Glitz & Glam

Näin teet smokey eye -meikin - tutoriaali vinkkeineen

Teksti:
Minna / Glitz & Glam

Eilisessä smokey eye -postauksessa lupasin tälle päivälle tutoriaalin silmämeikkiin.

Smokey eye ei ole mikään helpoin meikki. Varsinkin silloin, kun halutaan toteuttaa tumma smokey. Kuka muu on mokaillut kokeillessaan? Minä olen lukuisat kerrat. Kun smokeyn tekniikan ja sen idean oppii, on se helppo tehdä. Smokey eye -meikki ei vaadi äärimmäistä tarkkuutta, vaan sen idea on olla utuinen. Siitä sen nimikin tulee. Jos et handlaa piirroksellisia trendimeikkejä, niin panosta sitten klassiseen utuisuuteen. Smokey eye ei vaadi tarkkuutta, se vaatii utuisuutta.

Ihan ensimmäisenä puhun vähän luomiväreistä, joita smokey eye -meikissä kannattaa huomioida. Monesti olen lukenut, että helmiäissävyillä onnistuu varmemmin, kuin mattasävyillä. Olen tässä asiassa jokseenkin eri mieltä. Molemmissa voi onnistua tai epäonnistua tasan yhtä varmasti. Minusta koko smokey eye -meikin ydin on kerrostamisessa. Sävy kerrallaan, hieman päällekkäin ja aloitus aina vaaleimmasta, siitä eteneminen tummempaa kohti. Itse tykkään yhdistää mattaa ja helmiäistä tai käyttää pelkkää mattaa. Voimakkaasti hohtavilla yksinään smokey toteutettuna, ei aina ole ollut onnistunein.

Smokey -meikki ei välttämättä vaadi kymmentä luomiväriä. Smokeyn voi toteuttaa vaikka mustalla kajalilla yksinäänkin. Kuitenkin ihan käytännön vuoksi sanon, että 3-5 sävyä on hyvä. Itse tykkään käyttää: 1 vaalea helmiäissävy, 1 neutraali tai lämmin, hieman omaa ihon sävyä tummempi mattaluomiväri, 1 matta tai helmiäismäinen keskitumma sävy ja sitten mattainen musta/ruskea/harmaa. Eli joku todella tumma, jotta saadaan kunnolla intensiivisyyttä. Käytän tässä tutoriaalissa kuvassa näkyvää luomiväripalettia. Kyseessä on Smashboxin Full Exposure, jonka sain viime talvena lehdistönäytteenä.

Näillä seuraavan tutoriaalin vinkeillä onnistut, ellet täydellisesti ensimmäisellä kerralla, niin ainakin paremmin. Meikkaaminen aina vaatii harjoittelua – minäkin opettelen edelleen, koska ikinä ei tässä(kään) lajissa tulla valmiiksi.

VINKKI: Olette varmasti lukeneet neuvon, että meikkaa ensin silmät ja tee vasta sitten meikkipohja. Tummassa smokey eye -meikissä voi luomivärit pöllytä ja murusia putoilla silmien alle ja siten pilata meikkipohjan. Noh, jos tämä tuntuu äärimmäisen haastavalta tavalta oppia, etkä halua teippailla suojia tai tehdä puuterijarruja silmien alle (jos sinulla on vähänkin kuivempi iho tai uurteita, älä käytä puuterijarruja!), niin tee kuten minä tässä tutoriaalissa. Olen levittänyt meikkivoiteen, tehnyt kulmat, mutta en levittänyt peiteväriä silmien alle. Teen sen vasta, kun luomivärit on levitetty. Jos suttaa syntyy, on ne helppo pyyhkäistä pois ja sitten levittää peitevoiteen tai valokynän silmien alle.

Jos sinulla on ongelmia luomivärien kestävyydessä tai tarttuvuudessa, levitä ensin silmäluomille silmämeikinpohjustaja. Jos tällaisia ongelmia ei ole esiintynyt, voi tehdä meikin ilman pohjustajaakin. Luomivärit häivyttyvät helpommin ilman pohjustajaa, mutta tarttuvuus on usein heikompi.

Aloita levittämällä hieman lämpimämpi, hieman omaa ihonsävyä tummempi mattaluomiväri, luomivakoon ja sen yläpuolelle. Tämä helpottaa häivyttelyssä ja luo tummaan silmämeikkiin pehmeyttä. Käytä mahdollisimman pehmeää sivellintä.

Levitä vaalea helmiäisluomiväri silmän sisänurkkaan sekä tuo vaalea sävy liikkuvalle luomelle. On makuasia, kuinka pitkälle liikkuvaa luomea vaalean sävyn tuo. Mitä pidemmälle, sen keveämmältä smokey tulee näyttämään. Itse levitin tässä meikissä liikkuvan luomen puoliväliin asti, mutta vain keveästi niin pitkälle.

Sitten aloitetaan sen intensiivisyyden ja utuisuuden luominen. Levitä keskitumma mattaluomiväri ulkonurkasta liikkuvan luomen päälle. Vie sävyä vaalean luomivärin päälle. Aloita keskitumman sävyn levitys aina ulkonurkasta ja vie sieltä sisänurkkaa kohti, hieman liikkuvan luomen keskiosan yli.

Varjosta samalla sävyllä luomivakoa ja sen yläpuolta. Tähän sopii hyvin pehmeä, mutta litteämpi sivellin. Sillä saa vähän tarkkuutta sekä intensiivisempää jälkeä, kuin ihan pehmeimmällä siveltimellä.

Sitten viimeisenä musta mattaluomiväri. Aloita taas aivan ulkonurkasta.

Varjosta luomivakoa mustalla luomivärillä.

