Matkat

Tallinna – aina jotain uutta ja mielenkiintoista

3.8.2017 Teksti: Minna / Glitz & Glam

Instagramini seuraajat varmaan huomasivatkin, että olin viime viikolla pikareissulla Tallinnassa. Ajattelin nyt jakaa muutaman vinkin ja kokemuksen viimeiseltä reissultani. Tällä reissulla en kulkenut kosmetiikkaosastoilla. Niitä vinkkejä en tällä kertaa jaa, mutta jotain sellaista, mitä ei varmaan ihan jokainen Tallinassa silloin tällöin käyvä vielä tiedä.

Tallinna ja sen vanhakaupunki on jo vanha tuttu. Siellä varmasti jokainen on reissuillaan käynyt. Aina kesäisin niin vilkas ja kaunis, mutta tavallaan jo nähty. Tallinnasta voi konkarikin löytää uusia kokemuksia ja nähtävää.

Tässä tulee loistava ravintolasuositus! Olimme toista kertaa ravintola Ribessä. Jälleen loistavaa ruokaa, hyvää palvelua ja mielyttävä miljöö. Vaikka Ribe on fine dining -paikka, niin Ribe ei ole mitenkään hirvittävän kallis. Chef’s Menu sisältää viisi ruokalajia, joka maksaa 44 euroa. Jos mukaan ottaa vielä juustot, maksaa menu 49 euroa. Ihan alussa tulee keittiön tervehdys, joka tällä kertaa oli lohitartar. Pääruoan sai valita kahdesta vaihtoehdosta. Minä valitsin lohen, mies otti angus-härkää. Juustojen jälkeen tuli suuta huuhteleva/neutralisoiva jäädyke. Viinipaketti maksoi 33 euroa. Eli jos meidän ateriat ja juomat kokonaisuudet lasketaan, niin 8 ruokalajia 49 euroa ja 5 viinipaketin viiniä 33 euroa / hlö. Tämä on todella edullinen hinta fine diningista ja kauniissa ympäristössä syömisestä. Toki heiltä saa ihan à la carteltakin annoksia, jotka ovat sitten suurempia, kuin tällaisen pitkän menun annoskoot. Huomioimme myös, että paikalliset suosivat Ribeä. Se on aina merkki hyvästä hinta-laatusuhteesta. Jos pukeutumistaan paikkaan miettii, niin ihan tavalliset vaatteet riittävät.

Pääset selaamaan menun kokonaisuudessaan kuvaa klikkailemalla. (Toivottavasti toimii myös mobiililla.)

Linkki Riben sivuille. Sieltä löydät tarkempaa tietoa sijainnista ja aukioloista.

Jos drinksuille mielii, niin ehdottomasti kannattaa katsastaa Mamma La Roosa! Upeita, maistuvia drinkkejä, jotka tehdään suurella ylpeydellä ammattitaitoon.

Mamma La Roosan sisustus on jännittävä. Ympärillä, jopa kattoa myöten on paljon katseltavaa.

Paikassa on monenlaisia huoneita ja huonekalut ovat erilaisia. Hauska sekoitus kaikenlaisia tyylilajeja, jotka luovat boheemin ja mielenkiintoisen tunnelman.

Mamma La Roosa on paikallisten suosiossa, mutta kyllä sinne muitakin turisteja löysi – jopa suomalaisia.

Drinkit ovat niin mahtavia, että niitä haluaa maistella enemmänkin.

Lämpöisenä kesäiltana terassi on vilkas. Taustalla näkyvästä vanhasta paloaseman tornista moni Tallinnassa matkannut varmasti tunnistaakin sijainnin. Mamma La Roosa sijaitsee aivan vanhan kaupungin ”ovella”. Kaikki varmaan tietävät sen suuren vihreän puutalon, joka on Venus-yökerhon vieressä. Viru hotellilta vain risteyksen yli, ohi Venus Clubin ja ollaankin Mamma La Roosalla.

Terassi on todella viihtyisä ja ihmiset hyväntuulisia. Täällä kannattaa käydä!

Paikasta saa myös ruokaa. Kävimme seuraavana päivänä lounaalla siellä. Ruoka oli ihan ok. Enemmän suitsutan tätä paikkaa drinkkien vuoksi. Vieressä on Tai Boh niminen ravintola, joka taitaa olla Mamma La Roosan kanssa samassa omistuksessa. Siellä emme käyneet, mutta paikka vaikuttaa intialaistyyliseltä ravintolalta.

Linkki Mamma La Roosan verkkosivuille.

