Glitz & Glam

Huolla meikkisiveltimiäsi – näillä vinkeillä saat siveltimistä kuin uusia

Teksti: Minna / Glitz & Glam
Sojottavatko meikkisiveltimesi harjakset vähän joka suuntaan? Tuntuvatko siveltimesi jo parhaat päivänsä nähneiltä? Oletko kokeillut palauttaa ne takaisin käyttökelpoisiksi näillä vinkeillä? Minulla on pari vinkkiä, joita kannattaa kokeilla ennen kun päivität suosikkisiveltimesi uusiin.

Meikkisiveltimiä ammattilaismeikkaajan ajoilta

Kuvassa näkyvät meikkisiveltimeni ovat 7-10 vuotta vanhoja. Ne ovat olleet myös ammattikäytössä, jolloin niihin on kohdistunut paljon enemmän rasitusta kuin pelkästään omassa käytössä. Siveltimeni eivät oikeasti ole noin hapsottuneita, mutta havainnollistaakseni vinkkejäni, hapsotin harjaksia autenttisemman näköisiksi.

Ammattilaiskäytössä siveltimet olivat päivittäisessä käytössä ja puhdistuksessa. Sen lisäksi jokaisen asiakkaan jälkeen siveltimet tuli puhdistaa ja desinfioida vahvalla alkoholilla sekä ne tuli hieroa puhtaaksi paperiin tai liinaan. Eli todella kovassa rasituksessa ovat menneinä vuosina olleet. Nykyään saavat olla eläkkeellä, kun vaihdoin meikkaajan ammatin markkinoinnin asiantuntijatyöhön.

Miten siveltimeni sitten ovat kestäneet niin hyväkuntoisina?

No ensinäkin nämä ovat laadukkaita, ammattilaiskäyttöönkin tarkoitettuja meikkisiveltimiä. Toisena syynä on niiden huoltaminen.

Nykyään meikkisiveltimet ovat pääasiassa synteettisestä kuidusta valmistettuja. Synteettisestä kuidusta valmistetut siveltimet ovat usein kestävämpiä kuin luonnonharjaksesta valmistetut siveltimet. Mutta nekin saattavat alkaa hapsottamaan, joten tämän postauksen vinkit soveltuvat niin luonnon kuin synteettisille harjaksille.

Lue myös: Puhtaus on puoli kauneutta

Hapsottavat harjakset

Erityisesti tarkkaan työskentelyyn tarkoitetuilla meikkisiveltimillä on lähes mahdoton työskennellä, jos harjakset hapsottavat. Siveltimeni eivät tosiaan oikeasti ole näin joka suuntaan sojottavat, mutta postauksen kuvia varten tein niistä apua tarvitsevan näköisiä.

Mitä siis tehdä meikkisiveltimille, joiden harjakset ovat kuin pienen räjähdyksen jäljiltä tai hapsottuneet meikkipussissa? Tässä tulee vinkki, jonka opin aikoinaan eräältä meikkauskouluttajalta.

  1. Puhdista likaiset siveltimet esimerkiksi marseille-saippualla. Itse käytän halpaa Le Chat -saippuaa, joka soveltuu todella hyvin meikkisiveltimille. Teatterilla käytettiin Sunlight-palasaippuaa siveltimien ja meikkisienten puhdistukseen. Sekin toimii, mutta oma lempparini 10 vuoden kokemuksella on Le Chat.

2. Ravista ylimääräinen vesi siveltimistä. Lisäsin ”dramatiikkaa” pörröttämällä siveltimet oikein kunnolla. Näytän, kuinka pahastikin räjähtäneeltä näyttävä sivellin voi palautua takaisin muotoonsa.

3. Pyyhi siveltimellä molemmin puolin kostean palasaippuan pintaa.

Älä siis hiero sivellintä saippuaa vasten, vaan sivele ”myötäkarvaan”, jotta hapsottavat harjakset palaavat takaisin alkuperäiseen muotoonsa. Voit lopuksi puristaa sormin harjaksia yhteen ja sillä tavoin muotoilla harjakset haluamaasi muotoon.

4. Älä huuhtele siveltimiä, vaan jätä ne saippuaisina kuivumaan.

5. Anna siveltimien kuivua mielellään seuraavaan päivään asti.

6. Poista kuivunut saippua harjaksista rapsimalla niitä. Jos saippua ei irtoa harjaksista, voit huuhdella saippuajäämät siveltimistä, mutta älä hiero harjaksia, vaan valuta vettä niille harjasten suuntaisesti. Laita siveltimet uudestaan kuivumaan lappeeltaan ennen käyttöä.

7. Kun siveltimet jättää saippuan avulla muotoiltuna kuivumaan, harjakset palautuvat takaisin muotoonsa.

Siveltimillä on jälleen vaivatonta työskennellä tarkasti. Tämä huoltovinkki soveltuu synteettisille sekä luonnonharjaksille. Helppo tapa palauttaa harjakset takaisin alkuperäiseen muotoonsa.

Katkeilevat ja hapsottavat harjakset

Tämä vinkki on erityisesti luonnonharjaksista oleville meikkisiveltimille. Luonnonharjakset voivat kuivua, jonka seurauksena harjakset katkeilevat ja alkavat hapsottaa. Palauttaakseen siveltimien harjasten joustavuuden ja muodossaan säilymisen, voi olla tarpeen kosteuttaa harjaksia aivan kuten hiuksetkin kaipaavat kosteutusta.

  1. Puhdista siveltimet palasaippualla.

2. Ravista ja purista ylimääräinen vesi harjaksista. Valitse hiustenhoitoaine, joka on kosteuttava. Vältä rakennepaikkaavia. Syynä sama kuin pidennyshiuksissa, eli harjakset saattavat kovettua ja sitä kautta haurastua lisää rakennepaikkaavista hoitoaineista. Hoitoaineeksi kelpaa jokin ihan halpa tai sinun hiuksillesi sopimaton tuote, kunhan se ei ole rakennepaikkaava.

3. Käsittele harjakset hoitoaineella ja anna vaikuttaa pienen hetken. Huuhtele hoitoaine siveltimen harjaksista lämpimällä vedellä.

4. Muotoile kosteat harjakset haluamaasi muotoon ja aseta siveltimet kuivumaan.

5. Anna siveltimien kuivua rauhassa, jotta ovat varmasti kuivat.

6. Pöyhi harjaksia hellävaraisesti kättäsi vasten. Näin luonnonharjaksiset siveltimet ovat jälleen silkkiset ja harjakset pysyvät paremmin muodossaan. Tämä soveltuu paremmin luonnonharjaksille. Synteettiset kuidut harvoin kärsivät kuivuudesta.

Nämä vinkit saattavat pelastaa kärsineet meikkisiveltimesi, mutta ne toimivat myös silloin tällöin niiden huoltona. Siten kalliit meikkisiveltimesi ovat pitkäikäisempiä ja toimivat kuin uusina.

Oletko kokeillut kumpaakaan vinkkiä meikkisiveltimiesi huollossa?

 

Lue myös:

5 parasta luomivärisivellintä

5 parasta aurinkopuuterisivellintä

5 parasta meikkivoidesivellintä

Lue myös

X