Glitz & Glam

Kaipaan auringon lämpöön! Aurinkoisia kuvia Kreetalta

Teksti: Minna / Glitz & Glam
Kreeta Hania kesäkuu 2019

Jos joku ei vielä tiennyt, niin minä inhoan marraskuuta! Tämä pimeys ja väsymys on minulle aina niin ahdistavaa. Pitäisi jaksaa ja olla skarppina, mutta tuntuu välillä, että jokainen päivä olisi yhtä tahmeaa kuin puurossa hiihtäminen. Marraskuu pitäisi olla lomakuukausi. Tehtäisiin vaikka kesällä enemmän töitä ja marraskuussa sitten koko Suomi säppiin. Kai ymmärsitte, että vitsailin… vai vitsailinko sittenkään?

Kyllähän tässä meinasi koko Suomi mennä säppiin, mutta onneksi eilen tilanne ratkesi, toistaiseksi. Viittaan tietenkin Postin lakkoon. Kaikki sympatia meidän valtio-omisteisen Postin työntekijöille. Eikös työntekijäpuoli voisi lähteä vuorostaan vähän TES-shoppailulle? Nyt olisi Black Friday -viikko. Voisi löytyä hyviä shoppailtavia TESejä. Työntekijät voisi valita itsellensä mieleisen TESin, niin Suomessa pystyisi työssäkäyvät elämään palkallaan. Omasta tämän hetken tilanteesta en valita, mutta muistutan, että olen lähtöisin matalapalkkaisilta aloilta. Tiedän, mitä se on.

Tämän verran oli pakko ottaa kantaa ajankohtaiseen aiheeseen. Nyt kuitenkin haluan viedä teidät ns. virtuaalimatkalle aurinkoisen lämpimälle Kreetalle, Haniaan. Olimme kesäkuussa 2019 juhannusviikolla perhelomalla Kreetalla.

Lentomme Kreetalle oli 18.6., mutta reissumme alkoi jo edellisenä päivänä. Aikaisen aamulennon vuoksi päätimme yöpyä lentokenttähotellissa. Eihän meiltä ajaisi lentokentälle kuin 1,5 tuntia, mutta kätevyyden vuoksi menimme edellisenä iltana hotelliin. Se oli todella kätevää, kun huoneen hintaan kuului auton parkkimaksu viikoksi ja kuljetukset lentokentälle ja takaisin. Toki lapset kävivät vähän kierroksilla seuraavan aamun lentoa odotellessa, että koko perheen yöunet jäivät aika lyhyiksi. Airport Hotel Pilotti oli oikein hyvä perushotelli ilman ylellisyyksiä. Kaikki toimi mutkattomasti. Ilmastointia olisin kaivannut, sillä huone oli aika lämmin kesäkuun iltana. Siitä ainut miinus.

Aamulla lensimme Kreetalle, Hanian (vai kuuluisiko kirjoittaa Chaniá?) kansainväliselle lentokentälle, joka googlettamani tiedon mukaan on nimeltään Ioánnis Daskalogiánnis. Oli hyvin hämmentävää saapua niin pienelle lentokentälle. Koneesta tultiin pois rappuja pitkin ja siitä suoraan bussille, joka vei meidät terminaalirakennukseen matkalaukkuja odottamaan. Etukäteen tilaamamme taksikuljettaja olikin meitä nimikyltti käsissään vastassa. Siitä sitten autoon ja nokka kohti hotelliamme, joka sijaitsi toisella puolen Hanian kaupunkia. Olin taksissa yhtä hymyä. Muistan vieläkin sen tunteen, kun ajattelin, että vihdoin olemme täällä ja tästä meidän ihana loma kunnolla alkaa. Maisemat olivat niin upeat, että yritin kuvailla niitä liikkuvasta autosta.

Hotellimme oli Sirios Village, joka tosiaan sijaitsee noin 5 km Hanian keskustasta länteen, mutta ei kuitenkaan aivan Agia Marinalla asti.

Sirios Village oli hyvin kaunis ja viihtyisä huoneistohotellityyppinen all in clusive -hotelli. Rakennuksia oli hyvin erilaisia ympäriinsä. Siisteydestä pidettiin huolta ja kaikki oli niin kaunista. Koin tulleeni paratiisiin, kun kukkapensaiden ohi kulkiessa perhosia lehahti ilmaan kymmeniä. Yritin epätoivoisesti kuvata niitä, mutta harmikseni eivät näy kuvissa niin hyvin kuin siinä itse tilanteessa. Perhosia oli paljon!

