5 parasta...

5 parasta asiaa Tallinnassa

Teksti: Minna / Glitz & Glam

Tälle sunnuntaille tein vähän erilaisen 5 parasta -postauksen. Lähden ensi viikolla Tallinnaan. Veikkaan että moni muukin tulee tämän kesän aikana piipahtamaan siellä tai jotkut miettivät, että minne pyrähtäisi pienelle lomalle? Siksipä ajattelin, että kertoisin minusta 5 parasta asiaa Tallinnassa.

tallinna

Jokaisella on varmasti omat kiinnostuksen kohteensa Tallinnassa ja syyt miksi sinne matkustaa. Menneiden vuosien viinaralli näkyy vähemmän, vaikka todellisuudessa se on vain kiivastunut. Syynä on varmaankin se, että viinat haetaan nykyään pakettiautolla, eikä matkustajat kuljeta niitä kärrytolkulla vahvassa maistissa ympäri terminaaleja. Siihen usein liittyi törmäilyä, kaljatölkkien vierimistä pitkin maita ja mantuja jne. Nykyään viinaralli tapahtuu jollain tasolla näkymättömämmin ja siistimmin.

Tallinna ei ole enää niin halpa kuin se aikoinaan oli. Hintataso on kirinyt lähelle meidän tasoa. Tästä syystä turismi Tallinnaan ei taida enää keskittyä pelkästään edullisiin hintoihin. Kauas on tultu niistä ajoista, kun Mustanmäen torille kuljetettiin linja-autollisittain suomalaisia ostamaan piraattituotteita. Itse en ole noihin aikoihin vielä matkustanut Tallinnaan. Lukemani mukaan Mustanmäen torilla olisi nykyään suomalais-virolaispariskunnan pitämä kirpputori.

Kun vielä 15 vuotta sitten Tallinna oli kuin eteinen Venäjälle, niin tänä päivänä se on moderni kaupunki laadukkaine palveluineen. Tallinna on tänä päivänä enemminkin eteinen Eurooppaan. Olen käynyt Tallinnassa lukuisia kertoja ja olen sivusta seurannut kaupungin kehittymistä ja kasvua. Nyt kun mietin vuotta 2002, kun kävin ensimmäistä kertaa Tallinnassa, niin tähän päivään nähden on paljon muuttunut. Ensimmäisillä kerroilla Tallinnassa törmäsi humalapäissään öykkäröiviin suomalaisiin, lievästi prostituutiokin näkyi, oli viinarallia, turistirysissä pyöri kerjäläisiä ja taskuvarkaita ja tuputtavaa kaupusteluakin hieman näkyi. Nyt kun mietin viime vuosia, niin muutosta on tapahtunut. Taskuvarkaita on aina siellä missä on turisteja, maailman vanhin ammatti ei katoa koskaan, mutta Tallinna on selkeästi siistiynyt 10 vuodessa. Jos et ole käynyt vuosiin Tallinnassa, niin lupaan että yllätyt siellä tapahtuneesta muutoksesta. Tallinnassa tuntuu turvalliselta ja siellä on siistiä ja modernia, mutta myös kaunista ja historiaakin löytyy vanhasta kaupungista. Tallinna on viihtyisä.

Hotellit

Tallinna on täynnä toinen toistaan hienompia hotelleja. Koska ydinkeskusta on aika pieni, niin on loppujen lopuksi yhdentekevää, että onko hotelli kaikkein keskeisimmällä paikalla vai 200-500 metrin päässä kaikesta keskeisestä. Suomalaisten suosima Viru sijaistee ihanteellisessa paikassa, mutta suosittelen kokeilemaan muitakin. Tallinnassa kävelee viihtyisiä katuja ihan mielellään, sillä vanha kaupunki on kaunis ja puistoalueitakin on kiitettävästi.

tallinna2

Tallinnan hotelleista löytää todellisia helmiä ja sisustus on mielestäni korkeatasoisempaa, kuin monessakaan suomalaisessa hotellissa.

