Vinkit

Pyykkietikka – puhtaampi tuoksu vaatteisiin

16.10.2017 Teksti: Minna / Glitz & Glam
Postaus sisältää mainoslinkkejä

Etikan käyttö pyykin pesussa on vanhan kansan kikka, mutta nykyään on saatavilla tuoksuvaa pyykkietikkaa. Pyykkietikka poistaa tehokkaasti tekstiileihin pinttyneitä hajuja.

pyykkietikka

Luokkakaverini kehui minulle pyykkietikkaa. Innostuin, koska mieleeni muistui mummoni vanha neuvo etikan käytöstä tekstiileihin pinttyneen hajun poistoon. Meillä on jo muutamia vuosia käytetty hajusteettomia huuhteluaineita. Mietin, että haluanko tuoksuvaa pyykkiä? Kuitenkin luokkakaverini sai minut vakuuttuneeksi, että kannattaa kokeilla. Hän lupautui tuomaan oman kotipaikkakuntansa liikkeestä minullekin pullon kokeiluun. Innostuin pyykkietikasta niin paljon, että haluan siitä kirjoittaa täällä blogissanikin.

Pyykkietikan edut: 

 • Korvaa huuhteluaineen
 • Poistaa vaikeat hajut kuten esimerkiksi savun, hien, rasvan tai homeen hajut
 • Poistaa pyykistä pesuainejäämät pidentäen vaatteiden käyttöikää
 • Ei jätä jälkiä pyykkiin ja etikan tuoksu poistuu kokonaan pyykin kuivuessa – jäljelle jää raikas tuoksu
 • Soveltuu käytettäväksi kaikkiin materiaaleihin
 • Vähentää vaatteiden sähköisyyttä
 • Kirjopyykin värit kirkastuvat sekä ehkäisee valkopyykin kellastumista
 • Pyyhkeiden imukyky säilyy (vrt. tavallinen huuhteluaine)
 • Estää pesuainesaostumien muodostumisen pyykkikoneessa
 • Raikastaa rummun poistamalla tunkkaisen hajun: puhdas ja raikas pesukone
 • Antiseptinen eli pyykkietikka desinfioi pyykin myös matalassa lämpötilassa
 • Ekologinen eikä sisällä allergisoivia tai herkkyyttä aiheuttavia ainesosia
 • Lopputuloksena raikas ja ihanan pehmeä pyykki!

Tuohon ei sisällä allergisoivia ja herkkyyttä aiheuttavia ainesosia -lauseeseen haluaisin huomauttaa, että tuote sisältää hajusteita. Ne ovat kuitenkin tyypillisimpiä herkistäjiä. Ainesosiksi on merkitty vain etikka ja hajuste. Parfum sisältää monia ainesosia, mutta niitä ei ole pakko merkitä erikseen pienissä pitoisuuksissa.

pyykkietikka

Etikka tuo mieleen epämiellyttävän hajun. Miten joku pahalta haiseva voi poistaa pahoja hajuja? Näissä Le Père Pelletier -pyykkietikoissa on ihania tuoksuvaihtoehtoja. Minä halusin ehdottomasti tuoksun Cotton, koska olen mieltynyt kaikkeen puuvillamaiseen tuoksumaailmaan. Itse tuote tuoksuu hyvin voimakkaasti etikalle sekä hajusteellekin. Kuitenkin pesukoneen ohjelman pyörittyä, on märkä pyykki tuoksunut vain keveästi puuvillamaiselle tuoksulle. Eihän puuvilla miltään tuoksu, mutta se mielikuva tuoksusta. Olen kuitenkin kuullut ja lukenut, että pyykki saattaa tuoksua etikalle märkänä, mutta tuoksu haihtuu pyykin kuivuessa. Itse en tätä ole huomannut. Kuivana pyykki tuoksuu hetken aikaa, mutta ei voimakkaasti. Paljon miedompi tuoksu, kuin perinteisissä, tuoksuvissa huuhteluaineissa. Niiden haju jää tekstiileihin, pyykkietikan tuoksu haihtuu hyvin miedoksi.

Minun eräs trikootoppi oli muuttunut haisuliksi. Tiedättekö mitä? Ei ole haisulipaita enää. Pyykkietikka poisti topista ällöttävän tunkkaisen hajun. Joskus joihinkin minun trikootoppeihin on tullut sellainen pinttynyt paha haju. Niin ja pyykinpesukone on tuoksunut raikkaammalta! Puhdas ja hajuton pyykinpesukone = raikkaampaa pyykkiä.

