Glitz & Glam

Juhannus, sauna ja järvi - paras tapa viettää juhannusta

Teksti:
Minna / Glitz & Glam
Palvelu testattu: Tykkimäen Sauna

Minkälainen juhannussää? Sataako vai paistaako? Onko sää samanlainen kuin jouluna? Joulua ja juhannusta yhdistää muukin kuin samanlainen sää. Silloin suomalainen laittaa saunan kuumaksi, joten ihan sama minkälainen sää ulkona. Suomi saunoo jouluna ja juhannuksena.

Erityisesti vesi ja veden äärellä oleilu viehättää monia suomalaisia – myös minua. Vedellä on rauhoittava vaikutus. Sielu lepää laineiden liplatuksesta ja järven tai meren tuoksusta. Olen joskus lukenut, että veden äärellä oleilulla on tutkitusti positiivisia vaikutuksia meihin ihmisiin. Se lievittää stressiä, rauhoittaa, parantaa luovuutta ja mitä muita näitä nyt olikaan.

Ihan parasta on kun pääsee pulahtaa järveen saunan jälkeen. Tänä kesänä olen ollut niin onnekas, että olen jo ennen juhannusta päässyt tekemään tämän. Jopa kaksi kertaa! Nyt juhannuksena tulee kolmas kerta. On se vaan niin rentouttavaa ja mukavaa, kun saa saunan lämmössä istuskella, mahdollisesti ikkunasta katsella järvimaisemaa ja käydä vilvoittelemassa järvessä. Ah!

En tiedä, mutta veikkaan Suomesta löytyvän mitä erilaisempia saunoja. Itse olen kokeillut ihan perinteisiä kotisaunoja sähkö- ja puulämmitteisellä kiukaalla. Olen ollut kotisaunojen lisäksi ulko-, mökki-, yleis- ja privaattisaunoissa. Olen myös kokeillut savu- ja lauttasaunaa. Niin ja tietysti turkkilaista saunaakin on tullut kokeiltua, mutta se ei oikein tuntunut omalta jutulta.

Kaikista parhaimmat kokemukset ovat olleet veden ääressä saunoessa. Lauttasauna, mökkisauna tai savusauna, ne ovat olleet ne parhaimmat. Olen ollut hienoissa ja moderneissa saunoissa, mutta silti parhaimmat saunakokemukset ovat olleet perinteisissä saunoissa, jotka ovat veden äärellä. Mutta hyvä saunaseura on kanssa yksi kokemuksia parantava tekijä. Saunassa rentoutuessa jutellaan kaikenlaista. Sekin tuo koko saunarituaaliin puhdistautumisen tunnetta. Kun rentoutuu saunan lämmössä, ihon lisäksi puhdistautuu myös oma mieli.

Saunomiseen kuuluu erilaisia rituaaleja, jopa taikoja. Saunavihta (vai onko se sinulle vasta?) kuuluu joulu- ja juhannussaunan rituaaleihin. Saunavihdan tuoksu vie minut lapsuusmuistoihin mummolaan. Perinteinen ulkosauna, vaaripuolen tekemiä vihtoja roikkui saunatuvan katosta. Se tuoksu! Jotenkin niin ihana tuoksumuisto, jonka saunavihdan tuoksu aina tuo tullessaan.

Jos jotain kauneustaikoja haluaa saunassa kokeilla, niin suosittelen turvenaamiota kasvoille ja haudehoitoa hiuksille. Hiuspohjaan ja pituuksiin System4 Oil Cure Hair Mask -hoito ja pyyhe turbaaniksi hiusten suojaksi ennen saunaan menoa. Humiiniaineita runsaasti sisältävä turve parantaa verenkiertoa ja puhdistaa kehoa myrkyistä ja raskasmetalleista. Turve tasapainottaa kuivaa tai rasvoittuvaa ihoa sekä kuorii kuollutta ihosolukkoa. Sauna tehostaa turvehoidon tehoa. Suosittelen kokeilemaan virolaista Sosaria turvenaamioksi. Jalkakylpyjä on myös mukava tehdä saunassa. Ensin jalkoja rentouttava ja pehmentävä kylpy, sen jälkeen kuorintakin on nopeampaa ja tehokkaampaa.