Meillä oli Sirios Villagen korkeatasoisin huoneisto, Lux Suite with private pool. Huoneistomme sijaitsi aivan päärakennuksen läheisyydessä, jossa aamiainen, lounas ja illallinen tarjoiltiin sekä olimme aivan allasbaarin läheisyydessä. Omasta portista sisään, portaat ylös, josta saavuttiin omalle terassille.

Ja terassi tosiaan oli mieletön! Tilaa oli runsaasti ja terassilla pääsi oleskelemaan auringossa että varjossa. Oma uima-allas oli jotain niin käsittämätöntä luksusta.

Ja kyllähän siellä altaassa tuli oltua. Lasten vanhempina meillä oli miehen kanssa niin helppoa, kun lapset saivat uida omassa altaassa ja me saimme rauhassa katsella perään, mutta samalla touhuta omia juttuja. Yleisillä altailla pitäisi vahdata silmä tarkkana ihmislaumasta niitä omia lapsiaan.

Iltaisin lapset menivät nukkumaan samaan aikaan kuin kotonakin kesälomalla joutuivat menemään. Silloin oli sitten meidän vanhempien oma hetki. Ja siitä kuulkaa sitten otettiin ilo irti koko rahan edestä. Olihan se makeeta juhannusaattona siemailla viiniä uima-altaassa ja pusutella miehen kanssa Kreetan lämpimässä yössä. Kyllä me yli 20 vuotta yhdessä olleet ja ruuhkavuosia elävät vanhemmat välillä osataan.

Meillä oli sattunut hyvä onni huoneistomme sijainnin kanssa. Terassiltamme oli suora näkyvä ravintolaan ja allasalueelle.

Iltaisin saimme katsella omalta terassilta koko perheelle tarkoitettua iltaohjelmaa. Sirios Village on hyvin siisti ja hiljainen hotelli. Musiikki ei pauhaa kovaa kuin jonkun show’n ajan. Muuten rauhallista.

Iltaisin ihmiset kokoontuvat allasbaarin läheisyyteen viettämään aikaa. Puolilta öin oli hyvin usein jo todella hiljaista. Mieheni syntymäpäivänä kävimme juomassa drinksut allasbaarilla, mutta muuten vietimme aikaa omissa oloissamme.

Meillä oli niin viihtyisä terassi, että kyllä siellä kelpasi aikaansa viettää. Koska allasbaari näkyi terassiltamme, kävimme vain hakemassa juomat sieltä ja nautimme illasta huoneemme terassilla.

Merenranta oli kävelymatkan päässä hotelliltamme, mutta se lyhytkin matka niissä helteissä oli aika raskas. Meidän ollessamme Kreetalla lämpötilat huitelivat +32-38 -asteessa.

Iguana Beach sijaitsee kuvassa niemen toisella puolen. Jos tiedät paikan, tiedät, mistä kuva on otettu. Läheinen hiekkaranta oli viihtyisä ja yllättävän rauhallinen. Hiekkaranta ei ole yhtä iso kuin esimerkiksi Turkin Sidessa, jossa kävimme kesällä 2018.

Rannalla on hotellien omia alueita sekä ihan kaikille vapaata, yleistä uimarantaa. Koska meidän hotellillamme ei ollut omaa ranta-aluetta, vuokrasimme erään hotellin rantatuolit käyttöömme. Lapset saivat kerätä kiviä ja simpukoita, kun me vanhemmat saimme lekotella varjossa.

Rannan syvyys oli hyvin matala, joten sopii pikkulapsillekin.

Kävimme yhtenä päivänä Hanian venetsialaisessa satamassa.

Rakastuin paikkaan. Vaikka oli todella kuuma päivä, menin kananlihalle saavuttuamme satama-alueelle. Se tunnelma! Se oli jotain niin mahtavaa. Katusoittajia, ihana meri, vilske, mutta silti kaikki ihmiset niin hyväntuulisia. Ei todellakaan sama meno kuin meillä Suomessa.

Huomasin, että lapsetkin viihtyivät, sillä merta on mielenkiintoista tutkia ja katsella.

Kaunis meri, katusoittajat ja hyvä fiilis… kaipaan tätä hetkeä!

Meitä odotti risteily lasipohjaveneellä. Olimme lähdössä 3,5 tunnin merimatkalle.

Näitä lasipohjaveneillä retkeilyä tarjoaa useampi yritys.

