Glitz & Glam

5 parasta asiaa yli kolmekymppisenä olemisesta

Teksti: Minna / Glitz & Glam

Heipä hei! Tällä kertaa 5 parasta -postauksen aihe ei käsittele parhaimpia vinkkejä tai kosmetiikkatuotteita. Näihin on joskus kiva tuoda joku yleismaailmallisempi aihe. Arvaatteko miksi aiheena on tänään parhaimmat syyt yli kolmekymppisenä olemisesta? Minä täytän tänään vuosia. Tuntuu, että vähän väliä tässä on se päivä, kun mittariin tulee lisää. Tästä päivästä lähtien merkkaan iäkseni 34 vuotta. Kunnes taas tasan vuoden päästä pitää yrittää muistaa lisätä tuohon yksi vuosi lisää.

ikaantyminen

Kolmekymppisenä sitä alkaa huomata ne ikääntymisen ensimmäiset merkit. Peilistä katsoo päivä päivältä tummemmat silmänaluset, maanvetovoiman merkit silmäluomilla, näet nauramatta alueet, joille syntyy poimut sinun nauraessa, iho ei olekaan yhtä pinkeä ja hehkuva, kuin vielä joitakin vuosia sitten. Konkretisoituu tosiasia, että ei tässä enää nuorru. Ikääntyminen, tai oikeastaan sen merkit ahdistavat meitä naisia – ainakin jollain tasolla. Kait on niitäkin, jotka innoissaan odottavat ensimmäisiä merkkejään, mutta itse en tunne ainuttakaan sellaista. Vaikka ikääntymistään ei hysterioisi, se ei kuitenkaan ole mikään ilo itselleen. Eikö vain? Joskus asian kanssa on täysin fine. Hyväksyy luonnollisen faktan. Toisinaan iskee ahdistus ja kriisi niistä ikääntymisen merkeistä. Se on elämää.

Nyt olen muutaman vuoden ehtinyt olla 30+. Glitz & Glamin alkaessa olin vielä parikymppinen. Mitä asioita koen paremmaksi nyt kolmekymmentä ylitettyäni? Mikä minussa on parempaa, kuin parikymppisenä? Miksi on ihan jees olla yli kolmekymppinen? Vaikka vielä kolmekymppisenä en pääse sanomaan, että olen niin seesteinen ja sinut itseni kanssa, niin on tässä selkeää edistystä monessakin asiassa. Sitä neljäkymppisen seesteistä aikaa odotellessa siis… Onko se totta vai myytti? Sen näen sitten muutaman lisävuoden päästä.

kahvimuki

Tyyli

Yli kolmekymppisenä alkaa kiinnittää enemmän huomiota yksilöllisyyteen. Tietää paremmin mikä näyttää itsellään hyvältä – tai jos ei vielä tiedä, niin on kiinnostuneempi aiheesta. Välttämättä jokainen muotivillitys ei päädy omaan kaappiin, eikä illanviettoon lähde ystävänsä kanssa identtisinä kaksosina. Entistä enemmän etsii ja hakee omaa tyyliä. Yksi syy tälle sysäykselle voi toki olla se, että tajuaa vanhojen, parikymppisenä ostamien vaatteiden olevan a) liian pieniä b) täysin pois muodista c) liian paljastavia, liian glitterisiä, liian kaikkea d) kaikkea näitä.

Ehkä kolmekymppisenä miettii paljon, että onko liian vanha johonkin tyyliin tai meikkiin? On tavallaan sellaisessa murrosvaiheessa monenkin asian kanssa. Kuitenkin uskallusta oman itsensä löytämiseen on lisääntynyt.

pinklash

Arvostus/vakavasti otettava

Ennen joutui nuoren ikänsä puolesta puolustautumaan hyvin monessa tilanteessa ja oli vaikeuksia tulla vakavasti otetuksi. Aika harvoissa ovat tilanteet työelämässä, lastenneuvolassa jne., että joutuu enää kuulemaan sitä: voi, kun sinä olet vielä niin nuori. Joka on noissa tilanteissa suomen kielellä: voi, kun sinä et vielä tiedä mistään mitään. Toki kolmekymppisetkin sitä joutuvat kuulemaan, mutta se ei ole enää niin yleistä, kuin parikymppisenä se oli.

Tytöttely on harvinaista, tai se on loppunut kokonaan. Tiedättehän sen halventavan/alentavan tytöttelyn tai likattelun? Parikymppisenä, ja sitä nuorempana niitä joutui kuuntelemaan tämän tästä. Kolmekymppisillä on jo oikea etunimi, jolla kutsutaan. Mutta toisaalta, tässä vaiheessa saattaisi jo tykätä ystävällisestä tytöttelystä – se saa tuntemaan itsensä nuorekkaammaksi.

