Lakritsi-sitruunajuustokakku - reseptivinkki pääsiäiseksi!
Sitruunan raikkaus yhdistettynä mustiin lakritsiraitoihin ja mukavan tujuun turkinpippurikeksipohjaan on älyttömän hyvä makuelämys!
En ole enää tunnettu reseptien jakamisesta, mutta vuosituhannen alussa tuotin runsaasti ruoka- ja juoma-aiheisia sisältöjä hääsivustolle. Entisenä ravintola-alan ihmisenä pieni palo minussa on edelleen jakamaan myös ruokiin ja juomiin liittyviä juttuja tänne kauneusblogiini.
Tein jo vuosituhannen alulla tätä ihanaa juustokakkua, jossa maistuu sitruuna ja lakritsi. Senaikaisen reseptin olen jo kadottanut, koska silloin reseptit olivat yleensä paperilla ylhäällä.
Eräs päivä keksin, että minun on aivan pakko saada pitkästä aikaa laku-sitruunajuustokakkua. Vaikka reseptiä ei enää ollut, olen onneksi tehnyt niin monenlaisia juustokakkuja, että muistista löytyy niiden ainesuhteiden logiikka ja valmistusmenetelmä.
Ihan vain huvikseen perheelle leivottu juustokakku oli niin hyvää, että kaikki meni. Älysin sitten melkein puolivälissä kakkua, että voisinhan minä jakaa tämän reseptin blogissani. Joten ei muuta kuin hätäisesti kuvailemaan ennen kun kakku loppuu!
Lakritsi-sitruunajuustokakku
Ainekset:
Pohja
175-200 g Turkinpippuri Domino -keksejä
50 g voita
Täyte
2 dl kuohu- tai vispikermaa
500 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl sokeria
1,5 dl sitruunamehua
1 sitruunan (luomu) kuori raastettuna
5 liivatelehteä
Raidat
1 dl Kouvolan Lakritsi -kastiketta
2 kpl liivatelehteä
Lue myös: Panosta tai pihistä: Parhaimmat lakritsikastikkeet vertailussa
Valmistus
- Murskaa keksit monitoimikoneessa tai pakastuspussissa kaulimen avulla painellen. Sekoita joukkoon sulatettu voi. Painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle (halkaisijaltaan 20-22 cm), laita vuoka jääkaappiin odottelemaan.
- Vaahdota kerma. Lisää joukkoon erillisessä kupissa yhdistetyt tuorejuusto, sokeri ja puolet sitruunamehusta sekä raastettu kuori.
- Liota liivatelehdet kylmässä vedessä. Kuumenna loppu sitruunamehu kattilassa ja nosta kattila pois liedeltä. Lisää viisi liivatelehteä, joista on puristettu ylimääräinen vesi pois, kuumaan sitruunamehuun. Anna seoksen jäähtyä hetken aikaa.
- Kuumenna kattilassa lakritsikastike ja nosta kattila pois liedeltä. Lisää joukkoon loput kaksi liivatelehteä, joista on ylimääräinen vesi puristettu. Jätä lakritsiseos hetkeksi jäähtymään.
- Kaada hieman jäähtynyt sitruunamehu-liivateseos kakun täytteeseen ja sekoita.
- Kaada puolet täytteestä irtopohjavuokaan. Kaada jäähtynyt lakritsikastike ohuena nauhana vuokaan spiraalina tai ristikkona. Kaada varovasti loput kakun täytteestä vuokaan.
- Nostele haarukan avulla massaa, jotta saat lakritsikastikkeesta marmoroidun kuvion kakulle.
- Peitä kakku ja nosta se jääkaappiin hyytymään 6 tunniksi tai yön yli.
- Koristele kakku ennen tarjoilua.
Lakritsi-sitruunajuustokakku sopii hyvin pääsiäiseen, mutta voin sanoa, että se maistuu ympäri vuodenkin. Laku ja sitruuna on niin ihana yhdistelmä!
Tilasin Prismasta vahingossa neljän limen sijaan neljä pussia limejä. Ajatuksena oli tehdä limejuustokakku pääsiäisenä. En ehkä saa kaikkia kulutettua yhteen pieneen juustokakkuun. 🙈 Täytyykin siis leipoa ja laittaa ruokaa, joihin tarvitaan limeä. Ehkä parit drinksutkin siitä saa.
Ihanaa pääsiäistä kaikille! Mitä teette pääsiäisenä? Me vietämme tiiviisti kotona, kuten vuosi sitten.
Lue myös:
Suklaa-laku – Herkutteludrinkki, joka on kuin jälkiruoka
Herkullinen kana-nuudelikeitto – helppo keitto arkeen
Vegaaninen ja gluteeniton omenadonitsi – vähän terveellisempi herkku
Kommentit
Minäkin tykkään noista karamelli-merisuolalakuista, mutta terva ei oikein ollut omaan makuun. Tai siis olivathan ne ihan hyviä, mutta en ole halunnut ostaa uudestaan. Sitten taas ne makeammat lakumakeiset ovat parempia. Hauska koostumus.
Huomasin muuten, että kaupoissa on nyt lakulevitettäkin! Pakko kokeilla sitä joskus. En vaan tiedä minkä kanssa sitä söisin?
Joo, näin kouvolalaisena olen koko ikäni ollut aika etuoikeutettu Kouvolan Lakritsin suhteen. Sitä saa joka kaupasta. Asuin nuorempana vuoden verran Järvenpäässä. Oli outoa, kun Kouvolan Lakua sai harvemmin.
Terkkuja sitten Pohjois-Karjalaan! ❤
Kommentit
Pastavuokaa ja Rahka-juustokakkua. Uutta reseptiä testasin. Haetaan anoppi sitä maistelemaan.
Ihan pakko kirjoittaa: meillä oli töissä etäkoulutus ja koulutuksen järjestäjä oli tilannut meille isot laatikolliset Kouvolan lakritsia työpaikalle 😀 Oli eri laatuja, myös pehmeitä karkkeja ja marmeladeja. Varsinkin karamelli-merisuola-lakut ja sellaiset tervaiset kuviolakut oli mahtavia..! Piti ihan vierailla nettisivuilla kurkkimassa tuotteita. Muuten ei niin kovin näkyvästi ole Kouvolan lakut edustettuna täällä Pohjois-Karjalassa. Mutta oli HYVÄÄ <3 Kakkuohjetta voisi testata ensi kuussa kun mulla ja pojalla on synttärit, hänkin on lakritsin ystävä 😉
Minäkin tykkään noista karamelli-merisuolalakuista, mutta terva ei oikein ollut omaan makuun. Tai siis olivathan ne ihan hyviä, mutta en ole halunnut ostaa uudestaan. Sitten taas ne makeammat lakumakeiset ovat parempia. Hauska koostumus.
Huomasin muuten, että kaupoissa on nyt lakulevitettäkin! Pakko kokeilla sitä joskus. En vaan tiedä minkä kanssa sitä söisin?
Joo, näin kouvolalaisena olen koko ikäni ollut aika etuoikeutettu Kouvolan Lakritsin suhteen. Sitä saa joka kaupasta. Asuin nuorempana vuoden verran Järvenpäässä. Oli outoa, kun Kouvolan Lakua sai harvemmin.
Terkkuja sitten Pohjois-Karjalaan! ❤