Työ

Olen meikkaaja, olen bloggaaja, olen kevytyrittäjä

21.9.2017 Teksti: Minna / Glitz & Glam
Kaupallinen yhteistyö UKKO.fin kanssa.

Aika moni varmasti on olettanut minun olevan yrittäjä. Olenhan jo vuosia toiminut aloilla, jotka ovat ns. yrittäjäpainotteisia. En kuitenkaan ole, sillä yrittäjyys on aina ollut vähän pelottavaa mielestäni. Kaikilla meillä ei siihen riitä rohkeus, eikä suoraan sanotusti kiinnostuskaan. On paljon kaikenlaista byrokratiaa, koska onhan Suomi byrokratian ihmemaa. Olen miettinyt kirjoittavani tästä aiheesta, mutta syystä tai toisesta se on aina jäänyt hautumaan. Nyt kun UKKO.fi -laskutuspalvelu lähestyi minua yhteistyön merkeissä, oli helppo sanoa kyllä. Aihe, josta olen halunnut kirjoittaa ja palvelu, joka on minulle tuttu sekä muille helppo suositella.

Olen meikkaaja, olen bloggaaja, olen työntekijä ja olen kevytyrittäjä. Nyt olen päätoiminen opiskelija. Minulla on monta roolia. Koska minulla on ollut paljon työntekijänä työskentelyä, en ole siitä syystä lähtenyt yrittäjyyteen. Meikkikoulussa opiskellessani kuvittelin minusta tulevan yrittäjä. Sitten sainkin työtarjouksia, joissa pääsin toimimaan työntekijänä. Motivaatio yrittäjyyteen lipui pois. Olen näin jälkiviisaana hyvin tyytyväinen, etten silloin ryhtynyt yrittäjäksi. Minulla on ollut rahkeet lopussa muutenkin ja elämässäni on näiden vuosien aikana sattunut ikäviäkin asioita, joten olen säästynyt yhdeltä suurelta murheelta, kun olen vältellyt yrittäjyyteen ryhtymistä. Kaikissa elämäntilanteissa se ei välttämättä ole paras ratkaisu.

Opiskellessani meikkaaja-maskeeraajaksi, olin vielä toipumassa vakavasta masennuksesta. Vaikka en ollut yrittäjä, olen tietysti joutunut tekemään paljon töitä työllistyäkseni ja verkostoituakseni. Opiskelin lisää, tein töitä ihan hirvittävästi sekä vartuin toista lastani. Silloin aloin hiljakseen palaa loppuun. Syksyllä 2013 iski sitten loppuun palaminen ja oli tehtävä ratkaisuja. Jos olisin ollut päätoiminen yrittäjä, olisi minulla ollut valtavan paljon suurempi ongelma kipeitä ratkaisuja tehdessä. Lopetin opiskelun silloin ja kevensin taakkaani muutenkin.

Minulle kuitenkin tarjoutui kaikenlaisia meikkaajan keikkoja, joissa piti pystyä laskuttamaan. Olen tehnyt erilaisia koulutuspäiviä, mainoskuvauksia jne. Näissä on kuitenkin tarvittu laskutuksen mahdollisuutta.

Kun aloin menestyä bloggaajana, alkoivat tienauksen mahdollisuudet avautua myös blogin kautta. Portaaleissa oli se helppoa, että kk-palkkio ja sieltä kautta tulleiden kaupallisten kampanjoiden palkkiot maksettiin verokortille. Mutta niiden lisäksi olen tehnyt ja teen bloggaajana omiakin juttuja. Tällöin on ollut välttämätöntä pystyä laskuttaa asiakasta.

Siellä näyttöjen toisella puolella on varmasti monta meikkaajan työstä haaveilevaa. Teissä on varmasti bloggaajia, joilla olisi mahdollisuus tienata bloggaamisella, vaikka harrastuksesta olisikin kyse. Ja olen aivan varma, että teissä lukijoissa on kaikenlaista osaamista, jota voisi hyödyntää rahallisestikin. Harrastuksellaankin voi tienata ilman yrittäjästatusta. Haluan oikeasti inspiroida ihmisiä tekemään sitä mitä rakastaa. Jos tykkää työstään, mutta tykkää myös harrastuksestaan, niin mikään ei estä olemasta työntekijästatuksen lisäksi kevytyrittäjä. Toki voi olla myös sivutoiminen yrittäjä, mutta kevytyrittäjänä on helpompaa ja nopeampaa aloittaa sekä kokeilla omaa menestymistään. Tietysti jokaisen tekemä työsopimus työnantajansa kanssa määrittelee, mitä voi tehdä kevytyrittäjänä/freelancerina. Kannattaa ottaa sekin asia huomioon.