Tänä vuonna kokeilemme jotain aivan uutta. Päätimme ottaa huoneiston. Ne ovat hyvä vaihtoehto isommalla porukalla matkaaville, sekä perheille. Mutta mikäänhän ei estä pariskuntaakin vuokraamasta huoneistoa. Hinnaksi suuresta huoneistosta tuli sama, kuin hotellin sviitistä, joten siinä mielessä meille tämä ei tullut edullisemmaksi. Mutta onpahan nyt sitten kattoterassi, kylpyamme ja paljon tilaa.

Laitan tähän muutaman hotellisuositukseni.

Hotell Palace (moderni ja nuorekas, remontoitu ja uudelleen avattu kesäkuussa 2014)
Barons Hotell (pieni, arvokkaan tyylinen ja historiallinen)
Nordic Hotell Forum (moderni ja aavistuksen aasialaistyylinen, sijaitsee vastapäätä Virua)
Sokos Hotell Viru (keskeinen paikka, S-bonukset ja täysin suomenkielinen palvelu, jos mikään muu kieli ei taitu)
L’ermitage Hotell (skandinaavinen ja pelkistetyn tyylikäs)

Ravintolat

Tallinna on täynnä ravintoloita. Oma kokemukseni on, että Tallinnassa on hyvin korkeatasoista ruokaa. Aina löytyy niitä heikompiakin ja voisin todeta, että Tallinnaan pätee sama kuin muihinkin kaupunkeihin – ruoan hinta-laatusuhde ei kohtaa suurimpien turistirysien läheisyydessä. Eli keskeisimmillä ja näkyvimmällä paikoilla ruoka ei aina yllä hintatasoonsa. Mutta voisi sanoa, että 90% ravintolakokemuksistani ovat olleet huippuluokkaa. Toki tähän vaikuttaa myös se, että syömme aina korkeatasoisissa paikoissa ja paikoissa, jotka ovat saaneet hyvät arvostelut. Tämä tarkoittaa sitä, että ravintolavalintoja tehdään jo kotoa käsin ennen matkaa.

Tiedän että monia suomalaisia pelottaa sellaiset ravintolat, kuin tuossa yllä olevassa kuvassa. Kuvassa on yksi Tallinnan korkealuokkaisimmista ravintoloista. Joo, sinne ei ehkä kannata pölähtää shortseissa, sandaaleissa ja tennissukissa vyölaukkuineen (stereotypiat kunniaan! 😀 ), mutta pukeutumiseksi riittää ihan perussiistit vaatteet mitkä suomalaiset pukevat täällä kotioloissaankin ulos syömään lähtiessä. Eli ei ole iltapukupakkoa. Loistavaa palvelua saa ilman sellaisiakin, eikä tarjoilijat katsele nenän varttansa pitkin. Itse pukeudun aina vähän paremmin, mutta en iltapukuun.

Tallinnassa ruoka-annokset ovat usein niin kauniita. Oikeita taideteoksia. Ruoka ei maistu puolivalmiilta, joka on rasvakeittimen kautta tuotu asiakkaan eteen, vaan siellä ruoka maistuu siltä, että sen on kokki itse valmistanut alusta loppuun.

Jos haluaa syödä halvasti Tallinnassa, niin olen huono antamaan vinkkejä. Itse haen elämyksiä, joten omat ravintolavinkkini eivät ole halvasti syömistä, vaan kokemuksia ja elämyksiä.

Mix Restoran (tämä on edullinen, vaikka on korkeatasoinen ja inspiroiva)
Tsaikovski (luksuspaikka)
Ribe (pelkistettyä, raaka-aineet maistuvat puhtaasti läpi)
Ö (tyylikäs ja erityisruokavalioita huomioiva)
Hermitage (moderni sisustus ja rento tyyli)