Pyykkietikkaa käytetään kuten huuhteluainetta. Sitä laitetaan 2-4 korkillista pesukoneen huuhteluainesäiliöön. Annostusta voidaan nostaa tarvittaessa. Minä käytin ensimmäisten koneellisten kanssa viittä korkillista. Syynä ihan pesukoneen puhdistaminen. Pyykkietikka puhdistaa pyykkiä, mutta myös pesukonetta. Onhan etikka vanha keino poistaa kaikenlaisia saostumia ja kalkkeumia.

pyykkietikka

Pyykkietikka on siitäkin parempi vaihtoehto, sillä se on ympäristöystävällinen. Jos haluaa täysin tuoksutonta tai hajusteet eivät sovi, onhan edullisin vaihtoehto ihan se perinteinen väkiviinaetikka. Jos kuitenkin haluaa tuoksuvaa pyykkiä, niin suosittelen pyykkietikkaa!

Pyykkietikkaa ja tietysti väkiviinaetikkaa voidaan käyttää yleispuhdistusaineena. Tätä en ole kokeillut, mutta olen tiennyt etikkaa käytettävän turvallisempana ja ympäristöystävällisempänä yleispuhdistusaineena. Meillä kotona on jo pitkään pesty lattiat pelkällä vesihöyryllä. Mietin vain, että tätä pyykkietikkaa voisikin kokeilla. Laittaa pieni tippa laitteen vesisäiliöön. Samalla puhdistuisi laitekin sekä desinfioituisi se lattialiina.

pyykkietikka

Tämä minun Le Père Pelletier -pyykkietikka on ostettu haminalaisesta pikkuliikkeestä. Hintaa tällä oli 14,50 € / 500 ml. Googletin tuotetta ja huomasin, että pyykkietikka on samoissa hinnoissa muuallakin. Jälleenmyyntipaikkoja ovat erilaiset erikoisliikkeet, jotka myyvät sisustustavaraa ja kaikenlaista lifestyle-tuotetta. On olemassa monia verkkokauppojakin, joista saa tilattua pyykkietikkaa. Näitä ovat esimerkiksi Murena, Hyvän Tuulen Puoti, Annival Interior jne.

Muiden merkkien pyykkietikkaa myy esimerkiksi Hyvinoinnin Tavaratalo*. Siellä myytävät pyykkietikat ovat hieman edullisempia.

Onko pyykkietikka tai väkiviinaetikka jo vanha tuttu?

Kommentit (48)

Voisi kyllä ehdottomasti joskus itsekin testata 🙂

Suosittelen kokeilemaan! 🙂

Tämä herätti mun kiinnostuksen! En oo ennen kuullutkaan tällaisesta. Pitää selvästiki ottaa selvää, mistä täällä Oulusa sais noita ja puhua mieski pyörryksiin asian suhteen. 😀

Moi, Oulustakin löytyy tätä! Ostin oman sitruunaruohontuoksuisen pyykkietikkani Lifestyle Nordicin uudesta liikkeestä Isokadulta 🙂 Suosittelen, ihana tuote ja tuoksuvaihtoehtoja on monta 🙂

Minä olin lukenut pyykkietikasta, mutta jotenkin se oli mennyt vähän toisesta silmästä sisään ja toisesta ulos. 😀 Eli en ollut lukenut tarkasti.

Mua kiinnostaa tää myös. Olen testannut YR:n hiuksille tarkoitettua viinietikkaa ja se oli ihan hauska tuote. Muuten käytän tosi paljon etikkaa ja soodaa kodin puhdistukseen ja esim. kahvinkeittimen ja astianpesukoneen tehoputsaukseen.

Sooda ja etikka ovat loistavia puhdistajia kaikissa sellaisissa missä on vettä. Lähtee hyvin ja turvallisesti liat pois. 🙂 Ravintolakoulussakin aikoinaan näitä opetettiin puhdistusmenetelmiksi, vaikka meillä oli ihan opetusta teollisista pesuaineista ja niiden turvallisesta käytöstä.