Olen alusta asti hoitanut laskutukset suomalaisen UKKO.fin kautta. Laskutuspalvelu on helppokäyttöinen ja vuosien saatossa sinne on tullut uusia, palvelua parantavia ominaisuuksia. Noh, ehkä sitä ensimmäistä laskuani tehdessä olin hieman epävarma, että meneekö tämä nyt ihan oikein? Kuitenkin ihan omatoimisesti osasin kaiken tehdä, mutta UKKO.fillä on myös tuki josta voi kysyä apua. Laskun voi kirjoittaa yritykselle, rekisteröidylle yhdistykselle sekä yksityiselle henkilölle tai rekisteröimättömälle yhdistykselle.

Minulla ei ole ollut ongelmatilanteita, mutta kerran olen joutunut asioimaan UKKO.fin asiakaspalvelun kanssa. Siinä oli kyse minun omasta mokastani, jota pyysin heitä korjaamaan. Asiakaspalvelu oli erinomaista ja korjaus tehtiin nopeasti.

ukko.fi

Mitä on olla kevytyrittäjä?

  • Minulle se on vapautta byrokratiasta ja kirjanpidosta. Jos olisin noista mainitsemistani asioista kiinnostunut, olisin varmasti valinnut toisen tradenomilinjan opiskeluissani, kuten hallintoon painottuvamman.
  • Puhutaan paljon yrittäjän riskistä. Kevytyrittäjänä ei joudu ottamaan vastaavia riskejä, kuin mitä päätoiminen yrittäjä joutuu tekemään.
  • Kevytyrittäjänä voi tehdä oman toimensa ohella yrittäjämäisesti töitä, ilman riskejä ja byrokratiaa. Kirjanpitäjää ei tarvita eikä oma kirjanpito ole välttämätöntä. UKKO.fi hoitaa kaiken komissiota vastaan, joka ei ole suuri mielestäni. Kyllä sille omalle ajalleenkin tulee antaa arvoa. Nyt minulla ei kulu aikaa kirjanpidollisiin tehtäviin, eikä tarvitse huolehtia veroasioista.
  • Olen saanut paljon oppia yrittäjyydestä ja harjoitella sitä ollessani kevytyrittäjä. Tästä on minulle suurta hyötyä tulevaisuudessa sekä olen hyötynyt kaikesta itseoppimastani ammattikorkeakoulun monia kursseja ajatellen.

UKKO.fin sivuilta löytyy lisää aiheesta kevytyrittäjyys.

kevytyrittäjä

Minä olen yrittäjäluonteinen. Se on selvinnyt minulle opiskellessani ammattikorkeakoulussa. Olen opiskellut pari yrittäjyyteen liittyvää kurssia ja toisessa kurssissa kuului tehdä pitkä testi, jossa mitattiin soveltuvuutta yrittäjäksi. Sain korkeat pisteet. Rohkeus oli se osa-alue, jossa en ole luonteenpiirteeni kanssa vahvimmillani, vaikka olen elämässäni tehnyt monia rohkeita päätöksiä. En kuitenkaan sanoisi itseäni hurjan rohkeaksi. Olen vain sellainen ihminen, joka tarvitsee joissakin asioissa pitkää harkintaa ja mielessään pureskella aihetta riittävästi ennen toimintaa. Kun viime syksynä koulussa opettajat kyselivät meiltä opiskelijoilta, että ketkä suunnittelevat olevansa tulevaisuudessa yrittäjiä, olin yksi niistä harvoista, jotka sanoivat never! Yksi vuosi voi kuitenkin muuttaa paljon. Nyt en sulje sitä mahdollisuutta, vaan olen avoin sillekin ajatukselle. Koen olevani vahvempi ja vahvemmillani, kuin silloin joitakin vuosia sitten. Lisäksi lapseni kasvavat kaiken aikaa ja heistä tulee itsenäisempiä. Olen monessa asiassa kokeneempi, ehkä jopa viisaampi sekä yrittäjyydestä oppinut. On ollut helpompaa harjoitella työntekijänä yrittäjyyttä kevytyrittäjyyden kautta.