Alussa sanoin, että vanhakaupunki alkaa olla nähty. Oletteko käyneet Rotermannin alueella? Wauh! Olen käynyt Tallinnassa vuodesta 2002 asti. Rotermann on ollut oikea slummialue ja venäläisten piraattituotteiden myyntipaikka aina satamaan asti. Ei ole enää! Olemme miehen kanssa huomanneet, että Rotermann on ollut muutoksen tuulissa, mutta siis… wau!

Alue on oikeastaan Rotermann City. Ihan kuin uusi kaupunki kaupungin keskellä. Upea, viihtyisä ja täynnä elämää. Tallinna, sinä se jaksat aina yllättää muutoksissasi. Siksi niin tästä kaupungista pidän. Lapsiperheille vinkiksi, että alueella on lapsille joitakin leikkipaikkoja ja turvallista liikkua. Alue on jalankulkijoille.

Täältä löydät joitakin mainoskuvia uudistuneesta alueesta.

Koska olimme huoneistossa yötä, niin päätimme käydä aamupalalla Rotermannin alueella, jonka kupeessa huoneistomme sijaitsi. Tarkalleen ottaen huoneistomme oli kauppakeskus Forumissa, jossa muuten Lush sijaitsee. (Argh, kävinhän minä siellä shoppailemassa meille kylpypommit! Olin jo unohtanut.)

Suosittelen Carmen Cafeta. Paikasta saa todella monipuolista syötävää, jopa puuroa! Se tuntui olevan kovin suosittua, kun katselin paikallisten ostoksia omia annoksiamme odotellessa. Me söimme täytetyt focaccia-leivät, joissa oli kaikki aamupalan ainekset. Oli pekonia, makkaraa, salaattia, tomaattia ja munaa. Täydellinen! Katselimme siinä ajan kanssa paikat tarjontaa ja tajusimme, että sieltä olisi saanut kaikenlaisia munakkaitakin.

Kurkkaa Carmen Cafen omille verkkosivuille. Täältä löydät lisää viihtyisän Rotermannin alueen ruokapaikkoja.

Meidän piti jo viime kesänä mennä Bastionin tunneleihin. Viime vuonna olimme Tallinnassa juhannusviikolla. Tunnelit menivät kiinni jo puolilta päivin silloin 23.6. Voitonpyhänä. Tänä vuonna sitten olimme reippaina jo aamupäivästä ja valmiina menossa tunneleihin. No mitä? Emme päässeet vieläkään. Meille kerrottiin, että heille pitää tehdä etukäteen varaus, jotta sinne pääsee – aina! Tätä en kyllä ollut lukenut etukäteen mistään. Noh, vinkkinä nyt muillekin. Sinne pitää tehdä varaus etukäteen. Nyt sitten jälkeenpäin näin siitä kyllä maininnan. Ensi kerralla sitten…

Koska meillä jäi tunnelit väliin, päätimme vihdoin ja viimein pysähtyä terassille, jota olemme katselleet jo pari aikaisempaakin vuotta. Selvitin nyt tuon hulppean terassiravintolan nimen. Se on Varblane! Tämä upea terassi sijaitsee Vapaudenaukiolta Bastionin tunneleille vievien rappujen varrella. Varblanessa on ihan ultimaattisen tyylikäs terassi ihanine lounge-tiloineen ja köllöttelypaikkoineen. Siellä saa todella mahtavat mansikka margaritat. Siellä myös on vesipiippuja, jotka vaikuttavat olevan paikallisten suosiossa. Eräskin nuori herra teki töitä läppärillään ja köllötteli vesipiipun kanssa terassikalusteilla.

Näet lisää kuvia terassista klikkaamalla kuvaa. 

Tässä linkki Tripadvisorille Varblanesta.

Oletteko käyneet katsomassa Tallinna Legendid? Se on samaan aikaan teatteria, historiaa ja elämystä. Vanhakaupunki antaa tälle historian havinaa pursuavalle näytelmälle aivan omanlaisen tunnelmansa.

Jutun idea on se, että taustanauha kertoo tarinaa, näyttelijät värittävät kokemusta lisää sekä musiikki, efektit ja muut vempaimet. Yleisö pääsee joissakin mukaan osallistumaan. En enempiä halua paljastaa, jotta en vie yllätyksellisiä kokemuksia Tallinnan Legendoja katsomaan haluavilta.

Minuun Tallinnan Legendat tekivät vaikutukset. Kiintoisia tarinoita pimeältä keskiajalta sekä sen ajan karmivia uskomuksia ja tekoja. Taustanauha on loistava! Näyttelijöiden aksentti on vähän sellainen, että saattaa hetkittäin olla vaikeuksia saada selvää, varsinkin lauluista. Alku on minusta mielenkiintoisempi sekä pelottavampi. Loppua kohden legendat vähän latistuvat, mutta se ei kokonaisuutta haitannut. Visuaalisesti hieno ja tunnelmaltaan huikea kokemus! Suosittelen!

