Glitz & Glam

Syntyi ajatus: mitä jos lähtisin taas opiskelemaan?

Teksti: Minna / Glitz & Glam

Aina kuullessani tai lukiessani jonkun pohtivan opiskelemaan lähtemistä, olen paikalla kannustamassa. Opiskelu kannattaa aina! Oli sitten ajatuksissa alanvaihto, osaamisen syventämistä tai ihan vain mielenkiinnosta, niin jo se, että joku pohtii opiskelua, kertoo henkilön sisäisestä tarpeesta.

Taustoitan ensin omaa tilannettani.

Valmistuin toukokuussa 2019 tradenomiksi. Opiskelin liiketaloutta ja erikoistuin myyntiin ja markkinointiin. Työskentelen koulutustani vastaavassa työssä tällä hetkellä.

Heti valmistumiseni jälkeen sanoin, että jatkan vielä jossain vaiheessa opiskelua. Ajatuksissani oli opiskella joko YAMK-tutkinto eli ylempi tutkinto ammattikorkeakoulussa tai KTM eli kauppatieteiden maisteri yliopistossa.

Joskus loppusyksystä tai talvella sitten tuli sellainen fiilis, että tuskin tässä vielä moneen vuoteen tulen sittenkään jatkamaan. Tavallaan poistin sen ajatuksen, tai ainakin siirsin sen sellaiseksi ”sitten joskus” -haaveeksi. Sillä hetkellä vähän jopa ahdisti ajatus opiskelemisesta.

Ehkä yksi syy on kanssa siinä, kun katselen mieheni uurastamista insinööriopinnoissaan. Kun itse pääsi irti siitä opiskelusta valmistumisen jälkeen, mutta mies oli juuri aloittanut, niin aika ei pääse kultaa muistoja. Näin siinä kaiken aikaa mieheni samoja haasteita kuin mitä itsellänikin oli – pääasiassa ajanpuute ja jaksaminen.

Tällä hetkellä teen monien töiden lisäksi myös koulutus- ja opetustyötä. Olen mukana opettamassa ammattikorkeakoulun parissa opintojaksossa. Tietenkin nämä aiheet ovat digitaalista markkinointia.

Huomautus: kuvituskuvasta poiketen, opetus tapahtuu tällä hetkellä vain etänä. Kuvituskuva on ajalta ennen koronaa, kun olin kertomassa koulutuksestani ja urastani opiskelijoiden erikoistumisalaninfossa.

Epäilen, että tämä opetus- ja koulutustyössä oleminen sai sisälleni palavan halun jatkaa opiskelua. Kävin jo katsomassa Xamkin YAMK-tutkintoja. Siellä olisi parikin kiinnostavaa tutkintoa. Kiinnostuin niistä kahdesta tutkinnosta ihan siksi, että niistä olisi hyötyä minulle työssäni. Osaamiseni syvennettyä ja laajennettua, pystyisin tekemään omaa työtäni entistä paremmin ja voisin rohkeammin laajentaa tekemistäni.

Heitin huvikseni meidän toimarille tekstiviestillä tutkintoja, joita katselin, kun vastasin erääseen häneltä tulleeseen viestiin. Toimari näytti vihreää valoa, että anna mennä vaan! Tiesinhän minä hänen suhtautumisensa, opiskelua kannatetaan.

Sitten pohdin, millä ajalla minä opiskelisin. Nyt jo menen aikani kanssa äärirajoilla, kun teen kokoaikatyötä ja sen lisäksi olen osa-aikainen freelancer bloggaajana. Eli teen töitä yhteensä 60-70 h / vko, joskus enemmänkin.

Sitten muistin myös, että olemme miehen kanssa sopineet, että odottelen, että hän valmistuu. Sitten jatkan opiskelua. Meillä kun ei ole pelkästään kahden työssäkäyvän aikuisen talous, vaan meillä on lapsiakin. Aika on niin kortilla muutenkin.

Niin ja sitten se olennaisin. Jos meinaan opiskella YAMK-tutkinnon, tulee minulla olla 2 vuotta työkokemusta valmistumiseni jälkeen, jotta täyttäisin hakukelpoisuuden. Nythän minulla on vähän reilu vuosi.

Pöh, aika monta kapulaa rattaissa, mutta yksikään ei ole minulta opiskelua poissulkeva.

Mutta minkä oivalluksen minä teinkään! Tajusin, että minussa syttyi mieletön kipinä, joka odottaa roihuun lehahtamista. En ole vähään aikaan taas kokenut tällaista sisäistä paloa. Haluan tavoitella jotain niin mielettömästi, että vietän vapaa-aikaani tutkien ja lukien kaikkea mahdollista siitä.

Tästä sain varmuuden, että minä todella haluan taas opiskelemaan ja olen motivoitunut siihen. Tajusin, että vuoden päästä voin hakea. Silloin täytän hakukelpoisuuden YAMK-tutkintoon, mieheni toki vielä opiskelee, mutta alkaa olla loppusuoralla. Eihän hakeminen ole vielä tae opiskeluun pääsystä, mutta täytyy olla valmis opiskeluun, jos saa paikan.

Koska juuri nyt ei ole mahdollista lähteä YAMK-tutkintoa opiskelemaan, ajattelin ottaa tälle syksylle vaikka yhden avoimen AMK:n kurssin. Ja ensi keväänä vaikka toisen. Sytyin suorastaan liekkeihin, kun keksin avoimen opinnot. Ei tule montaa kurssia päällekkäin, vaan voin suorittaa vain sitä yhtä valitsemaani kurssia. Samalla pääsen kokeilemaan melkein parin vuoden tauon jälkeen, mitä se opiskelu olikaan.

Sanoin parin vuoden jälkeen siksi, että viimeinen vuosi opiskeluissani oli opinnäytetyötä ja enemmän muuta suorittavaa työtä kuin sitä perinteistä kurssiopiskelua luentoineen, opiskelumateriaaleineen ja palautettavine tehtävineen sekä raportteineen.

Haluan sanoa, että jos opiskelu kiinnostaa, niin siihen löytyy mahdollisuuksia. Toki spesifit alat ja niiden koulutukset ovat toki vähän haastavampia päästä toteuttamaan, mutta luulen, että verkko-opintojen mahdollisuus on laajentunut tämän vuoden aikana. Moni opetus on edelleen etämuotoista ja koulutuksia on pakko siirtää verkkototeutuksiksi. Verkkokurssit poistavat maantieteelliset rajoitteet.

Jos se kipinä opiskeluun on, niin etsi ja hae polttoainetta sille kipinällesi. Älä vähättele omia kykyjäsi. Minä tein sen virheen aikoinaan, kun en uskonut itseeni.

Onko sinulla juuri nyt halu opiskelemaan? Mihin haluaisit? Kerro se ääneen, niin asiasta tulee sinulle konkreettisempi.

Lue myös:

Opiskelemaan aikuisena? Älä haaveile, toteuta unelmasi!

Työ- ja harjoittelupaikan haku voi olla haastavaa ja musertavaa

Mitä kaikkea olen tehnyt työkseni

Opiskelijoiden kilpailuun osallistuminen oli kokemus itsensä ylittämisestä

Lue myös

X