Glitz & Glam

Bloggaaminen on välineurheilua

Teksti:
Minna / Glitz & Glam

Oletteko koskaan miettineet millä laitteilla ja ohjelmilla bloggaajat tuottavat postauksia? Tänään kerron ja esittelen millä peleillä ja vehkeillä Glitz & Glamia tehdään.

Ensimmäinen ja ehkä kuitenkin tärkein on blogin kirjoittaja.

Kirjoittajan tulisi olla kiinnostava, hyvä kirjoittaja, sitoutunut blogiinsa ja jollakin tavalla ”tarpeellinen” lukijoilleen. En tiedä täytänkö näistä mitään, mutta yritän ainakin.

Seuraavaksi taitaa tulla ne välineet, joilla blogia tehdään.

Tietokone, älypuhelin tai tabletti. Minulta löytyy kaikki, mutta blogiani työstän tietokoneellani.

Tälläisellä tietokoneella olen reilun vuoden blogiani työstänyt. Aloittaessani Glitz & Glamia minulla oli kehnompi läppäri. Valitin usein miehelleni, että koneesta meinaa loppua potku, kun kuvia on niin paljon. Sain mieheltäni toissa jouluna suureksi yllätykseni uuden läppärin. On sitten sellainen peli, että ei lopu potku ihan heti kesken. Pakko kyllä kehua, sillä minulla on lukematon määrä ohjelmia ja kansioita auki ja nettiselaimessa kymmeniä välilehtiä auki samanaikaisesti. Kuvia koneella on tuhottomasti, mutta vieläkään ei kone ole nikotellut. Pakko tunnustaa sekin, että en ole kertaakaan tämän reilun vuoden aikana tyhjännyt sivuhistoriaa. Täytyisi kyllä tyhjentää, ettei ala kohta jumittamaan.

Tietokoneeni on HP EliteBook 8560p. Suosittelen lämpimästi. Ihan huippu!

Yhden huonon puolen olen koneestani löytänyt. Näppäimistöstä kuluu kirjaimet pois. Mieheni vaihtoi juuri minulle uuden näppäimistön nappulat, sillä vanhasta ei näkynyt enää kuin ne suomenkielessä harvemmin käytettävät kirjaimet. Muut kirjaimet olivat kuluneet kokonaan tai lähes kokonaan pois. Uudet nappulat ovat olleet nyt pari viikkoa ja jo nyt T -kirjain alkaa hävitä. Syynä on varmaankin kova rasitus ja pitkät kynnet.

Onneksi on sen verran monta tuntia tullut elämäni aikana kirjoiteltua tietokoneella, että kirjaimien paikat ovat lihasmuistissani. Tästä syystä pystyin kirjoittelemaan pitkään tämän näköisellä näppäimistöllä.

Käyttöjärjestelmänä Windows 7. Tiedän, että todelliset nördet sylkee nyt päälleni, mutta Windowsia minä olen oppinut käyttämään.

Sitten haluan esitellä mahtavan hiireni! Hyvä hiiri helpottaa ja nopeuttaa työskentelyssä… ja säästää hermoja.

Langaton hiiri, joka toimii millä pinnalla tahansa. Toimii jopa lasin päällä. Jos tökkivät hiiret ärsyttää, niin suosittelen Logitechin Anywhere MX -hiirtä. Et pety. Voin käyttää hiirtä vaikka omaa reittäni vasten. Skrollaukseen voi valita nopeasti ja herkästi rullaavan tai sen hitaamman, josta kuuluu se skroll, skroll, skroll. Minä tykkään nopeasta ja herkästä skrollista.

Kamera

Jonkinlainen kamera on tärkeä bloggaajalle, jos blogi esittelee jotain bloginpitäjänsä tekemää tai blogin on tarkoitus esitellä kuvin asioita bloggaajan elämästä jne. Minulla on nykyään kaksi kameraa. Suurempi järjestelmäkamera ja pienempi pokkari kokoinen järjestelmäkamera.

Tämä kamera on uusi. Nikon 1 J2. Pienempi järkkäri tuli hankittua sen vuoksi, että suurempi Canon 450D on hankala matkoilla ja vapaa-ajalla. Se on suuri, eikä mahdu minnekään. Tällä Nikonilla kuvattuja kuvia tulee näkymään Glitz & Glamissa. Erityisesti silloin, kun olen lähtenyt reissun päälle, eli olen matkoilla tai esim. kutsuttuna jonnekin tilaisuuteen.

