Glitz & Glam

Ole leidi, he sanoivat – Mitä video sinulle sanoo?

Teksti: Minna / Glitz & Glam

Olet mitä luultavimmin nähnyt vahvoja tuntemuksia herättävän Be a lady -videon, jossa Sinkkuelämästäkin tuttu näyttelijä Cynthia Nixon toistaa ääneen ristiriitaisia ja ajatuksia herätteleviä fraaseja. Nämä lausahdukset ovat hyvin tyypillisiä elämänohjeita, toiveita, neuvoja, vaatimuksia ja pyyntöjä, joita jokainen meistä on jossain vaiheessa elämää kuullut.

”Be a lady they said.”

Näin videon ensimmäistä kertaa muutama päivä sitten. Se kosketti, se osui, se myös sattui. Video on kuvattu niin vahvalla sanomalla ja intensiteetillä, että se ei voi jättää ketään kylmäksi. Ei siis ihme, että Be a lady -video nousi viraaliksi välittömästi.

Katsoin videon useaan kertaan. Joka kerta se sai ihoni kananlihalle ja vahvan tunnetilan päälle. Koin surua, koin vahvuutta, koin iloa, että asioista vihdoin keskustellaan. Video on vain video. Mutta se, miten katsoja tulkitsee videon sanomaa, on ratkaisevaa. Tästä syystä olen katsonut videon monta kertaa ja pyrkinyt näkemään sen mahdollisimman laajana kokonaisuutena, en vain omaan elämääni peilaten.

Katso Be a lady -video, jos et ole vielä nähnyt sitä.

Be a lady -video on kuin taide, joka näyttäytyy jokaiselle katsojalleen omalla tavalla. Jokainen näkee siinä jotain eri tavalla. Jokainen peilaa sitä omaan elämäänsä, omaan näkökulmaansa ja ympäröivään maailmaansa. Videon sanomaa tulkitaan lähtökohtaisesti omista näkökulmista.

Toiset näkevät videon vastaiskuna valkoisia heteromiehiä vastaan, jotkut muotitalojen ja naistenlehtien syöttämää ihannetta vastustavana, ja joku voi nähdä videolla kannanoton vallitsevaa kaksinaismoralismia kohtaan.

”Hymyile enemmän. Tuota miehille nautintoa. Ole kokenut. Ole seksuaalinen. Ole viaton.”

Näen videossa vahvan sanoman, josta nyt on aika puhua ääneen. Aika ei ole koskaan ollut kypsempi tai otollisempi kuin tämän vuosikymmenen alku. Video näyttäytyy ensisijaisesti naisten kokemia paineita esiin nostavaksi, mutta tästä voisi keskustella yleisenä ilmiönä sukupuoleen, ikään tai statukseen katsomatta.

Elämme suorituspaineiden maailmassa. Mietimme liikaa, mitä joku ajattelee? Ja kyllä, jokuhan aina ajattelee. Nykyään ajatellaan aina vain äänekkäämmin ja julkisemmin. Some on täynnä hyvin huonosti käyttäytyviä aikuisia, jotka ruokkivat nimenomaan paineita itseään ja muita kohtaan.

Näen Be a lady -videon kannanottona ihmisyyden puolesta. Ihminen on sivistyneempi ja tietoisempi kuin koskaan historiansa aikana. Silti edelleen surullisen paljon meissä piilee tarvetta painaa toisiamme alas, talloa muiden itsetuntoa ja kiillotella omaa sädekehäänsä milloin missäkin somekeskusteluissa. Hyi hitto!

Vastaavia videoita voitaisiin toteuttaa äitiydestä, miehisyydestä, lapsuudesta ja mistä vain. Haluan näyttää sen esimerkkinä.

”Ole äiti, he sanoivat. Äitiys tekee naiseksi. Äitiys vie naiseuden. Elät vain lapsiasi varten. Älä unohda omia tarpeitasi. Näköjään raskauskiloja. Ei ole tervettä heti laihduttaa. Ole mahdollisimman pitkään kotona lasten kanssa. Ethän kuluta verorahojamme olemalla vain kotona lasten kanssa. Ole äiti, he sanoivat. Olet liian nuori äidiksi. Olet liian vanha äidiksi. Laitoitko lapset urasi edelle? Laitoitko urasi lastesi edelle? Ole äiti, he sanoivat.”

