Glitz & Glam

Katseluvinkki: Netflixin Death to 2020 – Mokumentaarinen katselmus edellisvuoteen

Teksti: Minna / Glitz & Glam
© Netflix

Vuodesta 2020 ei ole vielä pitkä aika, ja elämme silloin alkaneita tapahtumia edelleen. Uusiakin tapahtumia on syntynyt vuoden vaihduttua, kun seuraamme, mitä Yhdysvaltojen väistyvä presidentti ja hänen kannattajansa vielä kehittävät. Näistä kaikista huolimatta oli ihan virkistävää katsoa menneeseen vuoteen huumorin kautta.

Netflix julkaisi ihan hiljattain mokumentin* Death to 2020. Tämä dokumentaarisella kerronnalla kulkeva komedia pureutuu mustalla huumorilla ja satiirisella tavalla erityisesti Yhdysvaltojen, mutta myös Britannian politiikkaan ja stereotyyppisiin kansalaisiin. Siinä esitetään vuoden 2020 tapahtumat faktoina, mutta tapahtumien synnyttämistä ilmiöistä ja ihmisten käyttäytymisestä sekä erityisesti politiikasta tehdään pilaa.

*Mokumentti eli muka-dokumentti (eng. mock-documentary) tarkoittaa kuvitteellista dokumenttia, joka koostuu ainakin osittain fiktiivisistä elementeistä.

Death to 2020 tekijöiden taustalta löytyy suosikkisarjani tekijä, Black Mirrorin luoja, Charlie Brooker. Black Mirrorista kirjoitinkin joskus aikaisemmin, kun olin ahminut sarjan kaikki siihen mennessä julkaistut kaudet.

Eipä siis ihme, että Death to 2020 oli humoristinen havainnointi ja kerronta viime vuoden tapahtumista sekä ihmisten käyttäytymisestä ja asennoitumisesta. Tätä mokumenttia tähdittävät myös nimekkäät näyttelijät, kuten Samuel L. Jackson, Hugh Grant, Lisa Kudrow ja monia muita.

Itse rakastuin koomikko Leslie Jonesin näyttelemään hahmoon. Hänen räävittömyytensä ja suorapuheisuutensa oli viihdyttävää. Hahmo sanoi sen, mitä useat fanaattisuutta ja äärimmäisyyksiä välttelevät ajattelevat, mutta eivät halua sanoa julkisesti, jotta eivät taantuisi samalle tasolle ääripäiden kanssa.

Death to 202o kannattaa katsoa huumorin kannalta, vaikka viime vuosi oli raskas ja mokumentissa haetaan huumoria erittäin negatiivisista tapahtumista ja niiden seurauksista. Minuun osui ja upposi monta juttua, joten nauroin välillä hyvinkin äänekkäästi.

Death to 2020 pureutuu oikeastaan eniten Yhdysvaltoihin sekä Britanniaan, joten jotkut asiat eivät välttämättä täysin avaudu suomalaiselle katsojalle. Muutamissa kohdissa tunnistin vitsejä, jotka eivät huvittaneet, koska en ymmärtänyt niitä. Myös kaksi edellisvuoden tapahtumaa olin onnistunut missaamaan tai vaihtoehtoisesti unohtamaan ihan täysin.

Death to 2020 on katsottavissa Netflixistä.

Alta löydät mokumentin virallisen trailerin.

Joko sinä olet katsonut Death to 2020?

Olen muuten aloittanut uuden sarjan katsomisen. Koukutun kaikista parhaiten scifi-sarjoihin, joten Matkustajat on saanut minut aivan koukkuunsa.

 

Lue myös:

Elokuvavinkki: Rocketman

Netflix-vinkki: saksalainen Dark pistää kivasti aivot solmuun

5 parasta sarjaa katsottavaksi

Lue myös

X