Glitz & Glam

Suklaa-laku - Herkutteludrinkki, joka on kuin jälkiruoka

Teksti:
Minna / Glitz & Glam

Se on keskiviikko, eli pikkulauantai. Ajattelin pikkulauantain kunniaksi postata drinkistä, jonka kokeilin ensimmäisen kerran vappuna. Tämä drinkki on kuin jälkiruoka.

Olette varmasti nähneet Baileysin TV-mainoksia. Niitä, joissa illanistujaisten emäntä keksii vierailleen innovatiivisen jälkiruoan Baileysia käyttäen. En ole Baileysin suurin ystävä, mutta ne mainokset ovat vedonneet minuun. Minussa on herännyt mielihalu kokeilla Baileys-jälkiruokaa nestemäisessä muodossa.

Rakastan suklaan, lakritsan ja lakritsa-/salmiakkijauheen yhdistelmää. Olen aina välillä ostanut luksusmerkki Lakrids Bülown suklaakuorrutettuja lakuja sekä vähän edullisempia vaihtoehtoja kotimaiselta Pandalta ja meidän paikalliselta Lakumestalta. Kaikki hyviä, mutta Lakrids Bülow on omaa luokkaansa. Hirveän kalliita, mutta ne ovat vähän parempia.

Halusin lasiin jälkiruokamaisen Lakrids Bülow the Original -suklaalakujen maun. Siitä se ajatus sitten lähti tähän drinkkiin.

Nimesin tämän drinkin näinkin pelkistetysti kuin Suklaa-laku. Tässä on vähän tällaista modernin fine diningin tyyliä, jossa annoksen tai drinkin nimi on hyvin pelkistetty, mutta se valmistetaan parhaimmista raaka-aineista ja valmistus on muutenkin vähän monivaiheikas.

Tämä Suklaa-laku helpottaa ikävää upeiden ja laadukkaiden drinkkibaarien luomuksista näin korona-aikana.

ALKOHOLITON VERSIO:

Tämä on muuten todella hyvää alkoholittomanakin, suosittelen kokeilemaan! Tällöin Baileys korvataan esimerkiksi maidolla ja kaakaojauheella tai valmiilla maitokaakaojuomalla.

VEGAN VERSIO:

Juomasta saa myös vegaanisen version alkoholillisena ja alkoholittomana. Korvaa Baileys Chocolat Baileys Almandella, joka on vegaaninen kermalikööri. Lisää esimerkiksi kaakaojauhetta, jotta saat kermalikööriin suklaista makua.

Alkoholittomassa käytä esimerkiksi kauramaitoa tai jotain muuta kasvipohjaista maitojuomaa, tai käytä valmista kaakaojuomaa, joka on kasvipohjainen. Olen kokeillut alkoholittomassa versiossa Oatly Deluxe -kauramaitoa. Tulee ihanan täyteläinen maku!

Korvaa kermavaahto kasvipohjaisella, vaahtoutuvalla kermavalmisteella.

EDULLINEN VERSIO:

Ajattelin vielä vinkata tällaisen edullisemman version tämän vähän luksusmaisemman drinkin vaihtoehdoksi. Korvaa Baileys kirkkaalla viinalla, maidolla ja kaakaojauheella. Käytä Johan Bülown lakritsisiirapin sijaan jotain kaupasta löytyvää lakukastiketta – älä käytä hard topping -kastiketta, joka kovettuu kylmästä. Korvaa Johan Bülown Fine ja Raw -lakritsijauheet Kouvolan Lakritsin jauheella ja Fazerin Turkinpippurirouheella.

Laita jäitä blenderiin ja lasiin, johon kasaat drinkin. Jäät jäähdyttävät lasia, jotta juoma on kunnolla kylmää sitä nauttiessa.

Kaada blenderiin jäiden päälle Baileys Chocolat Luxe -kermalikööriä sekä loraus Johan Bülow Salty Liquorice -siirappia, ja hurauta blenderillä tasaiseksi.

Poista jäät lasista ja kaada tasainen juoma blenderistä lasiin. Lisää pinnalle lusikan avulla suoraan purkissa tai kulhossa löysäksi vaahdotettua kermaa.

VINKKI KESÄLLE! Kokeile vaniljajäätelöllä.

Ja lopuksi koristelu, joka on myös tärkeää tässä drinkissä, sillä koristelut antavat myös makua juomaan.

Laita suoraan lusikalla tai pienen siivilän avulla Johan Bülown Fine -lakritsijauhetta juoman pinnalle. Sirottele lopuksi Raw -raakalakritsirouhetta.

Ja näin Suklaa-laku on valmis nautittavaksi. Tämä on ihan älyttömän hyvää! Kiva aikuisten jälkiruoka, joita ei todellakaan voi juoda liikaa, koska näitä ei jaksa montaa askarrella, eikä kyllä pystyisi juomaankaan.

En ole vielä kokeillut, mutta olen miettinyt, jos korvaisi Baileysin Mozartin suklaaliköörillä. Sitä ei vaan enää löydy Alkoista, joten sen testaus jää sitten aikaan, kun saa taas matkustaa. Laivoilla sitä mielestäni on edelleen.

Meinaatko kokeilla tätä jälkiruokadrinkkiä?

X