Glitz & Glam

5 parasta vinkkiä kestävään kynsilakkaukseen

Teksti: Minna / Glitz & Glam

Lupasin joskus, että teen 5 parasta -postauksen kestävämpään kynsilakkaukseen. Tähän ei ole sellaista takuuvarmaa kaikille varmasti toimivaa keinoa, mutta listaan viisi asiaa, joista voisi löytyä apuja.

Minulla ei ennen aikoinaan kynsilakat kestäneet kuin maksimissaan päivän tai pari. Rakennekynsien aikaan lakkaukset kestivät niin pitkään, kun jo kyllästyin ja vaihdoin uusiin. Kesällä 2012 päätin lopettaa rakennekynsien pitämisen ja palasin luomukynsiin. Kynnet vaativat erityishuomiota, jotta ne kestävät ja ovat tällaisella kynsistäkin bloggaavalla aina jossain määrin edustuskuntoiset. Minulta kysytään paljon kynsien hoidosta, kun selviää, että ne ovat ihan luonnonkynnet. En tiedä oliko teille kaikille tiedossa se, että minulla on luonnonkynnet. Olen meinaan yllättynyt siitä, miten moni on luullut kynsiäni rakennekynsiksi. Tämän reilun kolmen vuoden aikana, mitä minulla on ollut luomukynnet, ovat kynsilakkaukset kestäneet keskimäärin viikon. Kyseessä ei ole pelkästään käyttämieni kynsilakkojen laatu, vaan myös kynsien kunto, että lakkaustavat ja tuotteet värilakan lisäksi. Nyt listaan niitä olennaisimpia juttuja, joita kannattaa ottaa huomioon kynsilakkauksen kestävyyttä hakiessa.

Kynsien hoitaminen

Tämä on kaiken perusta. Kestävää lakkausta ei voi saada, jos kynsien pinta on epätasainen ja kynnet repaleiset. Liuskottuvilla kynsillä ei lakkaus kestä, ei edes minulla. Minulla kynsilakkaus kestää noin viikon verran lähes moitteettomana. Jos jollakin kynnellä on liuskottumaa, siitä lohkeaa lakkaus 1-3 päivän päästä. Myös todella pehmeillä ja hennoilla lakkaus kestää heikosti. Usein syynä ihan sellainenkin, että kynsi taipuu ja taittuu pehmeytensä vuoksi, joten kynsilakkaus pääsee ”murtumaan”. Näin lakkaus lohkeaa herkästi. Usein on myös niin, että todella pehmeä ja hentoinen kynsi on kostea ja rasvainen. Tämä ei tietenkään ole sääntö, mutta hyvin tyypillistä. Kostean tai rasvaisen kynnen päälle ei lakka pääse kunnolla kiinnittymään.

Kannattaa käyttää tarpeidensa mukaista hoitolakkaa ja lyhentää kynnet aina viilaamalla. Viilana aina lasiviila. Näin kynnet eivät pääse liuskottumaan ainakaan lyhentämisen vuoksi. Kuiville kynsille kosteuttavaa hoitolakkaa ja pehmeille, hennoille kynsille kynnenkovettajaa. Liuskottuville kynsille suosittelen ehdottomasti Poshén Treatment Base Coatia ja Kuiville, lohkeileville kynsille CND:n Rescue RXx.

Aluslakka

Aluslakka on myös hyvä apukeino monille. Aluslakka toimii primerina, eli auttaa kynsilakkaa kestämään paremmin kynnen pinnalla. Toiset aluslakat tasoittavat epätasaista kynnen pintaa, joka taas auttaa lakkausta kestämään tasaisemman pinnan vuoksi. Toisilla taas saattaa kynnen pH-arvo vaikeuttaa lakkauksen pysymistä. Ainakin O.P.I:lta löytyy kynnen pH-arvoa nostattavaa aluslakkaa. Jos kiinnostuit tuosta, niin kyseessä on Chip Skip Manicure Prep Coat. Noita pH-nostattajia, eli prep coateja käytetään usein geelikynsien alla parantamaan geelin tarttuvuutta ja kestävyyttä kynnen pinnalla.

Kynsilakka

Kynsilakan valinnallakin on väliä ja levitystavalla. Levityksestä neuvoisin, että mitä ohuemmat kerrokset ja mitä kauemmin malttaa kuivattaa, sen paremmin lakkaus tulee kestämään. Toiset käyttävät pikakuivattajaa kerroksien välissä. Voihan sitäkin kokeilla. Myös kynnen kärjet, eli ”leikkauspinta” kannattaa lakata, eli sinetöidä lakkaus.

Kynsilakkakoostumuksista suosittelen glitterisiä tai tekstuurilakkoja. Ne kestävät kaikista parhaiten.