taideruukki7

Elämännälkä

Mitä vanhemmaksi tulee, sitä paremmin tavallaan tajuaa, että elämä on tässä ja nyt. Et saa tätä elämää enää uusintana. Hyvin monella kolmekymppisellä ovat ne kuuluisat ruuhkavuodet. Sanalla on ikävä kaiku, vaikka se ei aina tarkoita negatiivista. Vaikka on kiire ja väsymys painaa, niin elämässä on paljon sisältöä. Moni perustaa perheen, joku saavuttaa urallaan unelmiaan, joku uskaltaa vihdoin toteuttaa unelmaansa jonkun muun, kuin työn tai perheen kautta, ja joku yrittää tehdä näitä kaikkia yhtä aikaa – on kiireistä elämää, mutta niin antoisaa. On halu elää ja kokea. Jokainen päivä on mahdollisuus. Tiedät, että voit tehdä melkein mitä vaan, jos vain uskallat. Katsot maailmaa erilaisin silmin. Näet toisinaan vastoinkäymisissäkin mahdollisuuksia ja haet asioista ehkä sitä valoistakin puolta.

ikaantyminen1

Itsetutkiskelu

Vaikka sieltä peilistä katsookin ihminen, jossa näkyvät elämän merkit ja jäljet, ehkä jopa kivut ja kyynisyydetkin, niin silti peilistä katsoo pohtivampi nuori aikuinen. Peiliin katsotaan entistä enemmän muista kuin ulkoisista syistä. Sinne katsotaan, kun halutaan miettiä itseään syvällisemmin. Naiset ovat tutkitustikin parempia itsetutkiskelijoita. Siinä on hyvä ja huonot puolensa. Naisilla saattaa asiat mennä ylianalysoinnin puolelle ja syyllistämme itseämme kohtuuttomasti. Hyvää on kuitenkin se, että opimme tuntemaan itseämme ja reaktioitamme vuosi vuodelta paremmin. Jos parikymppisenä koimme itsemme huonoksi jossain, kolmekymppisenä ehkä mahdollisesti pohdimme, että miksi koen itseni huonoksi? Ehkä sitten neljäkymppisenä pohditaan, että miksi nuorempana edes koin itseäni huonoksi?

laskimyytinmurtajat (2)

Sietokyky

Huomaa kritiikin sietokyvyn paremmaksi, kuin nuorempana. Pystyy vastaanottamaan negatiivistakin palautetta ja joissakin tilanteissa toivoo kehittävää sellaista, jotta voisi siitä ammentaa omaa osaamistaan vieläkin paremmaksi. Hiljalleen kasvaa vahvempi ymmärrys siitä, että kaikkia ei voi miellyttää, vaikka tekisi mitä. Jos ennen vastasi negatiiviseen palautteeseen hyökkäämällä, nyt sen saattaa jopa vastaanottaa, sekä tehdä asialle parannusta, jos kokee tärkeäksi.

Jos olet somessa näkyvä tai teet hoitoalan/asiakaspalvelutyötä, ja saat kuulla henkilökohtaisia haukkuja yleisöltä/potilailta/asiakkailta, et enää välttämättä ahdistu ja loukkaannu kaikista. Sinua saattaa jopa naurattaa ja jäät enemmän pohtimaan sanojan hyvinvointia. Pahiten sinua satuttavat sinun omat ajatukset itsestäsi. Niistä et ole päässyt täysin eroon. Et enää usko ulkopuolisten loukkauksia samalla tavalla, kuin ennen, mutta ehkä omia ajatuksia edelleen vähän liiankin hyvin.

avonwarsaw2

On aika jees olla kolmekymmentä ja jotain. Vaikka tässä kaiholla muistelee 10 vuoden taakse, niin olen nyt tyytyväisempi itseeni, kuin silloin. Vaikka olen 20-30 kiloa painavampi, enkä enää yhtä hemaiseva, niin tämä on parempi. Pään sisällä on tapahtunut niin paljon, että elämä tuntuu paremmalta. Olen ollut fiksu ja vastuullinen parikymppinen, nyt olen huitshapeli kolmekymppinen, joka ei tiedä oikein mistään mitään ja yrittää olla fiksu.

Loppuun vielä muutama hömppähuomio 30+ iästä:

  • nuoruusaikojen muoti on tullut takaisin
  • radio soittaa nuoruusaikojen hittejä
  • jalat ovat harvemmin kipeät huonojen kenkien vuoksi, koska et enää käytä huonoja kenkiä
  • sinulle tulee krapula aina vaan harvemmin – niin, koska et enää juo niin usein tai paljon
  • nauru pidentää ikää, siksi olet alkanut nauramaan itsellesi.

Ihanaa ja rentouttavaa sunnuntaita! Olisiko teillä lisättävää aiheeseen? Osalle teistä aihe on jo ollutta ja mennyttä, osalle vasta edessä ja osalla parhaillaan päällä. Mikähän mahtaa olla paras vuosikymmen vanhuksien mielestä? Oletteko muuten koskaan pohtineet asiaa? Mikä vuosikymmen tulee olemaan omasta mielestä se paras, siellä kiikkustuolissa sitten muistellessa.

Seuraa minua Facebookissa, Instagramissa, Bloglovin´ssa, sekä Youtubessa

Lue myös

X