Tallinnan Legendat saa neljällä kielellä – Viro, Venäjä, Englanti ja Suomi. Näytös kestää 40 minuuttia, joka kyllä tuntuu vartilta. Niin mukaansa tempaava se on, että ajantaju katosi. Liput ovat hinnaltaan 16 euroa. Näytöksen voi varata etukäteenkin, mutta ovelta kyselemällä saa tietoonsa milloin haluamallaan kielellä seuraava kierros alkaa. Meidän piti odottaa 45 minuuttia, sillä pari suomalaisnaista olivat tehneet etukäteen varauksen, joten pääsimme heidän kanssa samaan aikaan. Tallinnan Legendoja ei suositella alta 10-vuotialle. On se sen verran karmiva joistakin kohtaa, että en ainakaan nuorimmaistani sinne vielä veisi. Sitä ei myöskään suositella raskaana oleville eikä epilepsiaa sairastaville. Ennen näytökseen menoa mietin, että miksi ihmeessä ei raskaana voisi tuollaiseen mennä. Aika alussa se minulle sitten selvisi. En halua paljastaa liikaa, mutta raskaana jotkut jutut voivat olla riskaabeleja ja odottavalle äidille kivuliaitakin – varsinkin jo pidemmällä olevassa raskaudessa.

Kuva: Tallinna Legendid

Näytös alkaa teloituskuvauksella, jossa virittäydytään pimeän keskiajan tunnelmaan. Juttuihin, jotka olivat arkea silloin joskus. Juttuihin, jotka tuntuvat epäihmismäiseltä tänä päivänä. Kuvan saa ostaa kierroksen loputtua. Sen saa paperisena sekä sähköpostiosoitteeseensa digitaalisena.

Linkki Tallinnan Legendojen verkkosivuille.

Tripadvisorissa on paljon arvosteluja. 187:stä arvostelusta 137 on antanut erinomainen ja vain 7  todella huonon. Itse antaisin tälle samalla arvosteluasteikolla erittäin hyvä (joka on toiseksi paras mahdollinen). Ei täydellinen, mutta mielenkiintoinen ja erilainen kokemus museota ja teatteria.

Tallinna oli ihanan kesäinen ja lämmin. Pääsin vihdoin ulkoiluttamaan kesävaatteitani. Kuten Instagramissanikin sanoin: pätkä osti maksin ja on ylpeydellä kantanut sitä. Reissuun mahtui toinenkin upea ravintolaillallinen, mutta ehkä postaan sen joskus toiste omana postauksenaan. Se ravintola on vähän fiinimpi ja kalliimpi sekä sen huikeasta tasosta on muutenkin niin paljon kerrottavaa. Jätetään se toiseen kertaan.

Kuvassa muuten näkyy huoneistomme makuuhuonetta. Tämä oli toinen kerta kun käytimme Tallinnassa hotellin sijaan huoneistoa. Ei ollenkaan hullumpi vaihtoehto. Se tietty prameus ja luksus niistä on puuttunut, mutta tutkimalla vaihtoehtoja löytää todella hyviä huoneistoja hulppeine parvekkeineen aika edullisestikin. Aamupalan voi aina itse valmistaa tai käydä syömässä jossain lähistöllä olevassa paikassa. Niitäkin kun Tallinnassa riittää.

Kerroinkin, että olen käynyt Tallinnassa vuodesta 2002 asti. En tunnu kyllästyvän siihen kaupunkiin, sillä Tallinna muuttuu ja kehittyy kaiken aikaa. Aina sieltä löytyy jotain uutta, kaunista tai yllätyksellistä. Varsinkin jos poikkeaa niiltä samoilta tutuilta reiteiltään. Tallinna on minun ja mieheni pakopaikka. Sinne ”karkaamme” arjen kiireestä ja varaamme aikaa toisillemme. Olemme vain siinä hetkessä kahdestaan. Siksi minä nykyään räpsin vain kännykällä joitakin kuvia, jotta meidän yhteinen aika ei mene minun kuvaillessa.

Miten te muut vietätte aikanne Tallinnassa? Mitä teette siellä? Missä käytte? Haluan kuulla vinkkejä, sillä niiden perusteella itsekin siellä suuntaan.

P.s. Laitan vielä muutaman linkin aikaisempiin Tallinnaa käsitteleviin postauksiin. Oikeasti näitä on kyllä enemmänkin täällä blogissani, mutta minulla ei ole mitään tiettyä tägiä niille. 🙁

Tallinnapostaus 1
Tallinnapostaus 2

Tallinnapostaus 3
Tallinnapostaus 4

Lue myös

Suosittelemme