Etikalla desinfiointi on nyt pikkuisen kiikun kaakun, etikka on desinfioiva lievästi, mutta pitoisuudet ovat valmiissa litkussa pieniä, sekä vaikutus aika pitäisi olla melko pitkä. Muut vaikutukset ovat kuitenkin tosia, pienenä vinkkinä vesietikka seosta mikrokuituliinaan pölyjä pyyhkiessä, ehkäisee sähköisyyttä lievästi happamana eli pölyt pysyvät hiukan kauemmin pinnoilta pois. Hajujen poistossa etikka on aivan ässä!

En itsekään usko etikan desinfioivan (noissa pitoisuuksissa) yhtään sen enempää, kuin tavallinen huuhteluaine. Tuo listaus oli tosiaan tuotteen lupaukset, eivät minun mielipiteeni. Itse siinä kiinnitin huomiota tuohon allergisoivuuteen, koska hajusteet ovat kuitenkin allergisoivia. Siksi siitä oman näkemykseni listauksen alle kirjoitin. 🙂

Tuon hajujen poiston olen tosiaan konkreettisesti ja selvästi kokenut. Todella hyvä aine siihen. Mummo joskus neuvoi, että oikein pinttyneen hajun saa pois liottamalla etikkavedessä. Jännästi toimii jopa huuhteluaineen asemassakin, mutta veikkaan, että pahimmissa tapauksissa pitää liottaa.

Mulla on tästä se puuteri-tuoksu ja tykkään kovasti. <3 Postaus ollut jonkun aikaa työn alla. 😀

Puuteri kuulostaa mun tuoksulta. 🙂 Muistuttaako meteoriittihelmien tuoksua?

En ole kuullutkaan tuoksuvasta pyykkietikasta! Herätti kyllä mielenkiinnon 🙂

Suosittelen kokeilemaan. Ainakin puuvilla on tuoksultaan mielettömän ihana. Ei ollenkaan sellainen, mitä huuhteluaineet jättävät. Siksi olin vaihtanut tuoksuttomiin vaihtoehtoihin pesu- ja huuhteluaineen. Tämä pyykkietikan tuoksu on toisenlainen ja paljon keveämpi. Toki annostelullakin on väliä, mutta ei edes sillä viidellä korkillisella ole tullut löyhkäävää pyykkiä.

Mä olen silloin tällöin käyttänyt ihan tavallista etikkaa pyykinpesukoneessa 🙂 Mutta onhan tällainen jo upea sisustuelementtikin, kehtaa jättää pullon esille! Mä pesen välillä lakanoita niin kuumassa, 90 asteessa, että veikkaan ettei meidän pesukone ole lopulta niin ”törkyinen” 😀 Mutta joo, mies meni ostamaan Varustelekasta takin, joka haisee ihan järkyttävälle homeelle/ummehtuneelle, sitä takkia on pesty jo ties kuinka monta kertaa ja on ollut varmaan viikon parvekkeella tuulettumassa..kamalinta oli se, että se takki hajukontaminoi myös mun takin, plus muutenkin sisäilmaa 🙁 Kiva oli mennä töihin ummehtuneelle haisevassa takissa…yäks 🙁 pidänkin siis tän pykkietikan mielessä jos takki ei tuulettumalla raikastu!

Olen tässä miettinyt, että kokeilisiko tavallista etikkaa? Mutta siitä ei tosiaan saa tuota kivaa tuoksua. Mutta jos pyykkietikka loppuu kesken pyykkipäivän, niin aina voi kaivaa keittiönkaapista etikkaa. 🙂

Meillä ei ole valkoisia lakanoita, niin harvoin pesen mitään 90-asteessa. Höyrypesurin liinat ovat ainoat tällä hetkellä. Huomasin muuten, että huuhteluainelokero pesukoneessa on puhdistunut etikalla. Se huuhteluaine on sellainen lian kerääjä, niin mitä se jättää niihin paikkoihin, joita ei näe ja pääse pesemään?

Oletko liottanut takkia etikkavedessä? Mummo tosiaan neuvoi minua jo vuosia sitten, että vettä ja etikkaa astiaan, vaate sinne likoamaan pariksi tunniksi ja sitten pesu.