UKKO.fin Facebook-sivuilta löytyy hyvin linkkauksia toisten tarinoihin kevytyrittäjyydestä. Kannattaa kurkata niitäkin, jos mielessäsi alkoi kehittyä ajatuksia omaan tulevaisuuteesi.

Haaveiletko jostakin? Onko sinulla jotain osaamista, jota haluaisit tehdä työksesi jollain tapaa?

Olisi niin mahtavaa tietää minkälaista osaamista Glitz & Glamin lukijoissa piilee. Instagramin vuoksi tiedän ainakin kakkutaiteilijoita. Meikkitaiteilijat ovat tavallaan aika itsestäänselvyys sekä bloggaajat. Paljasta oma erityistaitosi, jota teet tai haluaisit tehdä työksesi.

Kommentit (6)

Minun neuvo on, että alat ensimmäiseksi bloggaamaan. Se toimii sinun portfoliona, kun haet sisällöntuottajan paikkaa. 😉 Niiden määrä tulee lisääntymään vuosi vuodelta. Jos osaat luoda leivontaa ja ruokaan liittyviä juttuja verkkoon, siitä voi tulla sinulle työ. Tai saatat työllistyä blogisi kautta. Mutta kilpailu on kovaa, joten pitää olla jotenkin erottuva, jotta blogeissa niin pitkälle pääsee. Tsemppiä sinulle! Tee unelmistasi totta ja tee sitä, mitä rakastat. Yleensä pelko ja arkuus meitä jarrailee. Mitä enemmän niistä pääsee yli, sitä paremmin voi saavuttaa haluamansa. 🙂

Olen pitkäänhaaveillut työllistäväni itse itseni. Juhlapalvelu olisi varmaan se yhdistävä nimitys jonka perustaisin, meikit, hiukset, ripset, kynnet, ohjelma ja somistus. Unohtamatta tietenkään niitä kakkuja 🙂 Mutta juurikin tuo kirjanpito ym.. paperi silppu pelottaa. Järki ei riitän, olen enemmän luonteeltani sellainen huithapeli taiteili kuin tarkka kirjanpitäjä. Eli yritys olisi konkurssissa varmasti vuodessa, vaikka töitä riittäisikin 🙂

Sepä se usein onkin taiteellisten ongelma. On kykyä tehdä ja luoda mahtavaa, mutta se kirjanpito ja järjestelmällisyys ei ole heitä varten. Vaikka matematiikka on itselläni ihan suht hyvin hallussa, niin pelkään omaa kykyäni ja resurssejani pitää talouspuolen kunnossa ja järjestelmällisenä.

Mutta sitten jos päädyt yrittäjäksi, niin tiedät mistä saat markkinointiapua. 😉 😀

Juurikin kakkutaitteilijana ihan samat asiat mielessä kuin sullakin. Yrittäjyys tuntuu pelottavalta ja siksi myös toimin kevytyrittäjänä ukkon kautta ?? ehkä jonakin päivänä…mutta vielä ei uskalla! ?

Voi mahdoton miten ihania herkkuja sinun blogisi on täynnä! :O

Tykkään paljon tehdä leivonta juttuja ja ruokia sekö valokuvata. Ois ihanaa saada niistä itselleen työ 🙂
Koulutus löytyy, mutta en tiedä oikein miten lähtisi tekemään että voisi tehdä työkseen tuota. Esim. Bloggaaminen, ruokalehtien koekeittiö ehkäpä?

Minun neuvo on, että alat ensimmäiseksi bloggaamaan. Se toimii sinun portfoliona, kun haet sisällöntuottajan paikkaa. 😉 Niiden määrä tulee lisääntymään vuosi vuodelta. Jos osaat luoda leivontaa ja ruokaan liittyviä juttuja verkkoon, siitä voi tulla sinulle työ. Tai saatat työllistyä blogisi kautta. Mutta kilpailu on kovaa, joten pitää olla jotenkin erottuva, jotta blogeissa niin pitkälle pääsee. Tsemppiä sinulle! Tee unelmistasi totta ja tee sitä, mitä rakastat. Yleensä pelko ja arkuus meitä jarrailee. Mitä enemmän niistä pääsee yli, sitä paremmin voi saavuttaa haluamansa. 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *