heti maanantaina. Kyseessä on siis kännykkään ladattava sovellus, joka on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottama. Sen avulla saa tiedon, jos sovelluksen arvion mukaan on altistunut koronavirukselle. Jos Koronavilkun käyttäjällä todetaan tartunta, voi siitä ilmoittaa sovelluksen avulla täysin nimettömästi. Sovelluksella vakuutellaan olevan hyvin vahva yksityisyyden suoja.

Koronavilkku on herättänyt paljon kysymyksiä. Tietenkin Koronavilkun omilta sivuilta löytää kaiken informaation, mutta linkkaan tähän mukaan YLE:n artikkelin, jossa vastataan 50:een kysymykseen sovelluksesta.

Meemin alkuperä tuntematon

Viime viikolla luin, että 31.8. se paljon puhuttu Koronavilkku julkaistaan. Luin löyhästi sovelluksen toimintaperiaatteesta ja ideasta. Jäin sitten miettimään, kuinka hyvin koronalle altistuneet ja sairastuneet pystyvät olemaan anonyymejä. Pohdin myös käyttäjien yksityisyyden suojaa.

Tajutessani pohdintojani, tapahtui minulle vähän samanlainen naurahdus kuin yläpuolella olevassa meemissä. Meistä kerätään kaiken aikaa dataa. Meistä tiedetään enemmän kuin haluaisimme meistä tiedettävän. Jos on Facebookissa, omistaa Google-tilin tai puhelin on Android-puhelin, niin ehkä voi laittaa foliohattunsa takaisin piironginlaatikkoon. Myöhäistä miettiä yksityisyyden suojaansa. Ja, vaikka puhelin olisikin iPhone, niin taitaa se Applekin kerätä samalla tavalla tietoa meistä ”i-laitteiden” käyttäjistä.

Ok, vasta-argumentti Koronavilkun lataamisesta oman yksityisyyden suojan vaarantumisen vuoksi on vähän hullunkurinen, jos käyttää edellä mainittuja ohjelmistoja ja sovelluksia. Meitä seurataan, se on fakta.

En kuitenkaan lähtisi naureskelemaan kovaan ääneen heille, jotka ovat heittäneet Koronavilkun lataamiselle vasta-argumenttina oman yksityisyyden suojan. Se on mielestäni varsin relevantti huoli, niin pitäisi olla jokaiselle.

Ehkä kaikki huolestujat eivät ole huolissaan siitä, mitä tietoja viranomaistaho saa, vaan enemmänkin siitä, mitä tietoja ja tiedonjyväsiä muut Koronavilkun käyttäjät voivat saada. Ja ennen kaikkea, miten ihmiset voivat tehdä vääriäkin johtopäätöksiä, kun faktoja ei voi esittää yksityisyyden suojan vuoksi. Sitä sopii miettiä.

Niin harmillista kuin se onkin, ihmiset tuppaavat käyttämään hyvää tarkoittavia asioita väärin. Esimerkkinä Facebook, joka oli aluksi kiva tuttujen kohtaamispaikka, jossain vaiheessa uusien tuttavuuksien löytämispaikka. Tänä päivänä se on valitettavasti myös kasvavissa määrin kaiken negatiivisen kaatopaikka.

Korona-ajasta on syntynyt vahva kyttäämisen ja tuomitsemisen kulttuuri. Ihmisiä kuvattiin salaa ja kuvia julkaistiin somessa tuomitsevilla saatesanoilla. Pelkään, että Koronavilkku antaa tällaiseen toimintaan taipuvaisille ihmisille uusia eväitä toimia ikävällä tavalla, ja mahdollisuuksia tehdä vääränlaisia johtopäätöksiä.

Paljon ihmisten parissa liikkuvat tuskin voivat sovelluksen avulla tekemään johtopäätöksiä, mutta hyvin vähän muiden ihmisten parissa liikkuvat pystyvät tekemään omia johtopäätöksiään. Toki on eri asia, ovatko johtopäätökset oikeita vai eivät, mutta veikkaan ettei julkisilta lynkkauksilta tulla täysin välttymään.

Sovellushan ei piippaa ja varoita koronan saaneen henkilön olevan lähellä. Ilmoitus mahdollisuudesta altistumiselle tulee jälkikäteen. Mutta vähän ihmisiä tapaavat ja kotonaan paljon pysyvät pystyvät tekemään oikeita ja vääriä johtopäätöksiä. Erityisesti pienemmillä paikkakunnilla riski voi kasvaa. Väärien johtopäätösten kohteelta ei kuitenkaan voi suojautua sillä, ettei sovellusta lataa. Sitä voi joutua väärien johtopäätösten seurauksena epäillyksi koronan tartuttamisesta, vaikka ei olisikaan saanut virusta. Jos ja jos, mutta kuitenkin mahdollista.

Eli jos kiteytän oman suhtautumiseni Koronavilkkuun, niin kannatan sitä, ehdottomasti! Sovellus on selkeästi mahdollisuus. Mutta suhtaudun varauksellisesti joidenkin ihmisten reagointiin sovelluksen antaessa ilmoituksen. Ihmisten fanaattista, jopa pähkähullua kommentointia ja päivityksiä näkyy välillä liian paljon, joten sen näen uhkana.

Sovelluksen idea on järkevä, ja jos sen mahdollisimman moni lataa sekä tartunnan saaneet koodilla tartunnastaan ilmoittavat, saadaan korona varmasti tehokkaammin kuriin ilman yhteiskunnan sulkemista ja kaiken maksimaalista rajoittamista. Katsottavaksi jää, syntyykö tästä vielä ikäviä lieveilmiöitä vai olemmeko me ihmiset kerrankin järkeviä.

Hyötysuhteessa hyödyt ovat varmasti suuremmat, mutta maalittamisen riski on ihan hyvä jokaisen tiedostaa. Puhumalla tästä etukäteen ja puuttumalla sellaiseen, pystään varmasti vähentämään maalituksia ja leimaamisia.

Ehkä tämän oman Koronavilkku-postaukseni tarkoitus on herätellä miettimään, miten voimme yksilöinä toimia vastuullisesti ja huomioivasti, jos Koronavilkun kautta saamme ilmoituksen mahdollisesta altistumisesta. Hyökkäämmekö somessa syyttelemään muita kaupassa olleita (jos muualla emme ole käyneet) kuvien kera ja kuolemaa epäilyksellemme toivotellen, vai suhtaudummeko ja käyttäydymmekö vastuullisesti keskittymällä omiin jatkotoimenpiteisiin pysäyttääksemme koronan etenemisen.

Tämä oli vain yhdenlainen skenaario, jota peilasin somessa nähtyihin reagointeihin ja tapoihin toimia joissakin muissa tilanteissa. Ei siis missään vielä havaittua toimintamallia.

Minkälaisia ajatuksia tai jopa kokemuksia sinulla on Koronavilkusta?

Lue myös:

Olethan turvannut taloutesi työttömyyden varalta?

Hyvästi koronatukka! Ahdistus puolen vuoden tyvikasvusta

Bolt-sovelluksen kätevyys Tallinnassa

Kuulumisia ja ajatuksia poikkeustilan keskeltä

Lue myös

X