Kyllä, ihana tuote! Olen ihan koukuttunut! <3

No sama! Minäkin koukutuin. 😀

Mä oon nähnyt pyykkietikkaa Kouvolankadulla olevassa sisustusliikkeessä, jonka nimeä en nyt muista 🙂
Just tänään tuli puhistua kun pyykki ei tuoksunut kovin raikkaalta ja mietin, oliko kone liian täynnä tai liian vähän/liikaa pesuainetta…Voisi olla kyllä kokeilun arvoinen tämä pyykkietikka!

Kiitti vinkistä! Itse kun ostin tämän omani kuriirin kautta Haminasta. 😀

Meillä oli joitakin vuosia sitten ongelmana pesukoneen haju. Lopulta saimme sen pois, mutta nyt pyykkietikan käytön jälkeen olen huomannut, että pesukone on raikkaampi. 🙂

Oijoi, löytyyköhän tätä jostain liikkeestä Kouvolasta, tukisin mieluusti paikallista liikettä eikä tarvisi netistä tilailla ja odotella

Edellinen kommentoija Tiltu tiesi vinkata Kouvolankadun sisustusliikkeestä. Minä kävin katsomassa Googlen avustuksella. Dreams näyttää myyvän täällä Kouvolassa ja on heilläkin verkkokauppa. 🙂 Tiedän mistä käyn seuraavan tuoksun nuuhkimassa ja ostamassa. 🙂

Tässä vielä linkki:
https://www.sisustusliikedreams.fi/fi/tuoteryhma/767969

Pyykkietikkaa voi tehdä itsekin. 🙂 Väkiviinaetikkaa ja itselle mieleistä eteeristä öljyä. Joissain ohjeissa on myös vähän vettä. Kannattaa kokeilla!

Näistä olenkin joskus aikaisemminkin lukenut, mutta postaukseni myötä olen lukenut uudelleen tätä vinkkausta. 🙂

Todella hyvä tuote, Varkauden alueelta pyykkietikkaa saa Sisustusliike Via Paulasta

Kiva kun jaoit vinkkisi paikallisille. 🙂

Etikka on ikiaikainen kodin monitoimiaine. Viemärin avaaminen yhdessä ruokasoodan kanssa, ikkunanpesu, vaateiden huuhtelu, uuninpuhdistus jne. Tavallinen etikka toimii eikä maksa kuin pari euroa litra :). Etikan tuoksu haihtuu melko pian, puhtaassa etikassa ei ole mitään keinotekoisia hajuaineita 😉

Tavallista en ole vielä kokeillut huuhteluaineena, mutta on kivaa ettei pyykkipäivä jää kesken. Jos pyykkietikka loppuu, niin sen kun kaivelee keittiön kaapista huuhteluaineen. 🙂

Olen käyttänyt pyykkietikkaa jo pari vuotta, ja juuri tuota samaa merkkiä. Minun lempparituoksuni on l’originale, joka on varmaan hyvin samantyyppinen kuin cotton, sellainen mieto, tavallaan tuoksuton. Olen aivan rakastunut pyykkietikkaan, enkä vaihtaisi ikinä huuhteluaineeseen! En tykkää niiden tuoksusta yhtään, enkä pyykinpesuaineen tuoksusta.

Kuulostaa hyvältä! Otan varmaan sen jossain vaiheessa testiini. 🙂 Meilläkin on vaihtunut pyykinpesuaine ja huuhteluaine tuoksuttomiin, mutta tämän pyykkietikan myötä on tuoksuvaa pyykkiä. Onhan tämä aika koukuttava tuoksu. 🙂

Oikein pinttyneeseen hajuun olen käyttänyt ihan tuota väkiviinaetikkaa. Vettä ja reiluloraus etikkaa ja sitten liotus ainakin muutamia tunteja. sitten pesu koneessa. On auttanut ja tuohon tarkoitukseen perusetikka on edullista. Taidan kyllä hankkia tuota pyykkietikkaakin kokeiluun :)! Ekologisuutta kun miettii, onkohan nuo tuoksuaineet kuinka luonnollisia?

Pitäisi tarkistaa maahantuojalta. Vastaukseni on nyt ihan mutulla. Joukossa varmasti on luonnollisia, ellei jopa 100%. Mutta en voi mennä vannomaan, koska INCI-listalla lukee vain parfum.

E.n käytä koskaan huuhteluaineita. Tavallista väkiviinaetikkaa moneen pesuhommaan. Hajustettu etikka vaikuttaa turhalta.

