Meikit

Kosmetiikan säilyvyys – miten pitkään kosmetiikka säilyy?

19.10.2017 Teksti: Minna / Glitz & Glam

Miten pitkään kosmetiikka säilyy? Tämä kysymys on varmasti pyörinyt mielessämme monet kerrat – ostohetkellä, kosmetiikkaa käyttäessä sekä siivouspäivinä.

Ajatus tähän postaukseen lähti siivouksesta. Tein valtaisan siivouksen. Voin sanoa, että urakka vei päiviä! Jokainen paljon kosmetiikkaa omistava tietää mikä homma on käydä läpi jokainen huulipuna, jämät pohjalla oleva kosteusvoide jne. Mikä savotta! Koska olen tiennyt homman vievän aikaa ja energiaa, olen lykännyt sitä aivan liian pitkään ja tehnyt vain pintapuolisen siivouksen. Nyt sukellettiin jokaiseen laatikkoon ja tehtiin poistoja myös käyttökelpoisille tuotteille.

Valitettavan paljon minä olen säilönyt tuotteita, jotka ovat vain kulkeneet tiensä päähän. Kosmetiikka ei säily ikuisesti.

Ehkä tyypillisin säilyvyysmerkintä on kuva purkista, jonka sisällä (joissakin tapauksissa vieressä) lukee luku ja M-kirjain. Tässä kuvassa olevassa tuotteessa on säilyvyysaika 12 kuukautta avaamisesta. Tai oikeastaan se on ns. takuu säilyvyydestä, jonka valmistaja antaa. Toki valmistaja velvoittaa myös tuotteen oikeanlaista säilytystä ja käyttöä. Todellisuudessa kosmetiikka säilyy pidempiäkin aikoja, kuin mitä valmistaja niille takaa.

Valmistajat testaavat tuotteidensa säilyvyyttä. Testauksissa kuulemani mukaan tuotteet ovat ääriolosuhteissa. Ne eivät siis nökötä optimaalisessa säilytyslämmössä, vaan tuotteiden säilyvyyttä koetellaan. Siksi ei kannata aivan orjallisesti laskea pelkästään päiviä, kuukausia tai vuosia tuotteen avaamisesta.

Joissakin tuotteissa saattaa olla säilyvyysaika tarkasti merkattuna. Tosinaan tuo tarkka ajankohta voi myös olla valmistuspäivä. Kannattaa katsella pakkausta tarkemmin, ettei ihan syyttä suotta raivoissaan reklamoi vanhentuneena ostetusta tuotteesta. Jos kyseessä on valmistuspäivä, löytyy pakkauksesta joku muu merkintä säilyvyydestä. Toki valmistuspäivän merkkaus on harvinaisempaa, mutta niitäkin on. Ehkä enemmän luonnonkosmetiikan puolella olen niitä nähnyt.

Toiset ovat orjallisia valmistajien antaman säilyvyysajan suhteen. Toiset taas tykkäävät venäläisestä ruletista, ja käyttävät kosmetiikkatuotteita, jotka olisi kuulunut laittaa suureen kierrätykseen jo vuosia sitten. Itse olen kultaiselta keskitieltä. En heitä tuotteita tutkimatta roskiin, kun niiden avaamisesta on kulunut aika jonka valmistaja säilyvyydelle takaa.

Näillä keinoilla voit päätellä tuotteen käytettävyyttä

 • Ensimmäisenä on tuotteen ulkonäkö – onko tuote edelleen moitteettoman näköistä? Onko väri tai ulkonäkö muuten muuttunut? Näkyykö tuotteen pinnassa pisteitä, laikkuja tai muuta epäilyttävää? Joskus kosteus saattaa tiivistyä lämmön vaihtelun seurauksena, joka ei pilaa tuotetta, mutta näkyy haaleina laikkuina tuotteen pinnalla.
 • Haju on yksi tärkeimmistä. Pilaantunut kosmetiikka tuoksahtaa tympeälle. Huulipunasta varsinkin iskee läpi hyvin tunkkainen haju.
 • Koostumus viimeistään paljastaa, jos ulkonäkö tai haju eivät paljastaneet pilaantumista. Meikkivoiteessa saattaa väripigmentit erottua. Jos ne eivät mene pulloa ravistamalla sekaisin, on tuote todennäköisesti pilaantunut.
 • Jos vähänkin epäilet, että tuote on pilaantunut, heitä se pois! Ei kannata ottaa riskiä. Seurauksena voi olla hankala tulehdus iholla tai silmässä.