”Ole mies, he sanoivat. Ole maskuliininen, naiset pitävät miehekkäistä miehistä. Ole herkkä, naiset pitävät herkistä miehistä. Älä itke. Muista näyttää tunteesi. Ole vahva. Tienaa hyvin. Miehen pitää ansaita hyvin. Ole mies, he sanoivat. Käy salilla, naiset pitävät lihaksista. Älä ole liian lihaksikas, naiset luulevat tyhmäksi. Huolehdi ulkonäöstäsi. Oletko joku homo, kun vietät aikaasi peilin edessä? Ole aina valmis ”toimintaan”. Hanki monta naista. Ole rakastaja. Älä ole pelimies. Kuuntele ja kunnioita puolisoasi. Oletko joku tossu, kun kuuntelet vaimoasi? Ole mies, he sanoivat.”

”Ole hyvä lapsi, he sanoivat. Lue kirjoja. Miksi luet vain kirjoja, etkä ole kavereiden kanssa? Älä pelaa liikaa pelejä. Miksi sinä et pelaa, kun muutkin pelaavat? Ole hyvä lapsi, he sanoivat. Ole hyvä ja ahkera koulussa. Onko lapsessa jotain vikaa, kun kouluarvosanat ovat pelkästään kiitettäviä? Ole rohkea ja puhelias. Ole hiljaa ja liikkumatta. Ole utelias ja tutkiva. Älä koske mihinkään! Tytöt pukeutuvat vaaleanpunaiseen, pojat siniseen. Poikani, ethän pukeudu mekkoon? Ole hyvä lapsi, he sanoivat.”

Näen ja tulkitsen tämän Girls. Girls. Girls. -lehden kampanjavideon sanomana, joka on kohdistettu meihin jokaiseen. Minusta se ei hae vastakkainasettelua. Sillä ei pyritä dissaaamaan miehiä tai syyllistämään valkoisia heteromiehiä, sillä aivan tasan yhtä paljon syyllisiä ovat naisetkin. Vaikka ajatusmaailmat ovat toisilla vapautuneempia, sivistyneempiä ja suvaitsevampia, meissä silti vielä painaa patriarkaalisen aikakauden opit. Jokainen valkoinen heteromieskään ei koe niitä omikseen, joten ei pliis niputeta ja lokeroida. Keskitytään ennemmin käsittelemään ongelmaa ihmisten ongelmana, jonka ihmiset vanhoillisilla ajatuksillaan pitävät edelleen voimissaan, vaikka ne tuottavat meille vain turhia paineita.

”Ole leidi, he sanoivat. Älä puhu liian kovaa. Älä puhu liikaa.”

Be a lady -video ravisuttelee meitä pohtimaan liiallisia vaatimuksia, jotka ovat mielenterveydelle vaarallisia yrittää edes toteuttaa. Katsomme liikaa itseämme ja toisiamme omiin standardeihin vertailemalla ja osaksi pyrimme siihen, jota sukupolvi sukupolvelta opetetaan. Olisiko aika viheltää peli poikki? Kuka pystyy olemaan samaan aikaan sitä kaikkea, mitä me itseltämme ja muilta vaadimme?

Hienoa, jos sinä olet parempi äiti kuin joku toinen. Hienoa, jos olet kauniimpi, laihempi ja menestyneempi kuin muut. Mutta sinun ei tarvitse sitä tuoda ilmi kenellekään niin, että poljet paremmuudellasi toisia alas. Jos et osaa muulla tavoin, niin pidä paremmuutesi omana tietonasi, sillä noihin pölyttyneisiin toimintamalleihin kuuluvat myös sanonta: se kell’ onni on, se onnen kätkeköön. 😉

Be a lady -video herättää vahvoja tunteita ja antaa ajattelemisen aiheita tähän suorituskeskeiseen ja täydellisyyteen pyrkivään maailmaan.

Miten sinä tulkitsit Be a lady -videon? Mitä se sinulle kertoo?

Lue myös

X