Glitz & Glam

Pyykkietikka – puhtaampi tuoksu vaatteisiin

Teksti: Minna / Glitz & Glam
pyykkietikka
Postaus sisältää mainoslinkkejä

Etikan käyttö pyykin pesussa on vanhan kansan kikka, mutta nykyään on saatavilla tuoksuvaa pyykkietikkaa. Pyykkietikka poistaa tehokkaasti tekstiileihin pinttyneitä hajuja.

pyykkietikka

Luokkakaverini kehui minulle pyykkietikkaa. Innostuin, koska mieleeni muistui mummoni vanha neuvo etikan käytöstä tekstiileihin pinttyneen hajun poistoon. Meillä on jo muutamia vuosia käytetty hajusteettomia huuhteluaineita. Mietin, että haluanko tuoksuvaa pyykkiä? Kuitenkin luokkakaverini sai minut vakuuttuneeksi, että kannattaa kokeilla. Hän lupautui tuomaan oman kotipaikkakuntansa liikkeestä minullekin pullon kokeiluun. Innostuin pyykkietikasta niin paljon, että haluan siitä kirjoittaa täällä blogissanikin.

Pyykkietikan edut: 

 • Korvaa huuhteluaineen
 • Poistaa vaikeat hajut kuten esimerkiksi savun, hien, rasvan tai homeen hajut
 • Poistaa pyykistä pesuainejäämät pidentäen vaatteiden käyttöikää
 • Ei jätä jälkiä pyykkiin ja etikan tuoksu poistuu kokonaan pyykin kuivuessa – jäljelle jää raikas tuoksu
 • Soveltuu käytettäväksi kaikkiin materiaaleihin
 • Vähentää vaatteiden sähköisyyttä
 • Kirjopyykin värit kirkastuvat sekä ehkäisee valkopyykin kellastumista
 • Pyyhkeiden imukyky säilyy (vrt. tavallinen huuhteluaine)
 • Estää pesuainesaostumien muodostumisen pyykkikoneessa
 • Raikastaa rummun poistamalla tunkkaisen hajun: puhdas ja raikas pesukone
 • Antiseptinen eli pyykkietikka desinfioi pyykin myös matalassa lämpötilassa
 • Ekologinen eikä sisällä allergisoivia tai herkkyyttä aiheuttavia ainesosia
 • Lopputuloksena raikas ja ihanan pehmeä pyykki!

Tuohon ei sisällä allergisoivia ja herkkyyttä aiheuttavia ainesosia -lauseeseen haluaisin huomauttaa, että tuote sisältää hajusteita. Ne ovat kuitenkin tyypillisimpiä herkistäjiä. Ainesosiksi on merkitty vain etikka ja hajuste. Parfum sisältää monia ainesosia, mutta niitä ei ole pakko merkitä erikseen pienissä pitoisuuksissa.

pyykkietikka

Etikka tuo mieleen epämiellyttävän hajun. Miten joku pahalta haiseva voi poistaa pahoja hajuja? Näissä Le Père Pelletier -pyykkietikoissa on ihania tuoksuvaihtoehtoja. Minä halusin ehdottomasti tuoksun Cotton, koska olen mieltynyt kaikkeen puuvillamaiseen tuoksumaailmaan. Itse tuote tuoksuu hyvin voimakkaasti etikalle sekä hajusteellekin. Kuitenkin pesukoneen ohjelman pyörittyä, on märkä pyykki tuoksunut vain keveästi puuvillamaiselle tuoksulle. Eihän puuvilla miltään tuoksu, mutta se mielikuva tuoksusta. Olen kuitenkin kuullut ja lukenut, että pyykki saattaa tuoksua etikalle märkänä, mutta tuoksu haihtuu pyykin kuivuessa. Itse en tätä ole huomannut. Kuivana pyykki tuoksuu hetken aikaa, mutta ei voimakkaasti. Paljon miedompi tuoksu, kuin perinteisissä, tuoksuvissa huuhteluaineissa. Niiden haju jää tekstiileihin, pyykkietikan tuoksu haihtuu hyvin miedoksi.

Minun eräs trikootoppi oli muuttunut haisuliksi. Tiedättekö mitä? Ei ole haisulipaita enää. Pyykkietikka poisti topista ällöttävän tunkkaisen hajun. Joskus joihinkin minun trikootoppeihin on tullut sellainen pinttynyt paha haju. Niin ja pyykinpesukone on tuoksunut raikkaammalta! Puhdas ja hajuton pyykinpesukone = raikkaampaa pyykkiä.

Pyykkietikkaa käytetään kuten huuhteluainetta. Sitä laitetaan 2-4 korkillista pesukoneen huuhteluainesäiliöön. Annostusta voidaan nostaa tarvittaessa. Minä käytin ensimmäisten koneellisten kanssa viittä korkillista. Syynä ihan pesukoneen puhdistaminen. Pyykkietikka puhdistaa pyykkiä, mutta myös pesukonetta. Onhan etikka vanha keino poistaa kaikenlaisia saostumia ja kalkkeumia.

pyykkietikka

Pyykkietikka on siitäkin parempi vaihtoehto, sillä se on ympäristöystävällinen. Jos haluaa täysin tuoksutonta tai hajusteet eivät sovi, onhan edullisin vaihtoehto ihan se perinteinen väkiviinaetikka. Jos kuitenkin haluaa tuoksuvaa pyykkiä, niin suosittelen pyykkietikkaa!

Pyykkietikkaa ja tietysti väkiviinaetikkaa voidaan käyttää yleispuhdistusaineena. Tätä en ole kokeillut, mutta olen tiennyt etikkaa käytettävän turvallisempana ja ympäristöystävällisempänä yleispuhdistusaineena. Meillä kotona on jo pitkään pesty lattiat pelkällä vesihöyryllä. Mietin vain, että tätä pyykkietikkaa voisikin kokeilla. Laittaa pieni tippa laitteen vesisäiliöön. Samalla puhdistuisi laitekin sekä desinfioituisi se lattialiina.

pyykkietikka

Tämä minun Le Père Pelletier -pyykkietikka on ostettu haminalaisesta pikkuliikkeestä. Hintaa tällä oli 14,50 € / 500 ml. Googletin tuotetta ja huomasin, että pyykkietikka on samoissa hinnoissa muuallakin. Jälleenmyyntipaikkoja ovat erilaiset erikoisliikkeet, jotka myyvät sisustustavaraa ja kaikenlaista lifestyle-tuotetta. On olemassa monia verkkokauppojakin, joista saa tilattua pyykkietikkaa. Näitä ovat esimerkiksi Murena, Hyvän Tuulen Puoti, Annival Interior jne.

Muiden merkkien pyykkietikkaa myy esimerkiksi Hyvinoinnin Tavaratalo*. Siellä myytävät pyykkietikat ovat hieman edullisempia.

Onko pyykkietikka tai väkiviinaetikka jo vanha tuttu?

 

Lue myös

X