Glitz & Glam

Masennus sattuu

Teksti:
Minna / Glitz & Glam

Varoituksen sana. Tänään ei aiheena ole pinnallista hömppää, vaan tänään mennään uimaan syviin vesiin. Aivan äärettömän vaikea aihe, josta olen halunnut kirjoittaa, mutta aina vain on kantti pettänyt julkaisuvaiheessa. Heti aluksi huomautan, että tätä kirjoitusta ei kirjoita lääkäri, vaan täysin korkeakoulutuksia vailla oleva tavallinen ihminen. Kirjoitukset ovat omia ajatuksia ja omia havaintoja. Kun käytän jostakin muualta otettu tekstiä, niin liitän lähteen, mistä ko. tieto on peräisin.

Postauksen kuvitin äitini ottamilla valokuvilla.

Tiedän, että siellä ruutujen toisella puolella on lukematon määrä lukijoita, joille aihe on tuttu. Se voi olla omakohtaista tai läheltä nähtyä. Osa taas ei välttämättä tiedä masennuksesta mitään ja jotkut taas eivät tiedä olevansa masentuneita. On vain paha olla ilman mitään järkevää syytä.

Mitä masennus on? Toiset luulevat, että masentuneet eivät vain kestä sitä, että eivät saa kaikkea mitä haluavat.

Hain Masennus sattuu -sivustolta lyhyen infon masennuksesta. Alleviivasin minusta tekstin tärkeimmät kohdat.

Masennus on yleinen, herkästi uusiutuva ja valitettavan usein pitkäkestoinen sairaus. Se lamaa toimintakykyä ja aiheuttaa huomattavaa kärsimystä sairastuneelle ja hänen läheisilleen. Masennukseen liittyviä riskitekijöitä on monia ja sanotaankin, että masennus on taustaltaan monitekijäinen sairaus(1). Näitä riskitekijöitä ovat sekä perinnölliset (suvussa masennusta) että ympäristötekijät. Esimerkiksi stressaavat ajankohtaiset elämäntapahtumat, lapsuuden aikaiset traumat ja tietyt persoonallisuuden piirteet (esim. korostunut vaativuus itseä kohtaan) saattavat altistaa depressiolle.
Masennus on yleinen sairaus, niin yleinen, että voidaan puhua kansansairaudesta. Tänä päivänä masennuksesta kärsii noin 5 % eli n. 200 000 suomalaista(2). Elämänsä aikana sairastuu joka viides, ja naisilla masennus on noin kaksi kertaa niin yleistä kuin miehillä (2:1)(3). Terveyskeskukseen hakeutuvista noin joka kahdeksas on masentunut(4) tavalla, joka vaatii hoitoa. Tätä useammalla on lieviä oireita. Monilla masentuneista on myös muita samanaikaisia fyysisiä tai psykiatrisia sairauksia, kuten päihde-, persoonallisuus- ja ahdistuneisuushäiriöitä(4,5). Muut samanaikaiset sairaudet heikentävät masennuksen ennustetta ja ne on myös siksi tärkeä tunnistaa ja hoitaa. Masennus uusiutuu herkästi. Tutkimusten mukaan reilusti yli puolet (jopa 70-80%) sairastuu uudelleen elämänsä aikana(6), riski on usein erityisen suuri toipumisvaiheessa. Uusiutumisriski on tärkeä huomioida hoidossa.
Suomessa masennusdiagnoosilla myönnettyjen uusien työkyvyttömyyseläkkeiden (mukaan lukien kuntoutustuet) suhteellinen osuus on kaksinkertaistunut viimeisten noin 20 vuoden aikana(7). On arvioitu, että masennus vie vuosittain noin 5000 suomalaista työkyvyttömyyseläkkeelle(1). Maailman terveysjärjestön (WHO) tutkimuksissa masennuksen on ennustettu nousevan maailmanlaajuisesti merkittävimmäksi, toimintakyvyttömyyttä aiheuttavaksi sairaudeksi vuoteen 2030 mennessä(8). Lisäksi sairauden vakavuutta kuvaa se, että se johtaa vuosittain noin 600-700 suomalaista itsemurhaan(1). Masennuksen kuormittavuus on siis sekä inhimillisen kärsimyksen ja elämänlaadun että toimintakyvyn kannalta huomattava. Pahimmillaan masennus on tappava sairaus, joten sairauden hyvä hoitaminen on äärimmäisen tärkeää.