Kun olet saanut riittävän tummuuden, aloita luomivärin liikuttaminen ulkonurkasta, sisänurkkaa kohti. Älä ylitä liikkuvan luomen keskiosaa mustaa luomiväriä käyttäessä, ellet sitten hae rock-tyylisempää smokey -meikkiä. Kun siveltimessä on vain vähän irtoavaa väriä, voit tehdä keveää edestakaista siveltimen liikuttelua silmäluomellasi.

Häivytä rajoja häivytyssiveltimellä tarvittaessa. Oikein pehmeällä häivytyssiveltimellä häivyttely on hentoisempaa, napakammalla häivytyssiveltimellä luomivärit ”liikkuvat” tehokkaammin.

Sitten alaluomi. Smokey eye -meikissä alaluomi kuuluu olla yhtä utuinen, kuin yläluomikin.

Levitä sitä samaa keskitummaa mattaluomiväriä alaluomelle. Jos käytät litteää sivellintä, pidä siveltimen asento hieman lappeellaan, niin saat paksumpaa jälkeä, joka on valmiiksi utuinen. Mitä pystymmässä sivellin on sinuun nähden, sen tarkempaa ja ohuempaa jälkeä syntyy.

Sitten musta mattaluomiväri. Älä levitä mustaa yhtä paksusti, kuin keskitummaa sävyä. Aloita luomivärin levitys aina ulkonurkasta ja etene siitä sisänurkkaan päin. Näin se vahvin intensiivisyys syntyy ulkonurkan seudulle, kuten kuuluukin, ja häivyttyen liukua haaleammaksi sisänurkkaan tultaessa.

Korosta vielä kulmaluuta vaalealla helmiäisluomivärillä. Tämä ei ole mitenkään välttämätöntä, mutta pieni ”tärppi” kulmakarvojen korkeimman kohdan alla, antaa kevyesti liftaavan ilmeen.

Smokey eye -meikissä silmät voidaan rajata monella tapaa. Rajauksesta voi tehdä kajalilla ja/tai luomivärillä utuisen tai sitten eyelinerilla skarpin. Tai näitä kaikkia voidaan yhdistää.

Tässä meikissä rajaan skarpit siipirajauksen. Käytän rajaustussia, joka on yksi lemppareita Sephora-ostoksistani viime keväältä.

Tee alaluomelle kajalilla rajaus. Tee rajaus aivan ripsityveen, iiriksen reunaan asti ulottuen. Häivytä kajalilla tekemääsi rajausta siveltimellä ja voit lisäksi käyttää apuna mattaluomiväriä.

VINKKI: Jotta smokey eye -meikki on todella intensiivinen, tulee kaikki vaaleus ”tilkitä” ripsien seudulta. Tämä seuraava kikka toimii myös kevyemmässä meikissä, ripsiä tuuhentavana efektinä. Käytän tässä vinkissä Clarinsin 3-Dot Liner -rajaustussia. Siinä on kolme terää, jotka helpottavat ripsikarvojen välien ”tilkitsemisessä”.

Painele eyeliner-tussilla ripsityveen ja yritä peittää alueet, joista näkyy meikkaamattomia alueita.

Minulla on tiheähköt ripset, joten maskaran levityksen jälkeen minulle ei jää näkyviin vaaleita ”aukkoja” ripsirivistöön.

Lopuksi levitä maskara ripsiin ja liimaa tekoripset halutessasi. Smokey eye toimii upeasti lyhyilläkin ripsillä, mutta tekoripsillä toki saa lisänäyttävyyttä. Kukapa meistä ei tykkäisi lisäpituudesta ja volyymista ripsissään? En kuitenkaan pidä liian tiheistä tekoripsistä. Saat luonnollisemman lopputuloksen, jos liimaat ripsitupsuja tai käytät tekoripsiä, jotka ovat luonnolliset tai ei-niin-tuuheita.

Lopuksi alaluomen sisärajaus mustalla kajalilla. Se antaa smokey eye -meikille sen viimeisen silauksen, saa silmät näyttämään kirkkaammilta sekä antaa aistikkuutta katseeseen.

Muista siistiä silmien alle pöllynneet luomivärit. Pyyhkäise ne meikkisienellä, siveltimellä tai vanulapulla. Levitä sitten peiteväri ja/tai valokynä. Varo alaluomen meikkausta. Muista olla sen lähellä vähän varovaisempi. Jos osut siihen, niin korjaat vaan kohtaa luomivärien avulla.

Kissamainen smokey eye -meikki on valmis!

Onnistuisiko näillä ohjeillani seuraaviin pikkujouluihin?

Pakko kertoa yksi niistä omista epäonnistumisista. Luin aikoinaan naistenlehdestä ohjeet muodikkaaseen smokey eye -meikkiin. Olin tekevinäni ohjeen mukaan, mutta lopputuloshan oli enemmänkin halloween-meikki, kuin näyttävä ja seksikäs smokey eye. En ollut yhtä söpö, kuin pandakarhu, vaikka pandalta lähinnä näytin. Ohjeissa oli se ongelma, että musta luomiväri levitettiin koko liikkuvalle luomelle. Ei kerrostusta eri sävyillä, vaan siitä olisi sitten pitänyt häivyttää pelkkää mustaa luomiväriä. Noh, ei ollut toimiva minulla, vaikka ikää oli se jotain nippa nappa parikymmentä. Toki meikkaajan ammatin myötä ja harjoittelemalla käden motoriikka on kehittynyt. Nyt varmaan onnistuisinkin niillä ohjeilla. Ehkäpä joku päivä näytän teille yhden luomivärin smokeyni – mattamustalla tietysti!

Oikein ihanaa loppuviikkoa!

X