Listaan muutamia vinkkejä

 • Puuteriset tuotteet säilyvät lähes aina reilusti pidempään, kuin valmistajan ilmoittama säilyvyysaika. Luomivärit (puuteriset) ja poskipunat sekä korostus- ja varjostuspuuterit ovat pitkäikäisiä.
 • Pumppupullossa meikkivoide säilyy paremmin, kuin purkissa tai tuubissa oleva. Ilma, tai oikeammin happi nopeuttaa tuotteiden pilaantumista.
 • Suosi pakkaustapoja, jotka antavat tuotteelle pidemmän käyttöiän. Läpinäkyvät purkit ja sormin koskeminen ovat nopeiten tuotteen pilaannuttavaa. (Valmistaja on kuitenkin testauksissaan huomioinut tällaiset ja tuote säilyy luvatun ajan.)
 • Puikkomainen huulipuna on usein pitkäikäisempi, kuin nestemäinen. Varsinkin, jos käyttää putkilon applikaattoria ja työntää sen takaisin putkiloon. Bakteerit kehittyvät ja kasvavat tuotteessa. Puikkomainen huulipuna on tämän vuoksi mahdollisesti pitkäikäisempi.
 • Älä säilytä likaista puuterivippaa tuotteen päällä ja huolehdi muutenkin käyttämiesi välineiden puhtaudesta. Tämä on kanssa yksi tekijä, joka pilaa kosmetiikan nopeasti. Iholta siirtyy rasvaa ja bakteereja kosmetiikkaan. Jos välineet ovat puhtaat, ei bakteereja siirry samoissa määrin.
 • Älä säilytä kosmetiikkaa lämpimässä kylpyhuoneessa. Jos meikkauspaikkasi on kylpyhuone, pidä siellä niitä tuotteita, joita käytät päivittäin.
 • Suojaa kosmetiikka valolta, jos tuote on läpinäkyvässä pakkauksessa. Kaapit ja laatikot ovat hyvä säilytyspaikka niille.
 • Tarkista jo kaupassa tuotteessa oleva säilyvyysaika. Punnitse vaihtoehtoja, että ehditkö käyttää sen siinä ajassa? Jos kotona odottaa kasoittain vastaavia ja avaat ostoksesi, todennäköisesti joudut heittämään pilaantuneita jossain vaiheessa roskiin. (Trust me I know!)
 • On olemassa kosmetiikkatuotteille tarkoitettuja desinfiointiaineita, joilla voidaan hidastaa tuotteiden pilaantumista. Kerroin tällaisesta aikoinaan täältä löytyvässä postauksessa.

Huulimeikit ovat kyllä yksi hankalin tuoteryhmä. Niitä jouduin heittää pois… MONTA! Puhutaan kymmenistä, ehkä jopa sadasta. Huulimeikit eivät kulu mitenkään erityisen nopeasti, mutta ne eivät säily iäisyyksiä. Sen lisäksi huulimeikit ovat ilostuttavia sekä edullisimpia tuotteita joka brändillä. Niitähän tulee haalittuakin toisella tavalla. Onneksi kunnon huulipuna säilyy, kun sen säilyttää kuivassa ja riittävän viileässä.

miten pitkään kosmetiikka säilyy

Tämä kuvassa näkyvä Yves Saint Laurentin Rouge Pur Couture oli minun häämeikin huulipuna. Sen väri, koostumus tai tuoksu ei ole muuttunut. Uskallan edelleen käyttää. Säilyvyysajaksi on luvattu 24 kuukautta. Viime kesänä oli meidän 5-vuotishääpäivä. Eli jatkoajalla mennään tämän huulipunan kanssa. 😉

Miten pitkään kosmetiikka säilyy?

Noh, tähän ei ole yhtä selitystä, mutta mielipiteeni on kokemuspohjainen ja voin sanoa, että suht hygieenisesti käytettynä ja alle 25-asteessa säilytettynä, kosmetiikka säilyy pidempään, kuin valmistajan antama säilyvyysaika. Minulla on laatikoissani edelleen käyttökelpoisia luomivärejä, jotka olen ostanut vuosina 2005-2007. Valmistaja on luvannut niille 24 kuukautta. Uskallan niitä edelleen käyttää. Mutta heitin suursiivouksessani samoilta ajoilta ostettuja poiskin. Joissakin pohja paistoi, joten minusta on siirtynyt bakteereja niin paljon tuotteeseen, että en halunnut sellaisia enää käyttää. Maalaisjärki on hyvä ohje arvioimaan kosmetiikkaa. Tulee ottaa huomioon valmistajan antama säilyvyysaika sekä ynnäillä siihen mukaan omia käyttötapoja. Jos tuote on vähän käytetty ja käytetty puhtailla välineillä, se tuskin on pilaantunut heti luvatun säilyvyysajan jälkeen.