Maisemat olivat huikeat. Nuori, melkoisen komea atleetti kertoi meille turisteille paikoista ja historiasta. Harmi, kun en enää muista kuin muutamia juttuja. Thodoroun saarelle (kuvassa) ei saa nousta kuin kerran vuodessa. Saari on rauhoitettu ja sitä jopa vartioidaan tarkasti. Kesäkuun 8. päivä on Pyhän Theodoroksen päivä, jolloin saarelle saa nousta. Saarella elää uhanalainen kri-kri -vuohilaji. Mekin näimme mereltä vuorenrinteellä yhden vuohen, vaikka tietysti miehen kanssa vähän pohdimme, että koijataankohan meitä turisteja?

Pääsimme risteilyn aikana kolme kertaa uimaan ja snorklailemaan. Me kannoimme omat snorkkelit mukanamme, koska epäilin yhteiskäytössä olevien hygieenisyyttä.

Lasipohjaveneen lasipohja oli vähän pettymys. Ei siitä oikein mitään nähnyt, mutta yhden maailmansodan aikaisen lentokoneen hylyn näimme.

Oppaamme yritti houkutella kilpikonnia luoksemme, mutta merikilpikonnaa ei saapunut. Mutta pikkukaloja oli runsaasti.

Näimme kyllä sitten satamaan palatessamme merikilpikonnan. Se oli iso!

Meidän lapset totta kai halusivat syöttää kaloja. Minä uin niiden joukossa. SE OLI MAHTAVAA! Kalat eivät koskaan osuneet minuun, mutta olin niiden ympäröimä.

Koska emme olleet shoppailureissulla, ei minulla ole ostosvinkkejä Haniasta. Kävimme kuitenkin uimaleluja ja snorkkeleita ostamassa Jumbosta. Kyseessä on Tokmannien tyyppinen kauppaketju. Paljon kaikkea halvalla, jos sellaista ostospaikkaa etsii. Tyttäreni halusi ostaa muutaman puseron sieltä ja minä ostin toilettilaukkusetin. Uimaleluja siellä on valtavat valikoimat. Niitä kannattaa ehdottomasti lähteä Jumbosta katsomaan.

Ruoka on Kreetalla todella hyvää ja laadukasta verrattuna Turkin Sideen. Hotellillamme oli hyvää ruokaa sekä merenrannalla olleessa ravintolassa. Pari kertaa kävimme hotellimme läheisyydessä olevassa tavernassa, josta sai myös ihania jäätelöitä ja mehujäitä! Ne olivat oikeiden hedelmien kuorissa! Minä söin ensimmäisellä kerralla kookosjäätelön kookoskuoresta ja toisella kerralla taisin syödä sitruunajäätelön sitruunankuoressa. Tässä kuvassa tyttäreni vesimelonimehujää. Hän on aivan hulluna vesimeloniin.

Ruoka ei ole esteettistä Kreetalla, mutta se on hyvää ja palvelu on parasta kokemaani. Lisäksi huomasimme, että Kreetalla on tapa, että aina tulee jotain kylkiäistä mukaan, eikä lapsia koskaan jätetä huomioimatta. Heidän kulttuurissaan lapsista pidetään ja sen kyllä huomaa. Melkoinen kontrasti meidän kulttuuriimme. Ärsyttää välillä, kun yleistetään, että kaikki äidit ja isät antavat lasten riehua ravintoloissa. Omat lapseni istuvat kiltisti fine diningissa syöden kuusi ruokalajia. Mutta siihen ei tietenkään ole päästy ilman harjoittelua. Lapsi harjoittelee, kuten me aikuisetkin harjoittelemme asioita, joita emme vielä osaa. 😊 Ja niitähän on lukuisia, kerta maailma ei ole vieläkään valmis.

Yhden yhdestäkään paikasta, missä pysähdyimme vaikka vain juomaan, emme poistuneet ilman ylimääräisiä tarjoiluja. Tietysti ne ovat hintaan sisällytettyjä, mutta jotenkin niin outoa, että vähän väliä kannetaan jotain juomaa tai jäätelöä lapsille ja vanhemmille.

Sydämeni jäi Kreetalle. Kyllä me siellä ollessamme mietittiin, että muutetaanko sinne asumaan? Ahdisti jo silloin marraskuun pimeys. Noh, kyllä tästä selvitään, kuten jo kaikki edellisetkin vuodet. Sunnuntaina alkaa joulukuu! Marraskuu alkaa olla taputeltu, jes!

Mutta pakko sanoa, että kylläpä näiden ihanien lomakuvien selailu piristi ja latasi mieltä. Ihanaa muistella kaikkea tähän blogipostaukseen. Nyt vaan heräsi matkakuume! Mitä, jos ensi kesäksi alkaisi katsella matkaa…

Minne suosittelet seuraavaksi matkustamista tällä kokoonpanolla ja näillä tiedoilla?

Lue myös

X