Lähde: Masennussattuu.fi

Masennukseen voi sairastua kuka vain. Ikään, sukupuoleen, yhteiskuntaluokkaan ja perimään katsomatta. Kuten tekstistä huomaamme, niin naisilla on suurempi riski, kuin miehillä. Voi johtua siitä, että naiset korostavat piirun verran enemmän vaativuutta itseensä, kuin miehet. Toisaalta taas miehet tekevät itsemurhia enemmän, kuin naiset, joten tästä voisin päätellä, että naiset selviytyvät masennuksesta miehiä paremmin. Ehkä naiset suuremman empatian vuoksi ajattelevat enemmän lapsiaan ja läheisiään, kun taas miesten ajatusmaailmassa heidän poistuttua kaikki voisivat muka paremmin. Kaikki masentuneet eivät tee tai yritä itsemurhaa. Kaikki masentuneet eivät edes haudo ajatusta. Kuitenkin ajatuksissa saattaa esiintyä toive, että sairastuisi parantumattomaan sairauteen tai joutuisi onnettomuuteen.

Miksi aihe sitten on minulle läheinen?

Olen sairastanut vaikeaa masennusta. Sairastin sitä tietämättäni kauan ennen, kun asia huomattiin. Masennus ei hyppää päälle tuosta vain ja ole samantien vaikea. Salakavala tauti syntyy itsekseen ja kasvaa hoitamattomana vaikeaksi. Masennus ruokkii itse itseään. On toisinaan parempia päiviä ja kausia, joten tautia on vaikea huomata itsestään. Masennukseen tottuu ja sitä luulee omaksi luonteenpiirteeksi, eikä osaa ajatellakaan, että se ”luonteenpiirre” saattaakin olla sairauden aiheuttamaa, joka ei periaatteessa ole osa minua.

On äärettömän vaikeaa selittää sellaiselle taudista, joka ei itse ole kokenut vastaavaa tai nähnyt läheltä mitä se on. Se olkaan taputus ja lause noh, piristy nyt ei vain auta. Oikeastaan se vain pahentaa, sillä masentunut syyttää jo valmiiksi itseään kaikesta ja kokee olevansa huonompi ihminen, kuin muut. Masentunut ei vain pysty sormia napsauttamalla taas iloitsemaan elämästään. Jokainen masentunut on itse tärkeimmässä roolissa parantumisensa kanssa, mutta se ei onnistu sormia napsauttamalla. Parantumisen kannalta on tärkeää kokea positiivisia asioita. Masennuksen vaikeusasteesta ja ihmisestä riippuen lisäksi tarvitaan tukea, hoitoa, terapiaa ja mahdollisesti myös lääkkeitä.

Jollakin tavalla masennus on elinikäinen sairaus. Siitä voi parantua, mutta aina se voi palata takaisin. Monilla masentuneilla on kausia, kun menee hyvin ja sitten taas niitä huonoja kausia. Minulle syksy on aina vaikeaa aikaa. Monille valomäärän vähentyminen ja väsymys laukaiseen ns. kaamosmasennuksen. Kaamosmasennusta sairastetaan pimeimpinä vuodenaikoina. Toiset taas masentuvat keväisin. Valomäärän lisääntyminen ei herätä kaikkia talviunestaan, vaan saamattomuus voi luoda paineita ja tätä kautta aiheuttaa masennusta.

Minulla on ollut monen asteisia masennusoireita. Lievimmillään olen vain saamaton ja väsynyt. Vähän pidemmälle sairastuneena olen epäsosiaalinen, saamaton, väsynyt, ärtynyt, muistini pätkii pahasti, ahdistunut, soimaan itseäni vähän kaikesta, olen stressaantuneempi, kuin normaalisti ja menetän itseluottamuksen. Pahimmillaan lisäksi olen täysin toimintakyvytön, flegmaattinen, syytän itseäni kaikesta, koen, että elämä rankaisee minua ja koen muutenkin olevani umpikujassa. En tuossa tilassa olevana enää jaksa välittää mistään. Kaikki on yhdentekevää ja mikään positiivinen asia ei tunnu miltään.