Tiedän että minun käsitys rennosta ei vastaa jokaisen suomalaisen käsitystä. Rento voi olla fiini paikka. Fiini ei taas tarkoita sitä etteikö sinne voisi ”tavalliset” ihmiset mennä. Listaamistani ravintoloista ainoastaan Tsaikovski on vähän konservatiivisempi, mutta rento tunnelma sielläkin on. Haluan rohkaista muitakin kokeilemaan tallinnalaisia huippuravintoloja. Tiedän niiden valmiiksi katettujen pöytien ja taiteltujen kangasliinojen vaikuttavan meistä suomalaisista hieman pelottavilta ja iskee se alemmuuskompleksi, mutta se on turhaa. Me suomalaiset olemme tottuneet toisenlaisiin ravintoloihin. Meillä on sinappi ja ketsuppi ravintolapöydässä ja me otamme omatoimisesti haarukan ja veitsen saviruukusta ja ehkä myös sen paperisen lautasliinan. Toki Helsingistä löytyy monia paikkoja joissa on valmiiksi katetut pöydät, mutta muualla Suomessa niitä on vähemmän.

Kosmetiikkashoppailut

Kuten sanoin, niin hintataso on kohonnut Virossakin. Tallinnassa on luonnollisestikin hintavampaa, kuin muualla Viroa. Merkkituotteet ovat lähes samoissa hinnoissa, kuin Suomessakin. Kosmetiikka sitä vastoin on edelleen hieman edullisempaa. Selektiiviset merkit suosittelen hankkimaan laivalta, sillä siellä on edullisempaa, kuin Suomessa tai Virossa. Mutta kaikkea muuta kivaa löytää Virossa edullisempaan hintaan.

Uskoisin, että Kaubamaja on kaikille Tallinnassa matkustaneille tuttu. Kaubamajan kosmetiikkaosasto pursuaa tuttuja ja tuntemattomia merkkejä. Kaubamajassa tuntuu aina olevan jotkut alet. Joskus halpiskosmetiikkaa saa puoli-ilmaiseksi. Seleäkin olen nähnyt alelaareissa, mutta se on paljon harvinaisempaa. Kaubamajassa on valtaisa luonnonkosmetiikkaosasto. Se kannattaa katsastaa. Sekä kynsilakkojen puolelle kannattaa katselle, sillä O.P.I:t ovat siellä olleet aika edullisia.

Kaubamajasta löytyy myös MAC. Valikoima on suppeampi, kuin meillä Suomessa, mutta Kaubamajan MACin pisteellä on usein hyvin rauhallista. Kokemukseni mukaan on aivan sama ostaako MACiä Suomesta, Virosta, Ruotsista vai Ranskasta – hintataso on sama.

The Balm oli vielä viime kesänä Kaubamajassa, mutta se taisi olla poistumassa. Harmi!

Jos haluat muuallekin kosmetiikkaostoksille, niin suuntaa Rocca al Maren tai Kristiinen kauppakeskukseen. Virossa vaikuttaisi olevan kaksi kosmetiikkaliikeketjua, jotka vaikuttavat ostoskeskuksissa. Ideaal Kosmeetika muistuttaa jonkun verran meidän Kicks -liikkeitä. Valikoima ja sen esillepano on hyvin samanlainen.

I.L.U. on sitä vastoin vähän arvokkaamman tyylinen kosmetiikkaliike. I.L.U. myi vielä pari vuotta sitten Too Facedia, mutta en voi mennä vannomaan tästä hetkestä.

Tallinnasta saa tosiaan sellaisiakin merkkejä, joita ei meillä Suomessa ole. Minun kesän luottotuotteeni on tämä Pupa Milanon BB Cream + Primer. Suosittelen rasvoittuvalle iholle yksinään käytettäväksi tai primeriksi meikkivoiteen tai mineraalipohjan alle. Jos siis mikään ei meinaa kestää iholla tällaisina kosteina päivinä, niin suosittelen kokeilemaan Pupa Milanon BB Cream + Primeria. Kuivalle iholle en suosittele, sillä tämä BB-voide on kuivattava.