Saunan ja uimisen jälkeen on uudestisyntynyt olo. Sauna ja uiminen puhdistaa fyysisesti sekä henkisesti. Aivan kuin huolet olisi hetkeksi huuhdottu pois. Sitä saunominen on parhaimmillaan. Se puhdistaa mieltä ja kehoa. Voisi siis todeta, että sauna tuo hyvinvointia.

Pari vuotta sitten Helsingin Hernesaarenrantaan avautui Löyly. Vuosi sitten meille Kouvolaan avautui Tykkimäen Sauna. Ei aivan kaupungin keskustassa, mutta hyvin lähellä. Jos tietää missä on Tykkimäen huvipuisto, löytää Tykkimäen Saunalle. Sauna on Käyrälammen toisella puolella huvipuistoa.

Muistan kun kuulin, että Käyrälammen rantaan avautuu saunapaikka. Mietin aluksi, että kuka kumma sinne menisi saunomaan? Nyt kun olen kaksi kertaa käynyt paikan päällä ja useita kertoja kulkenut ohi, ymmärrän hyvin. Harvemmin on tällaisia julkisia saunoja näin ihanissa maisemissa. Olen kylläkin lukenut joitakin vuosia sitten yleisten saunojen suosion kasvusta. Erityisesti pääkaupunkiseudulla. Nyt näitä trendikkäitä saunapaikkoja alkaa syntyä muuallekin. Enää saunatilat eivät ole vain yksityistilaisuuksia varten vuokrattavia, vaan on tällaisia kivoja saunapaikkoja. Kuka vaan voi mennä saunomaan ja uimaan. Istuskella terassilla ja nauttia kesästä. Talvella Saunalla on käsittääkseni avanto, mutta minua se ei kiehdo. Olen kerran teininä kokeillut avantoa ja se oli kamalaa. Minulla on aina vaikeuksia päästä kesällä 20-asteiseen järveenkin, niin avanto on aivan liian HC-meininkiä minulle.

Mietin ennen Tykkimäen Saunalla käyntiä, että minkälaisia ovat tällaisen saunan asiakkaat. Ehkä joku pieni ennakkoluulo minulla oli. Huomasin, että aivan kaikenlaiset. On kaikenikäisiä, etnisiä ja sukupuolisia. On yksin tulleita, perheitä, kaveruksia, porukoita jne. Siis koko kirjo meitä ihmisiä. Sauna on yhdistävä tekijä monille.

Tykkimäen Sauna on muuten auki juhannuksenakin. Kaupunkijuhannuksen ei tarvitse olla saunaton ja järvetön.

Saunalla on avointa terassia ja laituria, katettu terassi sekä privaatin lauttasaunan oma laituri ja terassi. Täällä kyllä nauttii saunan jälkeen mielellään toisenkin saunajuoman. Postauksen kuvat ovat turvenaamiokuvaa ja Instagramini kuvaa lukuun ottamatta kuvattu Tykkimäen Saunalta (kahtena eri päivänä).

Tämäkin on muuten makukysymys, mikä on se paras saunajuoma? Ennen join aina saunaoluen, mutta viime vuosina olen hyvin usein ottanut saunalonkeron. Minä ja lonkero löysimme toisemme uudelleen loppuvuodesta 2015. Mutta saunaolut on aina takuuvarma. Lonkero on siitä kiva, että se maistuu ja tuntuu pidempään viileältä kuin olut. En tiedä mikä siinä on. Mieheni ei usko minua, kun sanon lonkeron säilyvän pidempään kylmänä. Tästä on saunanlauteilla leikkimielisesti joskus väitelty. Onko kukaan muu huomioinut samaa? Nyt pliis tukea tälle kokemukselleni!

Minä saunon tänäkin juhannuksena appivanhempieni mökillä. Viime juhannuksena mökille tuli palju, joten ei haittaa vaikka juhannussää olisi samalainen kuin jouluna. Paljussa on lämpimämpää kuin järvessä.

Glitz & Glam pitää perinteisen juhannustauon. Palaan taas maanantaina. Viettäkää ihana juhannus ja nauttikaa saunomisesta, jos tykkäätte saunoa.

Oletko saunoja? Missä sinä olet ottanut parhaimmat löylyt?

X