Nikonin mukana tuli kaksi objektiivia. Lyhyempi vr 10-30 mm ja pidempi vr 30-110 mm.

Tässä on kamera, jolla on kuvailtu reilu 2 vuotta. Oikeastaan kaikki kuvaamani kuvat Glitz & Glamissa on kuvattu tällä Canon EOS 450D. Muutama hassu vanha kuva on otettu meidän vanhalla pokkarilla ja nekin on kuvattu aikaa ennen tätä Canonia.

Canoniin minulla ei ole kuin yksi objektiivi, enkä hankikaan toista, sillä en tiedä miten monta vuotta kamerani enää kestää. Joten jos ostan uuden kunnon järkkärin, niin ostan sitten siihen vaihto putken (objektiivin). Canonin objektiivi on is 18-55 mm.

Täällä pimeässä Suomessa tarvitaan myös salamavaloa kuvaamiseen. Olen käyttänyt kotimme valoja ja Canonin salamavaloa kuvatessa silloin, kun luonnonvaloa ei ole tarjolla.

Minulla on Canoniin erillisiä salamavaloja. Näillä sitten saa pilkkopimeässäkin kuvailtua ja valon eteen saa valittua erilaisia pehmentäjiä. En ole vielä kertaakaan käyttänyt näitä kunnolla, mutta aloin vasta nyt hieman treenaamaan näidenkin käyttöä. Nämä salamavalot on ollut meillä yhtä kauan, kuin kamerakin, mutta niiden olemassa olo on tullut unohdettua. Nyt on aika mennä eteenpäin opettelussa ja alkaa käyttämään näitäkin tarpeen vaatiessa.

Kuvat, joissa esiintyy Canonin kamera, on otettu uudella Nikonin pokkarijärkkärillä. Ihan hyviä kuvia silläkin saa.

Kuvatut kuvat menee muistikortille, josta ne siirrän tietokoneelle. Muistitikkujakin joskus tarvitsen, mutta harvemmin blogia varten. Muistikortteja on kaksi, mutta tietenkin toinen on kamerassa tätä kuvaa ottaessa.

Kuvat koneelle…

Minulla on aivan järjetön määrä kuvia koneella.

Alkaa kuvankäsittely.

Reilun vuoden minulla on ollut kuvienkäsittelyssä käytössä Adobe Photoshop Elements 10. En vieläkään osaa ottaa kaikkea sitä hyötyä ohjelmasta, minkä se tarjoaisi, mutta treenataan, treenataan.

Ensimmäisen vuoden käsittelin kuvani (siis rajasin pelkästään) Paint.NET:llä. Sitten mieheni latasi koneelleni tämän Adobe Photoshop Elements 10 -kuvankäsittelyohjelman. Noh, enhän minä ressukka osannut muuta, kuin rajata ja näin mentiinkin pitkään. Jossakin vaiheessa tajusin alkaa säätelemään kirkkautta ja tarpeenvaatiessa kontrastiakin. Alkuvuodesta päätin vihdoin paneutua kuvien käsittelyyn ja opetella sitä hieman enemmän. Opettelin myös tekemään uudenlaisia rajauksia, jotka tekevät kuvista kiinnostavampia.

Koska kuvia on hirvittävä määrä ja kaiken aikaa lisää tulee, niin minulla on myös ulkoinen kovalevy, mutta se ei vielä ole käytössä, vaikka kiinni koneessa onkin. Pitäisi ottaa itseään niskasta kiinni ja alkaa siirtämään kuvia ulkoiselle kovalevylle.

Kuvien ajaminen bloggeriin.

Sitten alkaakin postauksen kirjoitusvaihe. Minulla on tapana ajaa aina ensin kuvat bloggeriin ja sitten aloittaa kirjoittaminen. Olen visuaalinen ihminen, joten tarvitsen kuvitusta avukseni, jotta kirjallinen puoli luistaa. Joskus olen joutunut aloittamaan kirjoittamisen ilman kuvia ja olenkin ollut ihan hukassa.