Monena vuotena on vähän mopo karannut käsistä. Tällä kertaa meinaan olla Tallinnassa maltillinen. Päätin käyttää aikaani muuallakin, kuin kosmetiikkaliikkeissä. Ostan vain pari tarpeellista juttua. Eli tällä kertaa ei ole tulossa massiivista ostospostausta. ;D

Vanhakaupunki

Tallinnan vanhakaupunki on hyvin viihtyisä. Kesällä ainakin se kuhisee elämää. Kadut ovat täynnä viihtyisiä terasseja joille poiketa yhdelle tai syömään jotain. Vanhakaupunki on täynnä erilaisia ravintoloita. Kun Tallinna on elänyt suurta kehitystä ja uudistusta vapautumisensa jälkeen, niin vanhakaupunki tarjoaa keskiaikaista historiaa nousukauden modernien hotellien, toimistorakennuksien ja kauppakeskuksien rinnalla. Kapeat kävelykadut ja kauniit historialliset rakennukset tuovat ihan erilaisen fiiliksen. Erityisesti tällaiselle kouvolalaiselle betonin varjossa kasvaneelle. Oma kotikuntani kun tosiaan tuhoutui lähes kokonaan sota-aikoina.

tallinna3

Illan hämärtyessä vanhakaupunki vetää tavallaan lapun luukulle, eli paikat menevät puolen yön maissa kiinni. Kuitenkin vilkkaimmilla kaduilla vielä jatkuu elämä ja jotkut baarit ja yökerhot jatkavat iltaa.

Yksi suositukseni on Labor, joka sijaitsee Suurkarja 10. ja 11. Toinen Labor on ilmeisesti pieni pubi ja toisella puolella tietä on vähän suurempi. Labor on psykedeelinen laboratorio. Drinkit ovat erilaisia ja niitä tarjoillaan näyteputkista ja labran lasipulloista. Drinkit ovat loistavia ja edullisia meidän Suomen hintoihin verrattuna.

Romantiikka

Näen Tallinnan enemmänkin aikuisten kaupunkina. Lapsiperheitä kyllä näkee, mutta mielestäni Tallinna ei tarjoa aivan pikkulapsille paljoa. Se antaa enemmän aikuisille ja isommille lapsille. Eipä siis ole ihme, että pienten lasten vanhemmat viihtyvät kaksistaan Tallinnassa ja perheenä he jatkavat matkaansa Pärnuuseen, joka tarjoaa paljon enemmän pienemmille lapsille.

tallinna5

Tallinna on ihanan lähellä ja siksi sinne on helppoa, nopeaa ja suht edullista suunnata kaksistaan. Pieni tunnelmallinen kaupunki tarjoaa rauhaa ja levähdystä, sekä aikaa toisilleen. Siellä ei ole niin paljon niitä must see -paikkoja, että viikonloppureissu vierähtäisi vain turistikohteita kierrellessä ja joka paikkaan jonotellessa. Siellä on mahdollisuus hyvillä mielin vain olla ja keskittyä matkakumppaniinsa.

tallinna1

Moni hotelli tarjoaakin kaikenlaisia romantiikkapaketteja ja monet ravintolat ovat niin tunnelmallisia, että fiilis on kuin romanttisissa elokuvissa konsanaan. Toki romantiikka on aina sellaista, että se tulee sinusta itsestäsi ja kumppanistasi, mutta Tallinna antaa siihen kyllä hyvät puitteet. Kesäyönä on ihanaa tallustella käsikynkkä hämärtyvässä vanhassa kaupungissa, joka kuitenkin tuntuu turvalliselta.

tallinna

Odotan ihan malttamattomana, kun ensi viikolla pääsemme Tallinnaan rentoutumaan. Puhuin tuossa lopussa romantiikasta ja semmoisesta. Tämä kuva kiteyttää meidän reissujen todellisuuden. On skumpat ja hedelmät sviitissä, mutta mitään ei pääse ottamaan ennen kun minä olen kuvannut ne. Toinen osapuoli sitten pitkästyneenä odottelee ja tyytyy kohtaloonsa. 😀

Kuinkas moni on menossa tänä kesänä Tallinnaan? Ihan mielenkiintoista olisi kuulla, että miten te muut aikanne siellä vietätte? Onko samoja juttuja jotka sinne vetää vai kenties jotain ihan muuta? Kertokaa ihmeessä minulle! 🙂

Mukavaa sunnuntaita ja pian alkavaa juhannusviikkoa!

Seuraa minua Facebookissa, Instagramissa, Bloglovin´ssa, sekä Youtubessa

Lue myös

X