Kuinka usein löydätte kaapeistanne kosmetiikkaa, jonka kanssa pähkäilette, että uskaltaako vielä käyttää? Vai tykkäättekö ottaa varman päälle tai pelaatteko kenties sitä venäläistä rulettia?

Minna / Glitz & Glam

Instagram

 • Mitä sinun lauantaihin kuuluu? Onko meno yhtä rentoa kuin meidän Erkalla? Minun päiväohjelmaan kuuluu huomisen #5parasta -postauksen viimeistely, mutta muuten sama meno kuin Erkalla. 
Kokeilin Glamlinin palvelua, jossa kauneuskonsultti valikoi tuotteet juuri minun mieltymysten ja tarpeiden mukaan. Koin palvelun helpoksi, jonka vuoksi haluan suositella sitä, jos kosmetiikkashoppailu tuottaa vaikeuksia ja pettymyksiä. ➡️ Lue blogista lisää ja/tai katso Storiesit Glamlinista. Tein elämäni ensimmäiset höpöttelyni Storiesiin. Molemmat löydät biostani. 
#kaupallinenyhteistyö @glamlinsuomi #kosmetiikkaanetistä #kauneuskonsultti #glamlin #erkka #sleepingcat #cat #tulips #glamlinbox #uusipostausblogissa #saturday

glitz8glam

Kommentit (4)

Onneksi luomivärit säilyvät! Kyllä niihin todella runsaasti käytettyihin alkaa vuosien saatossa pöpöt pesiytymään, mutta vähemmällä käytöllä olleet ovat kyllä ihan taatusti turvallisia käyttää, jos niissä ei näy pinnalla muutoksia. 🙂

Itse joudun avaamaan pakkauksia, vaikka edellinen on vielä kesken. Olisi muuten aika vähän asiaa täällä blogin puolella, jos noudattaisin tuota tärkeää tapaa. Toki yritän sitten laittaa jakoon tuotteita läheisilleni, mutta välillä vaan unohtuu. 🙁

Käyn pari kertaa vuodessa mun kosmet läpi. Haistan, kokeilen ja katson onko koostumus muuttunut ja teen päätökset sen perusteella, en oikeastaan välitä noista säilyvyysajoista, koska kyllä pilalle menneen varsinkin luonnonkosmetiikan meikin tai ihonhoitotuotteen haistaa heti. 😀

KYLLÄ! Sen vaan tietää, kun kohdalle osuu. Minulla oli eräältä merkiltä monta huulipunaa. Kun tuoksua vertasi pilaantuneen ja ei pilaantuneen väliltä, ei todellakaan tarvinut arvuutella.

Luonnonkosmet heitin menemään, kun monessa ihonhoitotuotteessa oli vielä puolet jäljellä, mutta kun avaamisesta oli jo tuplaten säilyvyysaikaan, niin en jäänyt suursiivouksessani arvuuttelemaan. Ne meni nyt pois. Nyt en enää jemmaa, vaan yritän muistaa useammin jaella eteenpäin puolillaan olevia. Tosin, ihonhoitotuotteissa on kaikista vähiten pilaantuvia. Putsareita ei käytännössä ehdi ollenkaan pilaantua. Mutta huulimeikit… niitä on ehdottomasti eniten.

Itse en anna itseni avata uusia kosteusvoiteita yms ennenkuin vanha on käytetty (tosin hetki sitten tein poikkeuksen kun kesällä käytetty päivävoide alkoi olla liian hentoista tavaraa ihon alkaessa kuivumaan ilmojen kylmenemisen myötä). Samoin ripsivärejä, ne sälyvät niin vähän aikaa hyvinä.

Itse käytän tosi huonosti huulimeikkejä ja luomivärejä, ja koitan olla haalimatta niitä älyttömiä määriä. Toki löytyy jotain vanhempiakin luomivärejä, joita käytän tosi harvoin niin olen aika surutta käyttänyt kun ihan hyvälle ovat vaikuttaneet. Yhtäkään hylsypunaa ei itseltä löydy, joten nämäkin on niitä huonommin säilyviä. Joskus silloin tällöin heittelen vanhoja pois kun uudet vaativat tilaa.

Onneksi luomivärit säilyvät! Kyllä niihin todella runsaasti käytettyihin alkaa vuosien saatossa pöpöt pesiytymään, mutta vähemmällä käytöllä olleet ovat kyllä ihan taatusti turvallisia käyttää, jos niissä ei näy pinnalla muutoksia. 🙂

Itse joudun avaamaan pakkauksia, vaikka edellinen on vielä kesken. Olisi muuten aika vähän asiaa täällä blogin puolella, jos noudattaisin tuota tärkeää tapaa. Toki yritän sitten laittaa jakoon tuotteita läheisilleni, mutta välillä vaan unohtuu. 🙁

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *