glitz & glam

Toistuvia unia menneisyydestä – en keksi niille syytä!

Teksti: Minna / Glitz & Glam
Kuvaaja Erin Profaci palvelusta Pexels

Onko teillä toistuvia unia tai toistuvia teemoja unissa? Oletettavasti kyllä, sillä kliinisen psykologin John Mayerin mukaan kaksi kolmasosaa ihmisistä näkee toistuvia unia.

Usein puhutaan toistuvista painajaisista, mutta toistuvat unet voivat olla hyvin arkisiakin, suorastaan tylsiä. Osa toistuvista unista on aika helppo selittää, mutta joitakin taas ei. Erityisen helposti selitettävissä ovat ne toistuvat unet, joille syy löytyy helposti senhetkisestä elämäntilanteesta. Jos vaikka stressaa kovasti, niin ei ole mikään ihme, että unissakin tapahtuu kaikkea stressaavaa. Tai jos on menettänyt läheisensä, ei ole ollenkaan ihmeellistä, että näkee unia menehtyneestä.

Näen aika harvoin painajaisia ja aika harvoin enää nykyään muistan, mitä unta näin nukkuessani. Nuorena muistin hyvin näkemäni unet, nykyään se on kuitenkin aika harvinaista. Jotkut unet jäävät hyvin selvinä mieleen ja joskus painajaiset saattavat herättää. Näin kävi vähän aikaa sitten. Heräsin kuin elokuvissa herätään painajaisiin. En huutanut, mutta sellaisen jännän äänen päästin, kun nousin istumaan ja aloin havahtua todellisuuteen. Mieheni vielä selaili kännykkäänsä ja ihmetteli minua. Mutisin vain, että näin kamalaa painajaista ja kömmin mieheni kylkeen kiinni.

Minulla on kolme teemaa/asiaa, jotka toistuvat unissani. Ne ovat toistuneet jo useita vuosia. Minua vähän häiritsee, kun en ole keksinyt syytä, miksi ne teemat toistuvat unissani?

Tietenkin näen välillä unia menehtyneestä isästäni ja pikkuveljestäni, se on selvää. Heidän näkeminen unissa on täysin selitettävissä ja tavallista. Niin ja tietysti ne perinteiset hampaiden tippumiset ja alastomana ihmisten edessä oleminen, niitä nyt näkee lähes kaikki, eivätkä niiden unien näkeminen aiheuta minulle tällaista pohtimista, että miksi näen unta niistä?

Mutta minua ihmetyttää, miksi näen säännöllisen epäsäännöllisesti toistuvia unia miehen ja minun ensimmäisestä asunnosta, minun entisestä työpaikastani ravintola-alalla ja työstäni Kotkan kaupunginteatterilla?

Näissä toistuvissa unissa asiat eivät tapahdu aina samalla tavalla, eikä mukana olevat ihmisetkään ole aina samoja näissä unissani. Unet eivät ole painajaisia, mutta niissä on aina pieni sellainen mieltä painava asia tai jokin stressitekijä. Unet ovat tavallaan arkisia, mutta niissä on jokin epäonnistuminen ja harmi – joka kerta!

Unitutkija Katja Valli kertoi Annan artikkelissa, että tyypillisimmin ajatellaan, että ihan samanlaisina toistuvat unet liittyvät johonkin traumaattiseen kokemukseen. Kaikki toistuvat unet eivät kuitenkaan ole traumaperäisiä. Tällöin ei oikeastaan tiedetä, mistä toistuva uni johtuu.

Välillä olen googletellut ja lukenut kaikkea unista ja tutkimuksista. En kuitenkaan ole keksinyt niiden avulla syytä, miksi näen toistuvia unia mainitsemistani kolmesta teemasta. Tavallaan kaikki ovat paikkoja – yksi on entinen asunto, kaksi entisiä työpaikkoja. Näitä kaikkia yhdistää kylläkin se, että ovat ensimmäisiä. Eli ensimmäinen asunto vanhempien luota muutettuani, ensimmäinen työpaikka ravintola-alalla ja ensimmäinen työpaikka meikkaaja-maskeeraajana.

Näistä kaikista on jo kuitenkin aikaa. Asuin virallisesti mieheni ja minun yhteisessä vuokra-asunnossa 2000-2003, ensimmäisessä työpaikassani aloitin 1998 ja viimeistä kertaa taisin siellä toimipisteessä työskennellä vuonna 2004. Kotkan kaupunginteatterilla olin 2011-2016. Tietysti teatterityöstäni olen nähnyt vähiten unia, koska se on sen verran tuore tapaus. Ensimmäisestä asunnosta ja työpaikastani olen sitten nähnyt senkin edestä unia.

Minulla ei liity mitään kamalia muistoja noihin paikkoihin. Tykkäsin ensimmäisestä työpaikastani ja teatterilla työskentely oli yksi kiehtovimmista ja mukavimmista duuneistani. Ensimmäinen asunto, kun muutetaan pois kotoa, noh, olihan sekin tosi kivaa. Sieltä sitten muutimme pois kesällä 2003, kun ostimme tämän omakotitalon, missä asumme edelleen.

Mutta mitä käsittelemättömiä asioita minulla niihin paikkoihin voisi liittyä? Olen lukenut unien tulkinnasta, että paikat voivat liittyä selvittämättömiin asioihin. Unissani ei kuitenkaan toistu samat ongelmat tai tapahtumat. Olen jo nähnyt näistä niin monta kertaa unta, että jo unessa totean, että ahaa, taas näen tätä unta. Vaikka unet eivät toistukaan samanlaisina, tunnistan jo unessa teeman toistuvuuden.

John Mayer on kertonut, että toistuvat unet eivät yleensä ole täysin samanlaisia, mutta niissä on toistuva teema, joka on jäänyt mielessä ratkaisemattomaksi. Sama teema unessa toistuu uudelleen ja uudelleen. Paras tapa saada toistuvat unet loppumaan, on ratkaista jollain lailla tuo ”ongelma”.

Hassua tässä on, että enemmän minua vaivaa, miksi näen noista kolmesta paikasta toistuvia unia kuin jokin ratkaisematon ongelma. Olen lukenut, että sama teema toistuu unissa niin kauan kunnes ymmärtää unensa merkityksen.

Onneksi nämä toistuvat uneni eivät ole ahdistavia, mutta olisihan se kiva tietää, mitä mieleni haluaa minun käsittelevän. Mitä se oikein haluaa minulle kertoa? Selviääköhän minulle noiden unien merkitys koskaan?

Näetkö sinä jotain toistuvaa unta, jolle et ole löytänyt syytä?

X