Nykyään markkinoilla on lukuisat määrät erilaisia ilman kynsiuunia kovettuvia geelilakkoja. Nämähän eivät ole aivan sama asia, kuin kunnon UV- tai LED-kovetteiset geelilakat, mutta hieman kestävämmät saattavat olla, kuin perinteinen kynsilakka. O.P.I:lta löytyy Infinite Shine, jossa käytetään alus-, väri- ja päällyslakkaa. Marketeissa myytävissä merkeissä on usein vain väri- ja päällyslakka. Olen kuullut kehuja ja saanut kehuvaa palautetta antamastani Sally Hansenin Miracle Gel -kynsilakoista. Itse en niitä testannut, koska itselläni ei enää ole ongelmaa kynsilakkojen kestossa. Annoin saamani kynsilakat mieheni äitipuolelle, joka sitten kehui runsaasti kynsilakan kestoa ja kyseli, että mistä niitä sävyjä voisi ostaa lisää?

Päällyslakka

Päällyslakka on se, joka viimeistelee lakkauksen. Se antaa kiiltoa, mutta myös suojaa. Päällyslakka on usein se, joka sitoo lakkakerrokset toisiinsa ja on kerroksista se kovapintaisin. Pikakuivattajat eivät mielestäni tee yhtä hyvää suojakerrosta, kuin kunnon päällyslakka. Juuri nämä paksumman koostumuksen omaavat, luonnonvalosta itsestään kovettuvat päällyslakat ovat olleet parhaimpia. Yksi suuri suosikkini on CND:n Vinylux WeeklyTop Coat. Valitettavasti en ole esitellyt tuota päällyslakkaa, mutta itse olen ainakin kokenut ko. päällyslakan antavat inan verran paremman keston lakkaukselle. Kuvassa näkyvä Sally Hansenin Gel Shine 3D Top Coat on kanssa hyvä.

Usein nämä nykyajan päällyslakat kuivahtavat sen verran nopeasti, että pikakuivattaja jää tarpeettomaksi. En itse enää välttämättä tarvitse pikakuivattajaa näiden ansiosta.

Ylläpito

Sitten ylläpito… Kynnen kärjestä, eli ns. ”leikkauspinnasta” lakkaus kuluu aina ensimmäisenä. Käsiä käytetään, joten lakka kuluu pois nopeasti. Joskus lakkaus saattaa lohjeta jostakin kohtaan. Näissä tapauksissa kannattaa aina välittömästi paikata. Jos kynnet kastuvat niiden ollessa ”paljaat” joistakin kohdin, alkaa kynsilakkaus korkkaamaan irti kynnen pinnalta. Kynsilakka on maalia ja käyttäytyy aika pitkälti samalla tavalla. Se on kalvo kynnen pinnalla. Päällyslakkaa tai pikakuivattajaa voi lisäillä, jos tuntuu, että päällimmäinen lakkakerros on kulunut.

Eli lyhyesti tiivistettynä:

  • kynnet kuntoon tarpeen mukaisilla hoitotuotteilla, viilalla ja välttämällä asetonipitoista kynsilakanpoistoainetta.
  • lakkauksen alle tarpeen mukainen aluslakka.
  • värilakkana geelilakka tai jokin muu hyvin kestävä kynsilakka, kuten glitteriset kynsilakat.
  • päällyslakka suojaamaan lakkausta.
  • huolehtiminen siitä, että pahemmat kulumat kynsien kärjistä tai lohkeamat lakkauksesta paikataan välittömästi.
  • ja vielä yksi tärkeä on se, että hoitolakkoja ja aluslakkoja levitetään aina puhtaalle kynnelle. Ne eivät saa olla rasvaiset, sillä rasva heikentää lakkauksen kestoa. Rasvaisen kynnen voi pyyhkäistä kynsilakanpoistoaineella tai vahvalla alkoholilla. Värilakkaa levitetään ohuita kerroksia ja kerrosten välillä aina hyvä kuivatus ennen uutta kerrosta.

Tässä siis parhaimpia vinkkejä kynsilakkauksen keston parantamiseen. Sen sanon, että tämäkin asia on kokonaisuus. Et taatusti saa lakkausta kestämään viikkoa pelkästään päällyslakkaa lisäämällä. Kaiken pitää olla kunnossa alusta lähtien. Minä itse en näitä kaikkia kikkoja tarvitse, koska olennaisin on kunnossa, eli kynnet. Silloin, kun niihin pääsee syntymään liuskottumia, niin lakkauskin lohkeaa nopeammin. Joskus lohkeaa kynsikin, kun ote lipsahtaa…

Toivottavasti saitte vinkkejä ja apuja kynsilakkauksen keston parantamiseen.

Mukavaa sunnuntaita ja kuun viimeistä päivää!

Seuraa minua Facebookissa, Instagramissa, Bloglovin´ssa, sekä Youtubessa

Lue myös

X