Tässä vaiheessa menee joskus puoli tuntia ja joskus useita tunteja. Keskimäärin kirjoittamiseen minulla menee 0,5-2 tuntia. Kynsipostaukset on nopeita ja tuotearvostelut vie paljon aikaa, koska etsin tietoa tuotteesta ja luen löydöksiäni. Pohdin vielä monelta kannalta tuotetta ja kirjoitan ajatuksiani. Joitakin postauksia teen päiviä! Tämän postauksen teko kaikkinensa on vienyt paljon aikaa.

Muut laitteet ja SOME.

Siinä on minun puhelimeni. Nokian Lumia 800. En käytä kännykkää, kuin puheluiden soittamiseen ja joskus pakosta tekstareihin. Muutaman kuvan olen sillä räpsässyt, mutta en käytä kännykän kameraa kuvailuun blogia varten. Käyn lukemassa saatuja kommentteja ja julkaisemassa niitä, kun olen reissun päällä, mutta en vastaile niihin, koska inhoan kirjoittaa mitään kosketusnäytöllä.

Sitten tietysti on oltava nykyajan trendin mukaisesti SOMEssa, eli sosiaalisessa mediassa. Glitz & Glam löytyy Facebookista. Joten sinne *klik klik*, jos et vielä ole käynyt tykkäämässä. 😉 Kun 200 tykkääjää tulee täyteen, niin arvon jotain pientä kivaa kaikkien tykkääjien kesken. Facebook ei jostain syystä taas julkaise automaattisesti postauksiani, mutta selvittelen ongelmaa edelleen. Ei vain aina jaksa paneutua ongelmaan kunnolla, kun tunnissa ei ole saanut ratkaistua sitä, niin iskee armoton v… suuttumus. ;D Sitten tarvitsee antaa hermojen lepäillä viikon, kaksi tai kuukausia, että jaksaa taas kiinnostua ratkomaan teknisiä probleemia. Julkaisen Glitz & Glamin Facebook -sivustolla milloin mitäkin. En viitsi kuitenkaan jatkuvasti täyttää kaikkien tykkääjien seinää, sillä jokainenhan tietää, että kaikki ärsyttää kaikkia Facebookissa. ;D Joten hillitysti siellä seinää täyttelen. Jos toiveita, että enemmänkin siellä sanoisin jotain, niin tietty sekin onnistuu.

Vielä en ole Twitterissä tai Instagramissa, eikä ole Glitz & Glam -blogikaan. Olen niin pudonnut kehityksen kelkasta, että en oikein kunnolla ymmärrä ko. sosiaalisen median ideaa.

Ihan naurattaa tämä välineurheilu, millä minä blogiani teen. Olen tosiaan harrastaja, mutta vermeet on, kuin ammattibloggaajalla. Vähempikin riittäisi ja vähemmälläkin tulisi toimeen. Jos mieheni ei olisi sellainen kaikesta tekniikasta ja ”hilavitkuttimesta” kiinnostunut, niin ei minullakaan olisi tälläisiä pelejä, joilla blogia tekisin. Minä vain tyydyn napisemaan jos joku ei toimi niin hyvin, kuin haluaisin, mutta mieheni taas hakee aina kehittyneestä tekniikasta ratkaisua ongelmiin. Vähän niinkuin minä ehostuksessa. Joku napisee ongelmakohtaa itsessään, joten minä keskityn ratkaisemaan hänen ongelmansa ehostustavalla tai oikealla tuotevalinnalla.

Nyt siellä joku ”nörde” nauraa minulle, kun on kaikenlaista välinettä ja ohjelmaa ja silti blogi näyttää tältä. 😀 Selitys on se, että en vielä osaa ottaa sitä kaikkea hyötyä näistä, mutta opettelen hiljakseen.

Kuva: Mikko Jokisalo/JokisaloArt

Tietysti kosmetiikka- ja meikkibloggaajat tarvitsevat sitä arsenaalia, mistä kirjoittaa ja kuvata, mutta se on toinen juttunsa. Siitä saa jo ihan oman aiheensa postausta varten. Jospa kirjoittelisin siitä sitten joskus aivan oman postauksensa. Tämä esitteli sitä teknistä puolta blogin tekemisessä ja se sisältö puoli sitten omaansa.

Järkyttikö tekniikan määrä vai onko aika njääh, näkisitpä minun laitteeni ja ohjelmani?

X