Elämä on toisinaan kivikkoista kaikilla, mutta miksi toiset sairastuvat ja toiset ei? Masentunutta voisi luulla yliherkäksi, itsekkääksi ja vastuuta pakoilevaksi. Todellisuudessa tunnolliset, ahkerat, itseltään paljon vaativat ja luovat ihmiset sairastuvat muita herkemmin masennukseen.

Oman masennuksen pahensi veljeni kuolema onnettomuudessa. Ennen sitäkin elämäni varrella oli tapahtunut ikäviä asioita, kuten isäni kuolema, avioero (palasimme kuitenkin takaisin yhteen) ja muita pettymyksiä itseeni ja muihin ihmisiin, jotka kaikki jättivät jälkensä minuun. Olin sen verran vakavasti jo masentunut, että se huomattiin ja sain hoitoa siihen.

Syksyisin alkaa väsymys painaa pimeyden vuoksi ja toimeliaana ihmisenä en jaksa ja kykene kaikkeen mitä haluaisin. Noidankehä onkin valmis. Luovuus, kekseliäisyys ja energisyys katoaan ensimmäisenä. Tuntemuksina tulee riittämättömyden tunteet, selittämätön syyllisyyden tunne ja häpeä. Sen jälkeen pikkuhiljaa kaikki ylimääräinen alkaa vaatimaan suuria ponnisteluja. Jos minulla on esimerkiksi jokin bloggaajatapahtuma tiedossa, niin en rehellisesti jaksa aina mennä. Tuntuu liian paljon voimia vievältä, sosiaaliset tilanteet vaativat ponnisteluja, joka ei ole minulle normaalisti ollenkaan työlästä, päinvastoin. Minusta tulee vähäsanaisempi ja hiljaisempi. Haluan vain vetää peiton korviin ja olla omassa turvapaikassani kotona. Onneksi on aina se joulu, jota odotan ja joka piristää minua. Tammikuussa yleensä herään uutena ihmisenä, täynnä uutta tarmoa ja energiaa puhkuen.

Luojan kiitos, että elämme SOME:n kulta-aikaa. Saan itseni jollakin tavalla pidettyä tälläisinä vaiheina kiinni sosiaalisissa kanssakäymisissä.

Onko masennus yleistynyt vai onko se trendisairaus? En tiedä, mutta luulen, että masennusta on ollut aina. Nykyään siitä puhutaan ja tiedetään enemmän. Tilastot kertovat myös meidän avoimuudesta ja kyvystä hakea apua, sillä itsemurhatilastot ovat alhaisimmillaan yli 40 vuoteen. Tosin joskus harhaanjohtavasti puhutaan masentuneisuudesta, jos on allapäin suhteen kariutuessa tai ei saanutkaan sitä työpaikkaa, jota kovasti toivoi. Hetkellinen alakuloisuus ja pettymys ei ole masennusta, vaan se menee ohi positiivisten kokemuksien myötä. Alakuloisuus on normaalia pettymyksen vuoksi ja se onkin seuraus tapahtuneesta. Masentuneella ei aina välttämättä ole konkreettista syytä tuntemuksiinsa ja se tekee masennuksen ymmärtämisestä vaikeaa muille.

Jos epäilet itselläsi tai läheiselläsi olevan masennusta, niin hanki apua. Elämänlaatu paranee huomattavasti, kun ongelmalle tehdään jotain.

Googlettamalla löytää paljon tietoa masennuksesta ja erilaisia testejä, joilla voi kartoittaa mahdollista masennusta. Lääkäri on kuitenkin se, joka diagnosoi sairaudet, joten lääkärillä käynti on askel parantumiseen.

Vakavan ja synkän aiheen loppuun pieni aiheeseen sopiva kevennys.

Masentuneena sitä tahtoo piiloilla muulta maailmalta ja pelkää kohdata kaikkea voimattomuuden ja toimintakyvyttömyyden vuoksi.

Ja kun taas elämä voittaa, niin uskallusta riittää kaasu pohjassa tekemään hyppyjä tuntemattomaan.

Haluaako joku jakaa oman kokemuksensa kommenteissa? Miten parannuit vai oletko vielä matkalla parantumiseen? Voit kommentoida anonyymistikin. Vertaistuki ja tieto siitä, että muillakin on samoja ongelmia, auttaa parantumaan ja ymmärtämään itseään. Myös vinkkejä lievän masennuksen ja alakuloisuuden loitolla pitämiseen saa jakaa!

X