Ei se ole turha, jos haluaa pyykilleen tuoksuvuutta. Hajustetut huuhteluaineet eivät tuoksu kivalta, mutta pyykkietikassa on toisenlainen tuoksu. Ei niin tyrmäävä ja keinotekoinen löyhkä. Mutta jos ei halua tuoksuvaa pyykkiä, niin tosiaan tavallinen väkiviinaetikka toimii, kuten postauksessakin sanoin. 🙂

Olen todella ihastunut pyykkietikkaan! Minä käytän myös lattianpesussa, tulee ihana tuoksu koko taloon. En voi sietää siivoustuotteiden voimakkaita tuoksuja ja tämä on ekologisempikin vaihtoehto.

Meillä kokeiltiin lattioiden pesussa. Ihana tuoksu ja laattalattiat eivät jääneet nahkeiksi. Pelkällä höyrylläkin jäävät hieman nahkeiksi, mutta tavallisilla pesuaineilla jää todella nahkeaksi. Tuntuu, että sukat jää kiinni lattiaan. Voin suositella etikkaa lattioillekin! 🙂 Toki pahoille likatahroille joutuu tekemään enemmän hinkkaamista, mutta yleispuhdistajana oiva.

Varkaudesta pyykkietikkaa löytyy Via Paulasta

Ostin juuri pyykkietikkaa ihan Prismasta (Kannelmäki, Helsinki).

Meidän Kouvolan Prismassa en ole huomannut. Täytyy katsella seuraavalla kauppareissulla tarkemmin, jos vaikka meilläkin olisi. 🙂

Kiinnostava tuote, mutta kovin hintava. Tuo pullollinen ei kovin kauaksi aikaa riitä. Itse olen käyttänyt huuhteluaineena tavallista halpaa etikkaa lorauksen koneelliseen. Ei jää pyykkiin mitään etikan hajua.

Onhan se hintavaa. Kun en saanut aikaiseksi hakea uutta, käytin myös tavallista etikkaa. Se ihana tuoksu on se, jonka vuoksi sitten olen ostanut uusia. 🙂

Innostuin itse pihinä naisena tekemään pyykkietikkaa itse. Ostin Xtra väkiviinietikkaa
0,75 l (1,05 e) Prismasta. Sekä tilasin lollipop.fi nettikaupasta 2 eteeristä öljyplo:a. Sitten laitoin koko etikkapullollisen vanhaan huuhtelu ainepulloon ja 15 tippaa sitruunaruoho eteeristä öljyä ja 7 tippaa laventeliöljyä. Sekoitin ja valmista tuli. Kun laitat etikkaa huuhteluaine lokeroon niin kannattaa pulloa sekoitella ensin. Hyvää ja halpaa😉

Aika moni kertoo tekevänsä itse. Saa nähdä kokeilenko itsekin. Vielä olen ostanut valmiina sekoituksena. 🙂

Korjaus alkuperäiseen. Nettikaupan oikea nimi on:
limepop.fi

Minä teen itse omat pyykkietikat, tuoksuu miellyttävästi juuri sille eteeriselle öljylle minkä sinne lisään 🙂

Täytyy joskus kokeilla itse sekoittelua. 🙂

Löysin pyykkietikan noin vuosi takaperin ja iloitsen siitä lapsiperheen arjessa 🙂 Ensin sen vinkkasi eräs myyjä minulle, kun puhuimme silkkivaatteiden hyvästä hoidosta. Nyt käytän pyykkietikkaa oikeastaan joka koneelliseen, pesin mitä materiaalia tahansa. Etikka tuoksuu silloin, kun otan pyykit koneesta ja ripustan ne, mutta melko nopeasti etikan tuoksu katoaa ja jäljelle jää raikkaus – ja miedosti se tuoksu, jonka olen sattunut valitsemaan. Olen löytänyt sisustusliikkeiden Murena-brändin lisäksi Kaunis-pyykkietikkaa ihan Tokmannilta 😉

Pyykkietikka on edelleen meilläkin käytössä. Postaukseni on siis viime syksyltä.

Mieheni löysi Prismasta Onni Pyykkietikkaa. Se on nyt testissä. Halvempaa, mutta pakko sanoa ettei tuoksunsa kanssa pärjää luksusmaisemmille pyykkietikoille, joita sisustusliikkeet myyvät. Tuota Kaunis-pyykkietikkaa täytyy kokeilla. 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *