Glitz & Glam

Kumpi ensin, meikkivoide vai peiteväri?

Teksti: Minna / Glitz & Glam

Oletko pohtinut meikkipohjaa tehdessäsi, kumpi ensin, meikkivoide vai peiteväri? Mikä on oikea tapa? Tähän ei ole mitään absoluuttista sääntöä, että vain toinen tapa olisi oikea. Molemmat toimivat tai molempia voi käyttää samanaikaisesti. Kerron tässä postauksessa, milloin toimii mikäkin vaihtoehto. Sinulla saattaa jo olla hyväksi havaittu järjestys meikkipohjan teossa, mutta aina kannattaa tutustua itselleen uusiin tapoihin. Kokeilemalla ja itseään haastamalla kehittyy ja löytää uusia, ehkä jopa parempia tapoja. Saatat myös ymmärtää tämän postauksen myötä, miksi jokin peiteväri ei ollut sinusta hyvä, vaikka muut sen kehuivat. Saatoit käyttää sitä toisella tavalla kuin muut. Välillä painotan myös käyttötapojen ja tottumusten merkitystä. Ne ovat osa käyttökokemusta, joista mielipide muodostuu.

Kerron nyt erilaisista peiteväreistä ja niiden käyttötavoista – toimiiko peiteväri paremmin ennen vai jälkeen meikkivoiteen levityksen.

Voidemaiset ja ihon sävyeroja neutraloivat peitevärit

Jos käytössä on vahapohjainen, kunnon voidemainen peiteväri tai neutraloidaan vihertävällä peitevärillä punaisuutta, oranssilla sinisyyttä, keltaisella violettisuutta, kannattaa suosia peitevärin levitystä ennen meikkivoidetta. Tälle on pari syytäkin:

    • Voidemainen peiteväri on niin peittävää ja paksua, että sitä ei oikein voi työstää meikkivoiteen päällä siististi. Vahapohjainen peiteväri ei liu’u helposti, vaan vaatii enemmän työstöä. Silloin saattaa meikkivoide lähteä alla ”liikkeelle”. Lisäksi paksu, peittävä peiteväri ei välttämättä tasoitu luonnollisesti, vaan siitä saattaa jäädä selkeät rajat.
    • Vastaväriperiaatteella toimiva neutralointi on tehokas tapa häivyttää voimakasta punoitusta tai tummia silmänalusia. Ongelma yleensä piilee siinä, että vihreää/oranssia/keltaista väriä levitetään liian paksusti, liian laajalle alueelle. Siksi on parempi, että levittää neutraloijan ensin, päälle sitten meikkivoide, niin ei jää inhottavasti vihreää tai oranssia näkyviin.

Silmien alle tummempi peiteväri

Olet varmasti lukenut, että silmien alle tulisi käyttää eri peiteväriä kuin muualle kasvoille. Ei täysin absoluuttinen väite jokaiselle, mutta siinä on kyllä perääkin – ohje on vain vetänyt mutkat suoriksi ja ehdottomiksi. Jos käytät tummien silmänalusten iholle oranssipohjaista peiteväriä, kannattaa se levittää ennen meikkivoidetta. Näin rajat häivyttyvät ja saat oranssisen vivahteen piiloon ja meikkivoiteella tai valokynällä kirkkautta tummemman peitevoiteen päälle. Yleensä tummemman peitevärin valitessa, valitsee oranssipohjaisen, sillä ne ovat yleensä meille vaaleaihoisille niitä tummempia vaihtoehtoja ja peittävät tummia silmänalusia tehokkaasti. Tummempaa peiteväriä ei tule levittää muualle kuin tummentuneelle alueelle ihossa. Sitä ei häivytetä poskille asti.

Silmien alle vaaleampi peiteväri tai valokynä

Jos käytössäsi on omaa ihoasi vaaleampi peiteväri, levitetään se meikkivoiteen päälle ja peiteväri tuodaan reilusti poskipäille asti, josta se häivytellään liukumaan meikkipohjaasi. Miksikö näin? Tässäkin on pari syytä, miksi näin on parempi:

  • Vaalea peiteväri kirkastaa ja kohottaa. Se tuo valoa tummille silmänalusille ja korostaa poskipäitä, kun peitevärin/valokynän häivyttää poskipäille asti.
  • Jos omaa ihonsävyä vaaleamman peitevärin/valokynän levittäisi ensimmäisenä ja päälle levittäisi meikkivoiteen, ei tuota edellä mainittua efektiä pääsisi syntymään. Meikkivoide peittäisi vaaleamman värin, eikä peitevärin/valokynän ja meikkivoiteen yhteensulautuminen näyttäisi luontevalta.

Ihovirheiden peittely

Kun peität kasvoilta ihovirheitä peitevärin avulla, kannattaa valita aavistuksen vaaleampi peiteväri kuin mitä meikkivoiteesi on. Periaatteessa on aika sama, peitätkö ensin ihovirheet ja sen jälkeen levität meikkivoiteen vai toisinpäin. Itse suosin tässä tapauksessa meikkivoiteen levittämistä ensin, sitten vasta peitän ihovirheet. Tähän on pari syytä, miksi suosin niin päin:

  • Meikkivoidekin peittää ihovirheitä. Kun meikkivoide on levitetty, näkee selkeämmin, mitkä kohdat tarvitsevat lisäpeittoa. Peiteväriä kuluu vähemmän.
  • Meikkivoiteen levitysvaiheessa saattaa peiteväri lähteä liikkeelle, ja joudut sitten kuitenkin vielä lisäämään meikkivoiteen päälle peiteväriä. Kukaan ei viitsi tehdä tuplatyötä, joten käytännön syystä kannattaa tässä tapauksessa ensin levittää meikkivoide ja sitten vasta peiteväri.

Ohuemmat peitevärit, jotka mätsäävät oman ihon pohjasävyyn

Oman ihon pohjasävyyn saumattomasti mätsäävät, ohuemmat peitevärit kannattaa käytännössä aina levittää meikkivoiteen päälle. Ohut koostumus lähtee helposti liikkeelle meikkivoidetta levittäessä, joten on käytännöllisempää levittää ohut peiteväri viimeiseksi. Kun sävy mätsää omaan pohjasävyyn, ei tarvitse huolehtia sävyeroista tmv.

Koko kasvoille sama peiteväri

Vastoin kaikkia sääntöjä ja ehdottomuuksia, minulla on peitevärejä, joita käytän koko kasvoille. Niin silmien alle kuin ihovirheiden peittelyyn. Tällaiset peitevärit mätsäävät ihoni sävyyn. Ne ovat vaaleampia kuin oma pohjasävyni, mutta ne eivät ole voimakkaasti erilaisia pohjasävyltään ihoni kanssa. Tällaisia peitevärejä käytän aina niin, että ensin levitän meikkivoiteen ja päälle sitten peitän ne, mitkä lisäpeittoa tarvitsevat. Peitevärin sävy on hieman vaaleampi, joten silmien alla häivytän peitevärin poskipäille asti. Ihovirheet ovat aina vähän tummentuneempia kohtia kasvoilla, joten aavistuksen vaaleampi peiteväri tasapainottaa sävyeroja, kun peitevärin reunat häivyttää hyvin ja tasoittelee esimerkiksi sormella taputtelemalla.

Koko meikkipohja peiteväreillä!

Tiesitkö, että voit tehdä koko meikkipohjan peitevärillä? Jos sinulla on liian vaaleaa ja liian tummaa peiteväriä, voit käyttää ne meikkipohjana. Levitä liian tumma peiteväri varjostettaville alueille, liian vaalea korostettaville (kuvassa esimerkki) ja lopuksi tasoita meikkisienen avulla. Aloita ensin vaaleammista alueita ja lopuksi tummemmat, häivytä rajoja ja sulauta sävyt yhteen.

Täältä löydät postauksen, jossa toteutan tämän meikkipohjan.

Tapoja ja tuotteita on monia! Kuten näette, saman asian voi toteuttaa monella eri tavalla ja silti se voi olla aivan yhtä oikein ja toimiva kuin se toinen. Enemmän painoarvoa sille, mitä käytät, mille käytät ja miten käytät.

Mikä on sinun tapasi? Tuleeko peiteväri ennen vai jälkeen meikkivoiteen?

Lue myös

X